2021-10-01
1966 瀏覽
今日同朋友揀左呢間泰國野食。佢位於屈地街附近一條小巷入面,唔係因為我地突登搵都好難入去條巷到搵食呀😂我地三個人叫左好多野食,因為太肚餓,我地都唔記得左要影下相🙈1. 包生菜佢個肉炒得好香,偏辣好惹味。每人大概食到3-4包,生菜大小不一2. 豬頸肉普普通通,偏細碟,有個酸酸辣辣嘅汁點下3. 炸蝦餅舊舊都好大件,炸到外皮好脆,肉質偏淡,有個甜酸醬4. 青檸辣汁蒸烏頭魚佢會比個電爐你keep住煮個魚,勁大碟勁大條,條魚keep住煮得耐會鞋。湯好清新幾特別5. 冬蔭公蝦湯⭐️我覺得最好味,同其他我食過嘅冬蔭公湯好唔同(不過我都試得少嘅🙈只代表個人立場炸)佢好濃郁。酸、辣、椰汁配得岩岩好,唔會某一種搶晒啲味。6. 馬拉盞炒通菜好惹味,正正常常7. 炒金邊粉個人認為差啲鑊氣,但用料正宗。有落豆干,辣粉同炸蒜會擺係一邊8. 青咖喱炒飯(雞)偏濕9. 珍多冰椰奶味重,偏甜。有啲濟每碟份量都多,我地見啲人食唔晒都會打包走。場內唔多位,同埋好多都坐好耐同朋友吹水。上菜速度慢少少,但因為逐碟逐碟咁上,所以keep住都有野食,唔會話覺得要等好耐。環境方面,得一部冷氣同幾部風扇,係會愈食愈熱🤣所以我地都忍唔住叫左
1. 包生菜
2. 豬頸肉
普普通通,偏細碟,有個酸酸辣辣嘅汁點下
3. 炸蝦餅
舊舊都好大件,炸到外皮好脆,肉質偏淡,有個甜酸醬
4. 青檸辣汁蒸烏頭魚
5. 冬蔭公蝦湯⭐️
6. 馬拉盞炒通菜
好惹味,正正常常
7. 炒金邊粉
8. 青咖喱炒飯(雞)
偏濕
9. 珍多冰
椰奶味重,偏甜。有啲濟
每碟份量都多,我地見啲人食唔晒都會打包走。場內唔多位,同埋好多都坐好耐同朋友吹水。上菜速度慢少少,但因為逐碟逐碟咁上,所以keep住都有野食,唔會話覺得要等好耐。環境方面,得一部冷氣同幾部風扇,係會愈食愈熱🤣所以我地都忍唔住叫左杯凍飲