2021-07-11 389 瀏覽
一場嚟到西貢,真係入去條巷仔度睇吓有啲咩嘢食啦。見到附近都有唔少泰式餐廳,就求其搵咗間入去食。今次嚟到泰國小食,見到又唔少飯類食物。就叫咗個豬飯試吓,本身Menu係冇嘅 同返侍應講就OK啦👍🏻一嚟到已經好期待 因為自己本身好鍾意食脆豬 值得一讚嘅係脆豬肥瘦適中炸得唔會太乾 醬汁方面都幾好食但係自己就唔係幾慣 因為係偏酸食物都唔錯👍🏻但係環境個方面就差咗少少 因為坐嗰個位係對住廚餘 都有啲味道 最後掉咗去另一邊坐先好返少少

2021-02-21 576 瀏覽
專登入西貢喺西灣亭出發行山行到萬宜水庫東壩嗰邊又曬又攰梗係要食雞飯補充下體力😹😹呢度嘅泰雞飯都係$53大大份。男仔食都好飽肚👍🏻👍🏻佢搭配嘅醬汁好惹味好正撈飯一流🥰🥰🥰 蝦醬通菜一般水準!但係個青木瓜沙律麻麻哋不必試🤫🤫 叫咗個椰汁冰驚喜地好好飲😍😍 店員嘅態度仲好好🌹🌹 下次行完山一定會再過嚟幫襯❤️❤️
專登入西貢喺西灣亭出發行山行到萬宜水庫東壩嗰邊
又曬又攰梗係要食雞飯補充下體力😹😹

2021-02-21
  • 椰汁冰
2020-12-22 482 瀏覽
好耐冇食過咁難食嘅野,食完第一啖我唔知比咩反應😢泰式豬頸肉乾到冇朋友,成條柴咁賣成$95,乾到我以為食緊樹皮,真心爭啲𠝹損牙肉😖可能天氣乾燥,海南雞飯啲雞一樣都係咁乾😣另外,朋友仲叫咗濕炒牛河,佢一塊塊嘅濕炒河,加埋啲汁,我以為佢拎起一串串嘅花膠食緊,加埋有‘縮’味嘅橡筋牛肉🤪仲有叫咗一碟無骨鳳爪,味道可以接受但係真係太貴,洋蔥同生菜多嗰啲鳳爪,鳳爪去骨去得唔太乾淨。最後呢一餐lunch埋單$400,價錢去其他餐廳可以食到滿足嘅一餐,但喺呢到我都唔知自己食咗啲乜嘢😣我唔知點算好😭所以忍唔住第一次獻上食評
好耐冇食過咁難食嘅野,食完第一啖我唔知比咩反應😢

可能天氣乾燥,海南雞飯啲雞一樣都係咁乾😣

泰式豬頸肉
  • 沒有
2020-12-22 381 瀏覽
泰式海南雞飯$51·呢間係我男朋友細個一路都食開嘅 所以我哋之前行山前就再去幫襯啦😎😎·佢啲雞排得勁瀟灑 佢一上枱我已經有啲想笑 不過佢啲雞係幾好食嘅 好有雞味又嫩 而且真係勁多件😎😎之後個飯都好香 係偏乾身少少姐😌我哋另外仲嗌左碗湯河 我超鍾意佢個湯底 佢個湯底係有少少胡椒味咁 飲落去好暖笠笠 好舒服☺️而且超夾佢個河粉 至於啲餸就正常發揮啦😌·📍泰國小吃 (西貢福民路高勝樓28號)·#rbyeat #rby好去處#rby東南亞菜#rby西貢
泰式海南雞飯$51
泰式海南雞飯

📍泰國小吃 (西貢福民路高勝樓28號)
#rbyeat #rby好去處
#rby東南亞菜
#rby西貢
泰式海南雞飯
2020-11-15 329 瀏覽
以前每次入到西貢,都會記得海南雞飯,今日剛好到了西貢,再次尋找這個回憶。這裏十年如一的格局,味道沒有變,只有價錢變了叫了一個海南雞飯,隨飯會送上一碗雞湯,當中有一粒冬瓜!嚐一口熱熱的雞湯,味道濃郁,與雞飯非常配合。然後做主角海南雞飯,每次我一定會叫兩酸汁送飯,值得一讚是飯的質素,飯是熱的,而且很有雞味,飯的黏稠情度很好。然後就是海南雞,沒有骨的海南雞吃落是非常的爽的,海南雞仍然保持一貫水準。總結,雖然價錢貴了,但這裏的海南雞飯仍然是不二之選。

這裏十年如一的格局,味道沒有變,只有價錢變了

叫了一個海南雞飯,隨飯會送上一碗雞湯,當中有一粒冬瓜!

