2024-01-07 397 瀏覽
離九龍城最近嘅mall非Airside莫屬(3分鐘車程)~所以近期都會係Airside出沒~🤭🐻🐼🐾今次試尼間係泰味十足嘅 「泰沾麵」~唔使專登飛泰國都食到地道泰國風味~(。♥‿♥。)👉招牌泰沾麵~有青咖喱雞同紅咖哩蝦兩種汁選擇、我揀咗青咖喱~第一次食泰式沾麵~口感豐富、青咖喱汁濃郁且一啲都唔辣~😍👍👉三臭炒粉絲(臭豆、醃蒜、臭草)(available only in Airside)~唔好比個臭字嚇親、其實一啲都唔臭仲要好夠鑊氣好夠辣~再配上兩隻巨大隻美味鮮蝦~必食no.1~😍👍😋🤤👉飛天通菜~用咗麵豉醬炒好有泰味👍~不過通菜老咗啲~😅👉燒豬頸肉~燒得好靚~重點係蘸料惹味之餘唔會太辣~👍👉椰青~佢哋嘅椰青真係好新鮮、飲晒之後成個椰子嘅椰肉可以好輕易搣晒出嚟食晒~😋🤤👉龍眼冰~👍

招牌泰沾麵

三臭炒粉絲
飛天通菜
椰青
龍眼冰
之前與朋友逛Airside已經想試試這間「泰沾麵」的招牌沾麵,今日誤打誤撞就決定試試這間「泰沾麵」。入座時,職員的 服務態度很好而且臉帶笑容,進餐前後亦十分主動為我們添水。餐廳也是用手機掃QR下單。炸魚露漬豬頸肉燒豬頸肉吃得多,炸豬頸肉還是第一次試,豬頸肉非常香口但不會覺得油膩,而且真的有魚露的香味,十分出色。招牌泰式沾麵(紅咖哩 - 大蝦)這個泰沾麵配料非常多,而且我十分欣賞他的四卷麵卷,看得師傅在擺盤上也不馬虎,而且亦想不到紅咖哩裡亦十分多材料,大蝦份量亦十足而且爽口,沾麵配上酸菜﹑炸蒜等配料,每一口都有不同層次和多元口味。一滴不留招牌船麵 ( +$20轉和牛)最意外是招牌船麵令我們有驚喜,湯底非常濃郁之餘,炸豬皮亦十分好吃,但想炸豬皮仍然脆口便要快點吃,而上菜時大大片和牛仍然有點紅的,所以吃的時候和牛不會靭。所以我跟朋友說笑道「泰沾麵」應該改名作「泰船麵」🤣🤣。

炸魚露漬豬頸肉

招牌泰式沾麵(紅咖哩 - 大蝦)

一滴不留招牌船麵 ( +$20轉和牛)
2023-12-28
慶祝紀念
聖誕節
  • 一滴不留招牌船麵
  • 炸魚露漬豬頸肉
2023-12-05 669 瀏覽
今次嚟到airside random pick咗一間泰國嘢食吓新嘅商場 餐廳環境都算乾淨企理 但係啲枱都擺得幾密二人枱坐到貼住隔離枱 坐滿晒的話都會好逼而食物呢 今次嗌咗青芒果大蝦沙律 青芒果爽脆 味道清新酸酸辣辣只係份量真係唔多另外仲嗌咗招牌泰式沾麵有得揀青/紅咖喱 紅咖喱都幾香同辣辣地 重香料味個麵係好似粉絲嘅透透聲 咬落去唔會好淋係少少煙韌咖哩沾麵都幾新奇仲嗌咗個招牌船麵有得揀豚/和牛豚肉非常的鞋呀麵都係用番上面個麵湯底都ok 正堂船麵味道飲完係會有啲頸渴的總結 定價較高但份量不多 味道尚可😆~
新嘅商場 餐廳環境都算乾淨企理 但係啲枱都擺得幾密

