話說老婆話想試下泰巧船麵,咁就嗌個清湯牛拼河粉,我要個青咖喱雞飯,返到屋企試下,清湯牛河,材料尚可但湯底比較淡,而我個咖喱雞飯,就相反,濃辣味而無咖喱嘅香味,我知我哋並唔係食家,但只係靠自己食後講番出嚟,有批評當然有讚,叔叔好有禮貌,多謝前多謝後

外賣自取
2023-06-23 718 瀏覽
呢間泰國嘢一直都係做外賣生意,主要都係有小食、飯、湯/炒粉麵,價錢相宜,而且出餐速度都算快。夜晚都開到10點半左右先收舖,有時諗唔到要食咩都會去買碗粉食。冬蔭功海鮮湯金邊粉 $50本身已經自動幫你分咗湯,所以時間耐咗金邊粉會變成一餅,要少少時間浸返開。湯入面有生菜、菇、蟹柳、魷魚、蝦仁,味道酸酸地但唔算辣,但食落真係好開胃,最後都會忍唔住飲曬啲湯份量方面對於女仔嚟講應該會啱啱好,如果係男仔嘅話可能要加返個小食或者加底。店入面嘅叔叔姨姨態度都好好、好親切,出餐效率都快,所以晏晝/夜晚收工諗唔到食乜嘢嘅時候呢間都會係我嘅心水之一!

冬蔭功海鮮湯金邊粉 $50

2023-06-23
2023-05-14 499 瀏覽
母親節這一晚,下着細雨,經過這間小店,點餐後被店員用真誠語氣告知「好多人呀,要等廿五分鐘,明嫁啦先生,唔好意思!」把我興奮的心情婉拒掉,避免客人需要等候太長時間。今天晚上可惜我沒有機會嘗嘗,希望看到這篇食評的你不會像我一樣。

2023-03-16 632 瀏覽
這家店可以說是我想吃海南雞飯時會去買來吃的飯堂今天突然想吃冬蔭功再看到之前食評料好像很足就決定買來一試這家小店食物質素、味道及分量可以用CP值很高來形容可是這次第一次試冬蔭功卻觸礁了金邊粉很足整整一個麵餅而且軟硬度適中,爽滑順口冬蔭功湯配料跟幾年前看的食評有落差看不到青口,只有一些菇類、兩隻小蝦及半段蟹柳配料的問題不知道是隨機撈上來還是已經改了冬蔭功湯用料這方面就無從深究了冬蔭功湯湯底偏咸及魚露味非常重,師傅可能下重手了而冬蔭功應該有的香茅味、酸味、辣味不知道是欠奉還是被咸味蓋過了總之一直吃一直都像在喝很油重咸的魚露湯底似的整體來說這次食後感不是太良好可能之後想吃冬蔭功這家店不會是首選不過都無礙它當我飯堂的評價始終整體上它其他食物的CP值還是很高而且看店的大叔也態度親切友善雖然說冬蔭功金邊粉整體味道不太好可是金邊粉的確不錯可能下次再試試其他湯底的金邊粉吧
這家店可以說是
我想吃海南雞飯時會去買來吃的飯堂

今天突然想吃冬蔭功
再看到之前食評料好像很足
就決定買來一試
冬蔭功金邊粉
這家小店食物質素、味道及分量
可以用CP值很高來形容
可是這次第一次試冬蔭功卻觸礁了

金邊粉很足整整一個麵餅
而且軟硬度適中,爽滑順口

冬蔭功湯配料
跟幾年前看的食評有落差
看不到青口,只有一些菇類、兩隻小蝦及半段蟹柳
配料的問題不知道是隨機撈上來
還是已經改了冬蔭功湯用料
這方面就無從深究了

冬蔭功湯
湯底偏咸及魚露味非常重,師傅可能下重手了
而冬蔭功應該有的香茅味、酸味、辣味
不知道是欠奉還是被咸味蓋過了

可是金邊粉的確不錯
可能下次再試試其他湯底的金邊粉吧
2023-03-16
2023-03-13 390 瀏覽
呢間小店由正宗泰國人開設由泰中到泰東菜都有❤️❤️而且價錢唔貴🤪推介船粉,炒金邊粉,濕炒河同素炒飯負責落單,嗰個叔叔勁好人基本上有咩要求同佢講完佢都會盡量幫你做惟一缺點係只有外賣~
呢間小店由正宗泰國人開設
由泰中到泰東菜都有❤️❤️
而且價錢唔貴🤪
推介船粉,炒金邊粉,濕炒河同素炒飯

