2024-05-06 450 瀏覽
Lunch黎見到都多人,不過唔洗等好耐,就入去食啦!.我同朋友都叫左三色丼,每片三文魚都厚切,啖啖都滿足😌海膽都新鮮.好玩嘅係食飯仲有得抽獎😂我就抽到壽司🍣朋友話見過隔離枱抽過碗丼飯😂👍抵玩💯
Lunch黎見到都多人,不過唔洗等好耐,就入去食啦!
2024-03-06 606 瀏覽
啱啱搬來大角嘴無耐,呢間居酒屋已經變成飯堂,刺身壽司一流,熟食還好,但繁忙時間可能要等一等,服務盡力了,因為好明顯根本唔夠人,食過幾次,都係嗰兩個男仔,好似冇其他同事一樣,疑似樓面經理個個,又要介紹Menu、清酒,又要帶位執枱清潔落單,我每次見佢停低喺收銀,先有得飲啖水,真係望到佢都攰,點解唔請多個人?或者電子落單呢?佢有樣嘢幾好,無論忙到面無表情都好,埋單嘅時候,佢都有笑容同啲客講拜拜。呢排見好多小店都關門大吉,連那個都堅持唔到,希望佢哋都撐得到啦,唔係嚟緊又要搵飯堂。
2024-01-09 576 瀏覽
汁燒豬頸肉組成一個美味嘅丼飯☺️豬頸肉煮得剛剛好,肉質嫩滑多汁,同時又有一啲嚼勁。當汁燒猪頸肉同白飯結合時,米飯會吸收醬汁嘅美味,令每一口都充滿滿足感。猪頸肉丼上配上一個溫泉蛋☺️增添口感同風味,攪拌入丼飯中,令飯粒更加滑嫩😊😊
汁燒豬頸肉組成一個美味嘅丼飯☺️

2023-08-28 1005 瀏覽
今日約埋老友食生日飯,佢先前建議黎呢間活一鮮食日本料理,所以今日就出遠門黎到大角咀食飯啦,小店坐位較少所以最好就book左位先,我地5點55分到仲準備中,等到6點就岩岩好開門入得啦。小店落單方式係寫點心紙,落單後我地叫枝清酒飲下,叫酒要由經理介紹各款酒既味道睇我地鍾意邊款,最後選擇呢枝鳳凰美田,有果香味入口都幾醇,幾易入口。蔥吞拿魚腩飯老友話黎親都要食,就先叫一碗黎,其實就係吞拿魚蓉飯,面頭鋪左好多魚干絲,我覺得比較普通。鮮壽司拼盤 銀鱈魚干銀鱈魚干燒得香脆,作為佐酒小食一流,壽司拼盤有10件壽司加2件玉子燒,壽司既食材都新鮮,軍艦既紫菜都脆,不過要即食,擺多一陣好快腍了。燒牛脷 牛油焗雜菇燒牛脷有2串,薄燒口感都正常,牛油焗雜菇有d驚喜,主要係金菇,但好香口,推薦一試。燒茄子 牛油燒日本甜薯燒茄子略為失色,燒得唔夠仲有d生,茄子肉仲癡皮,而且無乜調味只係加左d木魚係面,比較單調,麻麻地,燒甜薯就正常,燒過既甜薯會更香口。芒果炸蝦卷特別卷物,但芒果同壽司又真係唔太夾,都係分開好食d。厚燒玉子(甜) 燒日本松葉蟹膏玉子燒加左高湯,口感軟滑仲幾甜,燒蟹膏幾正,仲有少少蟹肉,值得一試。炸

鳳凰美田

蔥吞拿魚腩飯

蔥吞拿魚腩飯

壽司拼盤 銀鱈魚干

鮮壽司拼盤 銀鱈魚干

燒茄子 牛油燒日本甜薯
燒茄子 牛油燒日本甜薯

芒果炸蝦卷
特別卷物,但芒果同壽司又真係唔太夾,都係分開好食d。

芒果炸蝦卷

炸雞軟骨 吉列生蠔
炸物叫左雞軟骨同炸蠔,炸物香口野正常發揮。

魔鬼魚魚翅干
食左咁多野其實都飽,但仲有d酒就諗住叫個佐酒小食黎送下酒,就叫呢個魔鬼魚翅干,不過太鹹了,鹹到好似食左成口鹽咁,每人食左一條就放棄,唔知係廚房重手左定係點。
魔鬼魚魚翅干