豚肉非常的鞋呀
麵都係用番上面個麵
湯底都ok 正堂船麵味道
飲完係會有啲頸渴的

總結 定價較高但份量不多 味道尚可😆~
2023-11-23 796 瀏覽
之前夜晚係尖沙咀店食過,不過嗰次都無出到文😳見到啟德店開業,呢日午市又黎新屎坑度試吓,但係得單點無套餐🤔反正都係,一次過擺曬兩次啲相出黎先🤣▪️ 雞肉鑊氣炒河(7.5/10)💲98一如其名都算係有鑊氣,尤其鍾意呢間河粉個質感,闊身加上夠煙韌幾好咬,有雞肉、蛋花、芥蘭、粟米芯等,唯獨底部略油,份量比較少,男仔未必夠飽🤫▪️ 招牌泰式沾麵(8/10)💲108有紅咖喱或者係青咖喱,我哋揀咗前者有肉碎、大蝦,而後者會有雞肉、豬紅等,上檯熱辣辣,都有返咁上下辣度,感覺的確惹味🌶️倒落個過左冷河既麵度,麵條幼身但有彈性,掛汁力唔錯,仲有爽口配菜如榨菜、芽菜、紫椰菜等,整體配搭得宜有驚喜😛▪️ 可麗露(斑蘭)(7.5/10)💲48上次黎想食芒果糯米飯,但好可惜賣曬,轉戰左呢個覺得幾好食🙈呢次再Encore,外皮依舊係做到香脆,咬開仲會噴煙,係略嫌濕氣較多,但都軟綿綿,班蘭味唔錯🔎 整體評分(8/10)

▪️ 雞肉鑊氣炒河(7.5/10)💲98

雞肉鑊氣炒河

▪️ 招牌泰式沾麵(8/10)💲108

招牌泰式沾麵

▪️ 可麗露(斑蘭)(7.5/10)💲48
可麗露(斑蘭)

🔎 整體評分(8/10)
雞肉鑊氣炒河
招牌泰式沾麵
2023-11-13 754 瀏覽
大型購物中心,昂貴的食物.香蕉椰子奶昔 正常算好飲但口感唔濃咖哩雞,雞肉得半塊雪藏雞扒十蚊八蚊,汁係好味但食完有交智商稅感覺生菜肉鬆,幾香口,生菜可以多啲唔夠包泰式沾麵 100%似食普通米線
大型購物中心,昂貴的食物.
香蕉椰子奶昔 正常算好飲但口感唔濃
生菜肉鬆,幾香口,生菜可以多啲唔夠包
泰式沾麵 100%似食普通米線
燒雞
香蕉椰子奶昔
咖哩雞
生菜肉鬆
2023-11-11
燒雞
開咗新商場,地鐵沿線又近,所以有個星期五嘅晚上放工就嚟踩一踩場。其他店舖設施就唔講,餐廳感覺好多,但係間間都好多人等。本身係想試food court入邊嘅餐廳,但係座位少,人流超多,眼見等唔到位。就去咗試呢間泰式餐廳,點知嗰伏就深深中左。。。入到去啲同事真係勁混亂,又唔知枱號喺邊,又唔係好答到問題。落咗單之後我已經聽到隔籬枱係咁催單,但係見同事都算有禮貌所以就冇為意。相信廚師係等齊先一次過煮幾枱嘅食物,因為有啲餸好快就上枱,有啲就催極都無,轉個頭一下子就上晒幾枱。一滴不留招牌船麵基本上每台都叫呢款麵,但可能需求太多,廚師一下子應付唔到,成碗嘢偏鹹,肉同丸同粉都係一般貨色,絕對冇驚喜。青咖哩雞 配薄餅雖然我唔明點解一碟咖喱入面有豬紅(或者係雞)😂但係佢已經係碟餸入面叫做幾好食,隻雞一食就只有雪藏雞的感覺,沒有其他味。薄餅味道正常,慶幸自己食咗一碟冇燶嘅,見到隔籬枱薄餅背面成塊黑色,咁都好意思上俾人食。。豬腩肉炒芥蘭油,鹹。 無其他記憶了香蕉椰子oreo奶昔正常,足料。但如果咁都難飲都無野好講😂唔好食既餐廳已經唔需要再黎,但最最最令我嬲既係員工態度同佢地既記憶力。唔知係咪我哋坐正中間令佢地