負責落單,嗰個叔叔勁好人
基本上有咩要求同佢講完
佢都會盡量幫你做
惟一缺點係只有外賣~

2022-09-24 835 瀏覽
近月粉嶺中心的食肆倒閉了不少覓食變得越走越遠直到發現這家店店在商店外圍,只要一不留意就會錯過它的存在我也是在過華心的路上才發現它的存在。店舖很細絕對是以外賣生意為主門面也是小店形式,出於支持小店的習慣就決意一試店員態度非常友善即使我點餐後想改一下食物態度亦非常友善最後我點了海南雞飯及追加了泰式奶茶(12元)泰式奶茶忘了拍照就先被喝乾了不過感覺跟領展旗下的泰式奶茶味道是一個樣無論奶、茶、糖份及椰味的比重我在猜會不會是從批發式買回來的呢?(這點沒去引證過)所以奶茶這個就是一個正常的泰式奶茶接下來是主菜海南雞飯了可能已習慣了近年35元至40元食物尺碼比較小的關係當看到這家店的外賣份量時我腦內馬上閃過「抵食」的念頭可是我馬上控制這種窮鬼念頭提醒自己食物味道質素才稱得上「抵食」先爬了一口飯進口、是油飯的味道耶!!馬上加分!!可能會你會說海南雞飯是油飯有什麼好大驚少怪我只能說你太年青了、我遇過有些知名及不知名的食肆海南雞飯會是尖米及白飯又可能被一些這價位的海南雞飯影響很深的關係當咬下雞時發現又嫩又滑又沒帶碎骨馬上腦內又閃過「抵食」雞的調味很到位,沒有死咸也沒有沒雞味的問題一切是配合得如此剛剛好,再
近月粉嶺中心的食肆倒閉了不少
覓食變得越走越遠直到發現這家店
店在商店外圍,只要一不留意就會錯過它的存在
我也是在過華心的路上才發現它的存在。

店舖很細絕對是以外賣生意為主
門面也是小店形式,出於支持小店的習慣就決意一試

店員態度非常友善
即使我點餐後想改一下食物態度亦非常友善
最後我點了海南雞飯及追加了泰式奶茶(12元)
泰式奶茶忘了拍照就先被喝乾了
不過感覺跟領展旗下的泰式奶茶味道是一個樣
無論奶、茶、糖份及椰味的比重
我在猜會不會是從批發式買回來的呢?(這點沒去引證過)
所以奶茶這個就是一個正常的泰式奶茶
海南雞飯
接下來是主菜海南雞飯了
可能已習慣了近年35元至40元食物尺碼比較小的關係
當看到這家店的外賣份量時我腦內馬上閃過「抵食」的念頭

先爬了一口飯進口、是油飯的味道耶!!馬上加分!!
可能會你會說海南雞飯是油飯有什麼好大驚少怪
我只能說你太年青了、我遇過有些知名及不知名的食肆
海南雞飯會是尖米及白飯

又可能被一些這價位的海南雞飯影響很深的關係
當咬下雞時發現又嫩又滑又沒帶碎骨馬上腦內又閃過「抵食」
雞的調味很到位,沒有死咸也沒有沒雞味的問題
一切是配合得如此剛剛好,再加上那個酸酸辣辣的清爽不膩醬汁
整件事的確有升華到

而且在這個價位有少量的配菜
也是令整件事變得健康了一點點
在現在物價上漲的情形下,以這價位來說真的沒什麼要挑剔的必要
食物質素及味道配搭也是同價值以上的水準
因此可以說句CP值高、「抵食」

如果硬要說缺點是離我家路程有點遠
但絕對已放到我食堂之選的名單內,絕對一有空必會回去光顧
2022-09-24
海南雞飯
2022-06-04 1204 瀏覽
行開花都廣場,有間食泰國菜既特色舖頭。細細一間既小店,舖面唔大,多數系外賣自取。原來小店系由一家人小本經營,服務態度好親切。朋友試過餐牌上好幾款,就介紹我必試佢地果招牌「泰式船湯牛雜錦」「紅/青/黃咖喱」,好有泰式風味。 ⦁泰式船湯牛雜錦 $45成碗入面有齊牛肉、牛丸、牛腩等,要提一提牛丸超級入味同彈牙。而且佢地既河粉好特別,系泰國傳統既粉,一大塊粗身既河粉,配上滑嘟嘟既質感,浸系湯度一拎上黎就掛晒d湯,十分濃味。

