2023-05-04 53 瀏覽
我成日都話我屋企樓下係一個美食之都👅今日就等我同大家介紹一下近排我同屋企人都幾成日去嘅一間餐廳啦💜🎵🫧 ゚*。,。*゚*。💜🎵🫧 ゚*。,。*゚*。💜🎵🫧 ゚*。,今日我哋就叫咗4️⃣款嘢食😋🔸明太子蟹子忌廉意粉味道醇厚好濃郁,意粉煮得好滑身,配上明太子同蟹子,味道更加豐富。整道菜色澤金黃,好吸引人😍媽咪話明太子嘅味道有少少辣,幾惹味。🔸慢煮法國無激素烤雞今日我哋嗌呢一個係半隻嘅份量,已經配埋黑松露忌廉汁薯蓉,😌味道好鮮美,烤雞肉質嫩滑,黑松露忌廉汁更加豐富味道。薯蓉滑順好食,同烤雞完美搭配。整道菜色澤淺啡,看落好有質感。🔸炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯軟殼蟹炸得香脆,口感十分惹味。龍蝦汁意大利飯更加豐富味道,令味蕾得到充分的滿足。整道菜色澤金黃,看落好有食欲。我同妹妹忍唔住成個飯都清晒呀🤣🔸酥炸魷魚圈呢一個小食都幾抵食㗎,大大份,而且味道香脆可口。魷魚圈炸得金黃酥脆,口感十分有彈性。整道菜色澤淺啡,看落好吸引。
今日我哋就叫咗4️⃣款嘢食😋
🔸明太子蟹子忌廉意粉
🔸慢煮法國無激素烤雞
🔸炸軟殼蟹龍蝦汁意大利飯
🔸酥炸魷魚圈
2023-05-03 55 瀏覽
北角匯嘅呢一間餐廳環境都幾優美,感覺幾舒適。餐廳嘅座位都幾寬闊,過嚟食吓嘢都幾唔錯㗎🙉首先介紹一下我哋今日食嘅兩道菜嘅其中一道先啦「香草蕃茄煙鴨胸意大利粉」,味道好獨特😍,香草嘅清香同蕃茄甜味攪埋一齊,再加上煙燻鴨胸嘅濃郁味道🤭,令味道多咗好多層次。意大利粉煮得啱啱好,彈牙好食。整道菜色澤鮮豔,睇落就好有食慾🥰。再黎介紹另一道菜「香辣蒜片蜆肉橄欖油炒意粉」,味道更加濃烈,蒜片嘅香氣同辣椒🌶️嘅刺激令味道好特別。橄欖油加入令意粉口感更加滑順,而炒熟嘅蜆肉帶咗好濃郁嘅海鮮味😉,一口接一口都好想食。整道菜色澤偏向深色調,睇落都係好友食慾㗎🥳以上兩道菜都係意粉類嘅好食,用唔同嘅調味同食材搭配,呈現出好唔同嘅風味,好值得一試😋。

2023-04-22 118 瀏覽
以這個收費來說食物質素還可以,食物的份量也不算多,不大食的我也只是勉強夠食,幸好之前在家食了一個飽肚的早餐才光臨此店。不過除了招呼我們入座之外,就幾乎沒有招呼了。入座後侍應不會主動端上開水、水杯沒水也不會有人主動加水、上了菜很久才有人收走餐牌,食完的碟又沒有侍應清走,我把食完的碟疊起,也是沒有侍應留意。侍應就站在一群在談天、偶爾哈哈大笑,或了去了玩狗。實在不明白憑什麼收加一服務費。總結一點,就是不會再光臨此店了。