一滴不留招牌船麵

青咖哩雞 配薄餅

豬腩肉炒芥蘭
油,鹹。 無其他記憶了

香蕉椰子oreo奶昔
正常,足料。但如果咁都難飲都無野好講😂

唔知係咪我哋坐正中間令佢地特別混淆啦,首先黑色衫疑似係全職員工定高級啲嘅男同事,都幾冇禮貌,無論對客人定同事語氣都係差。

其次係一晚入面同事應該起碼上錯10次菜俾我!!!頭三次我都可以當佢哋未熟悉枱號,但係去到後期我就嚟食晒,都試勻晒成間餐廳所有同事上錯過菜比我地,有啲仲唔止上錯一次添。除咗影響我哋成餐飯嘅體驗之外,其實真係好煩,印象分扣得好緊要。我一晚講咗10次呢啲唔係我,你哋上錯,真係好炆憎。我係食客會容忍同體諒,但錯咁多次其實我冇義務成餐飯不停咁接受你哋做錯嘅事同教你哋。

最好笑係老細幫我哋收枱嘅時候好抵死咁問中我哋覺得餐飯好唔好食,我答咗味道一般之餘,請佢教導員工, train好先叫同事出嚟。佢話因為開業冇耐,好多同事都唔熟。。但其實係有義務要訓練到佢哋熟晒先可以出得嚟招呼客人,點解要食客不停接受佢哋做錯嘅事呢?

最後埋單發現佢哋連付款系統都係未ready,只可以比現金,或者轉數快俾一個私人戶口….

我希望餐廳各方面可以喺短時間內進步神速,否則下次再嚟應該見唔到你哋😔
Airside 搵食見到呢間泰沾麵未試過泰國沾麵係點,所以吸引左入去食食物味道係幾好食可惜店舖唔算好大,但等候時間太耐起碼等左半粒鐘以上,由唔餓等到好肚餓😡店員解釋因為個粉買晒要浸過佢都好唔好意思其實係應該一早同個客講,我可以揀唔等同埋都唔係單一食物等得耐係我隔離幾枱都係等左好耐個個食法國菜咁而食物份量偏細個魚露豬頸肉係好食$88份量好小沾麵都唔錯有分青咖哩同黃咖哩入面得兩隻蝦船麵都夠味但好細碗以份量黎講佢價錢偏貴呢餐食左三百幾
Airside 搵食
見到呢間泰沾麵
未試過泰國沾麵係點,所以吸引左入去食
食物味道係幾好食

可惜店舖唔算好大,但等候時間太耐
起碼等左半粒鐘以上,由唔餓等到好肚餓😡
店員解釋因為個粉買晒要浸過
佢都好唔好意思
其實係應該一早同個客講,我可以揀唔等
同埋都唔係單一食物等得耐

以份量黎講
佢價錢偏貴
呢餐食左三百幾
2023-10-22
20 分鐘 (堂食)
2023-10-22 513 瀏覽
泰沾麵是一家提供泰式美食的餐廳,他們的菜單中有許多美味的選擇。我強烈推薦他們的香煎豬頸肉和黃咖喱雞,這兩道菜都是絕對不能錯過的。香煎豬頸肉非常美味,肉質柔軟多汁,外皮煎得香脆。每一口都充滿了豬肉的鮮美風味,配上他們特製的調味料,真是讓人回味無窮。黃咖喱雞是另一道令人驚艷的菜品。咖喱的香氣四溢,雞肉入口鮮嫩多汁,完美地吸收了咖喱的味道。配上米飯,這道菜絕對能滿足你對泰式美食的渴望。此外,他們的泰式沾麵和船麵也非常推薦。泰式沾麵的麵條彈牙,搭配著濃郁的湯汁和新鮮的配料,每一口都充滿了泰國的風味。船麵則以扁平麵條為主,配上豐富的海鮮或肉類,味道鮮美,絕對是海鮮愛好者的最佳選擇。最後,他們的香蕉奶昔是完美的結尾。這款奶昔口感濃郁,香蕉的甜味和奶的滑順相得益彰。無論是作為一頓美食的甜點還是單獨享用,這款香蕉奶昔都能帶給你愉悅的味覺體驗。總而言之,泰沾麵是一家提供美味泰式料理的餐廳,他們的菜單中有著令人垂涎的菜品。無論你選擇香煎豬頸肉、黃咖喱雞、泰式沾麵、船麵還是香蕉奶昔,你都能品味到泰國美食的獨特風味。

