2012-06-12 489 瀏覽
此店既蛋卷係我食左咁多間連續店/餅店既蛋卷之中最鬆軟美味.宜家仲要做緊特價$12.8真係好超值.雖然蛋卷細細條, 但內裡既cream岩岩好唔會太多令到成條蛋卷好漏.加上內裡充滿蛋香鬆軟, 作早餐/下午茶都係一個好選擇
此店既蛋卷係我食左咁多間連續店/餅店既蛋卷之中最鬆軟美味.

宜家仲要做緊特價$12.8真係好超值.

加上內裡充滿蛋香鬆軟, 作早餐/下午茶都係一個好選擇
2012-06-10
外賣自取
$12.8 (其他)
(非會員)
2012-01-18 176 瀏覽
起初我同女朋友行時代廣場..跟住傾傾下計..傾起蛋撻就係銅鑼灣用openrice搵下邊度有得食..睇到泰昌又近食評都讚啲蛋撻好好味就走去買黎同女朋友食..係間店到..見到個泰昌師傅好似幾後生..少見..不過個樣好似好冷淡目無表情又見到門口貼住張紙寫住10蚊有蛋撻+豆漿買黎試試店面啲服務員態度好好..值得一試!
起初我同女朋友行時代廣場..
睇到泰昌又近食評都讚啲蛋撻好好味就走去買黎同女朋友食..

又見到門口貼住張紙寫住10蚊有蛋撻+豆漿買黎試試
店面啲服務員態度好好..

值得一試!
2011-04-03 126 瀏覽
一個末代港督令泰昌聲名大噪,想不到彭定康比哪位專業食評人都厲害,一幅食相勝過萬語千言。當然泰昌的蛋撻也有其真正「吃力」!不知是否自己好運,兩次來買蛋撻也是剛出爐,蛋撻熱騰騰,酥皮鬆化,牛油味香濃,蛋漿不會太甜太硬,蛋味重又有半溏心感!彭定康已成為香港人的集體回憶,還好,泰昌依然沒離我們他去。
外賣自取
2011-01-31 70 瀏覽
食蛋撻最緊要新鮮出爐,其次就係師傅功力,配方一樣,不同師傅照單執藥,同時制作,味道都會不一樣,佢尼度個餅皮薄而鬆化,有蛋香,蛋心熱辣辣,蛋都算滑,5元一個真係貴,可能名牌關系,幸好好食的蛋撻不止一間,唔係就慘.......之前在中環、尖沙咀都食過,都唔多掂,最難食個間在旺角,幸好已結業,真好.....
食蛋撻最緊要新鮮出爐,其次就係師傅功力,

配方一樣,不同師傅照單執藥,同時制作,味道都會不一樣,

幸好好食的蛋撻不止一間,唔係就慘.......
之前在中環、尖沙咀都食過,都唔多掂,

最難食個間在旺角,幸好已結業,真好.....
2011-01-30
3 分鐘 (外賣自取)
2010-06-23 46 瀏覽
食過咁多間餅鋪嘅蛋撻,泰昌係令我印象最深刻嘅除左佢個牛油皮味道夠香夠脆,新鮮出爐之外,仲有佢d蛋真係同個皮好夾佢嘅蛋撻皮比平常的厚d同濃味d,唔係淨係得個名,佢係真材實料好味道,所以值得推薦
食過咁多間餅鋪嘅蛋撻,泰昌係令我印象最深刻嘅