⦁泰式船湯牛雜錦 $45

2022-05-24
  • 泰式船湯牛雜錦
2022-01-13 1358 瀏覽
今晚屋企唔煮飯,話想食泰菜,近得嚟又唔貴又好食又大份就真係泰巧,出晒名。基本上嚟親都好多人等,同埋佢淨係做外賣,冇堂食。簡單直接就叫咗個海鮮菠蘿炒飯二人份 $78,一人份就 $55,但留意返如果鍾意菠蘿上嘅話一定要叫二人份。成個飯會用錫紙包住,另外會有個兜仔分開裝d 肉鬆同腰果,呢樣野真係加分,因為放埋一齊,返到屋企就會淋晒。拆禮物咁,一打開就見到d 蝦,個飯份量真係大,一開要跌落嚟咁。加埋d 肉鬆同腰果真係幾正,但菠蘿有d 酸,食完面個d 蝦會發現入面都有魷魚個d,唔止蝦一款海鮮。食完其實個菠蘿仲可以刮到肉出嚟食,不過太飽喇,放棄咗🍍。

2022-01-05
15 分鐘 (外賣自取)
2021-09-22 1135 瀏覽
他新開張時,有一個牛肉炒河很好吃,是寬寬河粉粉的,不過現在已經停售。現在,每次去買都是買船河,那個湯底真的不得了。我在街外吃湯面從來都不喝湯,但這個湯底我全渴光了。
外賣自取
2021-06-24 1352 瀏覽
好耐冇打食評,希望可以的起心肝寫番多d搬左黎上水就黎一年,第一次黎粉嶺花都呢到簡直係大鄉里出城禁濟,經過見到呢間泰國野,發現原來有幾年冇食泰國野啦,一於試下佢。因為我地有個未夠三歲既小朋友,所以簡既盡量唔辣。-火車頭炒飯(雞排)(唔辣)呢個整體味道其實唔錯,我略嫌雞排有小乾身 ,我同老公用生菜包d肉碎黎撈飯-泰式海鮮炒金邊粉 (唔辣走花生)呢個好好食,佢雖然d蝦唔多得幾隻,但個味道真係好好,下次會再叫-豬肉生菜包(呢個叫左小辣)呢個小辣對我黎講岩岩好都幾好味。整體黎講,都幾正宗,幾好味,下次會再幫襯,試下其他野食。提提大家記得唔好係門口叫佢地做呀姨或者呀姐,佢寫住架
好耐冇打食評,希望可以的起心肝寫番多d

搬左黎上水就黎一年,第一次黎粉嶺花都呢到
因為我地有個未夠三歲既小朋友,所以簡既盡量唔辣。
-火車頭炒飯(雞排)(唔辣)

-泰式海鮮炒金邊粉
(唔辣走花生)

-豬肉生菜包(呢個叫左小辣)
呢個小辣對我黎講岩岩好
都幾好味。

整體黎講,都幾正宗,幾好味,下次會再幫襯,試下其他野食。

提提大家記得唔好係門口叫佢地做呀姨或者呀姐,佢寫住架

火車頭炒飯(雞排)
豬肉生菜包(小辣)
泰式海鮮金邊粉(唔辣走花生)
2021-06-22
5 分鐘 (外賣自取)
火車頭炒飯(雞排)
泰式海鮮金邊粉(唔辣走花生)
第一次食這間外賣店,味道唔錯,價錢相宜,好有泰國地道的味道。去到店舖時已經有人排隊等外賣,心想應該食物味道唔錯,我叫了以下4款菜式食。1.海南雞髀飯雞滑,雞油飯好食,餸的份量都多2.船湯河(牛拼盤)湯底好味,無味精,河粉是闊身的,好食,牛拼盤d 牛腩好淋,唔錯3.炸蝦餅即叫即炸,好食,內有好多蝦肉,配埋泰式辣醬,絕配4.蝦柚子沙律個汁調得好好食,酸甜的,好開胃下次會食其他菜式,多一間外賣店的選擇☺️

1.海南雞髀飯
雞滑,雞油飯好食,餸的份量都多

2.船湯河(牛拼盤)