嚐一口熱熱的雞湯,味道濃郁,與雞飯非常配合。

總結,雖然價錢貴了,但這裏的海南雞飯仍然是不二之選。
2020-11-14
5 分鐘 (堂食)
  • 雞湯
2020-07-07 413 瀏覽
每次入嚟都一定要食呢間餐廳既海南雞飯,由細食到大,依然保持着水準。超多雞肉,而且仲要係起晒肉冇骨的,配上佢哋嘅自家製海南雞醬,一絕。一碟既份量岩岩好,有機會可以試吓佢哋其他嘅嘢食

一碟既份量岩岩好
,有機會可以試吓佢哋其他嘅嘢食
2020-06-28
2020-06-25 261 瀏覽
🐾 泰國小吃 (西貢) 🐾-泰式串燒(6串)$90✔️牛展扎肉湯粉絲$54✔️泰式炒金邊粉$60✔️豬頸肉炒濕河$65✔️蝦醬炒通菜$55✔️-泰式串燒(6串):啲肉會唔會好乾,燒得好好食,點埋佢啲沙嗲醬簡直係一流!-牛展扎肉湯粉絲:湯底都幾清嘅,粉絲索晒啲湯汁-泰式炒金邊粉:呢個差得幾香口不過我覺得份量可以多番少少🙈味道方便就有少少偏甜🤣- 豬頸肉炒濕河:豬頸肉係燒咗先嘅,外層唔會乾,啲河粉都好滑👍🏻-蝦醬炒通菜:呢個我覺得有少少太鹹,不過蝦醬味好出,如果配飯食好正🤣———————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:6/10服務:6/10人均消費:70———————————————▪店舖名稱: 泰國小吃 (西貢)▪店舖地址:🔸 西貢福民路高勝樓28號-----------------------

🐾 泰國小吃 (西貢) 🐾
泰式串燒(6串)$90✔️
牛展扎肉湯粉絲$54✔️
泰式炒金邊粉$60✔️
豬頸肉炒濕河$65✔️
蝦醬炒通菜$55✔️

牛展扎肉湯粉絲:湯底都幾清嘅,粉絲索晒啲湯汁
———————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:6/10
服務:6/10
人均消費:70
———————————————
▪店舖名稱: 泰國小吃 (西貢)
▪店舖地址:
🔸 西貢福民路高勝樓28號
-----------------------
2020-06-06 222 瀏覽
今日約左朋友行山,難得假日入黎西貢,就自己早少少搵間餐廳,食個早餐先。呢個時間唔係間間餐廳都有開門,心儀既餐廳仲未開,就轉移食碗泰式河粉。店舖很少人,自己霸佔了一張枱,似舊式茶餐廳,幾張圓枱,中間放了餐具及調味料。本身想試咸豬肉,但沒有供應。我就選擇了雞肉河粉。河粉份量也不少,雞肉肉質可以接受,唔會粗糙,湯底味道一般,自己加了泰式酸醋,就變得惹味。

2020-05-31 194 瀏覽

豬頸肉炒濕河$65✔️
蝦醬炒通菜$55✔️

牛展扎肉湯粉絲:湯底都幾清嘅,粉絲索晒啲湯汁
———————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:6/10
服務:6/10
人均消費:70
———————————————
▪店舖名稱: 泰國小吃 (西貢)
▪店舖地址:
🔸 西貢福民路高勝樓28號
-----------------------
2020-04-14 237 瀏覽
永遠去西貢都係食呢間,因為阿媽同阿哥都好鍾意食佢哋鍾意食嗰個脆豬肉,但係因為我唔係咁識炸野,嗰對豬肉冇乜特別喜愛,所以冇乜特別感覺。之前食過雞都覺得好好味但係食得多好似有啲厭,同埋因為我係帶米粉,即係$44一碗嗰啲,啲雞好似唔多我次次都係叫米粉,因為佢啲米粉好特別好幼好好味,不過都真係幾少如果喺呢度食飯嘅話應該係下午茶嘅size~ 當旅遊咁樣過嚟食都OK吧!其實我好想試吓隔離間車仔麵🤣 呢度嘅服務嘅話一時時
永遠去西貢都係食呢間,因為阿媽同阿哥都好鍾意食

午餐
2020-03-17 286 瀏覽
同屋企人去左西貢行街,走去咗食泰國嘢,揀咗間係小巷裡面的,叫左泰式蝦餅雖然其貌不揚但外面夠酥脆,裡面彈牙,唔會有好多粉,好食實果種,個人覺得好食嘅😋😋海南雞飯水平一般各有髀胸肉,肉質偏瘦,係醬汁夠野味,飯有啲爛,唔夠完整酸辣鳳爪夠大碟,亦都好夠凍,酸辣汁啱啱好唔會太搶,生菜仲好新鮮,最重要鳳爪夠大隻👍🏻👍🏻本身好鍾意食椰菜苗,呢個蒜蓉炒都做得不過不失,黎到果陣仲有少少鑊氣整體成餐飯都只係一般水平,要好食當然係返九龍城食啦,冇驚喜😀😀
蝦餅

