2013-07-04 206 瀏覽
朋友一早訂好位到新開張中菜餐廳, 原來係H&X隔離好方便, 之後仲可以好近地去埋老蘭飲野. 雖然餐廳地方不大但勝在地點方便, 室內環境舒服又乾淨.我地兩位女士點左:前菜波士春卷 – 賣相好精緻好西式感覺; 個皮可以做得更脆, 味道一般.香蒸素餃 – 每件都放在一個迷你蒸籠好別緻(一件一個籠); size夠大隻, 裹面的冬姑及紅蘿蔔好像用甚麼煮過, 可以有肉汁味道, 好食!!日式麻汁茄子- 這個很開胃, 一點都不膩因為只用了日本芝麻. 茄子軟硬適中入口易食, 芝麻醬很香. 推介燒汁牛舌 – 我和朋友都很仲意食牛舌, 全碟都食哂因為太野味了. 牛舌用了少少酸酸甜甜汁來煮, 沒有過生或過孰, 煮得剛剛好而且夠爽口! 推介主菜波士炒飯 – 不是太大驚喜但都比想像中好食, 飯炒得很香而且一粒粒分開, 非常足料, 一個飯有差不多10隻蝦, 唔係蝦仔, 真係新鮮蝦!滑蛋時菜煲(白菜仔) – 好特別嘅做法, 用滑蛋放在菜上面, 上到檯才mix埋一起, 有視覺, 嗅覺, 味覺三合為一的享受. 一鍋足夠4個人食. 推介甜品波士三色甜品(新張免費) – 芝麻卷, 杏仁餅, 貴花糕 – 雖然係新張期間送的但賣
波士春卷

我地兩位女士點左:

前菜

主菜

甜品

波士三色甜品(新張免費) – 芝麻卷, 杏仁餅, 貴花糕 – 雖然係新張期間送的但賣相靚之餘, 基本每件都真係有番咁上下水準, 唔知個廚係味以前係大酒店做架呢?!
-芝麻卷煙煙韌韌, 有香, 有d似食緊芝麻糊
-杏仁餅居然可以做到好脆, 以為自己食緊”寄華”嫁女餅, 哈哈哈…

-貴花糕唯獨好像可以再加多些貴花可能係唯一的改善地方
蛋白杏仁茶 – 我最愛的蛋白杏仁茶熱食, 放了一會兒面頭已經有一層層蛋白浮面好似蛋白撞薑奶咁. 杏仁味本身好香而且仲好滑, 岩哂女士們食. 必食推介!!

服務員態度好好, 經常過黎問我地d菜式好唔好食, 仲好nice地幫我同朋友影相留念. 呢d真係’service’ !!
2013-06-28
日式麻汁茄子
燒汁牛舌
波士三色甜品
2013-07-04 119 瀏覽
幾個C9 找地方飲下茶,就試下呢間型o野啦,時時經過都想知道呢間係乜,原來係中菜廳! 入面好高級會所feel, 叫了好名貴的原隻鮑魚酥,鮑魚真係好大隻啊,不是誇張!令外叫了豉味蒸排骨,牛肉腸粉,叉燒酥,水準不錯。最喜歡波士咖哩雞煲可配香脆法包,很西化fusion。還有海皇脆煎生麪,好脆好正!最後仲有咖啡tan,有cream serve 的,好肥啊,不過真係好正!這一餐非常滿意!
這一餐非常滿意!
2013-06-18
  • 原隻鮑魚酥
  • 波士咖哩雞煲配香脆法包
2013-06-29 125 瀏覽
經朋友介紹昨晚去The Boss吃晚飯。雖然地方不大,但裝修高雅,有酒店的氣派。最令我回味的有Alsaka 蟹三食,蝦醬雞,黑松露炒雜菇。Alsaka蟹三食有:避風塘式蟹腳-金香的炸蒜與蟹腳很配,一條條蟹肉很新鮮,有汁。蛋黃蒸蟹膏-濃濃的蟹膏及滑滑的蛋黃一起進食,令口腔內散發餘香真是末發擋。花雕蛋白蒸蟹肉-花雕味不會太濃,蛋白很滑沒有蒸過火,恰到好處!蝦醬雞-蝦醬很香,雞香脆又有汁。有很香的蝦醬味又不會過鹹。很特別,讚!黑松露炒雜菇-菇炒得乾身,加入黑松露醬後更加惹味!
最令我回味的有Alsaka 蟹三食,蝦醬雞,黑松露炒雜菇。

