西環既活一鮮大學時代食過好多次 已經成為我既飯堂之一🤣 原來係大角嘴開左一間分店 座位好似比起港島兩間闊落🥳 菜色選擇差唔多 今次就食飯最鍾意既魚生飯🤪 其實水準都唔錯但係相比起本店 新鮮度都係差咁D🌊 另外打算用Storellet既迎新優惠💰 竟然要幫襯一次先可以用🌝係其他餐廳用呢個App都未試過咁樣 優惠做得咁小家真係完全扣分👎🏻⭐️ 特上活一鮮丼 🍱用料幾豐富嘅 有吞拿魚海膽蝦帶子海膽等等🍣但係新鮮度同埋肥美都覺得比起舊舖差D🥹⭐️ 帶子魚生飯 🐚帶子算係幾飽滿唔錯 🫶🏼但係其他魚生入口就比較普通 CP值唔算高🤡

特上活一鮮丼

⭐️ 特上活一鮮丼 🍱
帶子魚生飯

⭐️ 帶子魚生飯 🐚
特上活一鮮丼
帶子魚生飯
2022-11-21 1032 瀏覽
近期食過最值得推薦的餐廳非佢莫屬👏🏼首先佢餐牌好廣泛,由串燒到鍋物、刺身到丼飯都有齊✅價錢唔係超平但真心對得住質素有餘❗️大部份壽司都係一客兩件,出面好多餐廳呢個價錢只係食到一件🫣💛蟹籽沙律 $48😋😋😋😋😋大大份,蟹籽比得好豪氣!而且青瓜絲切得好幼細,絕對唔馬虎!💛三文魚子手卷 $45😋😋😋😋😋一粒粒鮮甜魚子口中爆裂,真係好正😮‍💨💛芒果花之戀 $28😋😋😋呢個組合有少少怪🤔而且三文魚有少少筋🫢💛柚子胡椒油甘魚壽司😋😋😋有子胡椒味都有少少artificial魚本身就好新鮮👍🏻💛海膽壽司 $48😋😋😋😋呢個價錢有兩件,鮮甜度中等,無腥苦味,性價比高👌🏻💛活赤貝壽司 $48😋😋😋😋爽口新鮮👍🏻💛三文魚子手卷 $45😋😋😋😋😋一粒粒鮮甜魚子口中爆裂,真係好正😮‍💨💛鵝肝壽司 $52😋😋😋😋😋第一次食呢個組合,香煎鵝肝入口即溶,配少少燒汁同京葱碎,好滿足☺️💛燒明太子雞翼 $58😋😋😋😋香辣惹味👍🏻💛芝士年糕 $45😋😋😋😋軟糯、芝士味夠濃👍🏻如果表面油膩感可以減低少少就更好💛鹽燒牛舌心串 $90😋😋😋😋😋超嫩超juicy✨💛野菜烏冬 $68😋😋😋😋湯底有鰹魚香,烏冬彈牙👍🏻服務好好,我呢個水怪

近期食過最值得推薦的餐廳非佢莫屬👏🏼
首先佢餐牌好廣泛,由串燒到鍋物、刺身到丼飯都有齊✅
價錢唔係超平但真心對得住質素有餘❗️
大部份壽司都係一客兩件,出面好多餐廳呢個價錢只係食到一件🫣