2023-10-22
10 分鐘 (堂食)
2023-10-21 376 瀏覽
位於啟德新商場Airside 的泰國餐廳🇹🇭其實呢個商場都唔少野食!不過今日想食泰國風味就入左黎啦🥳1. 啖啖蟹肉炒飯 $138一上枱好驚喜!因為份量都算幾大😜蟹肉都多👍🏻👍🏻不過味道略淡,但本人好鍾意!始終泰菜其他dishes 都係比較濃味,個飯清清地都唔錯~推薦指數:🌟🌟🌟🌟2. 即燒豬頸肉 $88好好食~~!真係有燒嘅味道😛個汁都好惹味!而且都唔會好多肥豬肉推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟3. 飛天炒通菜 $78原本上碟時陣陣燶味,發現佢炒燶左🥹即刻問個店員,佢好快即刻幫我地處理~仲要事後店長專程黎解釋返,亦願意幫我地處理,非常有禮貌嘅,服務態度好好👍🏻👍🏻👍🏻講返碟冇燶嘅通菜先,本人覺得佢接近中菜炒法法嘅通菜多啲😜 如果你唔mind 又想食下菜都可以,佢份量都唔錯架!推薦指數:🌟🌟🌟整體而言,作為剛開幕嘅餐廳水準都唔錯,想食泰菜入黎都唔會伏😋整體推薦指數:🌟🌟🌟
位於啟德新商場Airside 的泰國餐廳🇹🇭
其實呢個商場都唔少野食!
不過今日想食泰國風味就入左黎啦🥳

個汁都好惹味!而且都唔會好多肥豬肉
推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
即燒豬頸肉

3. 飛天炒通菜 $78
原本上碟時陣陣燶味,發現佢炒燶左🥹
即刻問個店員,佢好快即刻幫我地處理~

推薦指數:🌟🌟🌟
飛天炒通菜

整體推薦指數:🌟🌟🌟
2023-10-21
即燒豬頸肉
第一次到訪airside事前冇做功課食咩😂諗住即興睇下有咩食見到呢間主打泰式沾麵 未食過就諗住試下咩料啦分別叫左兩個沾麵 ($108)首先講下個沾麵,好似好多配料咁,但其實味道好普通,純粹係擺盤好睇少少同多d唔同口感😅個麵似凍食嘅米線質感,偏淋,配紅咖喱嘅沾麵會多半隻蛋,但好乾其中一個沾麵配左紅咖喱蝦,一細碗咖喱加兩隻蝦咁大把😂咖喱唔太辣,偏蕃茄味,食落去有少少花生顆粒另一個沾麵配左青咖喱雞,咖哩份量同樣少,味道ok,但比紅咖喱稀,多少少料,雞肉有3-4舊,兩粒魚丸,一舊豬紅🤔不過食完都係有種唔夠飽嘅感覺😂😂我聽隔離枱都有唔滿意個沾麵😂咁又係,咁嘅性價比做招牌真係等同拆左自己招牌咁本身menu寫係午餐,但原來得個主餐冇飲品🤔飲品要正價買,而且唔值賣單要加一同收cash / fps,我揀左比fps竟然都要round up零頭…同埋fps轉數收款人係個人而唔係公司户口,感覺有點呃人feel。有啲後悔揀左食呢間,商場咁多餐廳應該有更好的選擇!
第一次到訪airside
事前冇做功課食咩😂諗住即興睇下有咩食
見到呢間主打泰式沾麵 未食過
就諗住試下咩料啦

分別叫左兩個沾麵 ($108)

2023-10-15 421 瀏覽
點餐一個菜,一個船麵,一個蟹肉炒飯,兩個椰青叫左通菜,落單個時講明走辣,佢答可以船麵冇標明辣所以冇特別講走辣先黎通菜,食左第一啖已經覺得辣,問清楚原來話廚師攪錯,再整過之後係船麵,因為個菜佢哋已知我地食唔到辣,送到黎強調唔辣,但廚師落左幾滴辣油吊味食左1/4已經流晒鼻水飲左大半個椰青都仲係覺得唔自在最後係個蟹肉炒飯最好最啱食係呢個蟹肉都幾大舊埋單同佢講話個船麵係菜單冇標明辣但你地又落辣油?!講左唔好意思埋單$488完
點餐一個菜,一個船麵,一個蟹肉炒飯,兩個椰青
叫左通菜,落單個時講明走辣,佢答可以
船麵冇標明辣所以冇特別講走辣
食左1/4已經流晒鼻水
飲左大半個椰青都仲係覺得唔自在
最後係個蟹肉炒飯
最好最啱食係呢個
蟹肉都幾大舊
埋單同佢講話個船麵係菜單冇標明辣
但你地又落辣油?!
講左唔好意思
埋單$488