2024-09-06 1876 瀏覽
招牌泰式沾麵+青咖哩雞 $108個麵配料都算幾多,青咖哩雞上枱都熱,但配上麵就俾麵溫度降底左!鷄肉鑊氣炒河 $98即炒熱辣辣,我都係中意食熱野,成個炒河唔會太乾多菜配搭,調味幾好配辣醬可以加辣醬食正但舖頭開冷氣幾凍,啲食物都有啲等得耐先上枱。
招牌泰式沾麵+青咖哩雞 $108
鷄肉鑊氣炒河 $98

但舖頭開冷氣幾凍,啲食物都有啲等得耐先上枱。
2024-07-27
5 分鐘 (堂食)
2024-08-29 1783 瀏覽
今日去咗個新商場Airside度行街,順便去嗰度試吓睇吓有冇啲咩餐廳好食😋😋😋 去咗有一間叫泰沾麵嘅泰國菜試下,因為聽朋友講之前成日都排隊呢間舖頭,好多人去試。所以今次都幾期待入去試吓泰國菜先😝太陽蛋香葉肉碎飯❤️❤️❤️❤️我覺得呢個就正常泰式肉碎味,不過我發現加咗佢個魚露真係即刻升華咗😂😂而且個蛋係流心太陽蛋。有好多泰國泡整得太過熟得滯冇咁好食,而且冇得將個蛋汁拎嚟撈飯,呢間個蛋就整得好食啦🤓泰式金邊粉 ❤️❤️❤️❤️甜甜地,幾有鑊氣。而且隻蝦都幾大隻幾鮮甜🤘🏻同埋佢炒到比較乾身,我個人嚟講鍾意炒粉麵炒得乾身啲,因為有陣時得太濕黐埋一嚿嚿冇咁好食。佢呢間都唔錯👍🏻不過可能我試過啲更加好食,所以比四個心心。雞肉泰式炒河❤️❤️❤️呢個開頭食OK嘅,但係食到後尾可能凍咗佢啲河粉黐埋一嚿嚿冇咁好食,同埋食得多都覺得好滯,唔夠濃味😂😂相比,金邊粉會好食啲 🙌🏻而且啲雞肉有啲嚡,所以我覺得不過不失。泰式香辣雞翼❤️❤️❤️原本覺得叫呢個菜式一定好食,佢個敗筆之處就係加咗青檸落去雞翼定加咗啲酸粉,總之佢個酸係完全好唔夾。如果無左個酸味,我會比5個心心。因為加咗個酸味落去真係好難食,成個味係又勁酸又勁辣,跟住你點個泰式辣

太陽蛋香葉肉碎飯❤️❤️❤️❤️

泰式金邊粉 ❤️❤️❤️❤️

雞肉泰式炒河❤️❤️❤️

泰式香辣雞翼❤️❤️❤️
原本覺得叫呢個菜式一定好食,佢個敗筆之處就係加咗青檸落去雞翼定加咗啲酸粉,總之佢個酸係完全好唔夾。如果無左個酸味,我會比5個心心。因為加咗個酸味落去真係好難食,成個味係又勁酸又勁辣,跟住你點個泰式辣醬又甜,唔知想點味道😂😂

整體嚟講,我覺得如果有行經過呢個商場可以值得一試😂

泰沾麵 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 2樓L205號舖
2024-08-23 1813 瀏覽
忘忘想不到,在尖沙咀有那么好吃的泰国菜!名字叫做泰沾面,那我肯定就是要来试一试沾面了。老板介绍说沾面是要和咖喱一起点的。咖喱:一出来的时候就觉得色泽特别好看,我还多加一份饼,陪着吃。简直是太好吃了,我用咖喱点所有的菜品一起吃的~炒金边粉:因为我们吃四个人一起吃的就点了两个金边粉,很正宗的泰国菜,和我在泰国吃的一模一样好吃。香蕉奶昔:男朋友点的奶昔,味道很浓郁,我试了一口,很特别风味,加了饼干🍪~青芒果沙拉:好久没吃青芒果了,简直是我有点不能吃酸的了,太酸了,爱吃的人应该很爱吃!总体评价,平价过泰面,品种也点赞!
忘忘想不到,在尖沙咀有那么好吃的泰国菜!
名字叫做泰沾面,那我肯定就是要来试一试沾面了。
老板介绍说沾面是要和咖喱一起点的。
咖喱:
炒金边粉:
香蕉奶昔:
青芒果沙拉:
总体评价,平价过泰面,品种也点赞!
已經食過兩次 食物中規中矩 性價比中下,只係勝在可以人寵一齊入餐廳內 否則都唔會揀呢間泰菜。之前兩次WhatsApp 訂座都無問題, 今日再嘗試訂位 4人+1狗 點知只得到兩隻字回覆‘walk-in’,無前文後語已經感覺唔禮貌。 我地唯有17:50去到餐廳walk-in 點知店員同我地講booking full晒 19:30後先有位,我地真係好無奈然後同店員理論 :有得book但叫我地walk in ?!:無得book:無得book?你又話book 滿晒?然後無然後 佢都無聲出我地都走 唔會再去
然後同店員理論

:有得book但叫我地walk in ?!
:無得book
:無得book?你又話book 滿晒?

