2018-06-12 771 瀏覽
今日黎左長沙灣揾食,餐廳職員介紹食軟殻蟹,嘩!真係真係好食!仲要試下佢地的大話七,好特色的消暑飲品,我地又試左佢地的海南雞,好滑好好味!可以試下個甜酸雞,好似咕嚕肉咁,味道好好!啲餐廳職員好好服務,仲請我地食泰式自製蝦片(哎呀⋯掛住食,冇影相添)如果唔想行樓梯,仲可以係旁邊大廈搭lift,好看更講,去一樓「冬蔭泰」就得啦!好方便!呢度樣樣餸菜都好抵食,地方又舒適,仲有呢度冇嗰啲泰國佛像,聽聞係基督徒泰國人主理,好特別
2018-06-08
  • 大話七
2017-12-21 1381 瀏覽
平時無乜機會出街食到泰國野,因為男友人話屋企有泰籍工人,無需要出街食喎。食泰國野嘅心因而壓抑左好耐,好在今次屋企人揀左呢間先食到泰國菜。呢間平時原來係泰國教會黎,夜晚就係餐廳,平日夜晚黎無乜人,嫌有啲太靜。首先黎嘅係pad thai,味道唔錯,唔太油又唔太辣,有泰國味道。個馬拉盞通菜比較失色,好辣,而且好硬,唔受歡迎,可能而家通菜唔當造。呢個西蘭花炒蝦球就好好味呢個肉唔記得係咩名,淨係記得係豬ankle,啲皮好食,肉都唔硬,家人大讚。呢個雞都入味,夠嫩,味道好好。燒魚就不過不失,都係魚肉味,無乜特別。家人話條魚算靚,因為打開係黃色。最後食甜品,好意外食落口係熱辣辣嘅,好好味!新鮮蒸出黎好軟熟好香,大讚!
Pad  thai

馬拉盞通菜

呢個西蘭花炒蝦球就好好味

豬ankle

呢個雞都入味,夠嫩,味道好好。

燒魚

椰汁膏
Pad  thai
豬ankle
燒魚
椰汁膏
2017-10-29 1238 瀏覽
呢間野,其實已經係9月時食架啦,但點解要寫呢,因為都有紀念價值,食完呢間之後,我就唔知點解那個月起係咁有人約我食泰國野言歸正傳,呢間野堅係好高嘅,其實都出名都成日聽啦先要講下呢個生菜包肉碎 $92,有得DIY自己包,其實幾好玩,D肉碎又勁好味飛天炒通菜 $65個名都幾霸氣話要飛天,不過又係好食,通菜係我最愛嘅菜之一,所以我話佢煮得好食,就一定好食青咖哩 $85唔太辣,溫柔嘅青咖哩好岩我口味,好似老婆咁有時會花少少辣脾氣但總體都好溫柔泰式炒金邊粉 $82呢個又係無得輸,大碟又香唔駛講,炒得恰到好處,勁爽口好味咁又一餐,可能太好味,朋友都想我想回味泰國野所以成日約我了
食完呢間之後,我就唔知點解那個月起係咁有人約我食泰國野

言歸正傳,呢間野堅係好高嘅,其實都出名都成日聽啦

飛天炒通菜 $65

青咖哩 $85

泰式炒金邊粉 $82

呢個又係無得輸,大碟又香唔駛講,炒得恰到好處,勁爽口好味

咁又一餐,可能太好味,朋友都想我想回味泰國野所以成日約我了
2017-10-25 878 瀏覽
今日貪方便,求其搵左間屋企附近既泰國野食下,見open rice d人對依間野評價都唔錯……點知中伏了一開波充滿期待叫左個刺身蝦嘆下先,碟生蝦黎到……點解係雪藏蝦😨😨😨第一次食生蝦刺身會用雪藏蝦,108蚊俾d咁既質素我😠……條氣唔順上open rice睇食評,d人竟然話生蝦好爽又彈口,無可能囉至於煎蠔餅就粉多過蠔,仲有殼,已經無哂胃口,而個冬蔭功湯就又酸又咸,點飲呀😱😱😱最後埋單411,依個價錢食左d咁既質素既野,感覺好差不如去九龍城食好過