3.炸蝦餅
即叫即炸,好食,內有好多蝦肉,配埋泰式辣醬,絕配

4.蝦柚子沙律
個汁調得好好食,酸甜的,好開胃

下次會食其他菜式,多一間外賣店的選擇☺️
2021-04-15 977 瀏覽
I have always wanted to find a Thai restaurant. After realizing this restaurant is close to my place, I decided to give it a try. My husband who doesn't eat Thai food had a bite and said the boat noodle soup is unbelievably good. So the next day we went and buy more food to try .  We bought shrimp cake, boat noodle with the wide rice noodle, curry and son on. All of them were pretty good. One thing I would recommend is the curry sauce amount is not enough to mix with all the rice. Everything else was really good. Thank you, finally got a new go to. \
I have also tried the pad Thai, it was not as good as the others and very dry.
2021-04-11
20 分鐘 (外賣自取)
  • Boat noodle
  • shrimp cake
  • curry
2021-04-06 1268 瀏覽
不得不讚🥰平民高質抵食泰菜🇹🇭店主店員都係泰國人嚟😚😚所以餐廳嘅食物都好有泰式風味係正宗嘅泰國菜味道😋餐廳主要做外賣🚚係無得堂食㗎-🍝泰式雞翼撈金邊粉 ($38)隻雞翼炸得好香脆😆好juicy😆醃得好入味🤩🤩本身麵底應該係撈檬🙈 但當日店員話檬粉賣晒😣於是就轉咗金邊粉 初初有啲驚會唔好食 因為店員話轉其他粉會冇咁好食😿😿不過小編可以係到同大家講 轉咗金邊粉一樣超好食🤤🤤🤤撈埋超級濃郁嘅醬汁 酸酸甜甜 非常開胃😋金邊粉好吸汁仲有啲胡蘿蔔醃蘿蔔青瓜做配菜🤙🏽令到成碗撈檬好開胃之如✨仲好fresh🍃🍲泰式雞扒船湯河粉 ($40+$2)船麵湯底非常濃郁😚唔會鹹得滯🤩🤩最令我驚喜嘅係個河粉🤤🤤佢唔係一般嘅河粉🙈🙈餐廳提供嘅係超寬闊嘅河粉 非常有彈性😻😻😻食落口感好特別 但美中不足嘅係河粉份量比較少🥲食幾啖就會食晒🥺🥺同埋雞扒好一般🐷泰式香蒜豬扒飯 ($38)塊豬扒好好食好正呀🥳🥳用香蒜同香料煎得好香口😋豬扒仲好入味好淋好juicy🥰好有泰式味道🇹🇭🏠總括而言 三道菜式都非常之出色🤙🏽🤙🏽要我排名次嘅話都真係排唔落手💜💜💜大家經過粉嶺不妨試吓 係一定會encore嘅餐廳❣️❣️❣️
不得不讚🥰平民高質抵食泰菜🇹🇭
店主店員都係泰國人嚟😚😚
所以餐廳嘅食物都好有泰式風味
係正宗嘅泰國菜味道😋
餐廳主要做外賣🚚係無得堂食㗎
🍝泰式雞翼撈金邊粉 ($38)

🍲泰式雞扒船湯河粉 ($40+$2)
船麵湯底非常濃郁😚唔會鹹得滯🤩🤩最令我驚喜嘅係個河粉🤤🤤

🐷泰式香蒜豬扒飯 ($38)

2021-03-28
2021-03-26 1127 瀏覽
剛開張時食過幾次,d咖哩飯超好食....老闆超nice...再次食,都好好味...船麵個湯底好香...食得出老闆用心煮...下次再試埋其他先...希望呢d小店繼續努力
2021-03-18 1037 瀏覽
ᑕᑭ值:4.5/5價錢Price:- 雞扒船麵 ᗷOᗩT ᑎOOᗪᒪE ᗯITᕼ ᑕᕼIᑕKEᑎ: $40#cpfoodiehk外賣 見到咁嘅格局,就知道我又買外賣啦😂呢間船麵只係做外賣,佢係openrice雖然評語唔多,但全部都係好評,所以決定一試其實本身有啲怕食船麵,因為知道入面係加咗豬血或者牛血(我個人比較怕血😅)但因為我係未知道呢件事之前,就唔小心試過船麵,知道好好食,所以今日就再食多次啦🤣個湯真係好香濃嘅肉味,仲有清新嘅香茅味👏🏻個麵底我揀左金邊粉,口感好彈牙,份量好多,所以唔使怕唔夠食雞扒都非常大塊,但可能真係太大塊,所以中間啲肉有少少紅紅地🙊但我食完冇事嘅,放心😂肉質好嫩滑,雞皮有烤過,好用心仲有個酸辣汁配埋,可以點黎食,但都幾辣下🥵$40有咁嘅質素真係幾抵讚,唔怪之得全部都係好評啦👏🏻
ᑕᑭ值:4.5/5

價錢Price:

#cpfoodiehk外賣
見到咁嘅格局,就知道我又買外賣啦😂

個湯真係好香濃嘅肉味,仲有清新嘅香茅味👏🏻
個麵底我揀左金邊粉,口感好彈牙,份量好多,所以唔使怕唔夠食
但我食完冇事嘅,放心😂
肉質好嫩滑,雞皮有烤過,好用心
仲有個酸辣汁配埋,可以點黎食,但都幾辣下🥵

$40有咁嘅質素真係幾抵讚,唔怪之得全部都係好評啦👏🏻
雞扒船麵