2024-11-10 0 瀏覽
泰沾麵個門口隱藏喺一條巷入面,兜咗幾個圈先搵到個門口,入面啲員工都係泰國人🍴青木瓜沙律🍴招牌泰式青咖喱沾麵 👍份量夠,一個女仔可能食唔晒,佢個麵類似米線質地,青咖哩味道夠濃,撈埋啲酸菜好好食🍴啖啖蟹肉炒飯炒飯正常,但蟹肉份量非常多

🍴青木瓜沙律

🍴招牌泰式青咖喱沾麵 👍

🍴啖啖蟹肉炒飯
炒飯正常,但蟹肉份量非常多
2024-10-18 460 瀏覽
昨午約朋友聚餐,上網找到這間泰國菜餐廳試試,11:45去到但餐廳還未營業要12:00才開門就等等,等到差不多時間跟住入坐,餐廳不算大只有大約不超過十張枱,我們叫了午餐,大蝦炒河粉,招牌船麵,午餐包括兩杯泰式飲品,我叫了青檸梳打,朋友原本是叫泰式檸檬茶,但可能侍應聽錯了,給了泰式奶茶。大蝦炒河粉,河粉炒得唔錯但大蝦沒有味道還有點干,船麵來到的時候麵條黐埋一起,侍應說要即刻攪拌,攪拌後就沒有黐埋,味道是可以的,我叫的是豚肉,還有兩粒泰式魚蛋,泰式魚蛋很彈牙,船面不是很大碗,份量適合女士。餐廳一點的時候已經遞過單來催促我們埋單,跟住我和朋友坐到一點三的時候侍應出聲說外面有人等候,我就和朋友走了。午餐餐牌有八折,但加一係以原價加一的。這餐廳一般是可以的,但不是高水準的泰國餐廳。
這餐廳一般是可以的,但不是高水準的泰國餐廳。
2024-10-17
10 分鐘 (堂食)
2024-10-08 664 瀏覽
今晚行過唔知食咩好,見食評評分幾好,諗住試試~兩個人都唔係太餓,叫咗4樣嘢食同杯飲。。。泰式芒果大蝦沙律,味道唔錯,大蝦只有三小隻,相對價格而言,略為偏小,味道偏重味帶鹹豬腩肉炒芥蘭,鑊氣味道足夠,豬腩肉極鹹,鹹到苦⋯燒豬頸肉,整體略為正常招牌船麵,湯汁濃郁,略為偏鹹估唔到最出色係杯芒果熱情果沙冰🍧整體而言,食物味道OK,但係太鹹,大部份加要加水先食到,希望店家可以注意下

豬腩肉炒芥蘭,鑊氣味道足夠,豬腩肉極鹹,鹹到苦⋯

燒豬頸肉,整體略為正常

招牌船麵,湯汁濃郁,略為偏鹹

估唔到最出色係杯芒果熱情果沙冰🍧

泰式芒果蝦沙律
豬腩肉炒芥蘭
燒豬頸肉
招牌船麵
燒豬頸肉
芒果熱情果沙冰
剛好去尖沙咀想食泰國菜,見到網上推薦去想試船麵。本人唔太鍾意食肉,所以揀咗二芫荽主打的芫荽山船麵。嚟到一大碗滿滿的芫荽,但係可惜細味道唔夠出,船面亦都味道唔夠,兩者根本唔搭配。撥開芫荽下面亦都有基本配料,魚蛋很難拿很好吃。另外加配咗炸蝦餅,因為即叫即炸,等得比較耐。蝦餅好熱,很香口與醬料很搭。
芫荽山

芫荽山
2024-08-26 1156 瀏覽
青咖喱鸡 香料味好足,加入椰浆,不会很辣度,鸡肉好嫩而且份量超多。我们加配了一份沾麵,面口感有点像米粉又有点像米线,冰冰凉凉,浸在咖哩之中,吸收了酱汁,同时享受冷热两种口感!非常推荐!招牌豚肉船面 豚肉软滑肉味同油脂恰到好处,传统的牛血汤汤底又浓又甜,炸猪皮爽脆,浸入汤中吸收汤的精华,面条Q弹,味道十分正宗。香脆猪腩肉炒芥兰 猪腩肉皮好脆!肥瘦相间。芥兰炒得有镬气,混和酱汁和猪肉的肉汁很好吃,不会觉得油腻!即烧猪颈肉 切得薄薄的一片,容易入口!每片都烧得焦焦香香,配上特製酱汁,酸酸辣辣的好开胃!

