今日到學生飯堂買了一個汁燒豚肉天婦羅丼飯配凍奶茶。學生飯堂是香港大家樂集團有限公司的子公司Asia Pacific Catering經營的。汁燒豚肉天婦羅丼的肉數量不少,豚肉不硬而且都算多汁,但是天婦羅的粉蓋過了其他材料的味道,配的蔬菜都算多。奶茶入口細滑,奶味濃,茶亦夠濃,恰到好處。茶中有奶香,奶中有茶香。汁燒豚肉天婦羅丼28元連飲品,凍奶茶加1.5元。

奶茶入口細滑,奶味濃,茶亦夠濃,恰到好處。
茶中有奶香,奶中有茶香。

汁燒豚肉天婦羅丼28元連飲品,凍奶茶加1.5元。
汁燒豚肉天婦羅丼飯配凍奶茶
$29.5
題外話/補充資料: ive今天考試,青衣飯堂格外清淨。
2015-01-13
2 分鐘 (堂食)
$29.5 (午餐)
汁燒豚肉天婦羅丼飯配凍奶茶
$ 29.5
  • 奶茶
25-3-2013(一)作為升斗小市民,面對現今社會,最怕是甚麼?歌也有得唱:♬♪♭~ 你怕!我怕!個個怕!煙加!酒加!屋租加!巴士加!的士加!多士芝士乜都加!加!加!加!加!加!糖又加!鹽又加!♬♪♭~近來,香港通貨膨漲持續升溫,甚麼東西也加價,作為升斗小民市的一份子,其實真的怕怕。若外出吃飯,想省掉三、兩元,我想,醫院、大專院校、政府合署等的附屬飯堂,不失為一個好的選擇。♬♪♭~無盡咁加趕到絕,求助哪吒。。。~♬♪♭是日下午,心血來潮,想吃平價的下午茶餐,唯有去求助「哪吒」!「哪吒」?「哪吒」在哪?哈哈。。。「他」就在 IVE (青衣分校)的飯堂裏。我不是 IVE 的學生,但有一段時間,我也經常來到這兒吃下午茶。因為那時候姐姐是 IVE 的職員,每天我放學後,坐車回家順度來到 IVE,便和姐姐在這兒吃下午茶。吃罷,她繼續晚上的工作,我就回家去。直至姐姐離職後,我才沒再來!想起,對上一次在這兒用膳,已是十一年前的事了。。。今天,我決定舊地重遊,再次來到這裡。一進飯堂,噢!才知道原來它已轉手給泛亞集團。看著面前大大的一塊餐牌,竟然看不到價錢有個二字頭的茶餐,這裏每個茶餐也低於 $19
25-3-2013(一)

作為升斗小市民,面對現今社會,最怕是甚麼?歌也有得唱:

♬♪♭~ 你怕!我怕!個個怕!
煙加!酒加!屋租加!
巴士加!的士加!多士芝士乜都加!
加!加!加!加!加!
糖又加!鹽又加!♬♪♭~

♬♪♭~無盡咁加趕到絕,求助哪吒。。。~♬♪♭

「哪吒」?「哪吒」在哪?

哈哈。。。「他」就在 IVE (青衣分校)的飯堂裏。
,這裏每個茶餐也低於 $19
,可否說是「窮人恩物」呢?
我隨意點了一客茶餐 :
火腿絲扭紋粉 + 奶油脆豬(原個) + 熱檸水($18)。
賣相大大份,而我覺得味道比外面的「大家樂」店舖來得更好。
火腿絲扭紋粉熱燙燙的上碟,扭紋粉的腍度適中,既不會過軟又不會過硬,絕對有咬口感,配合辣醬一起吃最好味;
這裡的奶油脆豬雖然不能與「翠華」的相比,但其實一點也不差;看見店員即叫即作,他們把原個大包拿去焗,焗得非常熱透,但又沒有過分烘燶,脆度適中,所以入口非常香脆,而奶油則鋪滿了整個包內;奶油香甜,甜蜜鬆脆,好吃!若能夾上一塊鮮牛油一起吃,味道肯定會更好。
「哪吒」:謝謝你為我節省了數元,也能讓我坐在一個舒適的環境裏,吃著一份美味的下午茶餐!

2013-03-25
2010-10-31 1524 瀏覽
上完堂之後仲要上堂,又唔想上堂之後先食飯。咁樣我個肚好慘架嘛,所以上堂之前食個下午茶頂住先,絕對係唔錯既選擇。平時下午茶都幾多人,可能星期五既關係。人流好似比平時小。雞翼配薯條呢隻炸雞翼係幾好食,醃得幾香,而且唔會太鹹架。雖然只係細細隻,但對我黎講已經算可以啦。而薯條反而用上粗薯條,好有薯味架。而且份量都幾多,食完個餐都有半飽既感覺。究竟呢個餐係幾多錢呢?十一蚊咋,平過出面好多好多。凍咖啡咖啡味好重,而且唔會整得太甜。算唔錯架。而呢度加凍飲,只係一蚊雞架咋。整體上都ok既,下午茶真係好抵。而且質素都唔錯,所以有時都會到食下午茶,就係因為夠平。
,所以上堂之前食個下
小。

雞翼配薯條
我黎講已經算可以啦。
而薯條反而用上粗薯條,好有薯味架。而且份量都幾多,食完個餐

凍咖啡
雞架咋。

為夠平。
2010-10-15
2010-10-20 907 瀏覽
今日叫左個焗豬扒飯,平時出面食一樣既野,都要30蚊,但學校個Canteen竟然只賣18蚊,無論材料,賣相,味道都係一樣的,仲好大份,抵到爛!值得一試!但排隊時會比較長,因為最高風同時有成百人排隊!

