🤩不一般的Cafe de…Thai Machi 🇹🇭 今次黎到泰媽子 原因係肚餓醫肚 成日見到呢間餐廳 但未食過 咁啱嗰一晚見到冇乜人 🤓心思思就走咗入去食啦🥸•••入到去細細間 唔算多座位 見到老闆踢晒腳咁樣 又要處理訂單 堂食 🦾我哋好快就叫咗兩個餐 每一個餐都有送前菜以及嘢飲💖•••醬爆炒捲捲粉🔥👍🏻 $62(餐價)其實本身唔係捲捲粉 但係佢可以免費轉就試吓食落口感其實有啲似腸粉嘅皮 不過比腸粉皮煙靭而且厚好多味道方面,好似我哋平時食嘅辣味乾炒牛河咁樣好香口 好夠鑊氣 我覺得一定要嚟試吓•••前菜我同男朋友都揀咗「素筷子」🥸咩係「素筷子」呢?🥸其實「素筷子」即係齋春卷佢入邊會有啲薯仔粒、蔬菜絲、唔係平時我哋食酒樓嘅春卷 😂而且佢個長度好長,難怪佢叫做「素筷子」🤣•••黑咖喱雞髀飯 $72(餐價)一個咖喱擁有日本咖喱咁濃郁😀但係同時之間又食到青咖喱嗰種香辣味道好特別🤩👍🏻不過由於當日我哋需要影相,最後咖喱飯凍晒 但係味道好好相信熱食嘅話會更好食🤩•••最後食完兩個餐都唔係好夠喉 最後叫老闆推薦我哋食一個小食🌛老闆推薦食月亮蝦餅$68/4件一嚟到之後食咗第一啖真係驚為天人😱🌛個蝦餅老
🤩不一般的Cafe de…Thai Machi 🇹🇭
今次黎到泰媽子 原因係肚餓醫肚
成日見到呢間餐廳 但未食過 咁啱嗰一晚見到冇乜人 🤓
心思思就走咗入去食啦🥸
入到去細細間 唔算多座位
見到老闆踢晒腳咁樣 又要處理訂單 堂食 🦾
我哋好快就叫咗兩個餐 每一個餐都有送前菜以及嘢飲💖
•••
醬爆炒捲捲粉🔥👍🏻 $62(餐價)
其實本身唔係捲捲粉 但係佢可以免費轉就試吓
食落口感其實有啲似腸粉嘅皮 不過比腸粉皮煙靭而且厚好多
味道方面,好似我哋平時食嘅辣味乾炒牛河咁樣
好香口 好夠鑊氣 我覺得一定要嚟試吓
前菜我同男朋友都揀咗「素筷子」🥸
咩係「素筷子」呢?🥸
其實「素筷子」即係齋春卷
•••
黑咖喱雞髀飯 $72(餐價)
一個咖喱擁有日本咖喱咁濃郁😀
但係同時之間又食到青咖喱嗰種香辣味道好特別🤩👍🏻
最後食完兩個餐都唔係好夠喉 最後叫老闆推薦我哋食一個小食
🌛老闆推薦食月亮蝦餅$68/4件
一嚟到之後食咗第一啖真係驚為天人😱🌛
個蝦餅老闆話係用兩張米紙包住中間新鮮帶嘅蝦肉
細緻咁睇入邊仲有蝦子喺入邊提升鮮味
另外佢個辣醬加入咗檸檬葉、辣椒醬 味道好Thai~風味 🇹🇭但係如果唔食得辣嘅話就點少少好啦 呢一個真係必叫嘅小食🤩
  • 醬香捲捲粉
  • 月亮蝦餅
2024-03-29 415 瀏覽
平時成日經過呢間鋪頭,今日決定入去試吓,可能因為假期前夕,幾乎full house,唔知係咪因為廚房少人,所以等嘢食時間都比較耐,反而見到串燒上得比較快,見比我地後入嘅客人串燒上得快啲。我地最後嗌咗個黑咖哩牛腩飯同船河,船河跟餐有個小食同嘢飲。個牛腩飯睇落好普通,但食落唔錯,個咖哩係比平時嘅香口但偏向水質地,惟份量比較少。另外個船麵湯底好濃郁,蛋麵好有咬口,啲札肉同炸豬油都好好味!另外杯泰式奶茶偏淡,唔嗌亦冇損失!

