2022-06-26 482 瀏覽
今日提早食晚飯,其實之前都嚟過幾次食嘢。啲炒麵同嘢飲都好、價錢都公道。但係我想講服務態度真係差到一個點🥲睇返個安心出行記錄先知道已經坐左成個鐘...催左兩次個年紀大少少同埋肥肥地嘅女侍應先至見到我哋未有嘢食。嗰下我就估到佢應該根本唔記得落單。然後我企起身望佢,佢真係嗰陣時先過去部落單機道打單,重要超晦氣咁過嚟話:落咗啦幫你吹左啦!其實啲嘢食好好食,但係真係俾佢搞衰晒成個氣氛,唔會再返嚟食(不過叫下外賣算啦)。
2022-06-23 300 瀏覽
同朋友行開銅鑼灣黎依條街睇下有咩食👀想食啲特別得黎又平既野見到依家船麵🚣‍♀️就衝左入去試下🤩2個人食4 5點去仲好多人係到食緊覺得咁應該好食👅就叫佢既招牌船麵黎試下🤩🤩啲湯夠濃 船麵最緊要就係湯夠濃本身都飽 諗住下午茶 點知食食下食晒😱今次又肥十磅喇😱😱😱😱我個fd仲飲埋碗湯🤪係銅鑼灣黎講 抵食啦 仲食到飽添🤰朋友個碗好似係咖哩船麵我飲個杯叫做珍多冰杯野就冇船麵咁出色下次黎開都會再食😁😁

同朋友行開銅鑼灣

我飲個杯叫做珍多冰
杯野就冇船麵咁出色

下次黎開都會再食😁😁

2022-06-21 195 瀏覽
叫咗牛肉濃湯船麵(揀咗河粉,即金邊粉),嚟到大大碗,啲炸豬皮等等嘅配菜堆滿成隻碗,爭啲嚇親。配料有:肥牛片、牛丸、炸豬皮、九層塔、芽菜、通菜、葱。湯底果然夠濃,但又唔鹹,味道剛剛好,飲多兩啖都唔口渴,應該用咗超多牛骨同香料去熬製。肥牛唔太肥,仲好細心地切短咗方便進食,都有牛羶味。牛丸有牛味,彈牙,不過似溝咗豬肉。炸豬皮鬆脆。不過千祈唔好浸太耐,最好一上枱就馬上食哂佢先,否則浸耐咗會靭。九層塔毫不吝嗇地一大喳大大片,好香。芽菜同通菜都好爽脆,嗦嗦聲,增加唔少口感!仲有金邊粉有少少煙靭,可惜係似一早煮好放喺碗底,有客柯打先淋湯加配菜。啲粉一大陀咁,要用力攪開先夾到,呢樣係唯一嘅敗筆!仲有,加兩蚊有杯凍咖啡,超香濃嘅味道,最鍾意就係咁樣甘甘地。

配料有:

2022-06-21
5 分鐘 (堂食)
2022-06-04 277 瀏覽
晚市重開嘅第一日之前食過一次午餐覺得都唔差懶得諗食咩 所以就再食多次叫咗個二人餐金邊粉份量正常 不過有啲乾海南雞有啲乾柴而且凍冰冰生菜豬肉包酸味比較重唔辣芒果糯米飯呢個係最好食有驚喜二人餐但係唔包餐飲或許將來有一日會再次到訪嘅餐廳
晚市重開嘅第一日

有驚喜

二人餐但係唔包餐飲

或許將來有一日會再次到訪嘅餐廳
2022-05-29 244 瀏覽
今日推薦一下好食的泰式餐廳❤️在泰國時候食泰船麵都要80-100泰銖一碗麵底可以選蛋麵(中式) 、大闊粉、金邊粉、米粉、粉絲,有豬肉丸、牛丸、牛筋丸、牛肉、豬肉、脆豬皮etc..湯底必定是牛骨、牛/豬血製成👍超濃郁這間是我係香港最抵食一間🤣HKD58 一碗麵+泰式奶茶份量足不會很小碗,味道都唔錯最讚的是泰式奶茶 一定要點熱奶茶,才會一碗上🤣很香茶味又不會好苦減肥怕甜朋友可以叫待應小甜走煉奶❤️📍 泰國大城船麵 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地下G&H號舖
今日推薦一下好食的泰式餐廳❤️
在泰國時候食泰船麵都要80-100泰銖一碗
湯底必定是牛骨、牛/豬血製成👍超濃郁