然後無然後 佢都無聲出
我地都走 唔會再去
2024-08-11
星期五放工諗住兩口子安安靜靜食個晚餐,其實都冇乜期望,當然嚟到主菜嘅碟頭都好似前菜咁細碟一個人細食都唔夠食,主菜餐碟係兒童餐嘅圓形碟size叫咗一碟炒粉絲粉絲碎到不得了招牌菜沾麵建議唔使食,完全細到似兒童餐,比碗咖喱汁沾沾,得隻蝦就乜都冇,完全係噱頭嘢建議可以唔需要食咖喱汁不過甜字冇咖喱味似係甜沙嗲汁多啲唔緊要,香港食飯都係預咗咁好啦食完啦我都未飲我杯水佢已經走過來同我講我哋有好多客排緊隊啊可唔可以埋單啊?我就話等我飲杯水先,跟住佢就起勢係咁收晒我啲嘢啦 大家明放工食餐飯啫,好似好阻住佢咁香港返工都攰,食餐飯啫,放工真係唔想鬧交其實我食完餐飯都未夠一個鐘真係好冇禮貌好趕客以為自己入嚟食免費午餐咁感覺真係好差,好討厭我見佢張張枱都係咁問大家都好無奈所以要喺度食飯聚會要諗清楚
星期五放工諗住兩口子安安靜靜食個晚餐,
其實都冇乜期望,當然嚟到主菜嘅碟頭都好似前菜咁細碟
一個人細食都唔夠食,主菜餐碟係兒童餐嘅圓形碟size
叫咗一碟炒粉絲粉絲碎到不得了

唔緊要,香港食飯都係預咗
大家明放工食餐飯啫,好似好阻住佢咁
香港返工都攰,食餐飯啫,放工真係唔想鬧交
其實我食完餐飯都未夠一個鐘
真係好冇禮貌好趕客
以為自己入嚟食免費午餐咁
感覺真係好差,好討厭
我見佢張張枱都係咁問
大家都好無奈所以要喺度食飯聚會要諗清楚
2024-08-05 1174 瀏覽
Pleasant surprise at Airside - probably the best Thai food in the area, haven't stepped into a good new restaurant in a very long while... Fried pork chop in fish sauce is a must try, you won't regret it. We had the pork boat noodles, will probably try the beef version next time too. Thai iced tea was also very tasty - of the right richness and sweetness. Their signature noodles with green curry also very interesting, although we would have preferred the noodles itself to be hotter, so more matc

Their signature noodles with green curry also very interesting, although we would have preferred the noodles itself to be hotter, so more matching with the hot green curry sauce (probably). Green curry sauce itself was excellent though.

Saw other guests walk in with the biggest dogs ever, and the staff arranged some spacious seats for them on the sides, very wholesome to watch

Can't wait to return to try the Tom Yum and Pad Siew too!!
2024-08-03
  • 招牌泰式沾麵
餐廳位於啟德新商場Airside,人氣十足每日晚市都大排長龍,主打香濃泰國菜,人氣必試泰式沾麵及班蘭可麗露!! 🛕- 招牌泰式沾麵 HK$108 🦐🍜椰香爆發泰沾麵!!紅咖喱椰香非常濃郁,微微辣度令人垂涎欲滴。大蝦肉質新鮮彈牙又鮮甜。幼身麵條沾滿濃濃咖喱超滿足。再加上爽口配菜及酸香醃菜,香氣層次更豐富!! - 啖啖蟹肉奄列 HK$158 🦀🍳足料新鮮即製!!奄列外皮非常酥脆,每一啖都充滿著鮮味蟹肉,與香脆又綿密蛋漿混為一體。配搭上拉差香甜辣椒醬,鮮味更加突出!!- 班蘭可麗露 HK$48 🌿必試!!外皮焦脆滿足,內餡散發著迷人香濃班蘭香氣。可麗露迷必試!!