2009-12-29 8 瀏覽
去Sogo行街, 才知附近開了間泰昌, 二話不說即買了兩個蛋撻, 不是新鮮出鑪, 但仍微暖, 立即同老公在街上解決它們, 真是很久沒有企在街上食嘢了, 哈哈!蛋撻雖比較貴, 要$5一個, 但很明顯size比一般餅店大個及重手, 它的皮很重牛油香味, 咸咸甜甜的, 好香濃, 但亦幾漏! 蛋心好香, 有蛋味, 好滑. 講真的, 泰昌的蛋撻真是從未食過咁香濃, 但亦是最漏的一種, 可以當飯食,
慶祝紀念
聖誕節
2009-11-18 17 瀏覽
2/10/09(五)泰昌的蛋撻不是賣$5一個嗎?當日路過看見只賣$3.8,但要買6個,就買了半打回家。不知何解覺得今次的蛋撻毫不出色,可能不是剛出爐的關係,餅皮不太鬆化,而且蛋味欠奉,很普通。是分店越開越多的關係?還是便宜了的關係?或是因為買回家?無謂如何,下次去中環老鋪,必買一個剛出爐的,趁熱吃掉它!
2/10/09(五)

是分店越開越多的關係?還是便宜了的關係?或是因為買回家?
無謂如何,下次去中環老鋪,必買一個剛出爐的,趁熱吃掉它!
2009-10-17 18 瀏覽
同事好客氣要報告我幫手整電腦,去了泰昌買龍鬚糖和鳥結糖俾我食.先講鳥結糖,入口有好重的奶味,質感偏軟,唔係脆口那種.糖內帶有大量淋淋的花生,如果喜歡吃脆的那種,這款唔啱口味,只是懶惰的我鐘意食淋的野,所以幾喜歡這種質感.哈哈,唔知點解食食下覺得自己像在吃白兔糖黑芝麻龍鬚糖:龍鬚糖外面好多椰絲,只是芝麻味唔太重,入面的花生也好唔太多,香味唔夠,只是食得出椰子味道,對於不愛椰子的我,當然不太喜歡總括來說兩種產品都ok的,只是要自掏腰包的話就要未必會買了

總括來說兩種產品都ok的,只是要自掏腰包的話就要未必會買了
龍鬚糖
2009-10-11
九號風球後的周日, 有點東西來銅鑼灣買, 遇著一場攔門雨, 閃了入來買蛋撻。連鎖店嘛, 也算光猛企理, 但有點狹小; 店員小姐微笑地在介紹貨品。$5 一個蛋撻, 貴, 但來得泰昌又豈有不吃蛋撻的道理? 外面還在下雨, 又打著傘, 很難一面走一面吃, 於是得穿越彷如小印尼般的糖街到維園將之幹掉。設計現代化的袋子內就是我的蛋撻了。經過一輪運輸過程中的無情擠壓, 到吃的時候它已經走了樣啦, 可幸還是暖的; 蛋撻的曲奇皮富有牛油香味, 非常鬆化, 黃澄澄的蛋心又滑又香甜, 果然不俗。只是集團化之後, 蛋撻的樣子都很工整, 靚靚仔仔, 已沒有了手造年代的那種個性。自從泰昌給稻香集團收購之後, 不但開枝散葉, 而且還多了些中式糕品選擇。麵包架上放了一堆用膠盒裝著的中式糕點, $10 有 3 件 ($4 一件), 又揀了三件回家。花旗蔘薑蜜糕 - 好甜好粉, 雖有兩片花旗蔘, 也沒什麼蔘味, 反而有淡淡的薑味, 但跟花旗蔘是完全不搭配的啊杞子桂花糕 - 比前者好一點, 算是清甜, 也有四五粒杞子, 是三件之中最好的芝麻糕 - 沒什麼特別啊嗯, 沒什麼動力再來了。

$5 一個蛋撻, 貴, 但來得泰昌又豈有不吃蛋撻的道理?