這間是我係香港最抵食一間🤣
HKD58 一碗麵+泰式奶茶
份量足不會很小碗,味道都唔錯
最讚的是泰式奶茶
一定要點熱奶茶,才會一碗上🤣
很香茶味又不會好苦
減肥怕甜朋友可以叫待應小甜走煉奶❤️

📍 泰國大城船麵 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道483-499號新城大廈地下G&H號舖
2022-05-28
  • 泰式奶茶
2022-05-28 149 瀏覽
5月28號, 本身間野好唔好食我唔知, 諗住試下, 因為之前食過上環另一間好似佢既既船麵, 諗緊係咪同一間, 就試下。本身用康復碼, 我好客氣咁問個職員, 用確疫紙得唔得, 入到去個職員不停問我有無打針, 咁係咪即係打左一針, 我話有確診紙同打針有咩關係, 佢大大聲話有. 衞生署話有! 一直用確診紙都可以完全豁免, 唔清楚仲大大話要打3針 , 打左2針都唔得, 完全無視確診紙。我好明白呢個無能政府所帶俾你地既問題, 但你要跟規矩做野都先要了解條例。你咁樣做生意只會流失更多客。

你咁樣做生意只會流失更多客。
船河湯底好濃,好豐富 mm7收銀姐姐話廚房係真係泰國人負責,所以味道好正宗而家去唔到旅行唯有喺度懷念下~真係好好味幾時可以去到泰國啊!買咗個芒果糯米飯外賣返屋企食
船河湯底好濃,好豐富 mm7

收銀姐姐話廚房係真係泰國人負責,所以味道好正宗
而家去唔到旅行唯有喺度懷念下~
真係好好味幾時可以去到泰國啊!
買咗個芒果糯米飯外賣返屋企食
2022-04-29
泰式遊船濃湯河 (豬肉丸配牛丸)🍜🍢Boat Fresh White Noodle Soup (Pork Balls & Beef Balls) 7/10個湯真係超濃,但牛丸豬肉丸都唔夠彈牙,金邊粉都比起出面嘅船麵欠彈性,同餐廳反映左,應該係師傅煮得耐左,希望下次會有改善😯💪🏼香葉肉碎配煎蛋配白飯 🍚 🌿 🌶 Fried Rice with Minced Pork, Basil & Fried Egg 7.5/10香辣多汁的肉碎配以蛋,軟熟的米飯,配上用九層塔炒好的肉碎和豆角,戳破燶邊半熟蛋,蛋漿沾滿肉碎和飯粒,好吃到不得了,送飯一流!🤭🤭芒果糯米飯 🥭 7.5/10Glutnous Rice w/ Mango Q彈白米帶清爽椰奶香,蒸出來的糯米有班蘭葉的香氣斑蘭椰子湯圓 🍡 7/10Glutinous Rice Ball w/ Pandan & Coconut湯圓清香,外面是煙韌的斑蘭湯圓皮,餡料是花生和椰糖,湯圓配暖暖的鹹味椰漿,非常肥仔