💛蟹籽沙律 $48
😋😋😋😋😋
大大份,蟹籽比得好豪氣!
而且青瓜絲切得好幼細,絕對唔馬虎!💛三文魚子手卷 $45

有子胡椒味都有少少artificial
魚本身就好新鮮👍🏻

💛海膽壽司 $48
😋😋😋😋
呢個價錢有兩件,鮮甜度中等,無腥苦味,性價比高👌🏻

💛活赤貝壽司 $48

💛燒明太子雞翼 $58
香辣惹味👍🏻

💛芝士年糕 $45
😋😋😋😋
軟糯、芝士味夠濃👍🏻
如果表面油膩感可以減低少少就更好

💛鹽燒牛舌心串 $90
超嫩超juicy✨

💛野菜烏冬 $68
😋😋😋😋
湯底有鰹魚香,烏冬彈牙👍🏻

服務好好,我呢個水怪真係好滿意會自動不停斟茶的service,而且食完沙律仲會主動幫我地換碟再上壽司🙀
  • 蟹籽沙律
  • 鵝肝壽司
  • 燒牛舌心
2022-11-03 320 瀏覽
日本野真係all-time favourite 🤩🤩🤩,今次係要介紹嘅喺大角咀嘅活一鮮,前後食咗2次。當中比較推薦嘅係鮮壽司set($168),加埋2件玉子總共有13件。海膽軟綿,帆立貝鮮嫩,鱆紅魚/油甘魚/三文魚腩肥美。珍寶甜蝦比想像中細,蟹羔同三文魚子太重味,麻麻。活一鮮嘅天婦羅都值得一讚,2次都有叫,都係叫日本南瓜/蕃薯。$68,總共6件,自由選擇南瓜/蕃薯嘅件數。南瓜/蕃薯本身新鮮,南瓜香甜,蕃薯甘香,又唔會好油膩,正。仲試過佢嘅上級刺身拼盤($178),感覺麻麻,唔太新鮮🤔。都試過啲熟食,好似鰻魚飯($98),厚燒玉子($52),一般般,唔係特別出色。會推薦比附近返工/住嘅朋友,整體味道可以但唔特出色。以小薯自己嘅經驗嚟講,推鮮壽司set同南瓜/蕃薯天婦羅。其實以咁嘅價錢嚟講,唔好對味道有太高要求,係無得輸嘅🤓。北角同西環都有分店,附近朋友可以留意下。店內環境都唔錯,小店風格,雖然有小小逼,但睇得出裝修有心思,係加分位。

2022-10-05 267 瀏覽
唔小心就order哂生冷野,無試佢哋d熟食🥹壽司價錢味道都正常,比大型連鎖店平少少咁丼飯好抵食,大大碗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一個人黎食都唔怕😂會再黎幫襯
唔小心就order哂生冷野,無試佢哋d熟食🥹
壽司價錢味道都正常,比大型連鎖店平少少咁
丼飯好抵食,大大碗👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
一個人黎食都唔怕😂
會再黎幫襯
2022-08-09 494 瀏覽
暑天就係要食涼浸浸嘅嘢,所以嚟到大角咀嘅活一鮮,叫咗個甜蝦魚生飯($75),朋友就揀咗活壽司套餐($148)🍣估唔到除咗三文魚,仲有2片油甘魚同北寄貝,每塊魚生都厚到刺身咁,色澤亦唔錯、唔係魚光滿滿但絕對唔會暗啞,當食個雜錦刺身都好抵🥰夾起嚟比望落仲厚,三文魚肉厚實、亦有一定鮮味,油甘魚就更加唔洗講,魚味更濃郁,甜蝦亦喺水準之上👍🏻惟一係可以比多啲飯素,因為白飯冇醋味,食起嚟有啲齋,但已經係好抵食嘅丼飯,所以我都好滿意😛朋友嘅套餐有12件壽司同2件玉子燒,魚生食落都好新鮮,油甘魚同三文魚繼續係首選,海膽軍艦亦都夠鮮甜,不過佢都覺得丼飯更抵🤣此終大大塊魚生更滿足,但壽司盛就可以試多幾款魚生😜另外仲叫咗個柚蜜燒牛脷($58),有8塊薄薄地嘅,表面淋上甜蜜燒汁,但柚子味就真係冇咩🙈牛脷燒得唔錯、幾彈牙,而且魚生飯本身係淡淡地,有比較之下會覺得牛肉味更突出😆
甜蝦魚生飯
活壽司套餐
柚蜜燒牛脷
甜蝦魚生飯
活壽司套餐
柚蜜燒牛脷
2022-07-31 411 瀏覽
每次食日本嘢都第一時間諗起活一線今晚叫咗三文魚他他沙律、刺身、海膽壽司、蟹膏壽司、鰻魚壽司及清酒煮蜆。清酒煮蜆蜆肉大大粒,有口感又新鮮。三文魚他他沙律平時係要預早訂,今晚好好彩,竟然即叫都有得食。
三文魚他他沙律
活一鮮鮮壽司三文魚5切火炙左口魚裙邊/ 三文魚腩壽司鵝肝壽司咖哩煮牛舌價錢💲: $168/ $45/ $38/ $24/ $45/ $58好味程度😋: 4.4/5服務🍴: 3.6/5環境🗾: 3.6/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 4.4/5-想食日本野好多時都會諗到呢間,💛又抵食,超級推介。平日大角咀分店都要排一陣,唔知西環分店會唔會好d呢!😆-✅✅鮮壽司。$168的呢個盤都有小小高級食材,超抵食‼️ 海膽新鮮唔腥臭。蟹膏鮮甜,魚子粒粒飽滿😋帆立貝厚片鮮甜,蔥吞拿魚肥美綿滑的質感😌 甜蝦珍寶size,大隻色澤新鮮。黑松露油甘魚同埋京蔥醬鱆紅魚的味道都好夾。連個2舊甜蛋都特別好食,索晒味琳,充滿水份,咬落爆汁咁,好甜😗-✅三文魚5切。三文魚但都有接近三文魚腩的質素!肥美厚切😛-✅火炙左口魚裙邊/ 三文魚腩壽司。呢2款壽司比較細件啦🤭 但兩款都好肥美,魚肉好滑嫩!火炙過的左口魚更加逼晒啲油脂出來,好正😆-✅✅鵝肝壽司。好誇張,鵝肝厚到痴線!😎外面煎到焦香,小小燶,好香口。入面仲係好軟滑粉嫩。難得地呢舊唔會好騷同埋唔會好粉的感覺。食完成個口都充滿住呢個香味😚 加啲京葱係面又唔覺好油膩😜-✅咖
活一鮮
環境🗾: 3.6/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 4.4/5

