2024-06-15 76 瀏覽
地址: 九龍城城南道10號地舖我同一班朋友一齊去咗泰國泰發餐廳食飯。呢間餐廳位於九龍城,環境舒適幽雅,裝潢有特色。首先我哋試咗呢度特色嘅串燒一盤。佢哋呢度嘅串燒種類夠多,有雞肉、牛肉同埋墨魚串,全部都新鮮同埋入味,真係好惹味。趁熱食,一啖一串,汁汁嘅好滋味充斥住我哋嘅味蕾。之後我哋試咗佢哋出名嘅冬陰功湯。湯底濃郁,有泰式香茅同薑嘅清香,蝦肉、個湯真係好飽滿,暖呼呼嘅,令我哋感到非常舒服。緊接著,我地試咗佢哋另一道特色菜:檸檬燒牛肉。佢哋用上等嘅牛肉切成細片,加埋檸檬汁、青檸、辣椒同埋香料焗烤,呈現出一道色香味俱全嘅菜式。牛肉鮮嫩多汁,配搭檸檬酸甜嘅滋味,跟佢哋嘅特製醬汁簡直絕配。最後,為咗補充碳水化合物,我哋試咗佢哋嘅菠蘿炒飯。佢哋用心煮出嘅飯粒粒分明,入口鬆軟,加埋咩芝麻菠蘿粒,味道特別鮮甜可口。總括而言,今次我哋嘅用膳經歷真係非常滿意。呢間泰發餐廳嘅佳餚質素高,價錢又合理,仲有專業周到嘅服務,令我哋嘅用膳體驗好難忘。我相信我哋會再次造訪,同埋推薦親朋好友也來試試佢哋嘅美味泰菜。
地址: 九龍城城南道10號地舖

2024-06-14 83 瀏覽
位於九龍城的這家泰國餐廳,以其地道的泰式風味而聞名於世。泰式芒果沙冰,這道清涼解暑的飲品,將香甜多汁的芒果融入沙冰中,口感清爽滑順,清新怡人。泰式青檸沙冰以泰式特有的青檸為主角,酸中帶甜,簡直是炎熱夏日的最佳良伴。魚露雞(半隻),採用泰式獨有的魚露調味,令雞肉吸飽了濃郁鮮香的滋味,肉質鮮嫩多汁,入口即化。另一道泰發招牌魚沙律(少辣),融合了泰式酸甜酸辣的特色,清新爽口,別具異國風情。蒜蓉包,將香濃的蒜泥包裹在焗至脆的麵包中,香氣四溢,口感獨特,令人難忘。

位於九龍城的這家泰國餐廳,以其地道的泰式風味而聞名於世。

2023-09-02 174 瀏覽
這兩天打風連Blog文亦Delete了不少!今天仍然繼續分享我的生日飯!這夜好友跟我去到泰發泰國餐廳為我慶祝好開心喔!吃泰國菜飲個冰凍椰青$35是常識吧!椰青只要夠新鮮夠冰凍便好喝這個合格了。車爸爸跟他的*Honey*就嘆啤酒,Beer Chang$33充滿以往我工作的回憶。先上檯有泰國金柚海鮮沙律$68,滿滿香甜多汁的金柚配搭魷魚、大蝦等海鮮,加上酸酸微辣的調味超級開胃不錯吃。然後我們選了一份鴨肉碎生菜包$65,平時吃生菜包多數是豬或雞鴨肉真的比較少吃到!鴨肉碎肉味濃郁比起豬或雞肉更加吸引,配搭爽脆生菜吃口感和味道也相得益彰。湯品我們選了沒有那麼辣的椰汁雞湯$128/中,椰汁味不算太濃郁反而冬陰功味道更出或許這叫正宗吧!這夜最喜歡就是這客大頭蝦粉絲煲$158,粉絲炒得非常可口兼入味香氣滿滿,大頭蝦亦超新鮮叫人回味的菜式。接下來這個是青咖喱雞$75質感是液體狀不是我喜歡吃的那種咖喱口感,但內裏有非常多我喜歡的泰國茄子算是加分位吧!蔬菜類我們選了泰式炒椰菜苗$68,炒得夠香口的椰菜苗非常重口味,如果味道可以溫柔一點會更合我口味。最後有五色芒果糯米飯$63作我的生日甜品,有兩位超貼心好友安

