2021-05-07
本人非常熱愛泰國菜,可惜因疫情不能出國外遊,只好留港消費。在朋友的推薦下,來了位於佐敦<泰地道>。門口裝修簡單,但一進門內就給香噴噴的燒烤味吸引我急不及待叫了生蝦刺身、泰式柚子沙律、燒鱔、燒雞翼、串燒。而店員亦推薦了今日時令菜式<黃咖喱蟶子>,及誠意推薦蒜蓉包,話用來配咖喱一流!對於咖喱愛好者既我當然二話不說話好啦泰式柚子沙律首先出場,外觀美麗而且份量相當大,柚子好甜及juicy,蝦肉爽及有蝦味,醬汁調教得非常惹味接下來變是燒鱔,鱔燒得非常好,外脆而裡面鮮嫩,魚油十足燒雞翼相當大隻面層既調味料好惹味串燒叫了半打 , 我揀左豬同雞,怕牛肉會韌。雞同豬外表睇落好似有點乾,但食落原來仲好ok,再配合沙嗲汁而店員亦好細心,話如果唔夠沙嗲汁可以問佢拎黃咖喱蟶子好大碟,但只需$108 ,而且仲剝埋殼,食既時候好方便,啖啖肉,而且好慷慨,起埋有十隻蟶子雖然唔係好大隻,但無沙同埋都有鮮味,咖喱夠惹味 ,再配合蒜茸包,真係無敵。個蒜蓉包好正,外面非常脆,而且係用厚麵包,再配蒜蓉同厚厚既牛油,而且淡淡香烤味,好有bbq 時燒麵包既味道,超正!真係無得輸!今晚食得好開心,居然
門口裝修簡單,但一進門內就給香噴噴的燒烤味吸引
接下來變是燒鱔,鱔燒得非常好,外脆而裡面鮮嫩,魚油十足
燒雞翼相當大隻面層既調味料好惹味
今晚食得好開心,居然食到間高性價比既泰國餐廳,雖然環境裝修簡單,但野食質素非常高,店員服務親切有禮,真係多謝友人既介紹我一定會再encore