✅三文魚5切。三文魚但都有接近三文魚腩的質素!肥美厚切😛

✅咖喱煮牛舌。聽朋友講如果係麵豉煮係超正,可惜當日賣曬,只可以用咖哩煮。最好味竟然係蘿蔔同薯仔,炆到入晒味!牛舌都有好多舊,角切size,當日未算炆到好淋,係咬得開仲帶口感嚼勁個隻😌

超級推介食壽司/日本野去呢間!壽司盤性價比超高,其他壽司質素都好好👍🏻 朋友話想食日本野,唔想排連鎖店就揀呢間啦😏 ((一定會再去系列!))
同區美食🍧: #piggyfoodiein大角咀 #piggyfoodiein北角 #piggyfoodiein西環
2022-07-24 236 瀏覽
星期日同朋友約好食活一鮮,12:10pm佢嗌咗個鯖魚定食,而我嗌咗個魚生飯。魚生飯就好快嚟到,但係鯖魚定食就等到1pm先黎。途中吹左三次,第一次店員check都冇check就話嚟緊;第二次就話check check話鯖魚定食等得比較耐,廚房煮緊,仲要係撳吓個iPad,完全冇check過就話廚房煮緊;第三次嘅時候我哋已經等咗45分鐘,佢先至話仲有兩三分鐘到。煎條魚真係要等咁耐咩?嘢就係好好食但係真係值得等差唔多一個鐘嗎?

2022-07-07 235 瀏覽
今日放工同男朋友行去支持小店, 可能太耐無去過個邊, d餐廳好似好多都唔同曬咁既, 搵左陣就見到活一鮮, 今日係平日都有8成滿不過放野既位置同座位比較窄, 唔係話坐得太舒服一坐底嗌左生啤比男朋友仔先, 可惜今晚太多人, 待應話無曬凍杯, 好彩個啤酒本身都有凍既! 嗌左個sushi, 食左個凡立貝先記起影相, 我記得都幾鮮呀d sushi 呢個spicy既炸軟殼蟹最驚喜, 而且價錢黎講比起其他性價比高, 大家可以試試雞翼正常, 份量都足wasabi蠔見佢咁得意就點黎試試, 都好味幾得意既, 但係男朋友就覺得個wasabi 蓋過曬成隻蠔既蠔味了總括而言, 很值得支持的小店呢, 去之前可以打電話去留座見佢黑板類似有omakase既選擇, 下次再試試!
不過放野既位置同座位比較窄, 唔係話坐得太舒服

雞翼正常, 份量都足

總括而言, 很值得支持的小店呢, 去之前可以打電話去留座
見佢黑板類似有omakase既選擇, 下次再試試!
2022-06-20 311 瀏覽
喺屋企附近一直都好想試吓 今日心血來潮然想食魚生飯壽司🥹❣️ 忌廉芝士鰻魚卷 $65中間包住嘅忌廉芝士佔舊飯嘅八成 超足料 連埋上邊查咗鰻魚汁嘅鰻魚一下咬落去超滿足❣️牛肉壽喜燒 $128原先仲以為會包埋🍚 牛肉量好多 湯底鮮甜得來唔會好濃 清清地咁啱可以帶走頭先忌廉芝士啲味 撈埋個蛋一齊飲最後一滴湯都冇剩❣️火炙三文魚腩牛油果卷 $68 ❣️加洲卷 $18估唔到牛油果卷塊三文魚腩咁厚 成舊壽司夾起時夾都夾唔實 拎起當刺身食 最後食埋剩低嘅牛油果卷同加洲卷 成件事好正❣️雜錦魚生飯 $79啱晒啲選擇困難症嘅我 咩都想試吓但係又唔知揀咩好 食落啲魚生超新鮮 點豉油都覺得好似影響咗佢本身嘅鮮味 每款兩塊 咁嘅價錢真係超抵❣️PREMIUM 黑啤 $78味道有別於平時飲開嘅德國黑啤 感覺冇咁濃 好在喺淡淡地 唔係嘅話都驚蓋過晒啲魚生味
喺屋企附近一直都好想試吓 今日心血來潮然想食魚生飯壽司🥹

2022-06-17
忌廉芝士鰻魚卷
火炙三文魚腩牛油果卷 + 加洲卷
2022-06-16 202 瀏覽
同事生日去左呢間食,佢地話啲魚生好新鮮好正!因為我唔食生野,所以叫左網燒牛扒定食。牛扒5成熟,好香好重牛味!配日本飯食一流!份量仲好大碟!Lunch 食真係好飽!