整體黎講小店水準我覺得正常發揮,高質稱不上,食物質素有好有唔好,食材用料幾好,燒物方面有進步空間,服務方面算唔錯,價錢唔算太貴中規中矩,另外一提就係晚上7點半前離座有85折。

鳳凰美田
鮮壽司拼盤 銀鱈魚干
2023-07-21 785 瀏覽
住喺大角咀區的朋友仔,今晚特別帶我來到大魚咀區內人氣小店。剛到餐廳門口,已經見到等待入座的食客sssss。朋友仔推介必點的鮮壽司,有10零款壽司,有海膽、吞拿魚、三文魚子等等,款式都算大眾食客鍾意的口味。食壽司,我好講求食材是否夠新鮮,再靚的擺盤但碰上不新鮮的食材,完全係0分,不過呢邊的壽司都幾鮮美,而且性價比高,相當抵食。另外亦試咗清酒煮蜆,味道其實都幾好,不過相比起出色的壽司,不期然變得黯然遜色。

2022-05-14
  • 鮮壽司
2023-07-01 609 瀏覽
🍣 鮮壽司$168鮮壽司set一共有12款壽司,包括挪威三文魚腩、黑松露油甘魚、珍寶甜蝦、紫蘇墨魚、蔥吞拿魚男、蟹膏、三文魚籽、帆立貝、醬燒三文魚、海膽、玉子小食同池魚。當日刺身食落鮮甜,三文魚腩同黑松露油甘魚入口非常肥美,紫蘇墨魚嘅配搭亦一絕,可惜嘅係壽司飯相當實淨,口感唔係咁好😥。同埋海膽軍艦完全唔得啦🥶,食落去好腥同已經溶溶哋啦。提提大家呢個壽司set本身係冇池魚嘅,應該係炙燒左口魚邊,可能賣曬燒左口魚邊啦,所以就俾咗池魚我地(不過店員係幫小編落單嘅時候冇同小編講,上菜亦都冇同小編講,係要主動問點解冇左件左口魚邊先至入廚房問下點解,呢點就尚待改善啦)。🍱 三色丼$102三色丼可以係挪威三文魚腩、帆立貝、海膽、蔥吞拿魚腩、三文魚籽、油甘魚入面自己揀三款。小編當日揀咗挪威三文魚腩、油甘魚同蔥吞拿魚腩。小編都係嗰句啦,三文魚腩同油甘魚腩入口都非常之鮮甜肥美,完全食得到油脂嘅美味🤭,蔥吞拿魚腩嘅味道發揮正常,係抵食之選。
🍣 鮮壽司$168

🍱 三色丼$102
2023-06-09
2023-06-26 423 瀏覽
經過奧海城,知道大角咀一帶多高質小店,所以到處逛逛,遇然見到這間店舖。比一般附近的小店,它的舖面較大,坐得比較闊落。我們選了刺身飯及牛舌。一客刺身飯,有沙律、面豉湯。沙律加入醋,感覺新鮮開胃,面豉湯都有正常的水準。活一鮮丼所有刺身都很新鮮,帶子非常出色,飯的質量亦很好,滿滿一碗大滿足。牛舌$25一客,雖然看起來細細件,但足有4塊,吃起來口感好,味道亦適中。除了食物的新鮮美味,亦值得一讚樓面的接待,很有禮。值得再encore~