- 招牌泰式沾麵 HK$108 🦐🍜

啖啖蟹肉奄列

- 啖啖蟹肉奄列 HK$158 🦀🍳

- 班蘭可麗露 HK$48 🌿
啖啖蟹肉奄列
2024-07-29 1186 瀏覽
啟德寵物友善餐廳餐廳只有一個位可以同狗狗一齊坐,所以最好預約定,環境都好舒服,好啱同朋友一齊坐低食嘢傾偈,嘢食都好抵食,全部份量都好多,價錢又唔會太貴,推介推介!
啟德寵物友善餐廳
2024-07-08 1593 瀏覽
同朋友帶狗狗去食飯,呢間可以喺室外廣場坐,但係都有冷氣,夏天嚟講係一個唔錯嘅選擇,不過假日會好多人,因為呢間舖頭價錢唔算貴!我哋叫咗越南春卷濱海,咖喱雞配法包,生菜包,豬頸肉,越式扎肉雞絲炒檬粉同nam nam炒飯!越南春卷濱海,春卷好脆好好食,但係濱海煮得太腍,而生菜份量好少唔夠包~ 原本有啲期望,但唔係幾好食。咖喱雞個汁太稀,唔知係咪越南菜有啲唔同,但雞肉唔入味~炒檬粉,好好食唔會好辣,而面質好煙韌!炒飯有少少似糯米飯係比較濕潤嘅,味道方面調味好惹味,幾好食幾特別!豬頸肉正正常常!
咖喱雞個汁太稀,唔知係咪越南菜有啲唔同,但雞肉唔入味~
炒檬粉,好好食唔會好辣,而面質好煙韌!
豬頸肉正正常常!
久違地嚟到啟德AIRSIDE覓食😛今次就嚟試下泰沾麵嘅泰式沾麵啦~🧾招牌泰式沾麵(紅咖哩)💰$108唔好睇相嗰啲麵好似一舊舊好乾咁(因為我本身都以為會好乾🥹)但其實去佢食落依然都係啱啱煮起嗰隻冧度。紅咖哩口感好rich,辣度適中,將麵點落紅咖哩度食真係好掛汁!紅咖哩入面仲有兩隻大蝦🦐,肉質厚實,好滿足💯🧾大蝦炒金邊粉💰$118金邊粉炒得好香口~(特別係蛋絲,我自己個人係超級鍾意食炒金邊粉嘅蛋絲XD)唔會有一pat pat嘅感覺,味道就唔辣,而係酸酸甜甜非常開胃,一樣兩隻大蝦都係大大隻!🧾炸魚露漬豬頸肉💰$88豬頸肉煎得好好!該煎得焦香嘅位置就又焦香又脆,但要軟熟嘅位置都係軟熟,而且份量都唔少,點埋辣汁嚟食真係好容易食唔停口😋🧾泰式檸茶+泰式奶茶💰$38@兩杯嘢飲都係正常泰式檸茶/奶茶嘅味道,泰式檸茶都重香料味,幾refreshing~泰式奶茶就唔算太甜環境方面都幾闊落,靠牆嘅位置有一大幅好靚嘅壁畫,靠窗嘅位置就有開揚嘅風景睇🌃因為AIRSIDE係pet-friendly嘅商場,所以我哋去食嗰晚都有見到狗狗可以同主人一齊食飯㗎~整體嚟講嘢食同環境都唔錯,會encore的!
招牌泰式沾麵

🧾招牌泰式沾麵(紅咖哩)
💰$108

泰式奶茶  +  泰式檸茶

🧾泰式檸茶+泰式奶茶
💰$38@

2024-05-31
15 分鐘 (堂食)
大蝦炒金邊粉
炸魚露漬豬頸肉
泰式奶茶  +  泰式檸茶
2024-06-01 1178 瀏覽
今次特登去啟德Air Side和朋友行街順便食埋Lunch, 個商場好好行. 行行吓見到呢間泰國餐廳.個Menu好吸引😋🤤所以決定入去試一試.見到午市套餐Menu. 賣相一流👍🏻,真係啱晒而家喇^行到好肚餓嘅我哋. 午市都幾多人,不過我哋好快有位🪑,喺門口已經諗定食咩,入到去坐低已經可以即刻叫,裝修擺設都好配合餐廳,同朋友傾偈好舒服,等多一陣就即刻上菜啦,上菜效率一流.Good!! 👍🏼👍🏼我同朋友每人都叫咗一個套餐,食飯梗係要配凍飲㗎啦,我就嗌咗泰式奶茶,朋友就嗌咗泰式檸茶.但份量真係小在小小,朋友都唔夠食。我就叫咗 醉鬼炒河配和牛 🐮$𝟏𝟑𝟖河粉條條分明.濕潤唔怕太乾,配搭彈牙嘅和牛片,芥蘭炒得清脆可口,超級大份好滿足足料!大份之餘超有鑊氣!配合泰式奶茶啱晒我嘅口味,第一啖入口真係好似去咗泰國飲咁。飲品唔太甜。😋朋友叫咗 香葉肉碎煎蛋飯🍳🍚 $98肉碎係豬🐖肉碎同香葉炒製,有濃郁香味同口感,濕潤唔怕油膩..如果多少少菜仲一流,可以包住嚟食🤤😋整體環境,服務好,有效率👍🏼👍🏻笑容😃😃, 大家都食得好滿足….下次會再來💯👍🏼😊