2024-08-09 1195 瀏覽
又到泰國野時間啦。。我係尖沙咀呢個咁旺嘅地方。。畀我搵到間泰國餐廳。。又可以坐得舒服又唔貴嘅泰國野👍🏼👍🏼餐廳雖然唔算好大。。但野食方面都幾有水準‼️餐廳入面好多都係泰國人打理。。所以都幾有風味又幾傳統👍🏼我都幾推介佢嘅生菜包。。佢係用鴨。。唔係用豬肉。。口感同個味都幾ᗰᗩTᑕᕼ👍🏼仲有佢個鹽燒烏頭都好正‼️燒得唔會太乾。。魚入面嘅肉汁仲好ᒍᑌIᑕY。。正‼️我呢次去就有ᗷOOK枱嘅。。但我去到唔算多人。。可能個日落雨啦~..🥬泰ᗪᑌᑕK生菜包🥦香脆豬腩肉炒芥蘭🐟泰北鹽燒黃油烏頭🥘黃咖喱雞🍜大蝦炒金邊粉..📍 泰沾麵 (尖沙咀)尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖..@asura_thai ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hk
又到泰國野時間啦。。
我係尖沙咀呢個咁旺嘅地方。。
畀我搵到間泰國餐廳。。又可以坐得舒服又唔貴嘅泰國野👍🏼👍🏼
餐廳雖然唔算好大。。但野食方面都幾有水準‼️
餐廳入面好多都係泰國人打理。。
所以都幾有風味又幾傳統👍🏼
仲有佢個鹽燒烏頭都好正‼️燒得唔會太乾。。
魚入面嘅肉汁仲好ᒍᑌIᑕY。。正‼️
我呢次去就有ᗷOOK枱嘅。。
但我去到唔算多人。。可能個日落雨啦~
🍜大蝦炒金邊粉
📍 泰沾麵 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道67號半島中心地下G37-38號舖
@asura_thai
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#thaifood#thaifoodhk#asura#tsimshatsui#tsimshatsuifood#tsimshatsuicafe#尖沙咀cafe#泰沾麵#尖沙咀#尖沙咀美食
2024-07-16 1293 瀏覽
由佢得一間舖,食到依加佢有三間舖。食物水準一直保持,據聞大廚係泰國人,可以食到泰國味道。舖頭唔算大,所以得90分鐘用餐時間,服務態度都算好好,如果有人生日會嗌大家一齊唱生日歌。食左泰式炒肉碎,炒通菜,豬頸肉。最鍾意杯嘢飲,芒果熱情果冰沙,夏天飲一流,酸酸甜甜。

2024-04-25 1530 瀏覽
尖東半島中心啫八達通慳兩蚊就多,原來後巷有間泰國餐廳,入面都係泰籍店員,又識講廣東話。① 青咖哩雞 $158② 薄餅 $38呢個青咖哩有辣味,雞肉大件,肉質嫩滑,配料除左有圓茄子仲有雞血,出色。薄餅兩大塊,酥香但有少少燶,少少啦,點青咖哩係夾既。③ 炸魚露漬豬頸肉 $88炸豬頸肉香口而不膩,幾脆口,好食!④ 一滴不留招牌船麵(豚肉) $118味道係我響泰國食到既味道,幾多料,豬肉片,肉丸,炸豬皮,芽菜等。⑤ 泰式奶茶 $38好飲,但一上枱有杯都明顯少左啲,而冰底都多,飲落其實都算細杯。朋友介紹呢間餐廳但叫我唔好食沾麵,其實餐牌上根本就無沾麵(爛gag)叫左幾款食物都好味,飽肚但無諗過兩個人就食左$500幾,船麵個價錢貴過響香港食拉麵,整體又好似唔算高性價比。
薄餅