比一般附近的小店,它的舖面較大,坐得比較闊落。

我們選了刺身飯及牛舌。

一客刺身飯,有沙律、面豉湯。
沙律加入醋,感覺新鮮開胃,面豉湯都有正常的水準。

活一鮮丼所有刺身都很新鮮,帶子非常出色
,飯的質量亦很好,滿滿一碗大滿足。

2023-06-24
  • 活一鮮丼
2023-06-16 331 瀏覽
📍🐈 活一鮮🐈‍⬛📍#chowweisik鹹#chowweisik大角咀#chowweisik西環#chowweisik北角三間分店分別都食過幾次🤭🤭都有啲固定會食嘅item~一🐾 三色丼|$102呢個三色丼基本上每一次嚟都會叫🤤質素穩定!! 新鮮✨而且特別鍾意佢嘅飯 🍚一🐾 麵豉煮牛舌|$58入邊有好多切半嘅牛舌個底嘅麵豉味都好濃郁蘿蔔、牛舌都好入味😗一🐾 雞皮餃子|$48係真係成塊雞皮作為餃子外皮 🤩炸得香脆!!🥟再加埋柚子嘅香醋估唔到幾好食✨一🐾 炸軟殼蟹 |$58雖然係menu 寫係一隻但係上檯有1.5 😹又係香脆 多肉 都有蟹膏❤️‍🔥一🐾 關東煮 |$88呢個就真係冇咩特別味道比起一般關東煮淡好多🥺一🐾 鵝肝卷 |$75油脂同飯都係絕對配搭簡單好食😌一🐾 鹽燒雞翼四隻 |$48鹽燒調味足夠!而且燒得好香🔥一 🚏 活一鮮 (大角咀)大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖
📍🐈 活一鮮🐈‍⬛📍

#chowweisik鹹
#chowweisik大角咀
#chowweisik西環
#chowweisik北角

三間分店分別都食過幾次🤭🤭
都有啲固定會食嘅item~

🐾 三色丼|$102
呢個三色丼基本上每一次嚟都會叫🤤
質素穩定!! 新鮮✨
而且特別鍾意佢嘅飯 🍚

🐾 麵豉煮牛舌|$58
入邊有好多切半嘅牛舌
個底嘅麵豉味都好濃郁
蘿蔔、牛舌都好入味😗

🐾 雞皮餃子|$48

🐾 鹽燒雞翼四隻 |$48
鹽燒調味足夠!
而且燒得好香🔥

🚏

活一鮮 (大角咀)
大角咀埃華街91號大衞樓地下2A號舖
收銀位男職員應該都係負責人泥架啦只得佢負責收錢仲聽到佢教另兩位職員阿妹同細佬做野不過服務態度好有問題餐廳餐牌好多野食選擇1-47個午市套餐,餐牌都分咗兩張4個人比得一套餐牌大家要交換餐牌睇😹落單時每間餐廳做法不一有啲要你講餐number,有啲要講食物名亦試過有啲餐廳熟悉嘅職員你只講number 佢都噏得出係等於咩食物其實咩落單方式都無所謂嘅咁我地落單就拎住張餐牌講number啦個男職員劈頭好差態度話:「我地部機無number你講number我唔知你落咩食物」其實男職員唔需要咁差態度講野👎始終每日係店舖返工既係你,你部機有咩缺陷令你落單唔方便既只得職員知,客人係唔會知我地都係拎住張餐牌落單你既角度都望到張餐牌如果你每日對住都唔熟悉number係咩食物既建議你都可以望下張餐牌落單既做野行路又懶快手但失誤率都好高收餐牌又整跌放係豉油碟上面嘅筷子落張枱到通常都會換過對筷子比客人如果唔係你地都唔需要擺餐時放喺豉油碟上面啦點知佢都係執返齊就算🤷🏻上食物時碗上面嘅匙羹都可以哼到客人隻手🤷🏻除咗男職員態度有問題之外想讚下阿妹職員好盡責主動幫客人添咗兩次茶食物方面張相用咗effect較光咗三文魚肥厚好食
收銀位男職員應該都係負責人泥架啦
1-47個午市套餐,餐牌都分咗兩張
4個人比得一套餐牌
大家要交換餐牌睇😹
落單時每間餐廳做法不一
有啲要你講餐number,有啲要講食物名
其實咩落單方式都無所謂嘅

海膽唔新鮮呈深啡色無鮮味

食物唔係十分出色加上男職員態度差👎
唔會再光顧啦
2023-05-02 381 瀏覽
之前有食過西環店 覺得高質啲今次嚟大角咀食晚飯平日收工walk-in 唔使等位叫咗一個鮮壽司set$128 十二件,有海膽,蟹膏、三文魚子、黑松露油甘魚、帶子等等呢個set係幾抵食,油甘魚爽口新鮮海膽都唔腥,但就無特別鮮甜另外散叫咗啲卷物甜蝦他他牛油果卷 同彩虹卷前者牛油果同甜蝦味道唔錯後者魚味唔太出,沙律醬有啲搶燒油甘魚鮫無燒到好乾但無特別juicy或好味有少少失望燒原條明太子,整體偏腍,外皮唔焦脆食材新鮮,但烹調上有啲美中不足
之前有食過西環店 覺得高質啲
今次嚟大角咀食晚飯
平日收工walk-in 唔使等位
叫咗一個鮮壽司set
鮮壽司