總結一點,就是不會再光臨此店了。
2023-04-22
2023-03-06 401 瀏覽
今日我哋喺北角入咗一間覺得裝修好靚嘅餐廳,但係竟然非常之有驚喜呢間餐廳嘅小食和煮食都非常之高質,下次可以再嚟!脆炸魷魚圈 $68我哋小息呢就叫咗兩個,第一個呢就係炸魷魚圈,佢嘅炸魷魚圈炸粉唔會好厚,而且佢嘅魷魚非常煙靭同好有味道!脆炸雞塊🍟薯條 $88另一個小食,我哋就叫咗雞快和薯條,佢哋嘅雞塊非常大塊,炸粉亦都唔係好厚。炸雞塊就非常之嫩滑,仲好夠味。佢哋嘅薯條炸得出色,非常脆卜卜!慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158煮食方面我哋就叫這個慢煮西班牙黑毛豬,我哋兩個都比呢個非常高分。首先佢嘅肉質非常之嫩滑,而且佢嘅份量都非常之大,再加埋佢用白酒香草忌廉汁令到個豬扒非常之出色。
脆炸魷魚圈 $68
炸雞塊🍟薯條 $88
慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158
2023-03-03 334 瀏覽
今日喺太古溜完冰,搭叮叮落咗北角搵嘢食,我哋見到有好多人推介呢間西餐廳,就決定入嚟試吓。入到嚟發現餐廳其實都幾多人,但係都唔使等位就入得。我哋今次就叫咗一個意大利飯同埋炒意粉,再加一個日本炸蠔。我哋兩個都非常之鍾意佢嘅炒意粉,10分推介鍾意食蒜香炒意粉嘅朋友!蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉🍝佢嘅蒜片炒得非常之香,用嚟炒意粉令到成個意粉好香蒜頭味。但係佢炒個意粉唔會非常之油,用咗白酒煮嘅蜆肉亦都非常鮮甜。另外嘅軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯都幾出色,佢嘅軟殼蟹係原隻相嘅,炸得香脆!另外,脆炸日本蠔再加他他醬,呢個炸蠔都非常之好食,下次都可以再叫。佢哋嘅豪非常之肥美!

2023-03-03 242 瀏覽
今日冇去鰂魚涌搵嘢食,就落咗北角,不過呢排都有好多隱世好食嘅餐廳,今次就嚟咗呢間叫做活嘅餐廳。❤️❤️慢煮西班牙黑毛豬🫶🏻白酒香草忌廉配薯蓉❤️❤️活 all day breakfast今次叫咗一個慢煮西班牙黑毛豬同埋全日早餐,我食過全日早餐豐富豐富,我鍾意食嘅,佢哋嘅腸仔係豬肉腸,非常有口感度,而且味道唔會好鹹。我最鍾意就係佢嘅窩夫,上到黎嘅時候仲係熱辣辣脆卜卜。而且佢仲有蘑菇炒蛋薯餅。另外嘅飯煮西班牙黑毛豬都非常之好食,佢成塊豬扒都非幾厚身,但係佢煮出嚟非常之滑,完全5鞋口。加上去配過白酒香草忌廉薯蓉,令到成個口感,更加Creamy!
❤️❤️慢煮西班牙黑毛豬🫶🏻白酒香草忌廉配薯蓉
❤️❤️活 all day breakfast

2023-03-01 144 瀏覽
今日同男朋友落街搵個brunch食,我哋之前食過呢間嘅晚餐都非常好食,所以就想試吓佢哋嘅全日早餐會唔會都非常之出色。活 all day breakfast $138佢哋嘅全日早餐都非常之豐富,而且食物煮得都非常之出色,每款嘢食都好有入味。重點係佢會用窩夫來取替麵包,將薯餅腸仔雞蛋夾埋一齊食,非常有fusion菜嘅感覺!而且食完之後都非常之飽肚!脆炸雞塊 薯條 $88另外,我哋仲叫咗個炸雞塊一齊食,佢嘅炸雞塊都非常之大塊,點埋佢嘅醬汁一齊食就非常惹味。佢薯條嘅份量亦都好多,係有薯條但係非常香脆。Matcha latte佢呢杯抹茶鮮奶都好靚,拉花亦都非常之igable,飲落去唔會非常之甜中有抹茶嘅香味。
活 all day breakfast $138
炸雞塊 薯條 $88
Matcha latte
2023-02-27 105 瀏覽
呢排喺北角附近都食咗好多好食嘅餐廳,今次我哋就去試一間西餐廳,食完之後非常之有驚喜亦都非常推介。小食:脆炸日本蠔,他他醬 $78同朋友食飯,通常都好鍾意食炸蠔,今次呢個炸蠔我哋覺得性價比算高,而且質量幾好。佢哋炸粉唔厚,而且蠔都非常之肥美!意粉:蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118呢個意粉亦都非常出色,佢嘅蜆肉數量好多再加埋白酒去煮,蜆肉嘅鮮甜味更加出左。而且佢嘅蒜片炸得非常之香,用黎炒意粉就一流。意大利飯:軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148意大利飯都煮得好好食,因為用咗龍蝦汁去煮令到成個意大利飯都好香龍蝦汁嘅味就好似用龍蝦湯撈飯咁樣。佢飯嘅質地煮到啱啱好,再加埋軟殼蟹一齊食口感十足。主食:慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158呢個黑毛豬真係比到我哋驚喜,我哋不嬲都好鍾意食黑毛豬,因為佢唔會鞋口,呢個嘅黑毛豬非常之嫩滑,再加埋佢嘅香草忌廉汁味道非常出色。飲品:Matcha latte, Cappuccino兩杯熱飲都非常之靚,飲落去都好好味,唔會非常甜!
小食:脆炸日本蠔,他他醬 $78