蝦餅
因為太無聊嘅關係,又去咗行山!因為行山安全啲呀好似!由馬鞍山行咗去西貢~又食返平時食開嘅泰國小吃!不過都係同一個感覺,假期食嘅話個樣會差啲份量都差啲大大碟不過成$70 㗎嗌左碟菜一齊食,不過好多油啊真係似普通炒菜,冇特別呢個唔知咩豬肉粒炒飯,不過朋友話好少肉粒,一般好食 正常呢個就真係不得了!帶咗個$98嘅豬腸小食,大家見到之後真係嚇一嚇會唔會係咁細份丫老闆每人食得兩舊然後就係芽菜!之前喺呢度嗌過其他小食都係偏向洗訓,但係估唔到咁誇張
份量都差啲
大大碟不過成$70 㗎
嗌左碟菜一齊食,不過好多油啊真係
似普通炒菜,冇特別
呢個唔知咩豬肉粒炒飯,不過朋友話好少肉粒,一般好食 正常
會唔會係咁細份丫老闆
下午茶
2020-02-08 138 瀏覽
泰國小吃 - 泰式湯粉麵 (我要左豉油王雞翼)味道😋:7/10賣相✨:6.5/10
抵食💸:6.5/10價錢💰:$44(不需要收+1)(單拼$44 雙拼$50)有睇開我地acc都知我幾中意食雞同埋雞翼!呢碗面。。。係平時啲雲吞麵果隻面佢碗野係幾好食 但係我感覺不到泰式從何來:(————————————泰國小吃整體環境🍽:7/10呢間餐廳可以話係好出名 好多人去西貢都話佢係必食!唔知大家有冇食過呢坐落ok舒服 正常茶記咁樣!佢位於小巷裡面 但真係好好食架!大家去西貢不妨一試 :D————————————地址:西貢福民路高勝樓28號營業時間:星期一至日 09:00 - 21:30
泰國小吃 - 泰式湯粉麵 (我要左豉油王雞翼)
味道😋:7/10
賣相✨:6.5/10
抵食💸:6.5/10
價錢💰:$44(不需要收+1)(單拼$44 雙拼$50)
有睇開我地acc都知我幾中意食雞同埋雞翼!
呢碗面。。。係平時啲雲吞麵果隻面
佢碗野係幾好食 但係我感覺不到泰式從何來:(
————————————
泰國小吃
整體環境🍽:7/10
呢間餐廳可以話係好出名 好多人去西貢都話佢係必食!
唔知大家有冇食過呢
坐落ok舒服 正常茶記咁樣!
佢位於小巷裡面 但真係好好食架!
大家去西貢不妨一試 :D
————————————
地址:西貢福民路高勝樓28號
營業時間:星期一至日 09:00 - 21:30
2020-02-02 117 瀏覽
其實平日同放假黎嘅價錢都係一樣,不過平日應該係因為小人啲,啲料會續啲靚啲食過咁多次我都係覺得嚟呢間真係食雞好啲!之前食過牛展牛肉,但係啲質素好參差有時少/食落好似好味精有時候食到我好滿足啖啖肉低嘅質素就平衡啲!始終呢間出名都係雞
有時少/食落好似好味精
有時候食到我好滿足啖啖肉
低嘅質素就平衡啲!始終呢間出名都係雞
2019-12-04 416 瀏覽
同老婆黎到西貢,本身想食一間都幾出名嘅泰國菜,但係見排大隊,我又覺得基於某啲廣播之後排大隊嘅店又未必一定好食,經過呢一間見冇人排隊,咁就衝咗入去因為我同老婆都想食飯,就係睇咗呢一頁佢有其他粉麵,小食,但我哋冇叫我老婆叫海南雞飯,我就食淨係星期六日供應嘅綠咖哩😂😂,因為感覺淨係星期六日先供應,覺得係好合時去食佢就冇跟飲品,就係跟一個湯,湯嘅味道非常好,但係好明顯係味精湯而事實上去完呢度食飯之後我亦都好口渴應該就有味精,但係個湯係好好味老婆的海南雞飯一碟正正常常嘅海南雞飯但係佢個醬係同平時好唔同所以我唔知佢屬於係好正宗我未食過丫定係太唔正宗所以我未食過綠咖哩好好食,某程度上我可以食汁同埋食佢啲茄子去送飯雞肉就普普通通,冇乜自己本身嘅醃味而個飯好特別,好似係加咗南薑所以我覺得泰國嘅嘢唔係咁嘅但實在係好食嘅埋單101,我身上得兩張一百蚊紙老闆好好人咁話,下次先畀啦嗰一蚊總括而言如果你住呢度落嚟樓下食碟飯係ok嘅但係如果我嚟到西貢又唔會特登再食多次

因為我同老婆都想食飯,就係睇咗呢一頁
佢有其他粉麵,小食,但我哋冇叫
而事實上去完呢度食飯之後我亦都好口渴
應該就有味精,但係個湯係好好味

老婆的海南雞飯

一碟正正常常嘅海南雞飯
但係佢個醬係同平時好唔同
所以我唔知佢屬於係好正宗我未食過丫
定係太唔正宗所以我未食過

綠咖哩好好食,某程度上我可以食汁同埋食佢啲茄子去送飯
雞肉就普普通通,冇乜自己本身嘅醃味
而個飯好特別,好似係加咗南薑
所以我覺得泰國嘅嘢唔係咁嘅
但實在係好食嘅

埋單101,我身上得兩張一百蚊紙
老闆好好人咁話,下次先畀啦嗰一蚊
總括而言
如果你住呢度