2018-10-29 250 瀏覽
Sawadika!上次去完泰國翻黎,就對泰國d食物戀戀不忘。呢排終於得閒就四周圍咁搵泰國餐廳。於是乎就系花園街度搵到泰聚啦!!由出邊望,門面非常乾淨整潔,仲有埋燈照住,間餐廳其實好易搵,同位置都幾好,近太子地鐵站。咁我就叫咗個咖喱卡農包,柚子大蝦沙律同串燒沙爹仲有個菠蘿炒飯。d嘢食全部都好有心思,好靚,好適合影相(永遠系手機食先)令到我有d唔捨得落口。同埋一餐平均落黎價錢都算系合理,侍應服務都好好
2018-10-26
2018-10-29 211 瀏覽
系朋友個Instagram度見到一餐顏值好高嘅一餐泰國菜,見到我心郁郁,就想黎體驗下。呢度嘅服務員嘅態度好好,一入到黎就會同我打招呼(*^▽^*),好友善。咁之後叫嘢食都好快落單同上菜,d菜一上到黎就吸引住我哋部手機,個廚師好有心思,食物好好食,擺盤都好靚(當然服務員都好靚).....而我最難忘嘅系嗰個原個菠蘿沙冰,用個開蓋嘅菠蘿黎裝住d菠蘿沙冰,分量超級無敵大,好食又好玩!!!真係好多謝我個朋友分享咗呢間餐廳比我。
2018-10-27
2018-10-27 3116 瀏覽
Happy Friday當然食餐好抖一抖🍴友人介紹呢間泰國菜唔錯,終於唔洗山長水遠去九龍城食😂環境坐得舒服且寬敞,不過冷氣真係好凍好凍,建議點餐應該要分幾次會較好,唔係既會凍哂先黎個頭盤--酸辣無骨鳳爪酸辣度都幾足夠,食落幾爽口😋,十分開胃不過略嫌唔夠凍,作為冷盤就遜色左少少冬蔭公湯係泰國菜必點之一呢到冬蔭公幾岩本人口味,夠酸夠辣,十分惹味👍,不過唔食得辣既未必接受到而配料都幾豐富,有海鮮有蝦有菇,吸哂湯既精華肉碎帶少少辣味,不過香料味唔濃同較油膩配返生菜食就冇咁油膩,但份量較少海南雞肉質嫩滑(同埋係本人中意帶骨較有咬口),雞油味香濃,而且配埋個酸酸辣辣既醬汁😋串燒(豬牛雞各2串),牛同豬肉質都好嫩滑同彈汁,不過雞肉就較“鞋”口而且本身都有醃過,幾香香料味,配埋個重花生味既沙嗲醬😋惹味蒜蓉味幾香,炒得都乾身同入味,但份量就較少呢個蟹係重點戲👍價錢同質素係正比咖喱汁香濃,帶微辣,係以甜味居多,椰香味重😋入邊仲有好多滑蛋,色香味俱全隻蟹真係足秤,大大隻,蟹肉鮮味,撈埋個咖喱汁冇得輸仲叫個牛油酥餅點咖喱汁一齊食👍惹味不過個酥餅較油膩同唔夠鬆化河粉嫩滑且炒得乾身,不過味道較淡,亦較少香料味不過

