2022-10-06 59 瀏覽
因為瑜伽堂Cancel左,所以決定係附近食完野先走,就選擇左呢間餐廳,最近網絡上評級一直居高不下,真係要一試究竟。🥳🔶蒜蓉忌廉雞胸意粉🔶因為蒜蓉忌廉嘅關係雞胸好出色,而且唔會太乾,幾好味幾香口。🔷檸檬忌廉煙三文魚意粉🔷非常好味!個意粉既軟硬度好岩我。 😎😎🔶法國無激素烤雞🔶最鍾意雞皮脆卜卜,增加鹹香。間野食材全部都好新鮮,味道都唔錯!🦐還要一提的是,上每一道的節奏也剛剛好,🐟不快不慢,店員也相當友善,吃完整頓後,無論味覺與心情也得到滿足!  🐠🐠🐠

🔶蒜蓉忌廉雞胸意粉🔶

因為蒜蓉忌廉嘅關係雞胸好出色,而且唔會太乾,幾好味幾香口。

🔷檸檬忌廉煙三文魚意粉🔷

非常好味!個意粉既軟硬度好岩我。 😎😎

🔶法國無激素烤雞🔶

2022-10-05 72 瀏覽
又系時候對自己好啲,一杯高質既飲品會令你疲勞盡消,叉足電!今次俾我搵到呢間西餐廳,環境簡潔,價錢合理,質素都幾高!👏🏻👏🏻##香橙朱古力✅💯🍵我地最印象深刻就系呢杯,賣相好有文青既感覺,朱古力好香濃,香橙增加果香味。口感豐富,既有咬口,亦入口即溶,好有滿足感。可以看得出非常注意調配,功架十足!👍🏻##薑鮮奶咖啡✅💯呢杯咖啡都係誠意之作☕,有微微既薑味,幾提神,咖啡香濃順滑,飲完安心凝神既感覺。每杯飲品擺盤都宛如藝術品一樣,🤣味覺視覺既享受,下次會再來。😍
##香橙朱古力✅💯🍵
##薑鮮奶咖啡✅💯

2022-10-05 43 瀏覽
👫同男朋友去搵好野食順便拍拖,就揀咗喺北角附近嘅呢間西餐廳,貪佢近近地又交通方便位置及就腳,而且都幾有情調,😇😇燈光嘅光線適宜。呢個💠蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉💠認真surprise!😆 蜆肉口感彈牙,調味好出色。👍🏻👍🏻💠蒜蓉忌廉雞胸意粉💠就有淡淡的雞肉香,肉質紮實,配合蒜蓉忌廉令人一試難忘。💠韓式泡菜大蝦意粉蝦💠肉非常大粒,睇個賣相已經好吸引,口感爽脆,超鮮甜,有微礦物味,🐠🐠一試難忘!餐廳都服服務得好好,我地都對呢度既意粉比好高評價.😍😍,唔錯唔錯

2022-10-03 101 瀏覽
今日去北角匯行街,行行吓搵到哩間pet friendly 既cafe就決定坐低醫肚!佢哋係用QR CODE 落單,叫左杯冰凍柚子茶,(少冰)好fresh 而且係用真柚子沖既,因為有勁多鮮柚子粒,正!食物方面最出眾既係個龍蝦伊麵!西式嘅龍蝦伊麵,原隻龍蝦啖啖肉,而且個伊麵好好食,佢個醬汁調校得好入味,都係二百零蚊,幾抵食!另外仲叫咗個軟殼蟹risotto , 都好好食,啲飯唔會太硬,都係推介食物之一。Fish n chips 不過不失,略嫌有少少炸過龍比目魚配薯蓉超讚!一定要叫!條魚又滑又香煎得好好!!另外仲叫咗個薯餅腸仔,哩個冇乜特別。整體來講,價錢都少貴,但食物真係好食😋不過喺港島區cafe 黎講都算唔錯!

Fish n chips 不過不失,略嫌有少少炸過龍

比目魚配薯蓉超讚!一定要叫!條魚又滑又香煎得好好!!

