2019-03-11 250 瀏覽
返工咁辛苦 放工緊係要食餐好既慰勞返自己啦上openrice搵下有咩好野食 發現呢間泰國菜好評幾高 一於就去試下啦太子站落車行3-4分鐘到就到啦場內裝修選用黑色既天花 黑色既枱椅 比人感覺舒適帶點浪漫情調侍應很細心和有禮貌 我地一坐低 就問我地要唔要叫住d野飲先餐牌好多選擇 同bf揀左15分鐘 終於揀左4樣野加杯野飲我摯愛既冬陰功湯 味道香濃 好有椰香味 不過唔夠辣精緻生菜包 附上薄荷葉 揀左豬肉碎好香蒜蓉包條 蒜蓉味十足 口感軟綿綿紅咖哩牛腩超香濃紅咖哩 有蔬菜配料 不過個人覺得少少咸蝦醬炒飯食過咁多間泰國餐廳蝦醬炒飯 呢間算係最好食 飯幼身細細粒 加埋幾片蠟膠同肥豬肉 令到成個炒飯好香 唔會覺得肥膩
返工咁辛苦 放工緊係要食餐好既慰勞返自己啦

超香濃紅咖哩 有蔬菜配料 不過個人覺得少少咸

蝦醬炒飯
唔會覺得肥膩
2019-03-04 356 瀏覽
去開太子想食泰國嘢,打開openrice見呢度評價唔錯,即管試下佢啦!去到餐廳門口見到有牌寫住9點後入座有85折(套餐同飲品無折),當時已經8點45分,諗住喺餐廳門口等一陣,有職員出嚟招呼,叫我哋入去坐低等,態度非常友善。兩個人order咗3個餸+2杯飲品1)串燒沙爹(6件,可選豬、牛或雞各2串):我哋揀咗牛同雞各3串,雞串肉質夠滑又juicy牛串有香茅味,但燒到有d乾串燒表面有椰汁,令到串燒更有泰國風味2)肉碎生菜包(可選雞、牛或豬):硬係覺得生菜包係要配豬肉,細細粒肉碎再用咗好多配料襯托,夠辣得嚟又帶少少酸味,加埋生菜,成件事好fresh好開胃3)蝦醬炒飯:非常足料,重蝦醬味又唔會太咸,但炒飯唔夠乾身;另外有泰式臘腸、豬肉粒同青木瓜絲伴碟。泰式臘腸比香港臘腸甜口,幾特別;豬肉粒有少少似回窩肉,肉質同味道普通。炒飯食到一半左右發現“寶物”沉歸底,成個碟底都係油😱明白炒飯要落油,但都唔駛油浸飯吧?!終於明白點解個飯唔夠乾身,因為油多過飯...我哋食咗一半就放棄,呢方面絕對絕對需要改善!4)蜜糖檸檬沙冰:好清新,有蜜糖味又唔會太酸,食完油膩食物可以平衡一下,不過有好幾粒大大粒嘅冰未攪碎,

兩個人order咗3個餸+2杯飲品
牛串有香茅味,但燒到有d乾
串燒表面有椰汁,令到串燒更有泰國風味

4)蜜糖檸檬沙冰:好清新,有蜜糖味又唔會太酸,食完油膩食物可以平衡一下,不過有好幾粒大大粒嘅冰未攪碎,要扣分

5)火龍果沙冰:一心諗住係白色肉嘅火龍果,嚟到先知係紅龍果,用新鮮生果,好甜,好fresh,但同樣有大大粒冰未攪碎
串燒沙爹(牛、雞各3)
肉碎生菜包(豬肉)
蝦醬炒飯
蜜糖檸檬沙冰
火龍果沙冰
2019-02-26
串燒沙爹(牛、雞各3)
肉碎生菜包(豬肉)
蜜糖檸檬沙冰
火龍果沙冰
2019-02-20 242 瀏覽
I had the best experience in this restaurant. Highly recommend checking out this place. Food was excellent we had a selection of appetizers and for main soft crap curry/ massaman curry, pineapple rice, Pad Thai noodles, chicken oil rice and jasmine rice. Decoration and hygiene and space all perfect.