芝麻糕 - 沒什麼特別啊

嗯, 沒什麼動力再來了。
中式糕點
桂花糕還是不錯的
$15 (其他)
桂花糕還是不錯的
2009-07-10 7 瀏覽
舊同事回來並送了兩張泰昌蛋撻券俾我,我當然立刻換回家吃.由於懶惰關係並沒有叮熱,夜晚臨訓前拎番出來食.唔,今次的蛋撻曲奇味好重,又夠鬆化,唔錯.最好還是那個蛋有好香的蛋味,又唔算好甜,凍了食都唔錯,相信熱食應更加好泰昌觀塘和荷里活廣場的蛋撻都食過,還是覺得這個做得比較好味道啊

2009-07-09
2009-06-06 12 瀏覽
六四當晚,為了趕入維園,還是草草買少許食物充飢路過泰昌,入去買個包食點知全店內想找個包都無,唯有買了一個老婆餅、一個蛋黃蘇、一支泰昌出品的檸茶老婆餅、蛋黃蘇就普普通通,沒有期望,也沒有失望,更沒有驚喜檸茶就相當難飲!看一看樽上的包裝,原來是用紅茶粉開的!難怪那樣難飲啦....雖然支檸茶只賣$4,但真在
六四當晚,為了趕入維園,還是草草買少許食物充飢
路過泰昌,入去買個包食
老婆餅、蛋黃蘇就普普通通,沒有期望,也沒有失望,更沒有驚喜
雖然支檸茶只賣$4,但真在
2009-06-04
2009-05-22 15 瀏覽
今晚行開渣甸街,見好久無”幫親”泰昌,便看看他有沒有新製作以前食過蛋達, 不外如是, 但較其他店貴, 所以不會在這店買蛋達, 要買貴蛋達, 我會去" 蛋x 王" , 最愛榴槤蛋達, 貴得物有所值今期見他有: 龍鬚糖 (大概有4-5款,我只選了夏威夷果仁)味道ok, 有意思的製作 下次會試其他味/ 食品
今晚行開渣甸街,見好久無”幫親”泰昌,便看看他有沒有新製作

味道ok, 有意思的製作

下次會試其他味/ 食品
2009-05-22
2009-03-26 14 瀏覽
其店的蛋撻比在灣仔所吃的好好多。這裡的蛋餡料很多很厚﹐軟熟﹐味道亦不太甜。蛋撻還是暖暖的。臺昌的但撻亦用上牛油的比例較多﹐所以不會吃到一陣豬油味。質素不錯﹐如途經此地或剛吃完正餐﹐買隻試試很不錯。

質素不錯﹐如途經此地或剛吃完正餐﹐買隻試試很不錯。
2009-03-17 10 瀏覽
我的媽媽見我不是食懷舊野,佢又忍唔住不停買野食啦~~今次佢買左四個沙翁~ 與之前那位食家的評價相反,我吃的沙翁不是很多油, 比一般的沙翁少,而且煙韌,不錯喎~! 雖然我還是覺得中環泰昌的比較軟熟,好食d~根據媽媽所言,中環店的蛋撻也是比較吃~我知道中環店那工場也會負責其他店的一些食品,然後送過去~所以我還是常支持中環店,因為新鮮熱辣~~ 正!看來銅鑼灣這一間的品質還未算穩定~
我的媽媽見我不是食懷舊野,佢又忍唔住不停買野食啦~~

今次佢買左四個沙翁~

雖然我還是覺得中環泰昌的比較軟熟,好食d~
根據媽媽所言,中環店的蛋撻也是比較吃~
我知道中環店那工場也會負責其他店的一些食品,然後送過去~
所以我還是常支持中環店,因為新鮮熱辣~~ 正!

看來銅鑼灣這一間的品質還未算穩定~
2009-03-16
2009-03-03 13 瀏覽
買左一個蛋撻&一個沙翁蛋撻一定好味啦~無得彈呀!!但個沙翁真係好難食一咬落去係勁多油囉~全個都油淋淋加上表面全部係糖真係好甜好漏對個沙翁真係有d失望,無諗過會咁多油囉!
買左一個蛋撻&一個沙翁
蛋撻一定好味啦~無得彈呀!!
但個沙翁真係好難食
一咬落去係勁多油囉~全個都油淋淋
加上表面全部係糖
真係好甜好漏
對個沙翁真係有d失望,無諗過會咁多油囉!
$8.8
  • 蛋撻