呢個set係幾抵食,油甘魚爽口新鮮
海膽都唔腥,但就無特別鮮甜
另外散叫咗啲卷物
甜蝦他他牛油果卷

甜蝦他他牛油果卷 同彩虹卷
彩虹卷

前者牛油果同甜蝦味道唔錯
後者魚味唔太出,沙律醬有啲搶
燒油甘魚鮫無燒到好乾
但無特別juicy或好味
有少少失望

燒原條明太子,整體偏腍,外皮唔焦脆
食材新鮮,但烹調上有啲美中不足
火炙左口魚邊+油甘魚腩
2023-05-02
鮮壽司
甜蝦他他牛油果卷
火炙左口魚邊+油甘魚腩
2023-03-30 318 瀏覽
呢個良心店食過第一次之後就不斷回頭,呢間鋪既魚生真係好新鮮,而且性價比好高,每次想食魚生丼即刻就會諗到呢間。活一鮮丼 $122呢個飯好足料,每件魚都係好厚切,食得出係好新鮮既食材;醋飯酸味適中,飯量好多,應該大概有兩碗😂但因為魚生好多,而且好好送飯,食下食下就食晒鮮壽司 $168呢個壽司set 有11件壽司(三文魚腩,黑松露油甘魚,京蔥醬鱆紅魚,珍寶甜蝦,紫蘇墨魚,蔥吞拿魚腩,蟹羔,海膽,三文魚子,帆立貝,醬燒三文魚)同埋一舊玉子。份量好足,每件壽司都係超級新鮮,好似去左日本食壽司甘。

活一鮮丼 $122

壽司 $168
2023-03-13
2023-03-27 252 瀏覽
收銀那位男生似乎特別有個性,對顧客帶點不禮貌!有一枱客人因其他朋友未到,這位店員要求唯一的客人要先幫未到客人點菜,否則要歸還枱面,因為有很多客人排隊!建議大家不要光顧,免得受言語之苦

2023-03-25 214 瀏覽
同朋友收工去食晚飯,好在早到唔洗掛隊,同朋友6點半到門口,餐廳入面坐咗7成人,6點45分果陣已經要排隊。鮮壽司$168三文魚腩、黑松露油甘魚、京蔥醬鱆紅魚、珍餐甜蝦、紫蘇墨魚、蔥吞拿魚腩、蟹膏、海膽、三文魚子、帆立貝、醬燒三文魚、玉子壽司飯口感好好,唔會太實又唔會太鬆散。魚肉外表有光澤,三文魚油甘魚都幾厚肉肥美。三文魚籽,海膽蟹膏果塊紫菜仲係脆卜卜。除此之外仲有燒物炸物可以叫,雞皮餃子(5隻)$48,炸軟殼蟹$58,鹽燒雞翼(4隻)$48。價錢都大眾化。總結:物有所值! 會再嚟食多次

壽司$168

總結:物有所值! 會再嚟食多次
2022-12-26 360 瀏覽
自選丼定食揀左海膽, 三文魚籽, 帶子, 個樣睇落好好食咁。其實食到好食既海膽真係好多時都係睇運氣, 一食落口有啲苦既, 心情就即刻灰左機。 個飯又好濕, 一舊舊, 好彩帶子都係正常, 三文魚籽都正常, 見到大部分人叫壽司同熟食多, 唯一係個丼飯真係好多飯, 一定會好飽。
2022-12-14 283 瀏覽
朋友住附近介紹本身都無咩期望 但可能係咁 喜出望外食左活一鮮刺生飯先 因為朋友推薦喂 掂喎 樣樣新鮮 又大碗 好有誠意隻牡丹蝦好新鮮 蝦膏回甘 誇張d講淨食隻蝦都抵 咁當然$1xx 哩個價位都會比其他平野你 但真係好新鮮 好食就係因為魚生飯正之後再點多個刺生拼盤都係咁正 $3xx 其實性價比仲高種類都多 當然海膽級數唔高 但都入到口蝦係最正👍🏿不過如果兩個人就覺得食魚生飯再叫小食就好 我地另外叫左幾樣小食 都保持到質素酒煮蜆 推介卷物都正常發揮已推介朋友去 點知好多都食過分店😆
朋友住附近介紹
本身都無咩期望 但可能係咁 喜出望外