另外仲叫咗個薯餅腸仔,哩個冇乜特別。

2022-09-30 89 瀏覽
👭果日同好閨蜜係北角附近上堂,落堂更係搵間好餐廳打卡💎🤪,今次決定試下新野,驗呢間餐廳夠有情調而且裝修都好特別,打卡點都多㗎。💙法國無激素烤雞💙呢個真系推介大家一試,用炭火輕輕烤過,肉味濃厚,口感十足。廚師非常有功架,燒得超級好味!🔥雞肉惹味之餘都保留鮮味。💛蒜蓉忌廉雞胸意粉💛蒜蓉忌廉汁味道鮮甜,食落好香口!雞胸肉質唔會鞋,夠入味,加忌廉汁幾creamy。🐠好好enjoy同閨蜜既歡樂時光。呢間餐廳食物質素高服務好,值得再光顧!👭

💙法國無激素烤雞💙

💛蒜蓉忌廉雞胸意粉💛

2022-09-30 67 瀏覽
難得今日唔洗OT,👜💼所以同同事約左公司附近一間餐廳食野,呢間餐廳位於北角匯一期,所有食物都好滿意。【蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉】🌸最令我印象深刻的就系呢個意粉,沒令我地失望💯💯,蜆肉非常彈牙,惹味鹹香。【魷魚天婦羅】☘️口感豐富,魷魚好酥脆,值得贊。【蒜蓉忌廉雞胸意粉】🌼雞胸油脂味好出色,又不會太油膩,同意粉好夾👍🏻👍🏻。【西班牙黑毛豬配黑醋】🌷味道搭配不錯,吃起來不會覺得膩🤪。同事們都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯,個個食得舔舔利😌😌

【蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉】🌸

【魷魚天婦羅】☘️

口感豐富,魷魚好酥脆,值得贊。

【蒜蓉忌廉雞胸意粉】🌼

雞胸油脂味好出色,又不會太油膩,同意粉好夾👍🏻👍🏻。

【西班牙黑毛豬配黑醋】🌷

味道搭配不錯,吃起來不會覺得膩🤪。

2022-09-29 36 瀏覽
聽聞北角附近開左間新餐廳,所以放假就要過去試下,食好D!😆😆一坐低店員會問我地對食物既喜好,推介有特色而合乎口味既菜式。超級入味,而且灑滿孜然粉,好滋味。🍽️🍽️我最鍾意就係西班牙黑毛豬配黑醋🥩,肥瘦比例完美,肉味香濃,黑醋提升鮮味。全部都好好味,食左好多。🐟仲有檸檬忌廉煙三文魚意粉🍝,三文魚魚的口感彈牙,再配上檸檬汁更加提高鮮甜味。意粉軟硬度適中,滋味無窮。今日仲薑鮮奶咖啡☕,第一次試,古五到五系好辣,配搭起來都幾夾。加上餐廳選用高質既新鮮食材☕,用料比一般餐廳更高級,今晚簡直系大滿足!

2022-09-29 59 瀏覽
👩❤️👨不知不覺又到左我同老公嘅結婚週年紀念日,所以我哋特登來慶祝一下。🤗🤗呢一間餐廳係西餐,餐廳風格華麗時尚,充滿情調。餐廳位置幾好,系地鐵站附近行一陣就到,非常便利。魷魚天婦羅😬好期待!👏🏻👏🏻外皮幾脆,口感爽口,外可以點特製醬汁,味道有微微海水。蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉☺️🐠🐠醬汁微鹹好好入口,加入岩鹽,超級鮮味,蜆肉好新鮮!柚子茉莉綠茶😗呢個好清新,滿口茉莉花香。今次真系一次高級享受,下次有咩慶祝活動可以再一齊去試下。😋😋😋😋

魷魚天婦羅😬

蜆肉白酒蒜片橄欖油炒意粉☺️

🐠🐠醬汁微鹹好好入口,加入岩鹽,超級鮮味,蜆肉好新鮮!

