2021-10-19 243 瀏覽
今次呢個post純粹分享㗎咋!因為呢個cafe我上線search已經停咗業🚫繼續想出post分享係因為覺得香港其實有好多cafe都好用心經營,而且食物唔會輸蝕得過比較大型/出名既cafe,大家可以系揀食cafe時試下捐窿捐罅去搵下更多有心服務的小店😉
  • 烤芝士菠菜焗薯
  • all day breakfast
行完金山郊野公園落返黎找個地方hea 下抖下,上openrice search 到係工廠大廈有樓上cafe,最岩想抖下hea 下呢度啲staff 好nice 又有心,對小朋友都都好有耐性,地方乾淨,布置勁岩打卡,每個corner 有唔同桌椅setting ,由牆到桌花都好有心,好乾淨(之前試過去啲乾花舖滿塵cafe 真係無下次)好喜歡中間的吊籃椅,打卡好地方!咖啡畫花幾好玩又易上手,驚喜的是咖啡味道唔錯!食物質素都幾好,焗薯有surprise ! 比我order 的all day breakfast 好食太多

好喜歡中間的吊籃椅,打卡好地方!

2020-12-17 338 瀏覽
法國玫瑰千層蛋糕 $60千層蛋糕既餅皮整得好薄身加上每疊啲cream上去 成個層次感出哂黎 面頭仲有啲玫瑰花瓣做裝飾 影出黎既效果就更加靚🤣食落啲cream好綿密 好重玫瑰味 不過佢都算細件 定價偏貴🤧評分: 8/10🌟髒髒肥仔朱古力 $50期待咗好耐既🍫 個個人影出黎都好澎湃勁吸引🤣 本身以為佢好大杯原來唔係 可能係有啲膩既關係飲完都有啲飽腹感😶 同埋呢杯係即叫即整 黎到仲會冒煙 啱哂冬天飲飲完暖笠笠🥰 整體來講朱古力味唔算好濃有啲偏甜 打卡性質較大😂評分: 8.5/10🌟同埋小店係月尾就會暫停營業 如果大家想去就要快啲喇💃🏻———————————————————————治癒羔羊 (長沙灣)長沙灣福榮街344-348號昌發工廠大廈D座9樓8室
法國玫瑰千層蛋糕 $60
評分: 8/10🌟

髒髒肥仔朱古力 $50
評分: 8.5/10🌟

同埋小店係月尾就會暫停營業 如果大家想去就要快啲喇💃🏻
———————————————————————
治癒羔羊 (長沙灣)
長沙灣福榮街344-348號昌發工廠大廈D座9樓8室
法國玫瑰千層蛋糕
法國玫瑰千層蛋糕
1K
2020-12-13 233 瀏覽
“蝶豆花伯爵茶千層蛋糕”($55)“熱蘋果玫瑰花茶”($42)又一間快要結業嘅小店🥺喺長沙灣嘅工廈入面夠哂隱蔽😂呢道有提供筆尖拉花workshop不過我就冇咩興趣🙈最想試嘅係呢道嘅千層蛋糕☺️特別係蝶豆花伯爵茶味蛋糕面有啲藍色喺道好靚💙食落伯爵茶味好香濃☺️Crepe皮唔厚而且cream夠多係幾好味嘅千層蛋糕🥰另外仲叫咗個熱蘋果玫瑰花茶🍎🌹有個漏斗,等夠3分鐘就飲得☺️食完蛋糕飲返杯熱茶舒服哂☺️小店cafe部做到12月21咋想試嘅朋友要把握時間啦😢
“蝶豆花伯爵茶千層蛋糕”($55)
“熱蘋果玫瑰花茶”($42)

又一間快要結業嘅小店🥺
食完蛋糕飲返杯熱茶舒服哂☺️
小店cafe部做到12月21咋
想試嘅朋友要把握時間啦😢
2020-12-04 195 瀏覽
Cafe裝修行簡約文青風,仲有筆尖拉花☕️workshop玩,有🐻/🌷/自選圖案選自製專屬於你的咖啡🥰👉 烤芝士焗薯+薄荷朱古力焗薯有菠菜、芝士🧀、黑松露等味道任君選擇🙆🏻‍♀️,我就選左黑松露蝦🦐表面有一層厚厚的拉絲芝士🧀,裡面係薯仔沙律🥗同蝦,超正🤤👉 All day Breakfast + 焦糖脆脆鮮奶咖啡All day Breakfast 都幾豐富👍🏻,味道正正常常冇咩特別,勝在份量算大份😶P.S: Cafe不設訂位,但去之前記得要打電話📲confirm下有冇位😉