2010-10-19
5 分鐘 (堂食)
2010-03-05 420 瀏覽
呢個早上有同學請我食早餐,我當然會俾面佢啦。都唔知幾耐無食過canteen既早餐啦,今日有機會食啦。雞扒炒蛋整體上,雞扒就比較鞋口,無咁好食。而炒蛋當然無大記既咁滑啦,而多士就同出面既差唔多。係凍左同唔夠脆口。不過都係預期之內,比出面平已經係好事黎架。蕃茄肉碎公仔麵大記而經無左一段時間,估唔到可以canteen搵番。味道都唔錯,蕃茄味好重,係幾好食既粉麵。無記錯既只係加兩蚊咋。凍奶茶都係比大記既淡,無咁好飲。雖然呢間都係大記既,不過味道點都有出入。但呢個係計左既,因為價錢係平左好多。
早餐啦,今日有機會食啦。

雞扒炒蛋
整體上,雞扒就比較鞋口,無咁好食。而炒蛋當然無大記既咁
比出面平已經係好事黎架。

蕃茄肉碎公仔麵
大記而經無左一段時間,估唔到可以canteen
咋。

凍奶茶
都係比大記既淡,無咁好飲。

平左好多。
2010-03-03
2009-11-27 252 瀏覽
有時返學實在太忙,唔可以出去食就會度解決啦。呢日就度食啦,放飯既時候人頭湧湧,想搵個位都好難。今日就簡單,食個叉米同紅豆冰。個紅豆冰唔使錢因為我有張贈券。叉燒米粉叉燒算係半肥瘦,幾好食架。份量又算幾多,而米粉又唔會整到太淋,食完都好飽。紅豆冰紅豆既份量都幾多,紅豆唔會太硬。奶水又唔算多,唔會搞到杯紅豆冰太甜。有得飯堂飲紅豆冰都係一件唔錯既事。平平地又食得幾飽,差唔記得有張飲品贈券,仲要係三十號到期,好彩用左先咋。
冰唔使錢因為我有張贈券。

叉燒米粉
叉燒算係半肥瘦,幾好食架。份量又算幾多,而米粉又唔會
整到太淋,食完都好飽。
紅豆冰
紅豆既份量都幾多,紅豆唔會太硬。奶水又唔算多,唔會
搞到杯紅豆冰太甜。有得飯堂飲紅豆冰都係一件唔錯既事。

左先咋。
2009-11-24
2009-03-24 197 瀏覽
尋日又未有堂上,就同同學黎呢度食下午茶。見個水牌有焗薯食就食啦,因為焗薯都唔係成日有既。咁就食個焗薯拼春卷同粟米。春卷好普通既炸春卷,但勝在新鮮炸起。料有冬菇、芋絲等等啦。粟米唔多夠甜,不過我都預左,因為呢間飯堂既下午茶價錢比出面低,將貨就價都無辦法啦。碎蛋焗薯焗薯等到有人叫先放碎蛋既,碎蛋配上沙律醬都幾夾既。不過每次食焗薯都有個問題,就係食到最後會無哂料。到最後剩係可以齋食焗薯,個味好單調呀。凍奶茶都算幾好飲既。個焗薯都算係咁,不過就因為我食焗薯,令到同學甲無得食。因為去到我既時候,焗薯已經賣哂,真係唔好意思呀。上一次食焗薯又係去到我就賣哂,真係好"橋"。

春卷
好普通既炸春卷,但勝在新鮮炸起。料有冬菇、芋絲等等啦。
粟米
碎蛋焗薯

都算幾好飲既。

焗薯下午茶
2009-03-23
2009-02-11 177 瀏覽
前幾排同同學食下午茶,呢度係學校既飯堂,所以價位比一般既快餐店為低。我食左個椒鹽雞翼配西多士,飲凍奶茶。椒鹽雞翼好耐無食過啦,其實即係好普通既炸雞翼。雖然有燒雞翼食,但我都係鍾意食呢隻。因為其他快餐店已經搵唔到椒鹽雞翼,最令我懷念既係鹹鹹地既脆皮,呢點係燒雞翼做唔到既。而且雞翼既大小都可以接受既。西多士同出面差唔多,不過我食得出牛油係同出面既有分別。但對味道既影響不大。凍奶茶同大記果一樣咁好飲。除左椒鹽雞翼,杏仁霜都好難快餐點搵到。最緊要既係,呢個下午茶餐只係十二蚊咋,邊度會搵到呀?:

西多士
凍奶茶
同大記果一樣咁好飲。

2008-11-25 211 瀏覽
平時食lunch,我都係食肉醬意粉、燒味再唔係食即炒既野。食得多都會悶。我無想過,飯堂會出左喇沙。果次我食左肥牛喇沙加紅豆冰。呢個餐比其他既食開既貴D,但可以轉下口味都幾好呀。去到水吧,喇沙係即製既,等左一陣可以開餐啦個湯底有喇沙味,但我覺得比較淡,可以濃番少少就好啦。個粉都好多料,有肥牛、豆腐卜、芽菜等等啦。對於我呢D成日係飯堂食既人,喇沙可算係幾有新意既,如果可以多D新野出下就好啦。

肥牛喇沙
肥牛喇沙