我地最後嗌咗個黑咖哩牛腩飯同船河,船河跟餐有個小食同嘢飲。

另外杯泰式奶茶偏淡,唔嗌亦冇損失!

2024-03-28
2023-11-03 503 瀏覽
Lunch time 見到餐廳冇人都覺得伏伏地泰式喇沙個湯稀到似水 個面同湯完全分開 好似另外上錦見佢細碗覺得食都唔會飽 食咗幾啖直頭唔想食 好食白檬粉咁 …唔建議 唔知發生咗什麼事
Lunch time 見到餐廳冇人都覺得伏伏地

泰式喇沙
個湯稀到似水 個面同湯完全分開 好似另外上錦

2023-10-09 386 瀏覽
中午獨自去了泰媽子吃鴨哥哥飯。飯來了有少許失望,那塊鴨肝很小。雖然整碟飯也有鴨油,鴨胸肉也是真鴨肉,不是煙鴨胸那種低級貨,但$98只有一碟飯,沒小食沒飲品,份量只是一般,味道也沒有讓人深刻到想回頭。我是女生,吃完還不飽,還去了麥cafe吃個鬆餅下午茶,就感覺不值$98了。如果下次再來,可能試其他便宜點的菜式。
中午獨自去了泰媽子吃鴨哥哥飯。

鴨哥哥飯

如果下次再來,可能試其他便宜點的菜式。
鴨哥哥飯
2023-10-04 308 瀏覽
兩位老闆都好有善,小食多選擇,香辣肉碎炒捲粉味道香口,辣得嚟又唔會太辣,飯一啲都唔硬,座位坐得好舒服,空間都比較大,飲品多選擇,冷氣好足夠,光線都好充足,有家的感覺
兩位老闆都好有善,
小食多選擇,
香辣肉碎炒捲粉味道香口,
辣得嚟又唔會太辣,

白咖喱雞髀肉飯
燒牛舌
  • 泰式辣肉碎炒捲粉
2023-08-26 357 瀏覽
炒飯一啲都唔乾身,鴨哥哥飯似臘鴨味嘅飯,凍檸茶冇味得個酸字,除咗佢泰式嘅醬料有少少似泰國味道之外,我真係搵唔到任何優點老實講整泰國菜整到咁樣其實都算失敗,真心認為改進空間極大,裝修亦都好差求求其其咁樣,想坐耐少少都覺得個屁股唔舒服同埋我見唔到一啲比較大眾化嘅泰菜,例如大家都會叫嘅生菜包,菠蘿炒飯,蝦醬通菜,一樣都冇,反而有意粉,韓國茶,喇沙?好心啦唔係做泰菜點解要喺餐廳名加個泰字,最慘又唔係整得特別專精,實在叫人非常失望囉!如果間餐廳改另一個名可能都冇令人咁反感,真心唔好影衰啲泰菜!
喺新蒲崗呢頭返工,雖然都有好多好嘢食,不過都係鍾意周圍搵吓有咩新開嘅食店。早排食lunch行過見到呢一間泰媽子,價錢都好似OK抵食,入去試吓先!環境就同普通茶記冰室差唔多,細細間坐得迫少少,不過中午食個lunch 都OK嘅。我就嗌咗雞扒金邊粉 $55,喇沙湯底,一啲都唔辣仲幾香口,啲金邊粉索咗湯汁好惹味,都係一個可以encore嘅選擇👌🏻 跟餐送嘅冰糖雪梨茶有啲淡🫠,建議可以加兩蚊轉其他凍飲!凍檸茶、奶茶呢啲都正常發揮!我啲同事嗌咗嗰啲都好似話OK,個串串串飯上面有隻太陽蛋賣相都幾靚。