最後有五色芒果糯米飯$63作我的生日甜品,有兩位超貼心好友安排我吃得非常開心多謝多謝。
這間泰國餐廳非常旺場,如果想去食建議大家記得事先訂檯啊。
2023-08-23
2023-06-09 140 瀏覽
去完泰國回來,泰太住泰國 想吃點泰國嘢🇹🇭於是去九龍城一轉 滿足下自己泰想食😗🥢冬陰功 $63分量足夠 夠2個人喝也沒有問題料很足 味道也是酸辣偏甜 味道偏重 略帶甜味🥢椰青咖喱海鮮 $138雖然賣相一般般,但是吃起來確實美味椰子肉加上海鮮一起焗出來咸咸甜甜有蝦有蛋有椰子香味🥢生蝦 $85特別適合夏天 酸酸辣辣 醬汁非常清新 蝦也超級新鮮 肉質緊實🥢肉碎生菜包 $68泰式香料與肉末同炒,酸辣入味用脆爽的白菜包起來一定要一整個送入口中泰發泰國餐廳📍九龍城城南道 8號東升閣地下💰人均約港幣200
去完泰國回來,泰太住泰國 想吃點泰國嘢🇹🇭
於是去九龍城一轉 滿足下自己泰想食😗

🥢冬陰功 $63
分量足夠 夠2個人喝也沒有問題
料很足 味道也是酸辣偏甜 味道偏重 略帶甜味

🥢椰青咖喱海鮮 $138
雖然賣相一般般,但是吃起來確實美味
椰子肉加上海鮮一起焗出來咸咸甜甜
有蝦有蛋有椰子香味

🥢生蝦 $85
特別適合夏天 酸酸辣辣
醬汁非常清新 蝦也超級新鮮 肉質緊實

🥢肉碎生菜包 $68
泰式香料與肉末同炒,酸辣入味
用脆爽的白菜包起來
一定要一整個送入口中

泰發泰國餐廳
📍九龍城城南道 8號東升閣地下
💰人均約港幣200
2019-06-27 748 瀏覽
泰國菜成個九龍地周圍都有,其實食落我都覺得分別唔會太大,除非間餐廳真係煮得好差但唯獨少有啲係其他泰菜餐廳見到嘅係泰發嘅 檸檬燒牛肉呢碟檸檬燒牛肉不得了,一試愛上首先佢係用上好新鮮嘅牛柳條,再配上啲醃料,然後係表面灸燒,令到外面表層係熟透但裡面係依然係生嘅咁樣做到成碟牛肉不論外觀上或食落口都好有層次感食嘅時候再配上上面嘅秘製嘅泰式蒜蓉辣椒汁同芥蘭,口感一流一定要勁讚!泰發其他食物都唔錯,好似pad Thai 同泰式拼盤,但最出色難忘始終都係呢碟檸檬燒牛肉
但唯獨少有啲係其他泰菜餐廳見到嘅係泰發嘅 檸檬燒牛肉

呢碟檸檬燒牛肉不得了,一試愛上
咁樣做到成碟牛肉不論外觀上或食落口都好有層次感
食嘅時候再配上上面嘅秘製嘅泰式蒜蓉辣椒汁同芥蘭,口感一流
一定要勁讚!
檸檬燒牛肉
檸檬燒牛肉
2019-05-25 369 瀏覽
以前一向都好喜歡食九龍城泰發但今次真係好失望📌滿心期待食燒雞 點知都未熟嘅🥵仲見到紅肉 好多人話雞未熟會有好多菌 所以真係好驚丫📌大蝦粉絲煲 個蝦頭好淋 唔夠新鮮 而啲粉絲個味好奇怪 食左兩啖唔敢再食📌蠔仔蛋 算係正常 但真係好油📌咖喱雞係幾好味嘅 不過得幾舊肉 同無乜配料 以前明明好味又大碟架📌蒜蓉包 蒜蓉真係太少 好似烘燶個法包就算咁📌至於唯一keep到水準嘅有馬拉盞炒通菜好入味 個個都爭住食真心覺得 以前嘅泰發好味好多 希望佢地會改善返啦
以前一向都好喜歡食九龍城泰發

📌至於唯一keep到水準嘅有馬拉盞炒通菜
好入味 個個都爭住食

真心覺得 以前嘅泰發好味好多 希望佢地會改善返啦
2019-05-01 252 瀏覽
突然想食泰國嘢就喺觀塘搭的士入九龍城朋友曾經介紹過呢間泰國野於是入去試吓首先餐廳環境似做街坊生意裝修有啲似普通大排檔茶餐廳啲夥計仲睇得出係泰國人😆感覺好地道好正宗前菜叫咗泰國蝦好新鮮呀!但唔記得影相之後叫咗碗冬陰公湯比一般嘅辣好嘢味,個老闆娘會問你使唔使要少啲啦辣好好人湯入邊嘅餸都有好多又有蝦又有菇 個小食拼盤全部嘢食都係新鮮炸出嚟真係唔錯啊👍🏻個人最鍾意就係拼盤入邊個炸蝦餅最後條魚都覺得唔錯👍🏻冇咩腥味總括而言餐廳值得推介一試
突然想食泰國嘢