意粉:蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118

意大利飯:軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148

主食:慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158

飲品:Matcha latte, Cappuccino
兩杯熱飲都非常之靚,飲落去都好好味,唔會非常甜!
2023-02-27 96 瀏覽
今日今日同朋友慶祝生日,係屋企附近搵咗間西餐,上網見到好多人都有好平,今日去到試過之後都非常推薦。餐廳嘅裝修亦都非常優雅,坐落都非常寧靜和舒服。❤️蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉❤️我哋兩個都好鍾意食蒜頭,今次佢哋呢個蒜炒意粉非常之出色,佢嘅蒜片炒得非常之香,再加上有白酒令到蜆肉嘅鮮味更加香甜。❤️軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯❤️佢嘅軟殼蟹意大利粉都好吸引,佢係一隻軟殼蟹放喺飯嘅上高,軟殼蟹都好香脆可口。龍蝦汁煮出嚟嘅意大利粉都好香,好有龍蝦鮮甜嘅味道。❤️脆炸日本蠔,他他醬❤️炸蠔都係非常出色,佢嘅份量亦都好多,每隻蠔都非常肥美,食落口非常之Creamy。而且佢嘅炸粉唔厚,加埋他他像都非常好食。❤️Matcha latte, Cappuccino❤️飲品方面就叫咗兩杯熱飲,佢哋嘅抹茶鮮奶都非常之好飲,抹茶非常之濃味!
❤️蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉❤️
❤️軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯❤️

❤️脆炸日本蠔,他他醬❤️
❤️Matcha latte, Cappuccino❤️
同同事想食個靚靚午餐公司周圍嘅餐廳都食過晒冇乜新意聽到同事推介行遠少少有間好有誠意餐廳決定試試佢環境好大好舒服😌Menu都好吸引齊晒所有想吃的 又有埋甜品/酒飲等食lunch同同事試咗其中兩個餐點🌈慢煮雞胸超級碗非常適合要健身/要肥胖人士睇到都知健康而且好均衡有好幾舊大大雞胸 肉唔會嚡熠熠仲有蕃茄仔/流心蛋/沙律菜等等夠晒大碗又好食😋🌈軟殼蟹龍蝦汁意大利飯 雖然唔係好華麗嘅擺盤但有完整一隻小軟殼蟹係中間龍蝦汁🦞好夠味而且個飯唔會淋到粥咁 幾有咬勁仲想食埋甜品但太飽下次再試吓其他~~~
同同事想食個靚靚午餐

但有完整一隻小軟殼蟹係中間
龍蝦汁🦞好夠味
而且個飯唔會淋到粥咁 幾有咬勁
仲想食埋甜品但太飽
下次再試吓其他~~~
2023-02-24 70 瀏覽
不過呢排都開咗好多唔同嘅新餐廳,今日我哋就搵咗一間食西餐嘅餐廳去試吓。我叫咗一個小食同埋一個煮食,餐廳嘅氣氛,亦都非常唔錯!我哋今次去到叫一個小食:脆炸雞塊薯條🍟佢哋嘅炸雞塊都非常大塊,而且份量都幾多,食落去嘅時候雞塊非常之嫩滑,佢嘅炸粉唔會好多。佢嘅調味亦都非常之足夠,食落去唔會覺得淡味唔會覺得鹹。至於另外個主食,我哋就叫咗慢煮西班牙黑毛豬配白酒香草忌廉配薯蓉,呢個黑毛豬就非常之出色,我哋本身對佢都好有期望。黑毛豬煮出嚟嘅肉質比較彈牙,識落口唔會好鞋,而且有白酒香草忌廉味,非常之入味!嘢飲方面,我哋就叫咗兩杯熱飲:Matcha latte, Cappuccino。我自己就覺得抹茶鮮奶非常好飲,佢嘅抹茶非常之香濃,因為鮮奶泡令到個口感非常Creamy!
2023-02-23 62 瀏覽
今日同朋友喺北角附近跳完彈床走去搵嘢食,竟然俾我哋搵到呢間覺得幾好食嘅西餐。餐廳裝修嘅環境都非常之靚,坐得亦都非常舒服。重點係佢哋啲嘢食都好好食!脆炸日本蠔 他他醬 $78首先,我哋帶咗一個炸蠔,佢嘅份量都幾多,食落去嘅時候好肉非常之肥美,佢嘅查粉亦都唔會好口。加埋他他醬一齊食就更加好食。軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148我哋仲叫咗一個玄學蟹龍蝦汁意大利飯,佢嘅軟殼蟹非常之大隻,而且咬落口非常之香脆。而且意大利飯加咗龍蝦汁就更加香,加上係意大利飯嘅質地煮到剛剛好。蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118另外,仲叫咗個蒜片炒意粉,呢個薯片橄欖油炒意粉非常之出色,佢唔會好油膩,但係好香蒜頭嘅味道。而且蜆肉嘅數量亦都好多,食落口非常新鮮。Matcha latte, Cappuccino嘢飲方面,我哋就叫咗一杯抹茶鮮奶同埋一杯咖啡。抹茶鮮奶都非常之香,抹茶嘅味道入口非常棉襪。
脆炸日本蠔 他他醬 $78

軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148

蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118

Matcha latte, Cappuccino
2023-02-20 90 瀏覽
(#)蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118(#) 慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158 服務評分:🌷🌷🌷🌷🌷清潔評分:🌷🌷🌷🌷🌷食物評分:🌷🌷🌷🌷🌷打卡評分:🌷🌷🌷🌷🌷性價比分:🌷🌷🌷🌷🌷 白酒煮蜆,其實望落簡單,但其實煮得好食都唔容易。呢一間餐廳,就處理得好好,意粉軟硬適中,又彈牙,落白酒嘅時間又啱啱好,上枱時,仲問到陣陣嘅白酒香味,佢好醒目,仲加埋蒜片,簡直有提升另外一個層次。佢哋絕不吝嗇,畀咗好多蜆肉。 我就唔係好識西班牙嘅黑毛豬有咩特別,我只係知道佢嘅豬肉得非常之嫩滑,喺出面唔容易食到,再加上佢特製嘅醬汁,非常之可口,值得推介!!!佢薯蓉非常之軟綿幼滑,當中有啲薯粒,佢增加口感,推介!!!
(#)蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118
(#) 慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158
服務評分:🌷🌷🌷🌷🌷
清潔評分:🌷🌷🌷🌷🌷
食物評分:🌷🌷🌷🌷🌷
打卡評分:🌷🌷🌷🌷🌷
性價比分:🌷🌷🌷🌷🌷
2023-02-20 78 瀏覽
聽啲同事講, 附近又開咗一間新店,食物唔錯,環境又唔錯,而且上菜又快趣,地點友方便,於是我吔今日食午飯時候就去咗呢一間,一入到去,已經有侍應行過嚟同我落單。。。 要試下師傅嘅功架,梗係一定要食呢一個啦,軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148👍 果然好好味,軟殼蟹又大隻又脆,啖啖飯都有龍蝦汁味,意大利飯軟硬適中。 蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118👍 畀咗好多隻蜆,真係性價比好高,上枱時,熱辣辣,陣陣嘅白酒香味,再加上意粉上面有沈咗蒜片,非常之香口。 慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158👍 呢個我哋嗌呢一齊share食,果然慢煮嘅黑毛豬特別嫩滑,在配合自家特製嘅蒜蓉,真係好好味。
2023-02-17 97 瀏覽
:-D 慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉  $158 從來都未食過咁嫩滑嘅豬肉,豬肉一向都要煮好熟,所以通常非常之鞋口,但係慢煮,就完全唔同,質感非常之好,再配埋白酒,簡直冇得頂。 :-D 脆炸雞塊 薯條 $88 ,成大班人梗係一定要嗌呢一個啦! 炸雞塊, 炸粉皮又薄,雞又嫩滑,薯條又粗身,份量又多,加埋呢特式醬,食唔停口。 :-D 脆炸魷魚圈 $68,非常之厚肉彈牙,我哋成班人食唔停口,足足嗌咗兩個。侍應好醒目,見我哋點曬汁,再畀多一碟仔我哋。 :-D Matcha latte, 個人嚟講我好鍾意飲抹茶, 頭先食咗咁多嘢, 順便可以解下油膩。