👉 烤芝士焗薯+薄荷朱古力

2020-11-14 220 瀏覽
本身係因為嗰環境覺得好吸引,可以打卡所以先去食,但係野食真係有驚喜,好好味!之後會再去!佢哋個All day breakfast, very impressive! 本身唔太鍾意食All day breakfast因為好多餐廳都整得麻麻地好食同埋唔吸引。小店野食選擇唔多所以都照揀但係真係非常好食,另外亦揀咗焗薯,真係好正,佢連埋芝士焗,配搭起來真係好好食! 另外有得自己親手拉花,店員會教點樣整,非常簡單但係好有成功感!本身自己好鍾意抹茶,所以揀咗抹茶牛奶,冇令我失望👍🏼值得支持嘅小店!💛
午餐
2020-10-29 217 瀏覽
住喺長沙灣咁耐都唔知原來地鐵站隔離嘅工廈有間咁休閑嘅小店💛最特別嘅就係你可以為自己杯咖啡拉花,幾好玩🤗仲試左千層蛋糕,想食嘅伯爵茶味已經賣完😢區內朋友不妨當支持下小店
住喺長沙灣咁耐都唔知原來地鐵站隔離嘅工廈有間咁休閑嘅小店💛

最特別嘅就係你可以為自己杯咖啡拉花,幾好玩🤗

仲試左千層蛋糕,想食嘅伯爵茶味已經賣完😢

區內朋友不妨當支持下小店

2020-10-26 237 瀏覽
至從轉左手之後 整體上都下降左吾少今日本本來想去食焗薯已經打定去問有冇開佢話有去到門口竟然關左門 已經下出聲打比佢問佢話到有開但剛滿座 所以鎖門完全黑人問號 你滿座都吾使好似包場甘鎖門架?令真正想支持下佢嘅客人都吾知咩感覺啦真心趕客 無下次!
至從轉左手之後
整體上都下降左吾少
今日本本來想去食焗薯
已經打定去問有冇開
佢話有
去到門口竟然關左門 已經下出聲
打比佢問
佢話到有開但剛滿座 所以鎖門

完全黑人問號 你滿座都吾使好似包場甘鎖門架?
令真正想支持下佢嘅客人都吾知咩感覺啦
真心趕客 無下次!
2020-10-22 211 瀏覽
🌏治癒羔羊(長沙灣)難得可以同姊妹一齊放假 當然著得靚靚去街食野啦 我地特登搵左間0死角cafe 個個位置都可以打卡 著得咁靚唔好曬 影夠本 最特別係我地個杯coffee 可以親手畫圖案 飲得又玩得筆尖拉花workshop1熱焦糖脆脆鮮奶咖啡(中級·小熊拉花)烤芝士菠菜焗薯員工好細心教我點樣畫 仲讚我畫得唔錯 畫完影下相就飲得啦 另外我鐘意焗薯 濃濃既芝士味 忍唔住食完一啖又一啖 薯仔烤得好香 唔會硬 啱啱好 2熱抹茶牛奶(高級·連豬拉花)All day breakfast 連豬拉花會比小熊拉花難少少 不過唔會難得去邊 因為我地主要學畫眼耳口鼻 香噴噴既抹茶 飲落去香滑而主菜不過不失 但擺得靚 又係影相既時間啦 人均消費:$150環境衛生:8/10📍福榮街344-348號昌發工廠大廈D座9樓8室
🌏治癒羔羊(長沙灣)

筆尖拉花workshop
1熱焦糖脆脆鮮奶咖啡(中級·小熊拉花)
烤芝士菠菜焗薯

2熱抹茶牛奶(高級·連豬拉花)
All day breakfast

人均消費:$150
環境衛生:8/10

📍福榮街344-348號昌發工廠大廈D座9樓8室
2020-10-17 151 瀏覽
躲藏係工廈裡面🏬呢間文青小店都算好隱蔽🤣裏面個Vibe 幾Chill 好多小清新既裝飾可以打卡📸 今日無時間打卡⌚️試左佢既蛋糕🎂 相比咁多珠玉在前既千層蛋糕 佢既感覺都係差少少🌝⭐️ 岩鹽奶蓋千層蛋糕 🧂⭐️ 玫瑰千層蛋糕 🌹望落去賣相唔算差😅 Crepe皮唔算太厚👍🏻都幾Moist 但係欠缺蛋香🍳 Cream 同蛋糕皮既比例可以改善😚 因為Cream多到瀉曬出黎😨 岩鹽奶蓋既味道唔係好夾🥴 奶蓋味道有點油膩 🥛而岩鹽好似淨係撒係面頭 無同奶蓋融合在一齊🧁 玫瑰味比較出色 淡淡地既玫瑰香唔會太搶太似精油💕 但係可能Cream 既質素 食完稍嫌膩口以打卡Cafe黎講 ☕️佢既食物都尚算合格😂 希望可以改善一下