① 青咖哩雞 $158
② 薄餅 $38
炸魚露漬豬頸肉

③ 炸魚露漬豬頸肉 $88
炸豬頸肉香口而不膩,幾脆口,好食!
一滴不留招牌船麵(豚肉)

④ 一滴不留招牌船麵(豚肉) $118
泰式奶茶

⑤ 泰式奶茶 $38

薄餅
炸魚露漬豬頸肉
一滴不留招牌船麵(豚肉)
泰式奶茶
沾麵一般而言只會在日式餐廳出現,而泰式咖喱則大都配上薄餅或飯,將兩者合二為一創造出泰式沾麵可謂前所未見,而位於尖沙咀的泰沾麵ASURA正正開創先河,多次再訪質素保持穩定,值得推薦。泰式香煎帶子 ($138) 帶子表面略煎至焦香而中心保持鮮嫩,配以泰式醬汁酸甜微辣更加惹味。雞肉鑊氣炒河 ($98) 河粉質感煙韌爽滑而雞肉肉質彈牙,帶淡淡胡椒香並名副其實炒得充滿鑊氣。泰Duck生菜包 ($118) 傳統生菜包大都配以豬肉碎,這份取而代之選用鴨肉可謂前所未見,加入多種香料炒製酸辣惹味,不論口感或味道皆與豬肉碎別無二致,若然加入鴨油炒製應更有特色。青咖喱雞 ($158) 青咖喱以青辣椒、香茅、南薑等多種香料熬製,但由於加入椰漿調和故此整體辣度依然平易近人。泰式沾麵 ($18)除了白飯($18)之外沾麵亦是配咖喱的必點之選,沾麵幼滑冰涼介乎於米粉與米線之間,配以咖喱掛湯力一流,冷熱交融別具風味。芒果熱情果沙冰 ($55) 芒果與熱情果兩者味道平分秋色,酸甜清爽並不帶粗大冰粒。蝶豆花香茅梳打 ($42)梳打加入蝶豆花呈夢幻紫色,酸甜清爽並帶淡淡香茅味。

泰式香煎帶子 ($138)
泰式香煎帶子

雞肉鑊氣炒河 ($98)
雞肉鑊氣炒河

泰Duck生菜包 ($118)

泰Duck生菜包

青咖喱雞 ($158)
青咖喱雞

泰式沾麵 ($18)
泰式沾麵

芒果熱情果沙冰 ($55)

芒果熱情果沙冰
芒果與熱情果兩者味道平分秋色,酸甜清爽並不帶粗大冰粒。

蝶豆花香茅梳打 ($42)
蝶豆花香茅梳打
梳打加入蝶豆花呈夢幻紫色,酸甜清爽並帶淡淡香茅味。
泰式香煎帶子
泰Duck生菜包
泰式沾麵
芒果熱情果沙冰
嗌左一滴不漏招牌船麵、即燒豬頸肉、泰Duck生菜包、青咖喱雞、Roti除左第2次再嗌Roti變左一pat油之外, 其實樣樣都唔錯但18:00入座 19:30交枱 而19:03就開始催客 仲一野扔張單過黎 哩樣真係唔得你話出面有人等緊就話者, 問題係餐廳仲有吉枱 又無客等緊 我地又未食晒野 真係有必要咁樣催客咩?原本想嗌埋甜品, 咁搞法咩心情都無 轉場去第2間食埋單6xx, 人均2百鬆d, 貴唔算貴 抵咩?又唔係wor就算食物唔錯 但咁既服務真心唔會有下次