柚子茉莉綠茶😗

呢個好清新,滿口茉莉花香。

2022-09-21 176 瀏覽
食過幾次啲員工次次都好好,對狗仔亦都好友善只係我每次去,員工都同我講只能夠walk in,無得訂枱,而OpenRice 嘅訂枱都係for無狗仔我都明好多時帶狗都係先到先得但我今日去到,佢就同我講full booking ,我就奇怪,點解我食咁多次,員工都話無得訂枱,最多offer我留電話,有枱打比我,我今日嚟就full booking?之後個長頭髮女員工就話星期六,日係無得訂枱但我好清楚記得我之前嚟嘅都係平日佢請示後有另一個女員工出到嚟,話offer一張枱比我,但一點要交枱。當時已經十二點四,之後就講數咁講咗句最多一點半,之後兩個員工就走咗去同之前去開有個短頭髮嘅女員工態度差勁遠,今次呢個員工態度係勁差勁串!
食過幾次啲員工次次都好好,對狗仔亦都好友善
我都明好多時帶狗都係先到先得
之後個長頭髮女員工就話星期六,日係無得訂枱
但我好清楚記得我之前嚟嘅都係平日
2022-09-14 303 瀏覽
這天遠道來到,就是為了一試這家西餐。裡面食物選擇多,而且有不少新穎的菜式,賣相吸引。店裡裝修不錯,氣氛算是浪漫。🍽️😍慢煮西班牙有機黑毛豬 非一般黑醋 薯蓉🐷🐷,扒既火候好好,不多不少,燒到內外都好平均,切既時候冇滲血,咬落好嫩,唔會鞋烚烚肉質滑嫩,配上野味特調醬汁汁,非常之配合好。荷蘭大啡菇西西里義大利飯🍄🍄,用上高湯蕃茄熬煮,味道醬汁香濃酸甜比例適中,飯質有咬口,濕潤夠creamy,大啡菇肉質爽口彈牙。配上一杯夏日飲品TEA FOREST,清爽解膩。好在我地唔係重繁忙時間,所以好乜人,坐得幾舒服,會想再黎。

好在我地唔係重繁忙時間,所以好乜人,坐得幾舒服,會想再黎。
2022-09-14 215 瀏覽
今日試下呢間新野🤤,呢間位於北角的活,日日番工都會經過,系時候來打卡了!今次尼間Cafe真系非常有特色,網上評價都好高👍,有幾多不同的選擇,見到都好想即刻order睇下究竟系咪真系名符其實!我今次試了紐西蘭有機青口 馬來西亞叻沙 扁意粉🍝,青口煮熟依然質感鮮嫩,配搭手工中寬條全蛋義大利粉,意粉有蛋 香,與鮮甜的青口非常合襯。🍽️渣日本蠔 他他醬,蠔非常肥美creamy,炸蠔的外層炸得酥脆,內層肉質鮮美。煎比目魚 蕃茄莎莎 薯蓉同樣出色,賣相好靚,打卡一流,🐟好大塊比目魚,味道亦都出乎意料之外咁好食!。整體黎講,食物質素新鮮無得彈🥳,店員都好親切,十分照顧客人需要,一定會再來!

2022-09-14 179 瀏覽
朋友一直都推介呢間北角既西餐活🥳,而且對佢評價都幾高。咁我見最近嚟順便經過附近,所以就嚟試下佢。果然係名不虛傳!😎所有食材都好新鮮,慢煮西班牙有機黑毛豬 非一般黑醋 薯蓉,非常可口嘅西班牙黑毛豬豬扒🐷,豬扒沒有好重嘅調味,簡單灑上鹽已經可以帶出肉香。豬扒外層燒至焦脆,內裏肉嫩味濃,粉色部分比白色部分肉味更香亦更嫩,而白色嘅油脂部分食落亦唔會覺得膩,入口化開, 旁邊嘅烤薯仔亦不錯。😋煙三文魚忌廉檸檬扁意粉,三文魚Creamy厚身,味道更鮮甜。意粉感超爽脆,加入岩鹽,微量青檸汁,超級鮮味。🤤 整體黎講,食物質素新鮮無得彈,上每一道的節奏也剛剛好,女店員也相當友善,無論味覺與心情也得到滿足!