先黎個頭盤--酸辣無骨鳳爪
酸辣度都幾足夠,食落幾爽口😋,十分開胃
不過略嫌唔夠凍,作為冷盤就遜色左少少
酸辣去骨鳳爪

冬蔭公湯係泰國菜必點之一
而配料都幾豐富,有海鮮有蝦有菇,吸哂湯既精華
泰式冬蔭公湯

肉碎帶少少辣味,不過香料味唔濃同較油膩
配返生菜食就冇咁油膩,但份量較少
肉碎生菜包

半隻海南雞

而且本身都有醃過,幾香香料味,配埋個重花生味既沙嗲醬😋惹味
半打串燒

蒜蓉味幾香,炒得都乾身同入味,但份量就較少
蒜蓉炒通菜

呢個蟹係重點戲👍價錢同質素係正比
隻蟹真係足秤,大大隻,蟹肉鮮味,撈埋個咖喱汁冇得輸
泰式咖喱炒蟹

仲叫個牛油酥餅點咖喱汁一齊食👍惹味
不過個酥餅較油膩同唔夠鬆化
牛油酥餅

河粉嫩滑且炒得乾身,不過味道較淡,亦較少香料味
不過敗筆既係d菜好苦好苦,影響哂成碟粉
泰式乾炒河粉

餐牌👇👇
有個餐牌會有優惠都幾好,尤其個咖喱炒蟹幾抵食

仲有d套餐👇👇款式幾多,適合唔想諗既人

總括黎講:
食物質素中上,不過份量較少,💸性價比一般

🍳🍴味道: 7.5/10
👩👨服務: 7/10
🏠💺環境: 6/10
💰💸抵食: 7/10

總消費: $1,190 (5人)
泰式冬蔭公湯
半隻海南雞
泰式咖喱炒蟹
2018-10-26 136 瀏覽
偶然間經過呢間餐廳,最吸引我嘅系佢哋外面嘅燈 bling bling,真係好難會忽視或者見唔到。間餐廳真好好好易搵,仲順便吸引埋我呢d路人甲乙丙.......餐廳內面就好簡單嘅,仲有小小泰國裝飾,比我感覺自己好似真係去咗泰國食飯咁。由坐低到叫嘢食,全程嘅侍應都好nice好好笑容,總會時不時有推薦。雖然我最後都系叫咗個最最最普通嘅泰式咖喱(辣的黎又好香),味道正宗,服務又好好,分量又好大,食得超飽。。。
2018-10-26
午餐
2018-10-26 220 瀏覽
很久沒有吃泰國菜,便一行9人到餐廳聚會,點了一些必食的菜式,各人最愛就是青咖哩牛腩配蒜蓉包,先後多次encore ,其他食物亦有水準,地方舒適,服務態度良好,會再光顧。
青咖哩牛腩
2018-10-21 282 瀏覽
搵間搭車方便,又好食地方,今晚果然遇到先訂位,環境舒服,服務員都禮貌,感覺唔錯本有4人套餐,但見散點都有優惠,就試試,先嚟虾木瓜沙律, 酸甜啱啱好再嚟炭燒墨魚,比想像中細條,但味道唔錯 鹽燒鰂魚,剛剛好 蝦刺身,普通啦!各3串燒豬同雞,汁醬都好味(優惠加3支泰啤) 泰式炒金邊粉, 甜甜地有啲怪,但都好食 泰式炒雜菜,比較細碟份量少再嚟甜品,椰汁糕,泰式大菜糕,意外勁好味埋單各人$242,合理有位高層再比咭名片,話下次搵佢有折
搵間搭車方便,又好食地方,今晚果然遇到
先訂位,環境舒服,服務員都禮貌,感覺唔錯
再嚟炭燒墨魚,比想像中細條,但味道唔錯
鹽燒鰂魚,剛剛好
刺身,普通啦!
各3串燒豬同雞,汁醬都好味(優惠加3支泰啤)
泰式炒金邊粉, 甜甜地有啲怪,但都好食
泰式炒雜菜,比較細碟份量少
再嚟甜品,椰汁糕,泰式大菜糕,意外勁好味
埋單各人$242,合理
有位高層再比咭名片,話下次搵佢有折
2018-10-16 261 瀏覽
朋友生日🎂今日去試呢間餐廳!非常有驚喜😝第一佢既上菜時間配合得好好,我地差吾多食完,佢先會上另一碟,所以每碟都好新鮮👍🏻 第二佢食物質素好高,黃咖喱牛楠好林👍🏻👍🏻 生菜包,生菜新鮮但量太少,肉碎肥瘦適中👍🏻 生蝦鮮甜👍🏻 佢連啲薄餅都煮得好色👍🏻
埋單冇即時對單,收多咗個青木瓜沙律。一開始落單已經叫咗青木瓜沙律,食都水尾都未見個前菜。問咗第一次,又等多五分鐘,都仲未見。再追,就話有落單,整緊。跟住好快就嚟咗個青木瓜沙律。仲好快咁拎第二碟青木瓜沙律嚟,我地冇要到。原來追單就係同我入多一碟,收兩份錢。埋單冇對單,就出事喇。冇辦法,第二日打去搵店員,話點都冇得退。有payme 有轉數快都冇得退。我冇叫第二碟,你又落咗單。埋單我又冇睇到。就係咁囉。唔係怪你嘅,只係明知自己落錯單,搵咗著數又唔肯忍,唔係咁好囉。
埋單冇即時對單,收多咗個青木瓜沙律。