⭐️ 岩鹽奶蓋千層蛋糕 🧂
⭐️ 玫瑰千層蛋糕 🌹

外賣自取
#hkfoodmap長沙灣#hkfoodmapcafetour.𝐶ℎ𝑒𝑐𝑘 𝑢𝑠 𝑜𝑢𝑡 𝑎𝑡 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑔𝑟𝑎𝑚 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑♡´・ᴗ・`♡.除左環境連食物都好打卡𝑎𝑏𝑙𝑒📸千層蛋糕值得一試~岩鹽奶蓋 • 蝶豆花伯爵茶 • 玫瑰每件蛋糕嘅賣相都好靚🌷每層都做得好簿 每層嘅𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 滑得黎份量啱啱好 而且甜度都適中 唔會好漏👼🏻烤芝士焗薯做得幾好食~焗得啱啱好 芝士味都好夠🧀面頭果層焗到小小脆 金黃色💯𝐴𝑙𝑙𝑑𝑎𝑦 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡表現𝑠𝑜𝑠𝑜無特別驚喜~但份量都適中 而且一份入面都有幾多唔同種類嘅食物♡´・ᴗ・`♡黑松露炸薯角 啲黑松露味唔算話太出~飲品方面𝑜𝑟𝑑𝑒𝑟左抹茶牛奶 • 玫瑰鮮奶咖啡 • 焦糖脆脆鮮奶咖啡 • 薄荷朱古力☕️賣相好靚 加埋面頭嘅奶蓋超邪惡😱啡味都算濃郁⭕️環境坐得好舒服 真係有ℎ𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔嘅感覺🌿不過座位唔多喔~

#hkfoodmap長沙灣
#hkfoodmapcafetour
除左環境連食物都好打卡𝑎𝑏𝑙𝑒📸

千層蛋糕值得一試~
岩鹽奶蓋 • 蝶豆花伯爵茶 • 玫瑰
每件蛋糕嘅賣相都好靚🌷
每層都做得好簿 每層嘅𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 滑得黎份量啱啱好
而且甜度都適中 唔會好漏👼🏻

烤芝士焗薯做得幾好食~
焗得啱啱好 芝士味都好夠🧀
面頭果層焗到小小脆 金黃色💯

𝐴𝑙𝑙𝑑𝑎𝑦 𝑏𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡表現𝑠𝑜𝑠𝑜無特別驚喜~
黑松露炸薯角 啲黑松露味唔算話太出~

賣相好靚 加埋面頭嘅奶蓋超邪惡😱
啡味都算濃郁⭕️

環境坐得好舒服 真係有ℎ𝑒𝑎𝑙𝑖𝑛𝑔嘅感覺🌿
不過座位唔多喔~

在我想去的Cafe List中也有一些是位於比較少會去到的地方 ... 像這次和朋友去的就是在長沙灣工廠大廈內的 - 治癒羔羊 ~ 名字頗特別!而且這不單純是Cafe來,還有衣服、飾品之類的寄賣整體的裝潢清新得來讓人有一種舒服的感覺~還有不少乾花、植物作點綴每一個座位都有自己獨特風格,椅子、桌子的樣式都不一樣廚房是開房式~偶然會聞到食物和咖啡的香味。比較詳盡的(文字版)菜單也是在這位置,桌子上放的是圖畫+簡單文字版 認真說這間Cafe的食物種類真的很少,就只有三款~飲品亦只有七款有趣的地方是我們點的飲品可以體驗一下 Latte Art 啲先選想要的口味,然後在選擇想要繪畫的圖案~有心型鏈或小熊拉花,也有自訂難度。熱玫瑰鮮奶咖啡 & 特濃熱朱古力~我飲的是前者...口感很順清,玫瑰的味道較淡和朋友都是選了小熊拉花教學,難度是3粒星其實是用"筆尖"幫小熊添上耳朵、眼睛和鼻子(棕色)的部份!並沒有很難另外其中一款食物點的是 - 岩鹽奶蓋千層蛋糕 ($97)如果是鹹甜交錯的話會較開心,這只有鹹的味道。烤芝士焗薯 ($120) - 焗薯有四款選擇,我們選了的是 黑松露蝦整個很香很惹味!味道上覺得
而且這不單純是Cafe來,還有衣服、飾品之類的寄賣
每一個座位都有自己獨特風格,椅子、桌子的樣式都不一樣