2019-02-17
15 分鐘 (堂食)
2019-02-20 243 瀏覽
是夜又喺屋企附近搵食,用某飲食app訂晚飯六點鐘嘅檯有七折,早d食仲好,方便之後去跑步。呢度嘅野食份量都比較大,佢大部分檯亦都係大檯,比較岩大伙人黎食。我地兩個叫左一小食一炒飯,都只係勉強食得哂。泰式魚餅餐牌上寫住魚餅係餐廳自家製,果然係同平時食開嘅唔同。質感比較軟身,但我鐘意,即係好似手打丸同機製丸嘅分別咁,外皮炸得岩岩好,材料好豐富,食得出除左魚肉之外仲有香茅、香葉、少量馬蹄等等,味道有層次,配埋酸甜嘅醬汁比較解膩。原個菠蘿炒飯真係好大份,d飯多到好似將個菠蘿皮擴大左咁,飯粒炒得尚算乾身,黃薑粉份量岩岩好,菠蘿粒亦落得慷慨,加埋大量肉鬆食好滋味。加入炒飯嘅仲有雞肉同各款海鮮(青口、蝦、魷魚等等)。因為太飽已經食唔落甜品喇,臨走大約七點就開始多人,如果星期日再黎嘅話都一定要book位。
我地兩個叫左一小食一炒飯,都只係勉強食得哂。

泰式魚餅
餐牌上寫住魚餅係餐廳自家製,果然係同平時食開嘅唔同。
原個菠蘿炒飯
加入炒飯嘅仲有雞肉同各款海鮮(青口、蝦、魷魚等等)。

2019-02-10
  • 泰式魚餅
  • 原個菠蘿炒飯
2019-01-13 522 瀏覽
諗住見到禁好評就去試下啦。嗨,點知現在的好評都服服地。免得假好評愈來愈多😏我決定打食評。叫左個薄餅,咖哩,沙律同芒果飯,仲有個拼盤。拼盤同芒果飯就一般,平平。咖哩就無咩味,唔香囉。沙律就唔好食,d木瓜無味無道硬硬的。薄餅好油,味道一般😌服務就一流,其他就麻麻。唔覺有禁多好評😗
2019-01-01 475 瀏覽
前2日先確認可以聚一聚食餐飯,心想撞正節日一定唔要西式,中式又食到厭。就開始搵泰國菜,因為老人家唔會食魚生,打邊爐又覺得太麻煩,而且食唔多,時時都要等我哋咁。今次睇完相及食評決定呢間,一是環境都ok闊落,二是無限時,可以慢慢食同傾計。差不多去到先知原來幾年前同朋友來過一次,印象是食物味道幾好,不貴。幾年後從來,裝修依舊,清潔度都ok,唔會有殘舊感。決定散叫。因為掛住食同傾計所以無影相是晚叫了6串沙嗲,可雞牛豬每樣2串,perfect 3樣肉都好軟滑又無根,豬係特別juicy,超贊! 不過沙嗲汁略淡,唔夠濃及香。二> 明爐烏頭。魚上面放了很多香草配料和米粉,上枱時疊到很高,隔離枱鬼佬看到都感新奇。好貼心,仲連一大碗湯可自行加湯。各配料都好新鮮,魚肉滑,有著淡淡鮮甜味,但個人覺得味道可酸少少及辣少少,可更開胃更有泰國風味。三> 大蝦柚子沙律。一家人都好鍾意,柚子多汁無渣,酸甜度適中,如果多少少疏菜絲更好,因在其他食店食過感覺口感更佳。四,五> 蝦膏炒飯,蒜蓉炒通菜。水平之作不多說六> 菜包豬肉。有驚喜,豬肉很多肉汁,少許辣,味道剛好,配埋新鮮生菜,個個都話飲

