又係我地姐妹兩人去食半價晚餐, 不過今次又搵埋姪女一齊食,
佢今日剛好補假, 食飯前仲安排自己和朋友去isquare 戲院睇2點特價場"金都", 票價只需50元,
在食飯之餘, 順便支持港產片, 睇完戲剛好過來提早吃"晚飯".
由於泰潮在開飯的食評很少, 我只知道泰潮位於新港中心的food court內,
經過E......go訂了4:30的3人位, 可以半價散叫菜牌上的菜式 (不包括套餐, 下午茶餐及飲品).
還在奇怪food court不是任坐的嗎, 為何有訂位的需要?
到現場一看, 原來除了自由位外, 場內的某些店也圈有獨立的位置放自己的座位招呼食客.
當我向店面的收銀員出示訂位資料後, 她便讓我們進入店內所屬的位置自行找枱坐下,
但原來平日都有很多人來食下午茶, 卡位已坐滿了, 我們不想坐普通長枱,
竟誤打誤撞下找到店中的"VIP房"坐低, 其實位置就在收銀處後面.
據店員講在疫情前的晚市, "VIP房"需先行預約, 可供應大圓枱給12人.
不過始終是food court, 即使係"VIP房", 陳設亦很簡單.
當時房中只有我們一枱人, 很舒服, 亦很安心地享用我們的晚餐.
叫了以下的菜式來試試.
1. 泰潮滷豬髀(例牌) $78, 好好味, 豬皮軟糯, 皮肉都吸晒滷水味, 又無豬蘇味, 真係處理得好好, 而且例牌的份量都很多.
2. 米芝蓮海南雞半隻$128, 不沾醬食就是普通的白切雞, 食落肉質又不覺得特別滑, 以原價計性價比不是很高.
3. 冬蔭功豬肉丸海鮮湯$68, 很"溫和"的冬蔭功, 想吃辣味的人會失望
4. 原個菠蘿海鮮炒飯 $118, 同菜單上的圖片原全不同, 原個菠蘿又唔係貴, 我真係第一次食無菠蘿殼裝住的原個菠蘿海鮮炒飯,
極度懷疑今次係用罐頭菠蘿炒咗呢個飯出來, 真心講個飯炒得唔難食, 所以都費事追究了
5. 香辣肉碎炒金邊粉 $78, 為了配合吃不得辣的姐姐而轉為小辣, 風味因而大減, 但粉炒得很香, 都好食
6. 泰式小食拼盤 $148, 底層全部係油炸的點心, 有4條泰式春卷(粉絲餡), 4件炸魚餅和好厚肉好好味的炸蝦餅(再二件分為4個半件), 蝦餅十分好食!
上面係無骨鳳爪加大堆沙律菜絲, 早知就不用另叫沙律了
7. 泰式醃豬頸肉沙律 $60, 是最後上的餸菜, 等極都不見它出現 (已經吃飽主食), 去問店員獲回覆因要即時醃豬頸肉, 所以要等耐啲.
吓, 咁都無辦法啦, 所以本來係前菜的沙律變咗飯後甜品咁滯, 不過它的味道不差, 加上豬頸肉堆得滿滿的, 很抵食!
8. 椰汁芒果糯米飯 $58, 又係同菜單上的圖片原全不同, 菜單上另有椰汁芒果糯米飯(一口)$15, 我們三個人其實可以叫3個一口糯米飯, 但見到菜單上的一整個芒果糯米飯的芒果排得好靚, 就算貴啲都嗌原個芒果糯米飯, 點知上來係變咗4個獨立裝, 真係吹脹!
題外話/補充資料:
餸菜份量很足, 但吃完後很口渴, 不知是泰式香料還是味精的原因?! 雖然是food court, 但上菜的餐具都很漂亮呀!
以上是以半價優惠享用 (加上扣減$25電子劵, 共付費$356), 由於餐具自取, 水自己斟, 所以沒有加一服務費, 但店員(收銀員)嘉莉的服務很好, 她超級友善, 飯後不單送上3個獨立包裝口罩和濕紙巾, 還會問客人對餸菜的意見, 想不到在food court也可遇上這樣親切有禮的店員, 值得一讚, 所以就算冒昧了些. 我都要問問她的芳名, 以上"嘉莉"只是聽到她的自稱而寫下來, 希望弄錯了也不要見怪.
我曾向"嘉莉"表示最不滿意原個菠蘿海鮮炒飯, 不明白為何不見了"原個菠蘿", 她的解釋是晚市有幾個菠蘿海鮮炒飯同時叫才會現切菠蘿一起做, 現在沒開晚市(正常晚市開到10點, 疫情下只開到6點) 所以就做不了. 這個解釋勉勉強強啦, 不過對顧客來說這樣上菜始終是名不乎實, 不如暫時停止供應或提前向客人提醒餸菜做出來會與菜單上的圖片有偏差, 咁就減低客人可能出現的不滿! 同理, 椰汁芒果糯米飯的處理也是一樣不理想!