2022-09-13 152 瀏覽
收左工唔知食咩好,之前朋友話活都幾好食,咁岩係附近就可以去試一試~朋友系門口睇左餐牌見到個紐青口扁意粉$就話要食~咁就入去~🍽️我叫左荷蘭大啡菇西西里義大利飯,味道非常突出😌,大啡菇亦是一大重點,充滿水份之餘菇味濃鬱。飯粒口感半生熟,食到黑松露味,融合茄醬同啡菇的香氣😆,口味層次豐富。朋友點左紐西蘭有機青口 馬來西亞叻沙, 扁意粉扁意粉煮得岩岩好,唔會太淋,食落好有彈性😚,好有口感,不錯!而藍青口配叻沙汁都幾夾😋,叻沙汁都幾濃鬱,藍青口份量都幾多😍最後來一杯TEA FOREST好清新,好fresh.餐廳嘅裝修風格好有異國風情嘅味道而且坐得到好舒服好寬敞光猛,有機會再來。

2022-09-13 96 瀏覽
約左好耐無見既好姐妹聚舊,由於友人喜歡食外國菜, 所以我們就去左一間主打西餐既餐廳。當日我們都點左:蜆肉白酒蒜片橄欖油炒扁意粉$128🍝,意粉煮出黎食落煙韌黏口,非常掛汁,口感不俗。另外, 蜆肉分爽口,配料都好多,而且醬汁厚身黏香, 加上配有少少芝士碎配, 搭起來甚為清新,令人胃口大開。煎比目魚 蕃茄莎莎 薯蓉$158🐟,比目魚外皮煎得香脆,內裡肉質鮮甜,加上番茄醬融入海鮮的鮮甜,味道自然又清爽薯蓉煮出黎較為濕潤和軟腍。飲品配一杯Espresso Martini $78,香濃回甘。另外值得一提既系餐廳環境優雅大氣, 但以呢個平民化價錢黎講, 絕對值得大家一試。🍸

當日我們都點左:

2022-09-10 157 瀏覽
🎈環境開揚光猛,看出去是海景,很不錯。而且週末都可以用OpenRice網上訂位,十分方便。.我們一行5人先叫了2份,黑毛豬和軟殼蟹意大利飯,結果這兩個都好味,於是再叫多了這兩個各一份。.🎈食評.慢煮西班牙有機黑毛豬,非一般黑醋,薯蓉 $150 ⭐️⭐️⭐️⭐️我覺得最正是這件豬扒有少少肥有邊邊,不會太肥油之餘又有保留到一份輕輕的香油口味,豬肉肉質實爽,有豬肉味。因為好味,我們決定再叫一份,反正5人只先叫了2個主食。.👇第二份,賣相有少許不同,都是好味。有幾條香脆的香芋脆條,除令賣相更美外,味道亦十分好,也帶出多種口感,包括肉的𡁻頭、有脆條、有椒和豆的蔬菜等。.軟殼蟹龍蝦汁意大利飯 $148 ⭐️⭐️⭐️⭐️這個亦好好味,我們也多叫了一份,不過真的十分鹹,影響享受度,兩份都嚴重過鹹,幸好本身味道好味。意大利飯有少少煮不夠,有些少生米,意大利飯不易煮,很多餐廳都有煮不透的現象。.脆炸魚柳,薯條 $88 ⭐️⭐️⭐️⭐️薯條炸得香脆,魚柳有點炸過了,少一點會比較好,現在層脆皮有一點點炸得太硬。.🎈總體來講,味道很不錯,如能減少鹹度就十分完美,又有海景,坐得舒服。
🎈環境
🎈食評

慢煮西班牙有機黑毛豬,非一般黑醋,薯蓉

👇第二份,賣相有少許不同,都是好味。

軟殼蟹龍蝦汁意大利飯 $148 ⭐️⭐️⭐️⭐️

軟殼蟹龍蝦汁意大利飯