上次行完工展會去見到有羊腩飯$72,諗住老字號應該好正咪試下,點知俾得幾塊皮同一舊好鞋嘅肉,D好肉嘅唔知係咪俾晒D熟客? 食左果次之後都唔去啦,不如鹽焗雞飯好過。
2023-12-16
2024-09-10 1516 瀏覽
今天起床後折騰了一陣子,錯過了早餐時段,想起甘香豐腴的梅菜扣肉,便決定去泉章居來一客濃油赤醬的梅菜扣肉飯作午餐,這是客家菜中的代表食物,有些人怕太油膩及太多脂肪,多對此物敬而遠之,但我想偶然吃一次也不會傷身吧! 開了壺鐵觀音同時柯打了梅菜扣肉飯,相隔了七分鐘伙記便送來一兜梅菜扣肉和一大碟白飯。先攆了梅菜汁上飯面嚐一口,梅菜汁甜香而不腻,中和了梅菜的鹹味而带出更多甜味,更加中和了肥美的扣肉,入口只感受到扣肉的油脂豐腴而完全沒有膩滞感,真的做到了入口即化的效果,這個梅菜汁最能下飯,約了的朋友還未到,我便吃至碟底朝天,呷著鐵觀音茶來解滞養胃,今天天氣晴朗萬里無雲,此時此刻正有天清氣朗惠風和暢的感覺。

梅菜扣肉飯
2024-09-01
梅菜扣肉飯
2024-09-01 1869 瀏覽
佢哋晚飯後係有糖水送的,諗住叫糖水,跟住隔一陣行出嚟話已經送晒,話口未停,跟住見到前邊佢已經派緊糖水,最搞笑就係跟住有個侍應行出嚟我後邊枱係咁問後邊食咗糖水未啊?有西米露糖水送喎!如果冇糖水送咁問你係咪多舊魚?咁即係擺明揀客送啫!下次費事再嚟,揀客招呼的!😓😓😓

2024-08-26 1687 瀏覽
一頓充滿懷舊味道的晚飯,家人預訂了冬瓜盅,足料厚肉夠消暑、霸皇雞肥美肉嫩,自製沙薑粉佐料更提味、冰鎮咕嚕肉外脆內軟有咬口,兼可大玩尋寶遊戲、錦鹵雲吞個甜酸汁,師傅識用叉燒魷魚蝦... 做材料,係小時候吃過的味道,是老師傅才會做到、大大隻黃金蝦碌,碌了殼仍然係啖啖肉、豬心腩肉煲炆得入味夠淋,配搭埋香芹介菜更加惹味,餐後還有木瓜雪耳糖水送,部長待應殷勤招呼,好美味的生日飯;下次再光臨,品嚐其他懷舊菜式。
2024-08-21
生日
  • 冬瓜盅
  • 錦鹵雲吞
  • 冰鎮咕嚕肉
  • 招牌霸王雞
  • 黃金蝦
2024-08-22 1734 瀏覽
今天來到一家名為「泉章居」的飯店,專門供應正宗客家菜。之前港九都有分店,現在只剩下上環這間。今晚每道菜都充滿了客家菜的特色:首先上桌的是招牌菜——**客家梅菜扣肉**。肥瘦相間的五花肉,肉質軟嫩,肥而不膩,與香氣撲鼻的梅菜完美融合,令人回味無窮。接著品嘗了**招牌霸王雞**。雞肉皮脆肉嫩,鹽焗的香氣滲透到雞肉的每一處,鮮美多汁,讓人忍不住一口接一口。**客家小炒**也是一道經典菜餚。以蝦乾、魷魚、青椒、蒜苗等食材炒製而成,口感豐富,讓人胃口大開。另一道三鮮骨髓,骨髓選用的是牛骨髓,骨髓的香氣濃郁,口感醇厚,入口即化,與海鮮的鮮味完美融合,令我印象深刻,回味無窮。豉汁蒸大鱔,吃得出是新鮮,與豉汁配合得天衣無縫,讚!最後,來一碗**生磨杏仁露**作為結尾。。非常滿意的一餐客家菜!