廚房是開房式~偶然會聞到食物和咖啡的香味。

先選想要的口味,然後在選擇想要繪畫的圖案~
有心型鏈或小熊拉花,也有自訂難度。
和朋友都是選了小熊拉花教學,難度是3粒星
熱玫瑰鮮奶咖啡
熱玫瑰鮮奶咖啡
特濃熱朱古力

另外其中一款食物點的是 - 岩鹽奶蓋千層蛋糕 ($97)
如果是鹹甜交錯的話會較開心,這只有鹹的味道。
岩鹽奶蓋千層蛋糕 (配一杯飲品)

整個很香很惹味!味道上覺得是黑椒味頗重 ...
還配上半碟的沙律和一些焗豆
烤芝士焗薯.黑松露蝦 (配一杯飲品)
題外話/補充資料: 每人最低消費是$30~要注意星期六日不能訂位 若是對食物十分有要求的話有可能會覺得這間Cafe滿足不來
2020-09-13
$119.5 (午餐)
2020-08-30 489 瀏覽
星期日係要出去休息一下,,,今次試下呢間長沙灣工廈cafe呢間cafe個環境好chill~,,,total 6-7枱,,,,有一枱係類似榻榻米咁,,,又有網美牆,,,又有好多乾花~,,,,岩曬文青打卡今次試左2個set~,,,,一個係all day breakfast~,,,,一個係焗薯~佢ge烘多士一啲都唔乾唔硬,,,,有試過食過D好硬,,,硬到食損個口好彩佢唔硬,,,仲好好味~蛋亦焗得岩岩好~仲有蛋漿流出泥佢焗薯有4隻口味,,,煙肉,,,蛋,,,黑松露蝦,,,仲有一隻唔記得咗我今次試ge係黑松露蝦佢ge焗薯好特別,,,應該係薯泥同黑松露蝦mix埋一齊,,,再釀番入去再舖芝士~你睇你睇,,,仲要拉絲呀!!Oh My GoD!!!另外佢兩個set都有配沙律菜~🥗,,,,好新鮮~食完好滿足重點要放後面,,,佢係一間有野玩ge cafe~佢ge set 會跟一杯咖啡/朱古力/綠茶牛奶,,,重點係~,,,佢可以自己拉花~拉花都有3個選擇1)拉心心 ; 2)拉熊仔 ; 3)其他自由創作呢杯係特濃朱古力,,,,本來係比我地拉心心ge最後畫左幾個emoji~,,,,呢個製成品ge回頭率係100%連
又有網美牆,,,又有好多乾花~,,,,岩曬文青打卡

佢ge烘多士一啲都唔乾唔硬,,,,

有試過食過D好硬,,,硬到食損個口

好彩佢唔硬,,,仲好好味~
蛋亦焗得岩岩好~仲有蛋漿流出泥

我今次試ge係黑松露蝦

你睇你睇,,,仲要拉絲呀!!Oh My GoD!!!

另外佢兩個set都有配沙律菜~🥗,,,,好新鮮~
食完好滿足

重點要放後面,,,佢係一間有野玩ge cafe~
拉花都有3個選擇
1)拉心心 ; 2)拉熊仔 ; 3)其他自由創作
呢杯係特濃朱古力,,,,本來係比我地拉心心ge
連店員姐姐都讚勁