泰式遊船濃湯河 (豬肉丸配牛丸)🍜🍢

香葉肉碎配煎蛋配白飯 🍚 🌿 🌶
香辣多汁的肉碎配以蛋,
🤭🤭

芒果糯米飯 🥭 7.5/10
Glutnous Rice w/ Mango
Q彈白米帶清爽椰奶香,蒸出來的糯米有班蘭葉的香氣

斑蘭椰子湯圓 🍡 7/10
2022-04-17 180 瀏覽
先唔講究竟食物嘅質素如何,呢間舖頭好可能已經觸犯咗商品說明條例啦。食晏既時間嚟到,叫咗一個咁樣樣嘅湯河,嚟到一拎起發現竟然係唔同嘅河粉,再睇兩嘢都係唔對路喎。咁就唯有叫個職員嚟問清楚啦,咁個餐牌上邊大大隻字寫住喺「河」而唔係「金邊粉」,之後嗰個碗入邊嘅嘢明顯地唔同,已經有可能觸犯商品說明條例。個職員就走過來大大聲指住話呢個係河粉,賣咗幾十年😎咁究竟係河定係份呢?真係冇人知道啦。再嚟睇吓佢嘅食物質素,都唔係話難食嘅,有濃湯但油咗少少,其他既都不過不失,價錢喺銅鑼灣亦算合理。

2022-04-17
午餐
2022-04-12 106 瀏覽
附近餐廳成日都轉畫有日見開泰國餐廳就試吓第一次叫佢船河 真係好好食 性價比超出出面食 唔係唔足料 就個湯好流 再唔係份量細 正常餐價係食唔飽係度食 湯底一流 濃味 材料足 份量足 餸唔偷雞 仲要放左好多炸豬皮 浸左湯好好食每次都飲好多湯都有叫過佢其他嘢食乾炒河都好野味佢河粉好QQ 海南雞飯同菠蘿炒飯都係正常發揮 不過不失濕炒河係打左濕”hin” 鍾意食可以一試 否則都係推薦乾炒河同船河最抵食係佢午餐有包野飲泰國奶茶超正 可以叫少甜整體感覺都好好 服務態度都好好一星期最少幫襯一次(老闆睇到唔好加價啊)
附近餐廳成日都轉畫

船河
  • 大城招牌船麵
  • 泰式奶茶
2022-03-18 131 瀏覽
“泰式遊船濃湯河(豬肉)”($58)“香葉炒牛腩配白飯”($68)“泰式奶茶”(+$2)“泰式粉紅青檸梳打”(+$8)銅鑼灣最近多咗間食泰國船麵嘅餐廳😍下晝嚟到仲有lunch set/tea set價錢都係大約$60好抵食😋當然要叫返碗泰式遊船濃湯河😙船麵可以揀豬/牛,我就揀咗前者🐷配料有豬肉丸,豬肉片,豬膶同大量豬皮😍個湯底十分濃郁🤤加埋金邊粉好正🥰另一個就要咗香葉炒牛腩配白飯🐮個賣相同肉碎煎蛋飯好似😆食落都係香香辣辣咁好惹味🌶牛腩份量夠哂多,口感夠哂腍同入味😋飲品方面要咗泰式奶茶同粉紅青檸梳打💕泰奶茶味香濃☺️飲完仲冇肚痛肚瀉🤣另一杯粉紅青檸梳打除咗青檸仲有百香果肉☺️不過飲落味道有啲似藥水😂都係泰奶正啲😝
“泰式遊船濃湯河(豬肉)”($58)
“香葉炒牛腩配白飯”($68)
“泰式奶茶”(+$2)
“泰式粉紅青檸梳打”(+$8)

銅鑼灣最近多咗間食泰國船麵嘅餐廳😍
下晝嚟到仲有lunch set/tea set
價錢都係大約$60好抵食😋
當然要叫返碗泰式遊船濃湯河😙
船麵可以揀豬/牛,我就揀咗前者🐷
配料有豬肉丸,豬肉片,豬膶同大量豬皮😍
個湯底十分濃郁🤤加埋金邊粉好正🥰
另一個就要咗香葉炒牛腩配白飯🐮
個賣相同肉碎煎蛋飯好似😆
食落都係香香辣辣咁好惹味🌶
牛腩份量夠哂多,口感夠哂腍同入味😋
飲品方面要咗泰式奶茶同粉紅青檸梳打💕
泰奶茶味香濃☺️飲完仲冇肚痛肚瀉🤣
另一杯粉紅青檸梳打除咗青檸仲有百香果肉☺️
不過飲落味道有啲似藥水😂都係泰奶正啲😝
2022-02-21 84 瀏覽
已經好耐都冇去旅行啦,有時候都會好掛住泰國嘅菜式,於是今次就去咗呢一間餐廳食泰國嘅招牌船麵先得,食船麵呢一度都算係非常之出色,大大份!而且配料一啲都唔簡單,無論係豬肉丸定係豬潤,仲有牛丸同埋安格斯牛肉,真係非常之足料!湯底亦都係好濃郁嘅味道,連埋所有配料一齊食,真係食到舔舔脷