2023-06-04 494 瀏覽
//03 06 23 間中有雨🌦️新浦崗 景福街20:00 泰媽子今晚原本想去Mikiki食飯但諗諗吓 週末大型連鎖店通常都好多人排隊🙈……閒閒地至少等一頭半個鐘都唔出奇為咗唔比自己嗰肚腩仔捱餓🤰🏼於是決定行吓附近 𥄫𥄫會唔會遇到啲又新奇又正嘅嘢食啦✨✨✨~~行出商場門口 過咗兩條馬路之後🚦就嚟到比較寧靜嘅景福街 由街頭開始慢慢行到街尾發覺呢邊 原來開咗好多臥虎藏龍嘅餐廳🤤!!!亦因為今晚自己嘅決定 而重新認識;物有所值 + 物超所值之間嘅分別添💓💓💓~ *性價比超高嘅餐廳 物超所值*精選套餐 HKD$118 (凍飲另加$2)————————————————————————冬陰功湯:配料豐富;有菇、一隻大蝦、瓜類、蔬菜大蝦爽脆彈牙 而且有鮮味入口酸酸辣辣 濃郁蕃茄 + 青檸嘅味道有少少似飲緊羅宋湯 後勁越飲越辣一口牛串燒:爽口嫩滑 牛味重 每𡁻一啖都有肉汁唧出嚟辣汁非常出色 經過自家調味 感覺清新 酸味較重 微辣 而且有特別嘅花香味鴨哥哥飯:鴨肉大塊 鴨味重 份量多鴨肝入口即溶 超香 零腥味有刻錯覺以為食緊鵝肝粒粒飯都包滿鴨油+鴨香味*鍾意食較油膩嘅朋友必定超讚*凍奶茶:味道適中偏淡
03 06 23 間中有雨🌦️
新浦崗 景福街
20:00 泰媽子

今晚原本想去Mikiki食飯
但諗諗吓 週末大型連鎖店通常都好多人排隊🙈……
閒閒地至少等一頭半個鐘都唔出奇
為咗唔比自己嗰肚腩仔捱餓🤰🏼

行出商場門口 過咗兩條馬路之後🚦
就嚟到比較寧靜嘅景福街
由街頭開始慢慢行到街尾
發覺呢邊 原來開咗好多臥虎藏龍嘅餐廳🤤!!!