今晚每道菜都充滿了客家菜的特色:

豉汁蒸大鱔,吃得出是新鮮,與豉汁配合得天衣無縫,讚!

最後,來一碗**生磨杏仁露**作為結尾。。

非常滿意的一餐客家菜!
2024-08-16
90 分鐘 (堂食)
  • 梅菜扣肉
  • 招牌霸王雞
2024-06-04 2058 瀏覽
晚上9:00,啲嘢未食晒,侍應們已經係咁想收碟。9:15,逼你埋單。9:45,趕晒全場啲人走。仲要大門口已經落閘,唔俾行樓梯,一定等𨋢。所以真係唔好怪人用腳投票,唔留港消費。一定唔會再幫襯!
晚上9:00,啲嘢未食晒,侍應們已經係咁想收碟。

9:15,逼你埋單。

所以真係唔好怪人用腳投票,唔留港消費。
一定唔會再幫襯!
2024-06-03
尋晚一班朋友去食飯,點咗套餐加一堆食物,點知嚟咗四個餸之後餐廳越食越熱,主動問之下先知道原來跳咗電掣,廚房不能開爐煮嘢食。客人唯有焗住等,侍應完全沒有交代要等幾耐。等完又等,等完又等,等到頂唔順就話不如走啦。只係嚟咗四個小菜,係套餐入面嘅四個小菜,點知餐廳要我哋按單點原價收費,即係仲貴過原本。爭取之下,佢先話可以免茶錢同免白飯錢兩碗咁大把。冷氣冇晒焗左成粒鐘,仲要唔主動交代發生咩事,到我哋頂唔順自己走竟然要收+1服務費?好唔合理掛。部長非常冇禮貌,態度囂張,所有人都覺得,佢另外兩間分店執笠真係有原因。
2024-05-15 2211 瀏覽
佛誕日來到泉章居,本來想食羅漢齋炒麵應下節,但見到餐牌上有陳皮鴨腿湯飯,即時凡心未盡未能食素,便柯打了陳皮鴨腿湯飯。 落單不逾五分鐘便送上枱,鴨腿湯及飯分別以燉盅及大碗盛載上枱,湯盅内有一大片陳皮、厚身冬菇、連皮冬瓜、西洋菜及鴨腿一隻,㷛過的鴨腿肉不黐骨,用筷子稍用手一夾便可夾開,先嚐一口湯,带有陳皮的清香味,為免浸過湯的飯身過腍不好吃,我將白飯分段放入盅内,而索滿湯汁的冬瓜入口也带著陳皮的香味,冬菇雖然細隻,但卻厚身濃味。 取價六十八塊不算平宜,比茶餐廳賣的貴上不少,但用料及質素都值回票價,還包埋茶錢,你重想有什要求?佛誕執迷不悔! No regret!

陳皮鴨腿湯飯

佛誕執迷不悔! No regret!

2024-05-15
2024-04-02 2705 瀏覽
泉章居已經執淨上環店,如果唔係老人家話想食,我地都唔會去!五個人,我地無叫套餐係散叫:霸王雞半隻炸大腸梅菜扣肉東江豆腐煲白果豬肚湯椒鹽鮮魷(後加)2個白飯埋單$1048叫完餸個阿姐好好咁仲要複我一次單,我哋到晒所有餸連後加個椒鹽鮮魷都到埋但係個湯都未到。梅菜扣肉就唔洗講炸大腸以前下面鋪酸白蘿蔔,而家只有幾舊無味嘅罐頭菠蘿🍍到隻霸皇雞,阿媽話霸王雞點解上面無薑蔥!?一問之下原來佢比咗沙薑雞,個阿姐仲話加番啲薑蔥上去咪就係=霸王雞囉,!真係吹到「啤」一聲!😤個東江豆腐煲仲搞笑,平時上應該係砂鍋之類比較像樣嘅煲,今晚上菜竟然上咗個好大嘅湯煲入面有好多水同幾舊釀豆腐。問個姐姐點解會咁奇怪嘅,佢仲答我哋:「唔知呀,個廚師好古怪」OMG😩😩😩仲有仲有…..唔知大家有冇試過呢~~~食食吓嘢,個碗仲有成大舊餸,無啦啦比其中一個侍應姐姐收咗個碗!當我地食到七七八八,但係個湯仲未到,我就專登搵返幫我地落單個侍應阿姐追返個湯,我話如果冇落我想取消,佢拎咗我哋張單就咁行咗去,亦都冇答我究竟佢頭先有冇落到單😤好明顯佢就無落到再去加單!但我嬲係嬲佢連一個交代都無就咁行咗去,隔咗陣個湯就咁到咗。最後我地都食完,枱面
泉章居已經執淨上環店,如果唔係老人家話想食,我地都唔會去!