我就叫咗
醉鬼炒河配和牛 🐮$𝟏𝟑𝟖

朋友叫咗
香葉肉碎煎蛋飯🍳🍚 $98

如果多少少菜仲一流,可以包住嚟食🤤😋

2024-05-30
5 分鐘 (堂食)
午餐
2024-05-31 764 瀏覽
午餐來講價錢係偏貴,價錢如果包埋飲品會比較公道。味道係唔錯嘅,碟碟都係熱辣辣上枱,雞肉炒河,脆豬飯好好食。服務態度都ok,店長見到我哋在門口都會推薦叫我哋試吓。講真句,食物種類真係不夠多。
講真句,食物種類真係不夠多。
2024-05-31
  • 泰式脆豬飯
2024-05-25 678 瀏覽
今日難得放假 特登走過嚟Air side搵食 之前都嚟過一兩次,但係冇試過呢間,所以今次特登過嚟試吓呢間泰沾麵 入到去就已經好東南亞feel 無論裝修擺設 設計都非常一致 叫咗一個雞肉鑊氣炒河 真係冇得輸 鑊氣十足 超級推介
2024-04-22
10 分鐘 (堂食)
2024-05-08 580 瀏覽
難得約朋友去食飯 平時去親都係市區今次就去左啟德 (第一次黎)個商場都幾好行既入番正題:我地四個人叫左一個船麵一個和牛炒河蟹肉蛋 (係泰國冇食到… 補數)炸雞翼 同豬頸肉所以食物既質素係在線既係細份左啲 四個人叫五個野都唔係好夠飽既環境方面當日雖然滿坐 但係空間夠大 傾偈唔使嗌 正常聲量都聽到 (呢個相當good)Staff都好好雖然傾耐咗少少但係都唔會趕人走最唔鍾意趕頭趕命食飯下次可以同屋企人嚟試吓(因為太肚餓所以有啲冇影相)
難得約朋友去食飯 平時去親都係市區
今次就去左啟德 (第一次黎)
個商場都幾好行既

入番正題:
我地四個人
叫左一個船麵
一個和牛炒河
蟹肉蛋 (係泰國冇食到… 補數)
炸雞翼 同豬頸肉

Staff都好好
雖然傾耐咗少少但係都唔會趕人走
最唔鍾意趕頭趕命食飯

下次可以同屋企人嚟試吓

(因為太肚餓所以有啲冇影相)
2024-04-19
20 分鐘 (堂食)
2024-05-02 1066 瀏覽
食飯時間排隊通常都會好長條龍。等待時間比較慢。招牌泰式沾麵好特別,其實有少少似越南撈檬style,也有啲蔬菜在內,只不過將醬汁轉做咖哩。可選擇紅或黃咖哩,若選擇蝦就係配紅咖哩,雞肉應該係可以配黃或紅(需確認)。今次點咗紅咖哩,椰汁味道濃郁,偏辣,蝦都好大隻不過唔係好嫩。沾麵食到最後若咖哩醬汁仲有剩,可以另外加粉。青木瓜大蝦沙律係用花生醬配搭類似蝦醬的醬汁去調味。內含有蝦乾同埋花生粒,食落有少少辣。蝦乾食到最後偏鹹。泰式炒海鮮味道好惹味,送飯可考慮。有魷魚大蝦同埋帶子。齋食真係好重口味,食到最後好鹹好鹹。可考慮配搭白飯或清淡湯粉。Overall,賣相都非常吸引,份量會偏細份。味道好重口味,好鹹好鹹!不過下次都會再試下招牌船河同埋燒雞,希望唔會好鹹。
食飯時間排隊通常都會好長條龍。等待時間比較慢。

青木瓜大蝦沙律
泰式炒海鮮