亦因為今晚自己嘅決定 而重新認識;
物有所值 + 物超所值之間嘅分別添💓💓💓~

*性價比超高嘅餐廳 物超所值*

精選套餐 HKD$118 (凍飲另加$2)
冬陰功湯:
配料豐富;有菇、一隻大蝦、瓜類、蔬菜
大蝦爽脆彈牙 而且有鮮味

粒粒飯都包滿鴨油+鴨香味
*鍾意食較油膩嘅朋友必定超讚*

凍奶茶:
味道適中偏淡 裏面有種熟識嘅花香味

精選套餐 HKD$118 (凍飲另加$2)
椰子雞蓉湯:
湯頭清新鮮甜 椰香滿滿 潤而不燥

剛入口會有浸椰奶嘅香味
之後雞嘅鮮甜再慢慢散發出嚟
味道層次分明

豐富配料;海底椰塊、肉粒、蔥粒

一口牛串燒:
爽口嫩滑 牛味重 每𡁻一啖都有肉汁唧出嚟

辣汁非常出色 經過自家調味
感覺清新 酸味較重 微辣 而且有特別嘅花香味

冬陰功蟹肉意粉:
超多冬陰功汁 酸得嚟超開胃 份量多
濃郁車厘茄 + 青檸味

蟹肉爽口 而且味道鮮甜
有好多菇、車厘茄做配料
但食到最後有啲啲鹹 可能自己撈得唔夠均勻
*鍾意青檸味嘅朋友必定超讚*

冰糖雪梨茶:
飲得出自家製 潤喉 解渴 甜度適中
入口會有種好清甜嘅雪梨味

椰子班蘭奶凍 HKD$28
富有東南亞特色 班蘭味清香

加埋面頭嘅椰奶、黃豆
口感更多層次 而且甜而不膩

質地好似食緊雪糕溝布甸咁 非常綿滑、飽滿
2023-06-03
  • 冬陰功湯
  • 一口牛串燒
  • 鴨哥哥飯
  • 椰子雞蓉湯
  • 冬陰功蟹肉意粉
  • 椰子班蘭奶凍
2023-05-25 337 瀏覽
呢間個menu睇落好吸引,好多嘢揀。叫左兩個套餐,包小食、主菜同嘢飲,一個係沙律+噴令咖哩鴨飯;一個係素筷子+蝦太子意粉,兩個餐都叫左冰糖雪梨茶。素筷子原來係炸素春卷,蘿蔔酸甜爽口,大大條有誠意。胡麻醬沙律屬正常發揮。噴令咖哩鴨飯$75食得多咖哩雞/牛,第一次食咖哩鴨。咖哩偏辣,鴨肉濃香,薯仔軟腍,配料豆角用醋醃過,酸酸甜甜好開胃。成碟咖哩偏濃味。蝦太子意粉$88大大隻蝦,好彈牙,隻隻都滿佈忌廉汁,好creamy。隨餐附送冰糖雪梨茶同雀巢蜂蜜雪梨茶差唔多味,應該係現成嘅。環境舒適,價錢合理,會再嚟~

噴令咖哩鴨飯$75

蝦太子意粉$88
大大隻蝦,好彈牙,隻隻都滿佈忌廉汁,好creamy。

隨餐附送冰糖雪梨茶同雀巢蜂蜜雪梨茶差唔多味,應該係現成嘅。

環境舒適,價錢合理,會再嚟~
2023-05-25 266 瀏覽
金菇
雞棒
牛舌串燒
2023-04-17 492 瀏覽
🇹🇭 新蒲崗有新開張的泰國菜館,當然要試試。🇹🇭 走進餐廳,裝修是簡約的西餐廳,沒有泰皇肖像、沒有大象擺設、沒有金光閃閃的裝飾。🇹🇭 看看餐牌,原來除了泰國菜式,還有意粉和意大利飯的選擇。🇹🇭 首先送來的是略嫌細杯的冬蔭公湯。不過,只要呷一口,就明白細細杯的道理!這可叫做冬蔭公濃湯,濃郁的香茅香氣、湯底偏鹹但蓋不過檸檬酸和紅椒辣,單單呷一口,已經滿足喝冬蔭公湯的快感。🇹🇭 素筷子,原來是幼身的炸春卷,所以每一口香香脆脆春卷皮的比例多了。素餡內有大量白蘿蔔絲,綿綿密密又多汁,更可以蘸一下冬蔭公濃湯吃,嗯~好吃!🇹🇭 豬肉串燒,店員(似老闆)知道我們愛吃辣,額外為我們端來一款辣醬。嘩!又是濃郁冬蔭公的味道,下次點串燒,直接跟店員點配辣汁,代替原來的醬汁。🇹🇭 主菜,點了兩款意粉,蝦太子和香醋鴨肉。味道是好的,但似乎泰式菜比西式菜做得更出色。🇹🇭 泰媽子 Cafe de Thai Machi,果然是泰西合璧,下次全試泰式菜😆
🇹🇭 新蒲崗有新開張的泰國菜館,當然要試試。
冬蔭公湯
冬蔭公湯
素筷子
冬蔭公醬汁
2023-04-11 296 瀏覽
試新餐廳 入到去好舒服 好干淨睇菜牌有啲係fusion菜 幾得意喎第一次食 叫個串燒飯同冬陰公金邊粉試下先上菜都幾快 而且擺盤都幾靚 👍🏻食完就知唔係得個樣 有料嚟 好食喎串串串飯 🍢🍚有豬牛雞三種串燒 幾好食隻蛋係流心好正 仲有啲醃菜 好好送飯冬陰功豬扒金邊粉🍜好足料 👍🏻 湯底有🍤有菇 幾好味 我飲晒😂 之後都無口渴😋豬扒唔係柴皮 ok杯野飲叫咗 凍檸茶同凍奶茶 野飲正常 茶底係泰式有香茅味一定有下次 !我要試下個冬陰功蟹肉意粉🍝
試新餐廳 入到去好舒服 好干淨
睇菜牌有啲係fusion菜 幾得意喎