2017-08-29 951 瀏覽
本來想帶屋企人去試試附近的泰國菜,於是詢問店員有什麼菜式推介,我們照足建議點菜,但係味道太差好失望,炒飯的飯煮得又爛又淡,蝦醬炒飯竟然完全冇蝦醬味!又點了香草辣椒雞肉燴飯,啲餸少得可憐,要求了幾次先願意補少少餸,反而飯就超級多。用料太吝嗇,未能反映泰國菜的囗味,豬頸肉也不爽口,感覺不夠新鮮。我最喜歡的酸辣白鳳爪的味道和口感反而還可以,是唯一我最滿意的一道菜,希望以上問題餐廳職員可以好好改善!相信生意額也會改變!
2017-08-29
20 分鐘 (堂食)
2017-06-05 1025 瀏覽
三個人去食晚餐,好飽好滿足Order左呢幾樣:木瓜沙律、生蝦刺身、蝦醬炒通菜、菠蘿炒飯、泰式炒金邊粉、冬蔭功、珍多冰、椰汁冰由於份量比想像中大,我地最後食唔哂要打包個人覺得有幾樣野一定要試:啲生蝦好大隻、餡好足金邊粉好足鑊氣,好入味最正係冬蔭公湯,飲完好開胃,辣得黎又有小小酸 👐🏻🍲小小遺憾;太飽冇食到甜品就走左個環境好舒服,卡位又闊唔駛同人逼因為閒日夜晚去,個場冇乜人、好靜同朋友食完坐左一陣先走P.S.啲員工都好好人,我地賣左單先request要外賣盒,佢索性唔收我地錢會再幫襯 😌👍🏻😀
三個人去食晚餐,好飽好滿足
Order左呢幾樣:
由於份量比想像中大,我地最後食唔哂要打包
個人覺得有幾樣野一定要試:
啲生蝦好大隻、餡好足
金邊粉好足鑊氣,好入味
最正係冬蔭公湯,飲完好開胃,辣得黎又有小小酸 👐🏻🍲
小小遺憾;太飽冇食到甜品就走左

個環境好舒服,卡位又闊唔駛同人逼
因為閒日夜晚去,個場冇乜人、好靜
同朋友食完坐左一陣先走

會再幫襯 😌👍🏻😀

• 生蝦刺身
  • 冬陰公湯
2017-05-21 638 瀏覽
Friends' gathering and they chose this restaurant, it's quite difficult for me to reach this restaurant , maybe the front door is too small to be noticeable.Tom Yum Soup - taste sour and spicy, and too spicy that I can only sip a mouth.BBQ chicken wings - taste ok, but it's somewhat like what I can do in my own kitchen. Environment is a bit old but service is good.

2017-05-08 781 瀏覽
好同事作東請食飯,帶小人來到一家樓上泰國餐廳。甫坐下侍應即奉上每人一碗餐湯,可惜溫度僅屬微暖,同時又無味,喝了甚麼下肚都不清不楚。兩個午餐的第一道乃是辣椒肉碎炒河。河粉不會太油膩,趁著粒粒肉碎以及辣椒,絕對刺激味蕾。青咖哩雞飯亦很不錯,雞肉細嫩不在話下,咖哩汁更是幼滑中透出淡淡的香料味,予人清新的感覺。三色冰是同事叫的,看他喝很津津有味,應該不會差到那裡去。小人的柚子梳打卻不甚了了,有冰但不夠凍,柚子味道甚弱,跟一杯普通梳打水無異。縱然湯不夠熱、凍飲不夠凍,不過食物好食,小人定有回頭之日。
好同事作東請食飯,帶小人來到一家樓上泰國餐廳。

無味的湯
辣椒肉碎炒河
青咖哩雞飯
三色冰是同事叫的,看他喝很津津有味,應該不會差到那裡去。
三色冰
柚子梳打
縱然湯不夠熱、凍飲不夠凍,不過食物好食,小人定有回頭之日。
午餐
辣椒肉碎炒河
青咖哩雞飯
三色冰
2017-02-13 1335 瀏覽
以前好喜歡和朋友來這裡吃飯,因為初開業首2-3年真的好抵食,如每次大家都會點2-3份的泰式生蝦只需$45份,現在已經加價至$100份,所以已經1-2年沒有再來了,今日年初七,lunch四處等位,所以就上來看看,人不多,不用等位~現在改了用點餐紙,自行填寫再交店員午巿還有些特價小食和甜品,可是我實在忘記不了從前的廉價午餐送的湯,不熱的⋯奶茶不是泰式的?凍朱古力Nosir不想吃辣,所以點了黃咖哩牛腩飯,味道不過不失,如果可以熱一點會更好我點了最愛的菠蘿抄飯,肉鬆很好吃,材料又夠多,雖然我不吃提子乾,但都沒有理照吃進肚裡從前五十多塊可以離開的午餐,現在已經要一張紅衫魚了
現在改了用點餐紙,自行填寫再交店員
午巿還有些特價小食和甜品,可是我實在忘記不了從前的廉價
午餐送的湯,不熱的⋯
奶茶不是泰式的?
凍朱古力
從前五十多塊可以離開的午餐,現在已經要一張紅衫魚了
2017-02-03
2016-10-21 1752 瀏覽
今晚我地一行四人去左食我好鍾意既泰菜,其實呢度黎左好多次,但係第一次寫食評由於我唔太食得辣既關係,佢地就我叫左個青咖哩豬,個汁真係好香好濃,除左咖哩同豬外,仲有少少豆角襯托,用黎送飯真係一流!我忍住唔食左好多!呢個蝦球一樣有驚奇,首先係我好鍾意食既肉類,仲要好新鮮好彈牙,加上啲汁係泰式辣醬,酸酸地好開胃!仲有個豬頸肉保持一貫水準,外層煎到幾香脆,裏面啲肉有好多汁, 好味道!呢個芒果糯米飯係我朋友想叫既,佢原來有白糯米同紅糯米,不過我就唔係好'好'; 而個芒果就非常之甜,令人想一試再試!總括黎講每碟餸都好有水準,令人食得非常愉快!