裝修有啲似普通大排檔茶餐廳
啲夥計仲睇得出係泰國人😆感覺好地道好正宗

前菜叫咗泰國蝦好新鮮呀!但唔記得影相

之後叫咗碗冬陰公湯比一般嘅辣
好嘢味,個老闆娘會問你使唔使要少啲啦辣
好好人
湯入邊嘅餸都有好多又有蝦又有菇

最後條魚都覺得唔錯👍🏻冇咩腥味

總括而言餐廳值得推介一試

2018-04-21 340 瀏覽
中上質素嘅九龍城泰菜連住兩個舖位都係泰發我地叫左燒牛肉幾好食 半生熟 係有少少太咸串燒雞son個汁似牛肉乾味 幾爽口 不過吾明點解咁多人推介泰式鳳爪一般九龍城區泰店口味黃咖哩海鮮無乜驚喜 反而點汁個蒜蓉包同亞差薄餅好味生蝦 我無食 老同學們話正最最最奇特係個炸生魚木瓜沙律大家好奇個魚頭點解咁似條蛇🐍嘅!乜生魚有魚倫嘅咩?!哈哈買單約$800
中上質素嘅九龍城泰菜
連住兩個舖位都係泰發
我地叫左燒牛肉幾好食 半生熟 係有少少太咸
串燒雞son個汁似牛肉乾味 幾爽口 不過吾明點解咁多人推介
泰式鳳爪一般九龍城區泰店口味
黃咖哩海鮮無乜驚喜 反而點汁個蒜蓉包同亞差薄餅好味
生蝦 我無食 老同學們話正
最最最奇特係個炸生魚木瓜沙律
大家好奇個魚頭點解咁似條蛇🐍嘅!
乜生魚有魚倫嘅咩?!哈哈
買單約$800
炸生魚木瓜沙律
2018-04-20
生日
2018-02-20 265 瀏覽
九龍城最出名就係食泰國菜!今晚就試下呢間泰發啦!舊式小店~店內算係乾淨企理!🥙生菜豬肉包 $58愈食愈辣!辣得好過癮😆岩我口味!不過佢加左一粒粒硬嘅香料🙁個人唔太鍾意呢個口感。🍤炸蝦餅 $63新鮮炸起!爽口彈牙!yummy !!🍢串燒 $72 6串燒到好香!雞肉好滑👍🏼但牛肉好老🙁咬唔到!無食到😰🦀黃咖哩軟殼蟹 $148黃咖哩好滯,如果食得慢,d 軟殼蟹會lum晒🙈一定要趁熱食同配白飯會比較好!
九龍城最出名就係食泰國菜!
今晚就試下呢間泰發啦!

舊式小店~店內算係乾淨企理!
🥙生菜豬肉包 $58
愈食愈辣!辣得好過癮😆岩我口味!
不過佢加左一粒粒硬嘅香料🙁個人唔太鍾意呢個口感。

🍤炸蝦餅 $63
新鮮炸起!爽口彈牙!yummy !!

🍢串燒 $72 6串
燒到好香!雞肉好滑👍🏼但牛肉好老🙁咬唔到!無食到😰

🦀黃咖哩軟殼蟹 $148
2017-05-05 274 瀏覽
🔸檸檬燒牛肉 ($108)🔸呢個係泰發既招牌菜,真係好好食😋 本身都怕怕地食半生熟牛肉既😥 但係啲牛肉吸曬啲酸辣汁,好入味😮而且個牛肉係有咬口得黎又軟熟😍 配埋啲蒜頭青椒粒食,簡直一流👍🏻👍🏻 一份都夠3-4人share黎食😀-🔸冬蔭功 (S/M/L: $63/$128/$138)🔸原本希望酸酸辣辣既冬陰功作為開胃菜,但係實在太鹹啦😰 咸到同行友人想加啲水溝淡啲😂 真係好失望👎🏻👎🏻-🔸香葉辣椒肉碎炒飯 ($58)🔸呢個炒飯有喜出望外😎 佢唔係乾身既炒飯,而係偏濕既💦 有得揀豬肉定雞肉,今次就試左豬肉🐽 雖然無咩特別既材料,但係整體上都好惹味😋 下次黎都會再嗌👍🏻-🔸馬拉盞炒椰菜苗 ($65)🔸要睇一間泰國餐廳好唔好食,就一定要叫個馬拉盞炒菜試下🤔有洋蔥乾蒜一齊炒,好香👍🏻-🔮上菜速度都算快🐾 UNI建議七點半前黎,會減低等位既機會啊🤓
🔸檸檬燒牛肉 ($108)🔸
🔸冬蔭功 (S/M/L: $63/$128/$138)🔸