埋單冇對單,就出事喇。

2018-10-14
2018-10-14 220 瀏覽
同男朋友經過太子附近想食泰菜 見呢間評價都幾高所以決定一試 雖然有book table但星期日夜晚樓面都算清靜 只有幾枱人食飯 餐廳環境都算大 坐得都幾舒服👍🏻講番食物先 2人個叫左4碟菜 1. 辣椒膏炒大蜆醬汁炒得幾香 同埋入味 可惜蜆略嫌唔夠新鮮 不過整體都算好食2.泰式拼盤份量比想像中多 除左雞翼唔夠入味 其他都幾好食 但略嫌偏油左少少3.泰式金邊粉比夠失望既菜 雖然份量多 但金邊粉太油 而且味道唔夠🤢4.冬蔭功湯味道唔錯 份量足夠 而且配料都足夠 但蝦略嫌唔夠新鮮4道菜份量都偏多 食左2/3 2個人都已經好飽😂
拼盤

1. 辣椒膏炒大蜆

2.泰式拼盤

3.泰式金邊粉
比夠失望既菜 雖然份量多 但金邊粉太油 而且味道唔夠🤢

4.冬蔭功湯
味道唔錯 份量足夠 而且配料都足夠 但蝦略嫌唔夠新鮮

4道菜份量都偏多 食左2/3 2個人都已經好飽😂
  • 泰式小食拼盤(小)
  • 冬蔭功湯
2018-10-13 142 瀏覽
同朋友聚餐揀咗呢間泰國餐廳,喺太子站唔算好方便,但味道都唔錯。朋友一去到見到個餐牌已經比原個菠蘿沙冰吸引左,另一個就比原個西瓜沙冰吸引左。一坐低就叫左啦,一嚟到個賣相真係好靚,大大個菠蘿,而且味道清甜,西瓜沙冰就味道比較淡,但一樣大大個,好似飲完已經會飽左。但盡量快啲飲,因為朋友話啲冰融左後來就開始淡,冇乜味了。之後叫咗好多餸,包括馬拉盞通菜,燒烤雞,泰式生菜包,海鮮粉絲沙律,泰式金邊粉,菠蘿炒飯,咖喱牛腩,牛油酥餅。整體個味道都好好,唯一失望嘅係咖喱牛腩上嘅牛腩其實係牛肉片,完全唔叫牛腩,同味道一般。 海鮮粉絲沙律同生菜包都好好味最後,呢度啲侍應服務都唔錯,亦都幾搞笑,下次會再來!

最後,呢度啲侍應服務都唔錯,亦都幾搞笑,下次會再來!
2018-10-05 208 瀏覽
今日第一次去太子既呢一間泰聚餐廳度食個飯,食飯體驗真係挺不錯啊。我最推薦呢個菜,個名印象中就好似叫泰式咖哩炒蟹,放入口之後細細咁品嚐,真係會食到個一陣又濃又香既咖哩味,隻蟹都有d膏,又真係幾正,我就食曬成隻蟹,都真係好滿足,GOOD TASTE平日我唔食蟹腳,今日都有食埋,證明真係正既,我都真係要比返個LIKE泰聚先得,而家真係share一下俾咁多位openrice既為食朋友仔,大家真係一定要試下呀。