總括黎講每碟餸都好有水準,令人食得非常愉快!
2016-10-17
2016-10-18 1101 瀏覽
這日喜歡食泰國菜的朋友生日,特地選了此店和他慶祝。小食拼盤($75)包括咗:蝦餅,魚餅及春卷條蝦餅彈牙又炸得鬆脆,炸粉不多,口感不錯魚餅口感軟腍,幾爽脆春卷金黃鬆脆,皮薄餡靚,木耳﹑粉絲﹑蘿蔔絲﹑肉絲等材料都好充足。整體食物質素好好,壽星仔都食得好開心。
這日喜歡食泰國菜的朋友生日,特地選了此店和他慶祝。
小食拼盤($75)

包括咗:蝦餅,魚餅及春卷條

蝦餅彈牙又炸得鬆脆,炸粉不多,口感不錯

魚餅口感軟腍,幾爽脆

整體食物質素好好,壽星仔都食得好開心。
2016-09-29
2016-08-29 1410 瀏覽
每年生日都要食一食泰國菜。三年前黎過呢度食,抵食又好味,今年就決定返嚟回味一下。必點既梗係生蝦刺身啦,唔食生蝦刺身點要做食泰國菜丫。山下肥美大牙,啖啖肉,配料充足,酸辣汁調到啱啱好。值得一讚👍🏼👍🏼然後唔少得嘅梗係冬陰公湯,但令我最失望嘅就係佢,初初飲嘅時候都覺得唔錯,但越飲到底,就覺得好鹹好重味,好多味精,飲完超級口渴。蝦都幾多,但可惜琳琳地,唔係好鮮。沙嗲還可以,都係一般般貨色。金邊粉有啲失望,好甜好多味精。呢個唔知乜嘢菜苗,又嫩又爽口值得一讚,但都係味精重。燒魷魚即上即食,燒得唔錯幾香嘅。最後叫杯珍多冰做結尾,我叫左少冰,椰奶夠香。今次食同三年前食嘅味道差好遠,價錢都貴好多。如果佢食物質素繼續維持而家狀況,而家前都係咁貴,我自己就覺得唔抵食啦。希望遲下質素有改善喇。。。順帶一提,如果有老人家或BB車,行動不便嘅朋友就唔好黎呢間啦,因為餐廳位於2樓,一定要行樓梯上去,想試吓佢個生蝦刺身嘅就去第二間分店啦。
生蝦刺身
冬陰公湯
沙嗲串燒
沙嗲還可以,都係一般般貨色。
金邊粉
金邊粉有啲失望,好甜好多味精。
呢個唔知乜嘢菜苗,又嫩又爽口值得一讚,但都係味精重。
蕉魷魚
燒魷魚即上即食,燒得唔錯幾香嘅。
珍多冰
最後叫杯珍多冰做結尾,我叫左少冰,椰奶夠香。

2016-08-27
生蝦刺身
蕉魷魚
2016-08-15 1155 瀏覽
平日好少會行到長沙灣搵食,但今次行行下太肚餓關係,見到「泰」就即刻入去食。因為晚飯時間,所以都幾滿,幸好店員爽快的安排下,即刻有位坐。 今次我的晚飯餐單是:青木瓜沙律,蟹肉炒飯,海鮮東蔭公湯和馬拉盞炒通菜。青木瓜沙律-好足料,我第一次食有生豆角的青木瓜沙律,沙律汁調得好好,酸味味少少辣,開胃。 蟹肉炒飯-蟹肉足夠,不太油膩,飯炒得都夠乾身。海鮮東蔭公湯-亦好足料,蝦,魷魚,蘑菇,蕃茄,不過湯偏咸,到最尾咸到飲剩約一碗。馬拉盞炒通菜-味道夠的,不過當日通菜唔夠嫩。

