2021-12-12 944 瀏覽
星期六放工,又係鴨脷洲大街睇睇有咩好食,經過呢間泰國菜(心諗又好耐無食過)心血來潮咁入去試試。 我本身身為九龍人,好少會係港島南食飯,但今次經驗俾我感覺唔錯。一坐低,忍不住叫左支象啤飲,呢間餐廳都有兩款泰國啤酒(Change、Singha) 都有其他特色飲品,(三色冰、紅豆冰呀咁) 我地一行四位叫左 明爐烏頭 、 椰菜苗、 蝦🦐炒金邊粉、 菠蘿海鮮炒飯咁) 成餐飯每餐飯份量都好足,金邊粉炒得幾好,鍋氣足夠,汁水足夠(我有時怕金邊粉炒得好乾身) ,而炒飯方面材料足夠包括海鮮同埋菠蘿肉。十分滿意呢餐的味道
象啤
2021-12-11
象啤
2021-12-06 645 瀏覽
平時Lunch出去吃午餐都是去香港仔舊大街,這次試下搭船去鴨脷洲大街吃!沒想到那邊的人都多,想吃的餐廳都要排隊呢幸好提早少許過來,下午1點前來到也不用等很久。我們吃的是泰國菜 - 泰象泰國越南餐廳在等位時店員會先給我們看餐牌和下單,那就節省點時間。不過入座後其實都還是要待一會兒才上餐喇✦ 喇沙湯粉 配泰國腸 ($62) - 湯底濃郁惹味,但愈吃愈覺得偏鹹且並不算辣因為有喝了不少湯的關係,回到公司有覺得口喝。湯粉我選的是入口彈牙的金邊粉,份量都頗多的啊泰國腸則是像札肉那樣子,黑椒味幾重。同事也點了和我一樣的,不過餸就選了雞翼,另外亦有豬頸肉可以選擇。午市不需要加一,但飲品要另外加錢。熱飲+$5, 凍飲+$8 ~ 話說這裡的熱檸水是用青檸的,並沒有很酸。
沒想到那邊的人都多,想吃的餐廳都要排隊呢
幸好提早少許過來,下午1點前來到也不用等很久。

我們吃的是泰國菜 - 泰象泰國越南餐廳
在等位時店員會先給我們看餐牌和下單,那就節省點時間。
不過入座後其實都還是要待一會兒才上餐喇

喇沙湯粉 配泰國腸 ($62)
湯底濃郁惹味,但愈吃愈覺得偏鹹且並不算辣
因為有喝了不少湯的關係,回到公司有覺得口喝。
湯粉我選的是入口彈牙的金邊粉,份量都頗多的啊
泰國腸則是像札肉那樣子,黑椒味幾重。
喇沙湯粉 配泰國腸

同事也點了和我一樣的,不過餸就選了雞翼,
另外亦有豬頸肉可以選擇。

話說這裡的熱檸水是用青檸的,並沒有很酸。
熱檸水
2021-12-03
2021-12-06 417 瀏覽
今日放工約埋幾個朋友仔去咗鴨脷洲「泰象泰國越南餐廳」開餐🍴。生蝦刺身生蝦好鮮甜,辣椒🌶️好辣,唔小心食粒小小辣椒,條脷麻咗一下。泰式芒果炒牛柳粒甜甜嘅芒果襯上牛柳粒,🤠感覺好特別。咖喱軟殼蟹每碟有2隻軟殼蟹,咖喱又香又甜,唔辣嘅!🤪菠蘿炒飯半個菠蘿殼裝住菠蘿炒飯🍍,酸酸甜甜嘅,好好味!😋冬蔭功湯 (細) 有好多菇、蝦、配料,有少少辣😅,但可以接受!飲品叫咗”西米冰”、”椰汁冰”、”三色冰”、”珍多冰”。飲品唔會好甜。”西米冰”好好飲,平時比較少見。😎甜品揀咗我地去泰國餐廳必點嘅”芒果糯米飯”😍,係黑糯米嚟嘅,芒果甜甜嘅,一d都唔酸,椰汁份量啱啱好!🤩好彩我地早咗少少到,我地離開餐廳嘅時候見到門口已經排滿人。🥸

生蝦刺身

泰式芒果炒牛柳粒
甜甜嘅芒果襯上牛柳粒,🤠感覺好特別。

每碟有2隻軟殼蟹,咖喱又香又甜,唔辣嘅!🤪

菠蘿炒飯
半個菠蘿殼裝住菠蘿炒飯🍍,酸酸甜甜嘅,好好味!😋

冬蔭功湯 (細)
有好多菇、蝦、配料,有少少辣😅,但可以接受!