是晚叫了6串沙嗲,可雞牛豬每樣2串,perfect
三> 大蝦柚子沙律
四,五> 蝦膏炒飯,蒜蓉炒通菜。水平之作不多說
六> 菜包豬肉。

飲品方面極力推介椰青
,因為家人常常買來飲,話椰青分好多種,呢個除飲落青甜,肉質更似雪糕般軟滑,實在難得。

我同老公的飲品就一般,不在此推薦了
埋單約850,覺得幾抵,大家可以試試
2019-01-01
  • 生菜包(豬肉)
  • 沙嗲
  • 金柚子蝦球沙律
  • 椰青
2018-12-28 1988 瀏覽
平安夜,識食一定唔會食西餐,免得比人割到成頸血!一早book 左呢間食Thai dinner, 5:30p.m. 到達已經有幾檯客食緊,大家都好早喔!佈置相當有聖誕節🎄氣氛,坐位都唔迫,幸好我們被安排唔駛搭檯Thai 式串燒(6串),唔太多食店可以混款,我們各要左雞、牛、豬各兩串燒得恰到好處,唔濃,satay 味好足!黃色的醬料原來係椰漿,好香椰子味十分驚喜!蛋黃醬炒魷魚🦑幾特別的一個菜式,就像黃金蝦的奏,最合適剛感冒好番,唔想熱氣的我,蛋黃醬濕濕地,炒魷魚也軟硬適中!配菜的蕃茄、洋蔥也令人好開胃!原個菠蘿🍍鮮蝦雞肉炒飯絕對是水準之上,不過這個菜出菜較慢,由order 到上檯有一小時幸好總用餐時間有兩小時才不會食得太趕。Thai 式甜品拼盤就麻麻地,太甜,不是清甜~總結,大家都認為可以再來試其他菜式!
平安夜,識食一定唔會食西餐,免得比人割到成頸血!

佈置相當有聖誕節🎄氣氛,坐位都唔迫,幸好我們被安排唔駛搭檯

十分驚喜!

蛋黃醬炒魷魚🦑

配菜的蕃茄、洋蔥也令人好開胃!

原個菠蘿🍍鮮蝦雞肉炒飯

幸好總用餐時間有兩小時才不會食得太趕。

Thai 式甜品拼盤就麻麻地,太甜,不是清甜~

總結,大家都認為可以再來試其他菜式!
2018-12-24
慶祝紀念
平安夜
  • 串燒
  • 菠蘿炒飯
2018-12-18 258 瀏覽
食物及環境都尚可、已在這間幫襯了好幾次、但職員服務態度越來越差、兩個女士嘅服務態度、黑口黑面無水洗、問10句先認一句、唔知以為佢公司沒出糧比佢地、我亦都唔會推薦任何朋友。不會再幫襯😡

2018-12-16 266 瀏覽
很久沒有約小學同學食飯,之前就上OpenRice 找旺角太子的泰國菜就出了這間較多好評的。今晚來的是位於太子的《泰聚》泰國菜館,座底看這裡的裝修也不錯,看了餐牌後我們就每人點了一兩個菜,最先來到的是金柚子蝦球沙律和醃酸辣去骨鳳爪,兩樣也不錯,跟著來的是炸蝦餅和炭燒豬頸肉,這兩樣不夠熱,味道就不過不失,然後來的是黃咖哩雞(大)和酥餅,這一個配撘真是差一點,已經是選了大,雞依然很小夾來夾去都係薯仔,酥餠油就太多了,隨後來的明明爐鳥頭就好一點,最後來的鹹肉炒菜苗就算合格,還有咖哩汁剩和酥餅不太好,我們後加了一個焗蒜蓉包和兩個甜品,焗蒜蓉包來到看賣相,就知道香脆,結果沒有失望,全晚最好吃的,就是這個配咖哩汁,後加的兩個甜品總算可以,最後埋單$1300 六個人每人$260。
2018-12-08 298 瀏覽
有月落開太子行街老婆話知道太子有間泰國菜聽聞唔錯, 於是捐窿捐罅 終於搵到這間餐廳, 一般嚟講地方都算隔涉。 裝修正常冇乜特別, 地方比較擠迫。 我叫了三樣嘢, 泰式豬頸肉湯河, 河粉和湯底都好味, 豬頸肉肉質唔錯 仲有我至愛 生菜包(豬肉)行政套餐, 仲有個粉跟埋 所有午餐都跟飲品, 我們加了$9蚊轉特飲 椰汁紅豆冰和椰汁黑珍珠冰。 最後叫咗個泰式豬扒金邊湯粉 整體來講全部都滿意。 太子區嚟講泰國菜館價錢唔算貴, 下次有機會你試下晚餐

