2023-02-17 82 瀏覽
北角出名多嘢食,而且好多都好出名,要喺呢度立足,一定要有番咁上下實力,今日我發現咗呢一間認真唔錯,想同大家介紹一下。 😁軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148 份量比我好多,一個大男人都食唔曬。賣相相當唔錯,軟殼蟹炸到非常爽脆,意大利飯又軟硬適中。 😁蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118已經冇得頂,一路食,又有聞到一陣陣嘅白酒同埋蒜片嘅香味, 不論味覺同埋 嗅覺,都係一種享受。 😁脆炸日本蠔 他他醬 $78 非常之有蠔味 鮮味嫩滑炸粉皮又薄再配埋他他醬 簡直冇得頂 😁Matcha latte, 呢個不過不失, 是可以的。
😁Matcha latte, 呢個不過不失, 是可以的。
2023-02-17 59 瀏覽
今日對仔女出咗去補習,淨低我哋兩公婆,好耐冇出去拍拖,老公就揸車去到一間西餐廳,佢話有好嘢推介畀我食。。😄 軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148 嘩!一上碟,好大隻軟殼蟹,嗰陣龍蝦香味,隔著口罩都聞到 , 每一啖飯都有濃郁嘅龍蝦香味。 all day breakfast $138 老公買咗呢一個,勝在包羅萬有,大大份 ,性價比又高 ,佢最鍾意食嘅薯餅 ,又有窩夫,炒蛋, 茄汁焗豆, 德國腸, 同埋依三文魚 又有啲沙律 ,我哋最後都交換食。 Matcha latte 老公知我鍾意有抹茶,專登嗌咗呢一個畀我,果然冇介紹錯,鮮奶同抹茶味比例啱啱好抹,茶味又香濃。
軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148

all day breakfast $138

Matcha latte

2023-02-16 34 瀏覽
今日同朋友staycation, 中午我哋出去食飯,逛一逛,睇下有咩嘢食,無意之中,發現呢間係餐廳 ,見佢裝修得唔錯, 燈光柔和,感覺幾舒服,於是就入咗去。 @軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148 我一見餐牌,我就決定要嗌呢一個, 果然冇令我失望,軟殼蟹非常之鬆脆, 而且一啲都唔油, 個飯又索滿曬龍蝦汁高湯,啖啖飯都好滋味。 @蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118 ,炒意粉火候剛剛好, 意粉軟硬適中,再配埋冇沙嘅蜆肉,嫩滑鮮味可口。 朋友嗌咗呢一杯 Cappuccino, 佢話咖啡 同埋鮮奶嘅比例非常好, 唔錯。 @Matcha latte,水吧拉花得好靚,最初我都唔捨得飲, 抹茶味非常之濃郁,再加埋細支嘅鮮奶泡沫不錯。

今日同奶奶,去北角辦年貨,shopping完之後, 見佢攰攰哋,於是我地就入咗呢一間餐廳,見到佢地方闊落,又係地舖,方便老人家出入,佢哋好有愛心,專登揀咗一個無冷氣出口位畀老人家坐。 軟殼蟹、龍蝦汁意大利飯 $148: 奶奶好鍾意食龍蝦,於是我就叫咗呢一個飯畀佢,食到龍蝦味又唔使剝殼。🤗 蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118: 我一向都鍾意白酒嗰陣香味,呢個意粉啱曬我河車,面頭嘅蒜片又香脆。😙 脆炸日本蠔 他他醬 $78:日本蠔嚟講, 佢非常之厚肉大隻,嫩滑鮮甜。 佢好聰明 識得同時擺啲蔬菜 去解油膩😄👍 Matcha latte: 抹茶味非常之香濃 拉花又靚
Matcha latte: 抹茶味非常之香濃 拉花又靚
2023-02-15 41 瀏覽
同朋友玩完瑜伽🌻係附近搵下嘢食啦!手機睇到一間西式餐廳,有意粉,有扒,心血來潮想試,去到門口見到裝修都幾靚,好岩打卡既地方🤪咁就試一次🌸一入門口好好招呼,佢地員工好好禮貌,個個都態度好好,最後都有問我地有無其他需要,問佢有咩食物推介都介紹得好清楚,員工服務好細心,一望就知我要落單定埋單 👩‍🦳簡單比幾個好評先:☸️Cappuccino真係好好飲喎,香醇絲滑口感,成杯飲曬😱☸️活 all day breakfast $138☸️☸️呢個份量來講,足夠我地兩個人一齊share, 好好食喎,我地一件不漏清碟🫡☸️蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118☸️☸️蜆肉同意粉份量多,意粉好出色,好食😧呢度地點好方便,得閒可以出來食個lunch, 價錢方面都好合理,菜式選擇多,其實最鍾意合環境,乾淨衛生😉