2018-10-03
2018-10-02 2981 瀏覽
今晚去咗間平時成日經過,但每次都唔記得咗去嘅地方。因為佢個位真係幾隔zip...不過又因為隔zip,所以先至環境僻靜,唔會好多人,基本上唔訂枱walkin都會有位。一個好傳統特色的泰菜餐廳,帶住兩個小朋友,逼於無奈都係食D好typical嘅菜式。不過又確實有D驚喜,雖然係耳熟能詳的 菠蘿炒飯、炒金邊粉、串燒同埋小食拼盤。但係全部味道都不普通,好食過自己原先想像。炒飯唔會因為吸哂D菠蘿汁攪到好濕,D飯粒仍然係好爽,仲有蝦真係好大隻,撈埋面上肉鬆同腰果一齊食,真係特別正。金邊粉好幼好滑,小朋友勁鍾意食,食到完全成餐都冇講過嘢同分心,好專心咁一直食到最後。小食拼盤好正唔係春卷,反而係平時最唔想食嘅煎魚肉同蝦餅(因為一食就會飽哂)D肉好明顯真係人手打過, 如果唔係冇可能咁彈,件件都好似有空氣喺裡面咁好脹好彈,食完一啖即刻想食第二啖。串燒都係超驚喜之作,因為不論牛豬雞,串串肉質都唔老,好有咬口,唔會燒到又燶又乾。最正係個串燒醬,有花生香﹐辣度適中。嘢食真係好OK,反而係飲品我覺得一般。紅豆冰只係feel到椰汁味,紅豆唔多,我個人鍾意大乍樂嗰種紅豆爛蓉蓉,唔鍾意一粒一粒感覺好生。菠蘿冰仲菠蘿味汔水

但係全部味道都不普通,好食過自己原先想像。
菠蘿炒飯

泰式炒金邊粉

小食拼盤(細)

串燒

紅豆冰

菠蘿冰仲菠蘿味汔水多D,菠蘿肉唔多!

菠蘿特飲

不過整體還是OK,值得再來。

BTW 冷氣真係超大,吹到D食物凍哂!
2018-10-01
菠蘿炒飯
泰式炒金邊粉
小食拼盤(細)
串燒
2018-10-01 232 瀏覽
食物好食,有之前在泰國食的味道及水準。飲品有特色及好飲。環境好舒服,現場環境超好。可以有充足的時間用餐及用餐前拍攝食物品接食物的照片。服務超好。下次會再去光顧。
2018-10-01
90 分鐘 (堂食)
  • 燒豬頸肉
  • 火龍果沙冰
  • 菠蘿沙冰
  • 泰式金邊粉
  • 泰式小食拼盤(小)
2018-09-14 526 瀏覽
雖然泰式口味既呢家野係因人而異..........但係泰聚既呢一間食店既入面,仲有好多其他唔同既選擇,我認為如果你願意去一下泰聚踏出你既呢一大步,你就會發掘到更多與別不同既泰式味道,你願唔願意試下泰聚既高品質食物呢??????????泰聚真係真係可以令到人好開心好滿足!!!!!!!!!!!very full!!!!!very delicious!!!!!!!!!!我相信你一定會好鐘意!!!!!!!!!
雖然泰式口味既呢家野係因人而異..........
泰聚真係真係可以令到人好開心好滿足!!!!!!!!!!!
我相信你一定會好鐘意!!!!!!!!!
2018-09-03
2018-09-14 342 瀏覽
岩岩今日看完戲,正想食泰國嘢既食物既同時又好想搵一個可以想找坐得比較舒適的地方食晚飯,我地一行人今日就去食呢一間太子泰聚!!!!!!!!!!!!!一泥就食下呢一個原個菠蘿海鮮炒飯,真係好好食,而且原個菠蘿海鮮炒飯既份量都OK,可以話啖啖都係鮮味,我呢一個LIKE係比太子泰聚既廚師!!!!!!!!!!!太子泰聚非常正呀,一齊黎食Thai Gather Restaurant & Bar啦!!!!!!!!!!!
2018-09-06