五個人,我地無叫套餐係散叫:
霸王雞半隻
炸大腸
梅菜扣肉
東江豆腐煲
白果豬肚湯
椒鹽鮮魷(後加)
2個白飯
埋單$1048

梅菜扣肉就唔洗講

炸大腸以前下面鋪酸白蘿蔔,而家只有幾舊無味嘅罐頭菠蘿🍍

最後我地都食完,枱面加埋起碼有10隻碗,一人一隻飲湯,一隻食餸…..但唔知個阿姐係咪見我找數俾錢佢又扮做吓野比我睇,咁多個碗冇野佢唔執,係要揀我面前滿晒水嘅碗執,執又論盡,佢一拎起個碗就倒瀉整濕我隻手同張枱…😭跟住就行開咗唔再執…搞咩呀!

!究竟呢班人發生咩事!?~~~食物同服務態度都差到爆!唔會再去亦唔會介紹朋友去受氣,食茶餐廳氣氛都好過呢度!

• 鞋口梅菜扣肉
2024-02-10 2757 瀏覽
每年初一都會嚟泉章居,但係今年質素真係令人失望😞 可能之後都唔會新年嚟啦…🍀🍽️ 霸王大肥雞 $420全晚最值得食,所以叫咗兩隻!雞肉嫩滑,大隻,唔太鹹👍🏻🍀🍽️ 濃湯蝦乾淨豆苗 $218唔講都唔知係豆苗😅 平時豆苗應該係好嫩,但係今晚啲豆苗好似冇摘過咁,同埋好老,呢個價錢係絕對唔抵…🍀🍽️ 香芒果松露脆蝦球 $238很甜的沙拉醬味,唔係完隻炸蝦,二百幾蚊得8舊細細的,不多說了,大家自己衡量下啦…
🍽️ 霸王大肥雞 $420

全晚最值得食,所以叫咗兩隻!雞肉嫩滑,大隻,唔太鹹👍🏻
🍽️ 濃湯蝦乾淨豆苗 $218

🍽️ 香芒果松露脆蝦球 $238

2024-01-24 2244 瀏覽
呢間全盛時期有好多分店,而家執剩上環嗰間,最估唔到佢午市竟然有碟頭飯,唔使+1唔使茶芥,都係六七十蚊,啲餸同飯都係分開上!同事有叫炒嘢,都好有鑊氣最正係坐得舒服,唔會坐得勁迫,唯一遺憾係冇奶茶咖啡飲,不過可以開壺茶飲都OK啦
2023-09-02 4914 瀏覽
和長輩約了去經典老舖的泉章居吃飯,才發現只剩下上環主鋪了,這些老鋪會有很多經典菜式,我屋企家人都很喜歡,我哋最鍾意嘅就係脆皮炸大腸,真係外脆內軟呀,清理得很乾淨沒有豬臭味,其他餸都很大碟,吃得很滿足 😄
2023-05-07 7421 瀏覽
本人平時好懶惰,唔會寫食評,今次的起心肝寫,係因為唔想有人再中伏。上一次幫襯泉章居係五年前左右,當年係幫襯旺角嗰間分店,味道的確唔錯。今晚去咗上環嗰間(因為冇得選擇,只係整得呢一間),去之前已經有朋友同我講話呢間嘢唔好食。我抱着爛船都有3分釘嘅心態去試吓,叫咗四餸一湯,點知得到以下結果:梅菜扣肉嘅扣肉係好”鞋”,同埋又好鹹,啲梅菜中帶點酸味。炆煎釀豆腐嘅豆腐都係好”鞋”,讓啲肉落去又好少,冇乜味道。魚肚羹又冇乜魚肚,直頭少到食唔出,感覺好似係用好多粉開啲好杰嘅糊出嚟。啲莧菜食都好”老”。碟雞又冇乜雞味,好明顯係雪藏雞。本人一定唔會再嚟幫襯。
梅菜扣肉嘅扣肉係好”鞋”,同埋又好鹹,啲梅菜中帶點酸味。
炆煎釀豆腐嘅豆腐都係好”鞋”,讓啲肉落去又好少,冇乜味道。
啲莧菜食都好”老”。
碟雞又冇乜雞味,好明顯係雪藏雞。
本人一定唔會再嚟幫襯。