不過覺得個朱古力可以再濃D~
另外揀左杯玫瑰牛奶咖啡拉熊仔
最後試左整嬲嬲連豬,,,都似似地掛@_@
玫瑰味適中~,,,冇搶到咖啡味~,,,,讚~

總括嚟講,,,,有得玩,,,有得食,,,又有得飲

讚讚讚
2020-08-30
20 分鐘 (堂食)
治癒羔羊 📍長沙灣💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛又得食又有得玩拉花嘅cafe💕🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟係呢到食野,食物只係配角,主角係拉花🤣 先揀drink,有咖啡都有non咖啡嘅野飲!再揀拉咩圖案,有兩鬆preset嘅比你揀最後先揀食物!食物嘅選擇亦唔多,主食只得兩款,主要serve輕食為主👌🏻餐廳唔多枱,亦只有兩個店員,要有耐性喔!都好多打卡位,可以影住相等野食1️⃣all day breakfast $140 小店無煮食爐,全部食物都係焗有沙律、蛋、腸、多士、薯角、茄汁豆,份量唔多食完食左陣風咁💨😅我都唔夠飽,男士應該唔會飽😂建議多士可以大塊d🤔蛋係焗蛋,有流心效果,都幾得意,第一食咁樣煮嘅蛋🥚2️⃣烤芝士焗薯🥔🧀 $120芝士焗薯有幾款唔同口味揀呢個係黑松露蝦口味芝士好多,有拉絲效果👌🏻黑松露撈左入薯入面,有淡淡嘅黑松露香味蝦就有d太少同太細隻😅 主要食芝士為主啦!都ok唔錯嘅👌🏻3️⃣earl grey 千層蛋糕🍰 $55蛋糕有驚喜,唔太甜,earl grey味算好濃☺️藍色好靚💙💙⚠️上野飲時店員會教你點樣
治癒羔羊 📍長沙灣
💛💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛💛
又得食又有得玩拉花嘅cafe💕
係呢到食野,食物只係配角,主角係拉花🤣
先揀drink,有咖啡都有non咖啡嘅野飲!

再揀拉咩圖案,有兩鬆preset嘅比你揀

1️⃣all day breakfast $140
小店無煮食爐,全部食物都係焗
有沙律、蛋、腸、多士、薯角、茄汁豆,份量唔多
食完食左陣風咁💨😅
我都唔夠飽,男士應該唔會飽😂
建議多士可以大塊d🤔
蛋係焗蛋,有流心效果,都幾得意,第一食咁樣煮嘅蛋🥚
all day breakfast

2️⃣烤芝士焗薯🥔🧀 $120
芝士焗薯有幾款唔同口味揀
呢個係黑松露蝦口味
芝士好多,有拉絲效果👌🏻
黑松露撈左入薯入面,有淡淡嘅黑松露香味
蝦就有d太少同太細隻😅
主要食芝士為主啦!都ok唔錯嘅👌🏻

3️⃣earl grey 千層蛋糕🍰 $55
蛋糕有驚喜,唔太甜,earl grey味算好濃☺️
藍色好靚💙💙
earl grey 千層蛋糕

⚠️上野飲時店員會教你點樣畫番個雄仔樣上去,超簡單,用一枝小工具係咖啡色位置拉一下,再點一下係白色奶泡上就可以畫到😍 好得意☺️

⚠️好chill嘅一間cafe,感覺唔錯
⚠️去到餐廳門口,要敲門喔,店員可能忙緊無咁快聽到,可以打電話📲入去
⚠️店員收多左我地$55,竟然係IG搵番我出黎,payme番比我,好老實👍🏻☺️
2020-08-11
earl grey 千層蛋糕
2020-08-20 427 瀏覽
星期二下午2點幾鐘想食個早餐黎到良心cafe食個all day breakfast 目測6張枱,我係第4枱客~後尾都keep住有客走又有客入咁,幾旺場 個set都係大路英式野,偏飽肚煎蛋、腸、多士、薯角、茄汁豆、沙律菜,如圖! 好味既,多士香、薯角熱同脆、菜新鮮同夠多;我仲叫左杯朱古力,淡左啲;店員得一個,即叫即整,所以等既時間都少少耐 眼見在座客人影相多,佈置都幾靚呀又有乾花果啲比你影 不嬲覺得隨時有得食早餐好正夜晚有時都會食all day上網搵左,all day係香港原來興起左十幾年,係某間24小時餐廳引入,啲人果時仲會半夜食all day打卡,我都真係唔知,大家又有冇印象呢
星期二下午2點幾鐘
想食個早餐
黎到良心cafe食個all day breakfast

個set都係大路英式野,偏飽肚
煎蛋、腸、多士、薯角、茄汁豆、沙律菜,如圖!

all  day  breakfast

好味既,多士香、薯角熱同脆、菜新鮮同夠多;
我仲叫左杯朱古力,淡左啲;
店員得一個,即叫即整,所以等既時間都少少耐

眼見在座客人影相多,佈置都幾靚呀又有乾花果啲比你影

不嬲覺得隨時有得食早餐好正
夜晚有時都會食all day