除左第2次再嗌Roti變左一pat油之外, 其實樣樣都唔錯

原本想嗌埋甜品, 咁搞法咩心情都無 轉場去第2間食

埋單6xx, 人均2百鬆d, 貴唔算貴 抵咩?又唔係wor

就算食物唔錯 但咁既服務真心唔會有下次
2024-03-26 1024 瀏覽
尖東一條小巷中有一間隱世泰國菜,裝潢帶一點東南亞風情,晚上7點去到都唔算人多,夜少少開始滿座,亦可以去戶外座,別有一番體驗青芒果大蝦沙律($118)青木瓜食得多,見到青芒果幾特別,食到芒果香味,但口感係爽脆的,沙律汁開胃生津泰Duck生菜包($118)睇落好似豬似,口感都似豬,唔睇餐牌都唔知係鴨肉,但比一般豬肉更香,生菜好fresh,中和肉碎的味道大蝦炒金邊粉($118)炒金邊粉酸酸甜甜鑊氣十足,二人食份量剛剛好即燒豬頸肉($88)豬頸肉一上枱已經聞到好香😍食落好惹味,好juicy,份量都唔少青檸沙冰($48)檸味十足,好似將檸檬汁造成沙冰,酸酸地好開胃粉紅梳打($42)粉紅色好夢幻,都係甜甜酸酸適合打卡

青芒果大蝦沙律($118)

泰Duck生菜包($118)

大蝦炒金邊粉($118)
炒金邊粉酸酸甜甜鑊氣十足,二人食份量剛剛好

即燒豬頸肉($88)

青檸沙冰($48)
檸味十足,好似將檸檬汁造成沙冰,酸酸地好開胃

粉紅梳打($42)
粉紅色好夢幻,都係甜甜酸酸適合打卡

• 青芒果大蝦沙律
  • 大蝦炒金邊粉
  • 泰Duck生菜包
2024-03-25 2479 瀏覽
今日最近喺尖沙咀海港城附近買完嘢,聽朋友講話尖東嗰度有一間好好食嘅泰國餐廳,決定行一行去試一試!果然有驚喜🚀🚀和牛船船麵和牛肉質軟滑肉味同油脂恰到好處,傳統而濃郁既牛血湯湯底,配上炸豬皮爽脆浸入湯中,麵條韌度口感感突出,同泰國食過既一樣,全部結合一齊,十分正宗。鑊氣雞肉炒河衝住佢鑊氣呢2個字而點既炒河果然名不虛傳,搭配炒香既雞肉同蛋,河粉係闊身既泰國河粉,口感彈牙充滿泰國風味。係我近期食過最好既泰式炒河,超級推介呢個主食俾大家!👍👍👍青木瓜沙拉清新而充滿泰國風情,青木切成絲狀搭配唔同配料、泰式醬汁製成。呢道菜爽脆同酸辣風味,完全符合泰國食到既味道,鍾意地道泰國菜既人一定要試下。泰式鴨肉生菜包新鮮既生菜、炒香既鴨肉配上泰式醬汁。嫩軟鴨肉同酸辣既調味,刺激得黎又fresh,食得過癮又唔會過份油膩,少數泰國餐廳會有既菜式,果然有驚喜。伊桑香腸伊桑香腸係泰國東北部(伊桑)的特色美食這種香腸由豬肉、大蒜同香料製成,經過發酵同烤製。帶微酸同焦香,鍾情特別小食既人必點,包你有surprise。烤帶子經過煎香既表層,帶子有微金黃色澤,內部保持嫩滑,配上炸葱蘇點綴,食落好香口,適合做餐前小食。

和牛船船麵

• 雞肉鑊氣炒河
  • 泰式香煎帶子
  • 泰Duck生菜包
2024-03-25 787 瀏覽
見到小巷好多人排隊我都試下先 真係唔錯選擇唔算好多 小食幾有特色 個款味道都好好 🥬泰Duck生菜包呢個必點推介 肉碎係鴨肉肉肉碎加上香葉、辣椒等調味炒得非常香口 夠辣用爽脆嘅生菜包住一齊食口感豐富🐚泰式香煎帶子帶子煎得剛剛熟 肉質彈牙 味道鮮甜加上泰式醬汁 感覺好新鮮 辣辣地好開胃🌱青咖哩雞青咖哩汁味道香濃 少少辣雞肉好嫩滑 好大件另外加配泰式沾麵同薄餅🫓泰式沾麵口感軟熟 吸哂青咖哩汁 好入味食咖哩一定要配薄餅 roti口感鬆軟 唔會太油🐔雞肉鑊氣炒河河粉好夠鑊氣 充分吸收咗醬汁嘅味道 口感彈牙雞肉片炒得剛剛好 肉質同樣嫩滑🍌🥥香蕉椰子OREO奶昔奶昔夠晒冰凍 充滿香蕉、椰子嘅香味 好鐘意