簡單比幾個好評先:

☸️蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118☸️☸️
蜆肉同意粉份量多,意粉好出色,好食😧

2023-02-13 62 瀏覽
同事一齊北角放飯搵野食,上次已經聽佢講話想試呢間,今次終於有機會啦~位置方便,坐位都坐得好舒服既,對打工仔來講價錢都算合理😗偶然食一餐好既睇個menu 好多選擇,叫左幾種野食,速度都算快唔洗等太耐😬我地幾個食到好飽,其中介紹下最出色既🥂我地叫左「脆炸雞塊、薯條 $88」、「慢煮雞胸超級碗  $108」、「蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118」整體來講係好好食好正👍🏻師父整得好有技術,一上枱都係香噴噴,食得到係新鮮食材,全部都好用心做,雞胸份量超多👍🏻佢地既醬汁都係自家製,口味好啱我脆炸雞塊薯條 $88🫶廚神級數慢煮雞胸超級碗  $108🫶廚神級數蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118🫶廚神級數 總合意見🥳🥳🥳🥳🥳

炸雞塊薯條 $88🫶廚神級數
慢煮雞胸超級碗  $108🫶廚神級數
蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉  $118🫶廚神級數

總合意見🥳🥳🥳🥳🥳
2023-02-10 96 瀏覽
係北角補完習✍🏻經過朋友推介話呢間好食不錯決定真係要試一次來公道一下! 首先,環境好好,好適合幾個知己邊食邊談心的好地方,服務態度都好有笑容😊,環境夠文青,仲有角落打卡位,就咁都已經加分☝🏻#脆炸雞塊 薯條😻雞塊外脆內嫩,醬汁不倫加薯條同雞塊都一樣咁好味咁夾,夠新鮮#脆炸日本蠔 他他醬😻日本蠔真係炸得好入味,外面好脆,蠔🦪勁新鮮,加埋他他醬真係無得頂,成件事好夾 #活 all day breakfast 😻份量夠大,脆餅好夠厚,擺得好睇,好多料,三文魚、碎蛋、薯餅、沙律、豆,真係好健康又豐富呢度都好近我返工,地點方便,好好食要介紹比更多人先得食物質素😻😻😻😻😻飽肚份量😻😻😻😻😻環境整潔😻😻😻😻😻

#脆炸雞塊 薯條😻

雞塊外脆內嫩,醬汁不倫加薯條同雞塊都一樣咁好味咁夾,夠新鮮

#脆炸日本蠔 他他醬😻

#活 all day breakfast 😻

呢度都好近我返工,地點方便,好好食要介紹比更多人先得
食物質素😻😻😻😻😻
飽肚份量😻😻😻😻😻
環境整潔😻😻😻😻😻
2023-02-10 86 瀏覽
男朋友話搵左間餐廳帶我去食💓平時佢叫搵親果啲都有點伏,本身都驚驚地,決定信佢最後一次,點知今次係唯一無令我失望,一入到去,環境好靚阿💗格調都好啱鍾意打卡既我,都有情調既💗拍拖黎講都夠浪漫💗今次係食得開心 叫左兩份一人一碟,順便可以互試下❣️❣️慢煮西班牙黑毛豬 白酒香草忌廉配薯蓉,呢個真係超厚既黑毛豬,肉質新鮮嫩肉,煮得剛剛好到位,薯蓉都好正,好有滿足感^_^❣️蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉,呢個蜆肉煮得好入味,應該花咗唔少心機,意粉好好食,有橄欖油唔會太乾,清清地味道又唔失禮,唔錯唔錯 ^_^衛生❤️❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️❤️服務 ❤️❤️❤️❤️❤️