梅菜扣肉
2023-05-07
母親節
2023-03-21 5702 瀏覽
這是一家著名的中式菜館,其餐點以精湛的廚藝和新鮮的食材而聞名。筆者曾多次到店堂食,這次則是與朋友共用外賣套餐,共享美食。這次的套餐包括了多款中式菜式,其中沙薑雞讓筆者印象深刻,鮮嫩入味,香氣四溢,繼續保持了店內菜式的水準。其他菜式也十分不錯,包括中式牛柳、鹹魚雞粒豆腐、雞湯和西蘭花等,全部合口味,讓我們一行人都非常滿意。雖然我們只點了外賣,但食物的份量和品質都十分充足,而且價格十分抵。這次的套餐價格只有六百多元,而且足以供應四個人享用,十分經濟實惠。總括而言,上環泉章居的中式菜餚非常值得推薦,無論是堂食還是外賣都非常美味。如果你想品嚐正宗的中式美食,這裡絕對是一個不錯的選擇。

2023-03-18
外賣送餐
生日
  • 鹽焗雞
  • 沙薑雞
  • 西蘭花
2023-03-19 3996 瀏覽
去吃下午茶,真係食到一肚氣,點解:1. 樓下無位,被安排上一層,比一張有污積枱布嘅枱我哋坐,因為大把枱,所以我哋要求坐隔離嗰張,嗰位態度極其惡劣嘅男部長用D負氣態度話嗰邊唔開,迫我哋坐有污積枱布嗰張,話D積係洗唔去喎,好啦,之後見到有對老夫婦黎,話識得嗰厨師要揾佢,嗰個男部長就比佢哋坐窗口位,因為識人嘛,幾好服侍2. 見到嗰對老夫婦比咗D少費嗰態度極其差嘅男部長後,有傾有講之餘,當嗰對老夫婦話D湯同d鷄凍左,佢就二話不說,即刻攞入厨房同佢哋返熱,嘩!真係好服務到呢!3. 下午茶時段5時先完,我哋都未食完(大摡2:50)就吹我哋埋單,原因並不是有人等位(大把枱),係因為要比嗰收銀同事落埸,最好笑係另一個女部長話可以走時係下面埋單,但另一個員工就攞緊張單埋黎吹我地比$,下午茶想食得舒服D都唔得,相反,嗰對老夫婦可以唔駛趕住埋,因為嗰男部長同收銀同事話佢哋食完先係下面埋單,此剛好印證正其中一個食客嘅評語,無小費,彩你都傻今時今日噤嘅服務態度,真係無語了,佢哋應該無睇劉華廣告相比係隔離嗰間“大頭蝦“餐廳,佢哋D員工態度好過泉章居真係好好好多囉,嗰次我哋已經叫左下午茶餐,但又想食想越式春卷,叫
去吃下午茶,真係食到一肚氣,點解:

今時今日噤嘅服務態度,真係無語了,佢哋應該無睇劉華廣告

相比係隔離嗰間“大頭蝦“餐廳,佢哋D員工態度好過泉章居真係好好好多囉,嗰次我哋已經叫左下午茶餐,但又想食想越式春卷,叫多個下午茶又多左杯飲品,嗰落單女士話可以散叫,兩件件都係$12,又唔駛飲多杯餐茶,又平左,真係要比個讚佢,真心,春卷好好味

呢間泉章居就可一不可再,真係貼錢買難受

1. 鷄飯:可接受
2. 炒飯:完全不能接受(原因太咸)