2021-08-26 554 瀏覽
中午去到鴨脷洲大街搵食,周圍都係人,岩岩好睇見泰象有位即刻入,慢少少係要等位。餐牌只有午餐,炒粉麵飯都有,全部可以加$5熱飲。叫左最鐘意既喇沙湯金邊粉,揀左札肉。湯比較偏甜,無出面咁辣,好易入口。入面配埋小小酸蘿蔔絲同豆卜好味。另外叫左炒豬頸肉公仔麵,大大碟,豬頸肉好多舊,麵唔會炒到過淋,仲有好多生菜🥬蘿蔔條青椒做配菜非常欣賞!加左兩杯泰式奶茶☕️熱飲,茶香多奶唔洗加糖。60零蚊好抵食,性價比高。

加左兩杯泰式奶茶☕️熱飲,茶香多奶唔洗加糖。

60零蚊好抵食,性價比高。
2021-08-26
  • 豬頸肉炒公仔麵
  • 扎肉喇沙金邊粉
2021-07-11 1529 瀏覽
正是:「不流一身汗,焉得泰國菜;絕路本無錢,阿茂添五千」。這個週末,我和朋友頂著滾燙的太陽,乘坐街渡,到鴨脷洲食泰國菜。這店風評甚佳,中午時候一樣爆滿。剛登記了政府的消費券,大家磨拳擦掌,雄心壯志要大擦一餐,以盡市民責任。<拼盤>$95~有雞中翼兩隻,蝦餅、魚丸各四件。雞翅普普通通,魚丸有很多香料,味道怪怪的且太咸。最美味是蝦餅,彈牙爽口卻不油不膩,在炎炎夏日,蘸酸甜汁吃十分問胃。<酸辣鳳爪沙拉>$75~份量超大,鳳爪很多,十分好味兼抵食。沙拉充滿泰國風情,很辣。<柚子大蝦沙拉>$98~材料很多,有花生、腰果、辣椒、香蔥頭、柚子和蝦,風味卻是一致。既香脆又帶微辣,非常清新! 柚子肉多且甜,和大蝦很搭配。<咖哩軟殼蟹>$139<蒜蓉包>$30<薄餅>$30~軟殼蟹份量足,但這道菜的重點是咖哩汁!又香又甜又惹味,蘸蒜蓉包和薄餅吃,真是一絕! 蒜蓉包新鮮出爐,十分香脆;薄餅則層次分明,油香滿口…是今頓午餐的重點! 必吃! <蒜蓉炒芥蘭>$68~味道較一般,但份量足,價錢公道,吃些菜平衡一下營養,也是應該。<飲品>~小店飲品取價公道,我們叫了檸檬茶和冰品,前者$20,後者則$25。龍眼冰十分清
正是:「不流一身汗,焉得泰國菜;絕路本無錢,阿茂添五千」。

<拼盤>$95~

<酸辣鳳爪沙拉>$75~

<柚子大蝦沙拉>$98~

<咖哩軟殼蟹>$139
<蒜蓉包>$30
<薄餅>$30~
軟殼蟹份量足,但這道菜的重點是咖哩汁!

<蒜蓉炒芥蘭>$68~

<飲品>~
小店飲品取價公道,我們叫了檸檬茶和冰品,前者$20,後者則$25。龍眼冰十分清甜充滿果香,椰汁冰則濃烈香滑,在這熱度破表的日子,突破出絲絲涼透透的感覺!

值得一提是「泰象」沒收加一服務費,所以消費更慳更抵!