今次我的晚飯餐單是:
青木瓜沙律,蟹肉炒飯,海鮮東蔭公湯和馬拉盞炒通菜。

青木瓜沙律
蟹肉炒飯-蟹肉足夠,不太油膩,飯炒得都夠乾身。
蟹肉炒飯
海鮮東蔭公湯 (小)
馬拉盞炒通菜-味道夠的,不過當日通菜唔夠嫩。
馬拉盞炒通菜
2016-07-31
2016-08-09 1604 瀏覽
大胃聯盟今日去到長沙灣既「泰」。「泰」可以算係半間樓上鋪, 因為佢地下得個入口, 要行少少樓梯先上到餐廳。黎到餐廳都差不多兩點, 唔算好多人, 地方幾闊落, 乾乾淨淨, 環境算OK。******************一坐低就餐廳送左兩碗湯俾我地, 雖然已經凍左兼都幾多油, 不過既然係送既, 是但啦...我地order左海南雞飯、甜酸豬肉飯, 、跟餐小食豬頸肉+柚子沙律、同埋青木瓜沙律。******************海南雞飯, 冇骨(除左雞翼), 好嫩滑, 可惜在黃油飯比較乾又硬, 同埋小編原本期望會好香薑雞蒜味, 但食落真係有D失望。(可能泰國海南雞飯比較淡??) 至於甜酸豬肉飯, 甜酸味好搶, 份量都好多, 但豬肉食落總係覺得好似落左鬆肉粉, 怪怪地。******************跟餐小食豬頸肉+柚子沙律 ($35兩款), 以跟餐小食來講叫OK, 豬頸肉有少少過左火, 偏鞋; 柚子沙律屬一般。見到Openrice有網友大力推介青木瓜沙律, 所以都叫左一個去試下, 份量都幾多, 調味帶少少少少辣而偏甜(青木瓜沙律實在有太多唔同做法, 調味唔同, 配料唔同, 所以唔可以話偏

******************

跟餐小食豬頸肉+柚子沙律 ($35兩款), 以跟餐小食來講叫OK, 豬頸肉有少少過左火, 偏鞋; 柚子沙律屬一般。見到Openrice有網友大力推介青木瓜沙律, 所以都叫左一個去試下, 份量都幾多, 調味帶少少少少辣而偏甜(青木瓜沙律實在有太多唔同做法, 調味唔同, 配料唔同, 所以唔可以話偏甜係唔好, 只係做法唔同, 但如果調味做得好, 青木瓜既味道仲可以從複雜既調味中, 一絲絲咁滲出黎)。
消費: total $194
優惠: /
2016-08-08
午餐
2016-07-27 741 瀏覽
來到長沙灣吃晚餐 今次選擇了泰國菜Menu每一頁都有聖經金句 可見店主的信仰My Order:生菜包肉碎 ($88)冬蔭公湯河粉 ($68)西蘭花炒蝦球 ($88)珍多冰 ($28)椰汁冰 ($28)下單後店員送上幾塊炸蝦片作前菜等了一回兒 第一道上的菜是 冬蔭公湯河粉冬蔭公湯底很香蕃茄味 略嫌不夠辣有些河粉都黏在一起 但勝在很"冬蔭公"味第二道菜是生菜包肉碎約有10片生菜 肉碎炒很香口每次吃泰國菜 必點生菜包Hahaha肉碎洋蔥胡椒很惹味 份量很可接受上完兩道菜和飲品後隔了很久 也遲遲未上第三道菜催促了侍應兩次 也不見炒西蘭花的蹤影差不多吃完前兩道菜 相隔了15分鐘才上西蘭花炒蝦球但一吃之下西蘭花炒蝦球 並不是熱騰騰的 有點失望是溫溫的 不理解為何要等幾麼久最後老闆給我們問卷 填了後送兩件椰汁大菜糕送椰汁大菜糕 很香椰子味不會很淡
來到長沙灣吃晚餐 今次選擇了泰國菜
Menu每一頁都有聖經金句 可見店主的信仰
My Order:
生菜包肉碎 ($88)
冬蔭公湯河粉 ($68)
西蘭花炒蝦球 ($88)
珍多冰 ($28)
椰汁冰 ($28)
下單後店員送上幾塊炸蝦片作前菜
等了一回兒 第一道上的菜是 冬蔭公湯河粉