黑松露炒雜菇-菇炒得乾身,加入黑松露醬後更加惹味!
避風塘炒蟹腳
避風塘炒蟹腳
蛋黄蒸蟹膏
花雕蛋白蒸蟹肉
2013-06-23 58 瀏覽
完成一天辛勞工作後,同女朋友到中環行下逛下,發覺除左topshop新開之外,皇中還有另一家新開嘅地方,就係波士廳喇 (個名都幾猛! 😬)呢間新開業無耐嘅餐廳 (經理話還在試業中),係食高級中菜!位置吾錯,內裏間隔四正,吾侷促,啱晒我呢d享受環境嘅食客 (懶係!)因為新開嘅關係,對價錢毫無概念,仲要有「波士」兩個字,都比佢嚇一嚇! 不過一場黎到,吾理得咁多喇! 食食食! -黑松露野菌-wasabi/黃金蝦-咕嚕肉-魚湯莧菜-招牌波士炒飯食物質素無得挑剔,話哂中環地方,一定有番咁上下質素! 但一定要讚係個黑松露野菌同波士炒飯! 野菌非常香,可能係頭盤關係,有d餓,吾駛九秒九,清碟! 個炒飯非常乾身,大廚炒工一流! 咕嚕肉都吾錯! 大路野要好食係最難,最孝功夫,如再加多d波羅同青椒就更好! 魚湯莧菜係吾錯嘅選擇,有菜食之餘,仲有啖湯飲!正! 碟蝦有兩種口味都幾特別!最後,因為同阿經理啱嘴型,佢特登送個甜品比我地,真係thank you!埋單每人約$350,喺中環食呢嗰級數,吾算過份(鬆一口氣😏),會再有下次,但下次黎一定要多d朋友一齊,試多幾樣特別野,經理話人多仲可以打去訂長腳蟹㖭! 期待!

-黑松露野菌
-wasabi/黃金蝦
-咕嚕肉
-魚湯莧菜
-招牌波士炒飯

• 黑松露野菌
  • 招牌波士炒飯
2013-06-23 44 瀏覽
昨日行經Top shop,諗住要搵食途中,經過這餐廳,就在H&M隔2個鋪,起初以為是酒吧,仔細看完來是食中菜點心。正想飲茶就試試看,野食出奇好食,又精美,環境時尚。我最喜歡黑松露餃,超正,仲有波士抄飯,都好好味。女仔就緊喜歡甜點,我地叫左個3色美點,個棗椰糕直得一讚,不會太甜,紅棗味很濃。埋單仲係160一個人,係中環甘既價錢的確抵。我會再去,因為太方便了。
2013-06-22
2013-06-15 56 瀏覽
地點方便,在中環H&M隔兩個鋪位。店外好像酒吧club的感覺,好奇看看原來是新開的中餐廳,裡面格局蠻高擋的,坐得幾舒服。點了幾個點心試試,都不錯,最喜歡黑松露餃, 好香黑松露味。還叫了幾個菜,脆皮咕嚕肉好味,皮脆,幾好;蝦醬雞都好味,好脆又濃味;還有招牌波士炒飯,D味好正,飯炒得夠乾身一粒粒的。最後埋單也不算貴,三人食了每人大概$200,以這質數和地點都幾抵食。我會再來試試其他菜!
。我會再來試試其他菜!
黑松露餃
2013-06-15