這頓泰國菜,吃得我滿頭大汗,倒也滿心歡喜。吃貨們,帶上你的肚子和口罩,奔來吧!或坐船…記著訂位。
2021-07-10
2021-05-10 1274 瀏覽
其實我都明白母親節好多人出來食晚飯,所以我都早幾日打來訂位,我問是否可以接受晚餐訂枱?店員說可以,問我7:30是否可以?於是我就訂7:30的枱。當晚我7:25左右到,眼見全場爆滿,心諗可能有枱差不多埋單,但見有啲似係啱啱坐低(不排除佢walk in),點知一等就半小時,店員表示佢哋控制唔到啲人幾點走,咁即係如果佢坐到9:00我都要等?呢餐飯我真係嬲住食,你一早同我講可能要等我心甘情願,但我預咗7:30你留枱俾我,我就早5分鐘到俾你知我到咗,佢哋既訂座服務形同虛設,奉勸大家如要食第二輪要諗清楚訂唔訂佢,真係喺大街咁多間食過(有訂位)都好準時叫上一輪交枱,係呢間唔會。食物方面,我已經無心情影相,可以講蝦餅同柚子沙律都係街尾好食啲,啲蝦餅唔彈牙......算啦,都係想快啲食完快啲走!
2021-05-08
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
2021-03-28 1203 瀏覽
有一日經過呢間餐廳,見到都幾多人食於是就試下,街坊餐廳算係都有啲驚喜。鳳爪沙律:👍👍👍👍👍鳳爪冇雪藏味,而且酸酸辣辣好入味。冬蔭功湯:👍👍👍都幾多草菇,隻蝦都大隻,如果再加多啲香料去煮個味道會有層次一啲。沙嗲串燒(雞、豬)👍👍👍個沙嗲醬幾重花生味,都幾有驚喜,但一定要趁熱食,如果唔係啲肉好硬同埋比較干。煎蠔餅:👍👍令我有啲失望,因為呢個蠔餅,好濕潤,食唔到脆脆嘅口感,而且配嘅醬好似普通嘅茄醬。不過啲蠔都算多😂
鳳爪沙律:👍👍👍👍👍
鳳爪冇雪藏味,而且酸酸辣辣好入味。

冬蔭功湯:👍👍👍

沙嗲串燒(雞、豬)👍👍👍

煎蠔餅:👍👍
2020-07-06 1991 瀏覽
呢間餐廳好多人食,平日都要book定位!同2位同事去左呢度食晚餐,食到我好掛住泰國!而加去唔到旅行,唯有搵d好食既餐廳感受下先!我地點左以下既美食,3個人呢個份量岩岩好,係夠哂飽!味道不錯!1.  炸物拼盤(魚餅/蝦餅/雞翼)新鮮炸出,又大大舊!好正特別鐘意食個蝦餅2. 泰式炒飯呢個份量都好多,炒得d飯粒粒分明3. 乾炒河粉夠乾身,份量一樣好足夠!4. 芒果糯米飯到甜品,佢係用紫糯米,口感好正,同埋d芒果都好甜,加埋d椰汁,好好食!下次帶屋企人黎食,試下唔同既野!

1.  炸物拼盤(魚餅/蝦餅/雞翼)
新鮮炸出,又大大舊!好正
特別鐘意食個蝦餅

2. 泰式炒飯
呢個份量都好多,炒得d飯粒粒分明

3. 乾炒河粉
夠乾身,份量一樣好足夠!

4. 芒果糯米飯

下次帶屋企人黎食,試下唔同既野!
乾炒河粉
芒果糯米飯
2020-04-29
乾炒河粉
芒果糯米飯
大街食guide大街自從有地鐵利東站後,就成為左一條有好多特色食店既食街所以勞蘇食都特意開左個系列去食盡小店。泰象都算係大街上一間好大嘅舖,裝修幾靚又幾泰,空間感好足,幾舒服餐牌圖解晒佢哋嘅泰國風味,味味都幾吸引,好想叫泰式青木瓜沙律,上枱勁大碟,份量十足,香料都好夠,入口爽、酸、辣,有泰式好過癮既感覺有啲比想像中辣既,食極都食唔完再叫左個泰式串燒,豬牛雞都有,醃料同味道唔錯,沙爹又甜又惹味但肉質偏硬,雞肉算最腍,牛肉唔知點解好硬下,咬到牙都攰青檸明爐烏頭又係食最正既明爐魚既時間,有幾隻味既,而今次就揀左最少見既青檸味,賣相非常有誠意,份量大,香料好足,青檸片係魚身上,好吸引入口魚肉嫩滑唔老,味道比一般既明爐魚清新,青檸好易入口而夾得好好令到個湯都幾特別好好飲唔夠辣既仍然有特式醬汁俾你點,幾唔錯既一條明爐烏青檸咁正就叫埋青檸梳打,絶對無令人失望,椰汁冰亦好椰好滑整餐泰國餐有好有壞,明爐魚實在推介,幾特別既性價比都不錯既,坐得舒服又多選擇,可以黎食多幾次#啲員工食飯都食泰國野好似好正#見到隔離枱海南雞幾吸引
大街食guide