叫左兩份一人一碟,順便可以互試下❣️
衛生❤️❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️❤️
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
2023-02-09 71 瀏覽
👨‍👨‍👦‍👦今日同幾個知心好友專登出去睇戲,睇完戲就專登搭車去北角行街🚶🏼經其中一個朋友介紹又推介呢間好好食🫦我地幾個係門口睇左一陣,跟住姐姐好好禮貌,笑容加分😊我地座低左,姐姐仲幫埋我地拉凳🪑我見佢地個個都係好熟手,跟住我其中一個朋友一向比較多野問,好彩姐姐都好有耐性,逐一介紹下邊個受歡迎🎈搞到我都有少少唔好意思😳途中傾計傾到叉都掉埋落地🫣啲姐姐夠眼明手快,即刻勁快有服務😮好貼心啊🤗🍗脆炸雞塊 薯條 $88比較受歡迎,真係好食,即炸又脆,好飽肚🐷🥨脆炸魷魚圈 $68好好食,果種口感好正,一食就停唔到口🐷🥪活 all day breakfast $138超大份,好足料阿,岩曬我地幾個胃口🐷☕️Cappuccino咖啡好香好夠奶味🐷-服務態度 五星-

🍗脆炸雞塊 薯條 $88
比較受歡迎,真係好食,即炸又脆,好飽肚🐷

🥨脆炸魷魚圈 $68
好好食,果種口感好正,一食就停唔到口🐷
🥪活 all day breakfast $138
超大份,好足料阿,岩曬我地幾個胃口🐷

☕️Cappuccino
咖啡好香好夠奶味🐷

-服務態度 五星-
2023-02-08 55 瀏覽
今日如常學完插花,途中經過見到一間好優雅的餐廳,於是就食一次😀😀😀😀店員很快速地招呼帶位🙂見到有打卡位,忍不住影左少少😄其實佢地服務好好係幫我渣機影😹😹都唔洗等好耐,咁就已經到枱啦! 餐具好靚,好優雅《活 all day breakfast》哇!大大碟份量好勁🤫好多料,三文魚同暑餅超好食,格餅入口好脆好香蛋味,雞蛋更加好食,呢個真係高質素 😬《蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉》好健康既意粉,唔會太咸🤭蜆肉好新鮮,加埋蒜片一齊,口感濃郁,清清地沒有味精,呢個都好好質素🤭其實整體上真係好好食😗就算食完都唔會口乾,完全無添加味精,坐位都好闊落,坐得舒適,食得出色 😹😹

都唔洗等好耐,咁就已經到枱啦! 餐具好靚,好優雅
《活 all day breakfast》
《蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉》

2023-02-04 79 瀏覽
員工態度差。我客氣咁問可唔可以換位,但每個員工都唔同答案,一個話得一個又行埋黎話有人等嗰張枱唔換得,再另一個又埋黎話可以轉,之後轉枱仲要好串咁話 :小姐唔該你自己拎返啲餐具同水。其實客人都有比加一服務費㗎喎,我都客客氣氣咁詢問,唔轉得咪算囉但你又比我轉枱又要咁串係想點??(係一個頗為senior嘅女員工)
2023-02-04 71 瀏覽
員工態度差不想再幫襯!禮貌地要求換位時各員工回答不一樣,並呼喝客人自行拎返餐具及水,這是什麼服務,態度,又串又冇禮貌!對小狗的態度好過對顧客,好似只係想同狗狗玩的!
2023-02-03 76 瀏覽
今日同朋友仔難得一齊去行街街🫧買左好多衫,行到腳仔軟🫧跟住我地打算搵地方坐低食嘢抖一抖,咁有緣地見到位於北角「活」餐廳,睇一睇🫧西式食物為主,仲有扒同甜品,岩曬我地兩個女仔既口味🫧入到去已經有人好快咁帶位,服務都唔錯既 總結來講真係好食🤓與種不同,環境裝修格調較文青,感覺企理,有點高級感😇價錢合理不失禮🤩可以介紹比朋友啦 😍脆炸雞塊 薯條 $88哇,炸得勁香,薯條好夠粗又夠多,雞塊炸得剛剛好,感覺不油阿,唔錯唔錯 😍脆炸魷魚圈 $68一上碟已經不覺中有一種美感,整整齊齊,外皮呢個炸到乾身,唔會太油太粒,外面係非常脆口,魷魚係勁入味,好味,唔錯唔錯 😍Cappuccino賣相好靚,估唔到咁靚阿,拉花師父好勁,第一時間一定係打卡啦,好飲阿好香好滑又好醇,咖啡味好香,超滑阿,超好飲,我好鍾意阿!滿意度 😝😝😝😝😝