仲有我至愛 生菜包(豬肉)行政套餐, 仲有個粉跟埋

所有午餐都跟飲品, 我們加了$9蚊轉特飲
椰汁紅豆冰
和椰汁黑珍珠冰。

最後叫咗個泰式豬扒金邊湯粉
整體來講全部都滿意。
太子區嚟講泰國菜館價錢唔算貴, 下次有機會你試下晚餐

2018-11-23 309 瀏覽
滿心歡喜諗住試下,入到去環境ok,但員工無禮貌又黑口黑面,試左個冬蔭功湯好難飲,有陣怪味,最滿意係個蒜蓉包,其他食物真係好一般,不過係環境比較靜,因為都算入,但食物同員工質素不會再去
2018-11-18 328 瀏覽
服務及態度良好!食物質素高,推介豬頸肉冬陰公湯金邊粉、喇沙湯河、海鮮香辣炒金邊粉、咖喱牛腩飯!價錢公道合理,份量算充足!地點有點偏遠,但坐得舒服!週末午飯時間記得book位
服務及態度良好!
價錢公道合理,份量算充足!
地點有點偏遠,但坐得舒服!
週末午飯時間記得book位
2018-11-18
2018-11-11 272 瀏覽
見到網上食評好評如潮,滿心歡喜黎試下~都明白假期午市係好忙,我地人又多,都費時太麻煩侍應,所以我地都已經自己寫低食咩飲咩,方便侍應落單啦!但點知,一碗麵等左2個鐘!!!!隔離左右黎齊哂啲野,我地叫碗麵都仲未到,催左幾次。。。侍應態度又差!大佬,我黎食野要比錢架,成日當人透明。。貼錢買難受!!要等都唔係最大問題,你好聲好氣啲唔得既?!你好我好姐,做咩我黎比錢食野都仲要受氣?呢一世都唔會再幫襯!!食到一肚氣呀!!😠😠😠😠😠😠😠😠嬲到爆炸!!
見到網上食評好評如潮,滿心歡喜黎試下~

2018-11-11
10 分鐘 (堂食)
2018-11-02 398 瀏覽
Halloween 嚟食,好多人,但我有book 位,所以唔洗等。 叫咗頭盤小食拼盤(細嘅);綠咖哩(牛腩);薄餅;金邊粉。樣樣都好食,唯獨要彈嘅係佢第一樣出畀我哋嘅係薄餅,但咖哩又未到。等咗好耐,啲薄餅等到凍曬, 咖哩先至上…最奇嘅係個小食拼盤差不多食完先上…除此之外其餘都好ok,可能因為今日係節日所以廚房有點亂…?!?不過都會再去兩個人食四百幾蚊包嘢飲,啲嘢仲要食唔曬,小食拼盤打包咗一半,呢個價錢唔太差。
叫咗頭盤小食拼盤(細嘅);綠咖哩(牛腩);薄餅;金邊粉。
等咗好耐,啲薄餅等到凍曬, 咖哩先至上…
最奇嘅係個小食拼盤差不多食完先上…
不過都會再去

藍蝶特飲
2018-10-31
藍蝶特飲
  • 青咖哩牛腩
  • 泰式炒金邊粉
  • 泰式小食拼盤 (小)
2018-10-29 318 瀏覽
今次朋友帶我黎到呢間系隱藏系太子某角落嘅泰國餐廳,咁我個朋友就好鐘意食泰國菜嘅,所以同佢去親d泰國餐廳一定好正宗。咁一入到去d服務人員就會對住我哋打招呼,好友善嘅。同埋成個餐廳嘅裝修都幾好,咁我個老友就推薦佢哋個招牌菜,咖喱炒蟹。真係好好好好好好好好好好味!!!!!!泰國咖喱好正宗,辣得來之餘仲好香,同埋d蟹入面融合咗泰國咖喱嘅香辣味,真系令我回味無窮...........個咖喱炒蟹就388蚊,隻蟹都好大隻,抵!
2018-10-22