大街自從有地鐵利東站後,就成為左一條有好多特色食店既食街
所以勞蘇食都特意開左個[大街食guide]系列去食盡小店。泰象都算係大街上一間好大嘅舖,裝修幾靚又幾泰,空間感好足,幾舒服
餐牌圖解晒佢哋嘅泰國風味,味味都幾吸引,好想叫

有啲比想像中辣既,食極都食唔完
但肉質偏硬,雞肉算最腍,牛肉唔知點解好硬下,咬到牙都攰

青木瓜沙律

泰式串燒

豬肉串燒

雞肉串燒

青檸明爐烏頭
令到個湯都幾特別好好飲
唔夠辣既仍然有特式醬汁俾你點,幾唔錯既一條明爐烏
青檸咁正就叫埋青檸梳打,絶對無令人失望,椰汁冰亦好椰好滑

明爐烏頭(青檸)

烏頭

青檸湯

椰汁冰x青檸7

甜品

整餐泰國餐有好有壞,明爐魚實在推介,幾特別既
性價比都不錯既,坐得舒服又多選擇,可以黎食多幾次

#啲員工食飯都食泰國野好似好正
#見到隔離枱海南雞幾吸引
青木瓜沙律
泰式串燒
明爐烏頭(青檸)
青檸湯
椰汁冰x青檸7
2020-06-26 1043 瀏覽
探朋友,我朋友屋企樓下有呢間餐廳,朋友介紹吓,於是我哋就去試吓啦,佢話冇得明星去呢個到幫襯!我哋大約6:30去到餐廳,已經好多人,雖然仲未要等位,由於朋友仲未放工,我哋就睇住餐牌,預備叫嘢食,選擇很多,想食嘅嘢都有,由於我哋三個女仔,只可有限量的選擇。- 冬陰功- 燒排骨- 蝦餅- 馬拉盞炒通菜- 泰式蝦球炒金邊粉- 䄂子蝦沙律除了燒排骨有啲失望,其他樣樣都好好食,特別係個蝦餅👍🏻👍🏻👍🏻份量好多,材料十足。叫咗咁多樣嘢,都係$五百幾平過九龍城好多,有好多個好選擇😋

- 冬陰功

- 燒排骨

- 蝦餅

- 馬拉盞炒通菜

- 泰式蝦球炒金邊粉

- 䄂子蝦沙律

2020-06-23
2020-06-06 840 瀏覽
🐾 泰象泰國越南餐廳 (鴨脷洲) 🐾-酸辣椰汁雞湯$78✔️泰式香葉炒飯(牛)$70✔️泰式炒椰菜苗$68✔️肉碎生菜包$80✔️-酸辣椰汁雞湯:椰汁味好重但係唔會蓋過左浸酸辣味,入邊仲有好多料,例如蕃茄,雞肉,洋蔥等等-泰式香葉炒飯(牛):炒飯炒得幾好,香料味都重嘅🤣而且佢有啲肉碎同埋蔬菜炒都幾香口-泰式炒椰菜苗:呢個味道唔會好清,又唔會好油,而且炒得一啲都唔會好淋👏🏻👏🏻-肉碎生菜包:生菜包辣辣地都好好食,雖然佢$80但係佢份量都真係好大嘅所以都唔會覺得唔夠食👏🏻👍🏻———————————————(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:7/10環境:6/10服務:6/10人均消費:70———————————————▪店舖名稱: 泰象泰國越南餐廳 (鴨脷洲)▪店舖地址:🔸 鴨脷洲鴨脷洲大街57-63號利是大廈地下-----------------------