依間係喺銅鑼灣遊蕩之下隨機揀嘅餐廳食lunch,出乎意料之外都幾唔錯🥰🧡泰式咖喱牛粗麵🧡💵$58店員話佢哋依家唔會再用華人款嘅粗麵,全部都係用鴨蛋麵整🤔聽落感覺更特別🤗上到嚟先見到啲麵係綠色嘅,真係完全出乎意料😂雖然食唔出落咗嘅係鴨蛋定雞蛋,但係食落唔錯~依款麵真係第一次食~麵條比較幼身,食落去帶煙韌,有啲啲似紅薯粉,但係又無紅薯粉咁煙韌,我覺得幾好食😋不過最令我驚喜嘅,係佢嗰個好濃好濃嘅咖喱湯汁😍 係充滿住泰式咖喱嘅香濃香料味,帶微微嘅辣道去刺激味蕾🥰湯汁嘅濃稠度啱啱好,麵條掛到湯汁,正😋我覺得比較失色嘅係牛肉,質感過韌,無牛味🙈叫雞肉可能會好啲🤔💜海南雞飯💜💵$58份量都幾大,冬瓜湯正常唔錯~油飯都幾好食,香料味唔算重,最好係上枱嘅時候仲係暖笠笠🥰雞都好滑有雞味,泰式醬汁嘅味道都唔錯😋係好食嘅海南雞飯~🧡泰式奶茶🧡💵$0 (餐飲,凍另加$2)見佢餐飲包泰式奶茶咁就梗係要試試佢啦🥰仲要有得揀少甜☺️不過唔知係唔係因為叫咗少甜嘅關係,味道會比連淡,似係喺泰國飲嘅溝水version,不過不失啦🤔💕overall💕喺銅鑼灣想食泰國菜嘅話不妨一試~

🧡泰式咖喱牛粗麵🧡
💵$58

💜海南雞飯💜
💵$58

🧡泰式奶茶🧡
💵$0 (餐飲,凍另加$2)

💕overall💕
喺銅鑼灣想食泰國菜嘅話不妨一試~
泰式咖喱牛粗麵
海南雞飯
泰式奶茶
泰式奶茶(凍)
泰式咖喱牛粗麵
海南雞飯
  • 泰式咖喱粗麵
2022-02-05 130 瀏覽
好幾次都想去試可惜之前沒有機會今次有幸買到外賣叫佢哋嘅招牌河同埋個咖喱牛粗麵個船河真係有啲油膩個豬皮就好韌有啲難入口同埋食完之後好口乾至於咖喱牛粗麵,味道做得ok有啲似叻沙可以接受最驚喜就係青檸梳打水做得相當之好總括嚟講一間呢個規模嘅舖頭性價比都可以接受嘅但係如果怕油膩或者唔鍾意太重味的朋友就未必適合遲啲都會嚟多一次睇吓有冇改善
好幾次都想去試

個船河真係有啲油膩
個豬皮就好韌
有啲難入口
同埋食完之後好口乾

至於咖喱牛粗麵,味道做得ok
有啲似叻沙

遲啲都會嚟多一次睇吓有冇改善

油膩遊船濃湯可
非常油膩
2022-01-04 73 瀏覽
我地兩個女仔,一個食牛肉船麵,一個食雞肉咖哩麵 lunch set, 兩碗麵既份量都比較少,兩個都食唔飽。叫左熱泰式奶茶,味道太甜。食物味道還可以但不是很出色那種。不會再回頭。
食物味道還可以但不是很出色那種。不會再回頭。