2022-06-08 221 瀏覽
最推薦係三文魚刺身❤️非常厚切同新鮮😉三文魚腩仲會入口即溶 其他壽司水準都算很好👍帆立貝正常水準 唔算好鮮甜 而海膽就入口甘甜化開 又唔腥☺️炸軟殼蟹十分好食 熱辣辣 卜卜脆 個丼飯份量亦好足夠 整體性價比十分高 個人非常推介呢間日本料理餐廳👏🏻❇️海膽三文魚飯$82❇️軟殼蟹卷$58❇️三文魚腩$52❇️三文魚刺身$45❇️火炙三文魚$22❇️花之戀$22

❇️海膽三文魚飯$82
❇️軟殼蟹卷$58
❇️三文魚腩$52
❇️三文魚刺身$45
❇️火炙三文魚$22
❇️花之戀$22
2022-05-14 1816 瀏覽
仲要試伏幾多間良心黃店☹️聽講活一鮮價廉物美,之前專登去北角分店食lunch,可惜個日唔食得生冷野,冇得試勁多人推薦既魚生丼。後尾叫左燒牛肉豆腐定食🐮牛肉份量足夠,白滑既豆腐灑左少少七味粉,令佢唔會太清淡。牛肉汁撈飯好食。如果住附近既話,不失為飯堂好去處。至於跨區專登去食就唔洗啦。今晚訂座去了大角咀分店。終於可以一試壽司set啦❤️滿心期待,點知小食已經好失望😭本身好鍾意食清酒煮蜆,我仲會飲埋個湯,甜甜地有酒味好正架。不過呢個清酒煮蜆連我唔飲酒都覺得冇酒味,好似滾水煮熟咁。最慘係有沙😭朋友食左一啖成口沙,即刻覺得好掃興😢埋單時店員問用餐感受,我直接話蜆好多沙。佢話我地早d出聲既話可以換😔😔原來食物唔好食可以換😭大家下次記得出聲反映呀~燒芝士年糕都好難整得唔好食😂 紫菜脆既話就好啦牛肉壽喜燒$128俾d cheap牛肉,幾塊豆腐,少少菜咁。食材太少1個女仔食完都唔夠飽。活壽司$148咩都有d,同壽司郎質素差唔多。食左一個鐘未叫埋單已經有店員叫我俾錢🤔可能有限時冇同我講。由成口沙開始已經冇心情,後來既食物未高質到挽回我對佢既印象分

燒芝士年糕
都好難整得唔好食😂 紫菜脆既話就好啦

壽司$148
咩都有d,同壽司郎質素差唔多。

2022-05-03 470 瀏覽
👉大角嘴不嬲都係美食匯聚嘅地方,而呢間日本居酒屋都唔錯👍👉最推薦係刺身,全部都係非常厚切同新鮮,三文魚腩入口即溶,帶子味道鮮甜美味😍👉 壽司味道正常,醋飯緊實,較值一提嘅係火炙三文魚腩,三文魚炙燒得剛剛好,有炙燒嘅味道同時入口即溶。天婦羅海鰻就唔推薦大家試,食落去有一種四川嗰種麻嘅味道,覺得同天婦羅唔係好夾🫠👉 牛脷都幾厚幾有燒烤味,至於蜆,就只係食到酒嘅苦味,蜆嘅味道被種苦味掩蓋左🤪
👉大角嘴不嬲都係美食匯聚嘅地方,而呢間日本居酒屋都唔錯👍

2022-01-16 1299 瀏覽
食過西環分店的活一鮮,估唔到行過大角咀原來都有間分店,於是再回味多次。兩個人嗌咗應該有十樣野有多,5塊吞拿魚刺身,尼個刺身厚切的,味道鮮甜,顏色非常鮮紅。壽司嗌咗三文魚腩,赤海蝦,劍魚腩,鱆紅魚,柚子胡椒油甘魚,龍蝦羔軍艦同海膽軍艦。三文魚腩壽司塊三文魚腩味道好濃,味道會殘留係口腔一段時間,有啲驚喜,其他壽司水準都算很好,海膽軍艦食落口,個口感好潺,我自己就覺得好奇怪,不過就唔腥好甜。卷物嗌咗兩款,分別係天婦羅蝦卷同埋蔥吞拿魚腩卷,吞拿魚腩整成蓉再配搭蔥極成既飯卷真係一流。天婦羅蝦卷就普普通通。今次仲嗌咗個燒物,限量的厚切燒牛脷,尼個真係一百分,肉質淋且爽口,燒到啱啱好,唔會太熟,重點係非常厚身,食落口感非常好,食完一件又一件,高質之選。