🐾 泰象泰國越南餐廳 (鴨脷洲) 🐾
酸辣椰汁雞湯$78✔️
泰式香葉炒飯(牛)$70✔️
泰式炒椰菜苗$68✔️
肉碎生菜包$80✔️

———————————————
(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:7/10
環境:6/10
服務:6/10
人均消費:70
———————————————
▪店舖名稱: 泰象泰國越南餐廳 (鴨脷洲)
▪店舖地址:
🔸 鴨脷洲鴨脷洲大街57-63號利是大廈地下
-----------------------
2020-02-02 1406 瀏覽
是晚去朋友家串門子,她家在鴨脷洲,老早就說要帶我吃泰國菜,說每位朋友都是讚不絕口,一向中意泰菜的我,都抱著期待的心情,果然沒讓的失望!唯一可惜的是,只有我們兩個女仔,食唔到好多野,最後還要打包!這間小店的服務態度超好,一進門店員就殷勤招呼我們,而且定時幫我們加水,還要是暖水,有種賓至如歸的感覺。食泰菜一定要叫個湯,自從第一次飲過椰子雞湯,冬陰功湯就比下去了!我本身很喜歡椰子香氣,酸辣味又較輕微。這家的椰汁雞湯很出色,很足料,有番茄仔,蘑菇,雞髀肉,小小一碗,兩人分已很飽肚!而且椰汁很濃郁,味道也教得很好,不會死咸,過酸,很滿足!之後叫左個泰式炒粉絲,本身想叫金邊粉,但朋友推介炒粉絲。粉絲炒得很乾身,是微微的咖喱香料味道,濃度亦是剛剛好,配上不同種類的蔬菜,不得不提是洋蔥十分甜!好味!最後一個亦是朋友強烈推介:咖喱軟殼蟹!每碟有兩隻蟹,只是浸了咖哩汁,沒有了香脆的感覺。下次叫我應該會叫另上!這個咖哩汁是屬於香甜的類型,一點辣味都沒有,因此不能吃辣的人也能吃到。同樣地,配料有多種蔬菜,都是十分新鮮香甜。食咖哩又點少得配印度薄餅呢?一碟已有八小塊,薄餅溫溫暖暖的,都是一般印度薄餅的味道與口感

酸辣椰汁雞湯(小)

泰式炒粉絲(雞肉)

咖喱軟殼蟹

食咖哩又點少得配印度薄餅呢?一碟已有八小塊,薄餅溫溫暖暖的,都是一般印度薄餅的味道與口感,不過不失,若能乾身少少,少油點就更好了。
印度薄餅
酸辣椰汁雞湯(小)
泰式炒粉絲(雞肉)
2019-12-28 823 瀏覽
呢間泰國餐廳無論午餐定晚餐成日都會好多人,呢日小弟就去咗試一試,發現原來係好抵食!一睇佢個Menu,淨係lunch Menu就已經有好多唔同嘅選擇!呢個海南雞飯午餐都只係$65仲要包杯特色飲品!而且佢個飯好香,啲雞一啲都唔鞋,仲好滑添!唔錯

海南雞飯

海南雞飯
2019-12-21 626 瀏覽
我每個月都會去一次鴨脷洲做狗義工探下啲冇人認領嘅狗狗,帶佢哋出去狗公園大小便等等⋯頭半年都會去鴨脷洲大街唔同嘅餐廳食完lunch先過去放狗,但當試過泰象呢間餐廳後就冇再試其他餐廳了🤣因為泰象lunch真係好底食,食過4、5次 大部分菜色都試過,全部都係好食又大份👍🏻佢哋啲泰式炒飯炒麵我就覺得係最出色必試👍🏻每個lunch set都會送一杯野飲,仲要龍眼冰、珍多冰果啲都包架佢地椰汁冰唔會好似其他泰式餐廳咁甜,如果同我一樣鍾意少甜既就推薦椰汁冰🙈
佢哋啲泰式炒飯炒麵我就覺得係最出色必試👍🏻
2019-12-20
2019-11-17 771 瀏覽
友人知道我們喜愛吃泰國菜,介紹我們造訪鴨脷洲一間隱世高手的泰菜~今晚我們來到試試看,發現座無虛席!裝修也不錯,座位很舒適。 冬陰公湯(小/$78)味道濃到不得了👅,感覺很十分真材實料,可惜只有一隻大頭蝦馬拉盞炒通菜($75)價錢略貴,味道相對頗辣,但味道一流,分量中等,有點overcook 的感覺泰式炒蝦肉金邊粉($75)茄味重、酸辣味夠、蝦爽口,可惜炒得未夠乾身,但整體感覺還不錯千層糕($25)椰汁味濃郁,口感煙韌,熱辣辣送上,一流肥仔波指數:3.5/5分

冬陰公湯(小/$78)
味道濃到不得了👅,感覺很十分真材實料,可惜只有一隻大頭蝦

馬拉盞炒通菜($75)

泰式炒蝦肉金邊粉($75)

千層糕($25)
椰汁味濃郁,口感煙韌,熱辣辣送上,一流

肥仔波指數:3.5/5分