見到小巷好多人排隊
我都試下先 真係唔錯
選擇唔算好多 小食幾有特色 個款味道都好好

🥬泰Duck生菜包

呢個必點推介 肉碎係鴨肉肉
肉碎加上香葉、辣椒等調味
炒得非常香口 夠辣

河粉好夠鑊氣 充分吸收咗醬汁嘅味道 口感彈牙
雞肉片炒得剛剛好 肉質同樣嫩滑

🍌🥥香蕉椰子OREO奶昔
奶昔夠晒冰凍
充滿香蕉、椰子嘅香味 好鐘意
2024-03-21 657 瀏覽
太掛住泰國菜,係時候要去回一回,聽朋友講呢間泰國菜性格比高,價錢大眾化,值得去品嚐一下💯青芒果大蝦沙律🥗青芒果酸酸甜甜,大蝦份量唔少,配埋泰國特色的沙律菜,辣辣地好滋味飛天炒通菜食泰國野必點飛天炒通菜,少少辣夠惹味,夠鑊氣又有鹹香雞肉鑊氣炒河河粉炒得恰到好處,夾埋雞肉味道好出眾,好有鍋氣泰式燒雞雞皮燒到好香脆,雞肉大部分都嫩滑,附上的二碟醬汁,突顯燒雞的味道,衝極味覺✨仲叫左豬頸肉和蟹肉炒飯,份量唔細,價錢真係好平,肚皮真係好滿足,完全滿足好滿意,充電完畢,所有工作煩惱沒有了🤣

青芒果大蝦沙律🥗

飛天炒通菜
食泰國野必點飛天炒通菜,少少辣夠惹味,夠鑊氣又有鹹香

雞肉鑊氣炒河
河粉炒得恰到好處,夾埋雞肉味道好出眾,好有鍋氣

泰式燒雞

🦆泰Duck 生菜包有別傳統生菜包,用鴨肉代替,thai style keep住香葉香料幽香,但更合適香港人口味,唔會太濃味辛辣,包住清甜生菜,爽脆中更顯鴨肉香味及質感。🐔泰式香脆辣雞翼好香牛油味,正宗外脆內juicy,雞肉嫩滑多汁,仲可以配搭泰式甜酸汁,更添惹味!🥢飛天炒通菜少少辣夠惹味,炒完嘅通菜仲係翠綠爽脆,有豆瓣醬、香蒜、乾蔥等等加埋一齊,夠鑊氣又有鹹香。🍜一滴不留招牌豚肉船麵好鍾意船麵嘅麵質,煙韌彈牙,而且掛湯後順滑入口!湯底深色濃郁,有脆卜卜豬皮,九層塔,香葉,芽菜多種配料,豚肉夠份量,吸收湯汁好入味,真係會令人「一滴不留」飲哂啲湯!🔥燒帶子有驚喜,鮮甜海鮮味滿滿!燒到外香口,內柔軟,配少少炸蒜頭,更香口,仲有特調醬汁,加添泰式風味!🐽即燒豬頸肉有少少焦香脆邊,肉質爽脆,唔乾爭爭,自家醬汁酸甜微微辣,就算感覺肥膩嘅豬頸肉都令人越食越停唔到口。🍹仲有多款特飲!粉紅梳打~酸甜解渴,泰式奶茶~更合港人口味,唔太甜又有茶香。
🦆泰Duck 生菜包

🐔泰式香脆辣雞翼