😍脆炸雞塊 薯條 $88
😍脆炸魷魚圈 $68
😍Cappuccino
滿意度 😝😝😝😝😝
2023-01-31 95 瀏覽
男朋友話帶我去食好野,去左北角匯一期《活》,佢鄰近北角碼頭⛵️ ,交通方便,好容易搵的。我地叫左:活 all day breakfast 🧇🧇🧇🧇🧇脆炸魷魚圈 🦑🦑🦑🦑🦑慢煮雞胸超級碗 🥙🥙🥙🥙🥙活 all day breakfast $138窩夫超正,好香蛋味和牛油味😋仲有薯餅,炒蛋,冬菇,昆布蘭豬肉腸,茄汁豆,沙律菜非常豐富,亦好好味!唔係早餐時間食早餐食物真係特別正的😋薯餅我好鍾意。脆炸魷魚圈 $68每一啖都有好香嘅魷魚味,淡淡嘅椒鹽味令到魷魚更惹味。🦑包住魷魚嘅炸粉好薄,咬落口非常香脆,而且炸得到岩岩好,唔會好乾,亦唔會覺得油膩。點上芥末醬味道更有層次😍慢煮雞胸超級碗  $108非常推薦!雞胸肉的雞味濃郁,同其他材料撈埋一齊非常好味,又fresh 又健康。Super bowl入面有雞胸肉,藜麥、車厘茄、流心蛋、柚子、牛油果醬、沙律菜,勁豐富勁正!Cappuccino入口香濃幼滑的Cappuccino充滿濃郁的咖啡香味,加上奶又滑又有奶香,唔會太苦,有少少酸味,好好飲。

活 all day breakfast 🧇🧇🧇🧇🧇
脆炸魷魚圈 🦑🦑🦑🦑🦑
慢煮雞胸超級碗 🥙🥙🥙🥙🥙
活 all day breakfast $138
窩夫超正,好香蛋味和牛油味😋
脆炸魷魚圈 $68
慢煮雞胸超級碗  $108
Cappuccino
2023-01-31 84 瀏覽
忙完一個早上,決定下午去放鬆一下,北角匯一期《活》食個豐富午餐。餐廳裝潢以白色為主調,自然的風格令人好放鬆。主供以輕食為主的多國菜料理。另外,餐廳有提供寵物餐單可帶同毛孩一起用餐🍽。先嚟杯Cappuccino☕️🥛補助能量先 ,香濃幼滑的Cappuccino充滿濃郁的咖啡香味,加上奶又滑又有奶香,唔會太苦,容易入口。活 all day breakfast $138煙三文魚好正呀😋仲有薯餅,炒蛋,冬菇,昆布蘭豬肉腸,茄汁豆,沙律菜和窩夫🧇非常豐富,亦好好味!唔係早餐時間食早餐食物真係特別正的😋炒蛋🥚唔會太熟,仲有D蛋液,我好鍾意。其他都好好食脆炸魷魚圈 $68🦑包住魷魚嘅炸粉好薄,咬落口非常香脆。每一啖都有好香嘅魷魚味,淡淡嘅椒鹽味令到魷魚更惹味。而且炸得到岩岩好,唔會好乾,亦唔會覺得油膩。一試難忘😍

活 all day breakfast $138
煙三文魚好正呀😋