有排冇約朋友出嚟食飯,今次經過北角,就走入去呢間餐廳度食飯,餐廳係寵物友善餐廳,方便主人帶埋寶貝一齊食飯,好奇之下走咗入嚟,試下啲嘢食好唔好食先炸軟殼蟹黑松露忌廉意粉$148叫咗呢款忌廉意粉套餐,包埋是日餐湯,係粟米忌廉濃湯,質地比較稀,帶淡淡既粟米味意粉上面有原隻軟殼蟹,相當打卡,黑松露醬汁比較杰身,需要盡快拌開食用,配料除咗有主角軟殼蟹,仲有洋蔥粒、蘑菇粒等,軟殼蟹切開酥脆,入口帶有鮮味,味道唔錯活 全日素早餐 $138窩夫轉牛角酥+$10另一款揀咗食全日早餐,有分素食同正常版本,今次揀咗素食,素食有牛油果醬、素鴨、炒蛋、蘑菇、茄汁豆等,揀咗將窩夫轉做牛角酥,仲有一小杯蜜糖可以加黎食,素鴨食落幾有咬口,將牛油果醬搽落個牛角酥上,食落清新

炸軟殼蟹黑松露忌廉意粉$148

活 全日素早餐 $138
窩夫轉牛角酥+$10
最近我去咗北角的活LITM,真係被佢嘅環境吸引到!🍃 餐廳裝潢簡約而舒適,白色調加上自然光,令人感覺好chill!🥰 無論係同朋友聚餐定係獨自放鬆,都非常合適,仲可以帶寵物黎!蛋黃忌廉汁慢煮雞胸長通粉 ($108)呢道菜真係令人驚喜!雞胸肉煮得恰到好處,肉質滑嫩,配上香濃的蛋黃忌廉汁,真係一流!🍗🍝 長通粉吸收咗所有汁味,食完真係好滿足,簡直係comfort food嘅代表!👍慢煮雞胸芝士墨西哥餡餅 ($88)呢個餡餅外脆內軟,芝士融化得剛好,味道清新無辣味,搭配凱撒沙律醬,真係好合拍!🧀🥙 每一口都令人感到清新,特別適合夏天食!🔥朱古力醬香草雪糕配窩夫(半份) ($68)呢個甜品真係完美收尾!🍦😋 窩夫可以揀半份,無需擔心胃口細食唔哂!就算半份,都有兩件好大件,絕對夠食!香草雪糕滑腻,加上濃郁嘅朱古力醬,口感超級好!每一口都好滿足,食完心情都好得意!💖活LITM真係一間值得一試嘅慢活寵物友善餐廳🐶🐱環境舒適又chill,食物又好味,適合同朋友主子們聚餐一齊享受悠閒嘅下午。😌💕

蛋黃忌廉汁慢煮雞胸長通粉 ($108)

慢煮雞胸芝士墨西哥餡餅 ($88)

朱古力醬香草雪糕配窩夫(半份) ($68)

平時外出工作開會,完咗都想搵一間舒服嘅Cafe同同事嘆返個late lunch。今次去開北角,就試咗北角匯人氣Cafe 「LITM 活Cafe & Restaurant」。下午3點入座,同時間有Lunch Set和Afternoon Tea供應,每人叫一set分享,超滿足!Lunch Set - 慢煮法國無激素烤雞(半隻)配黑松露忌廉 ($158)👍🏻慢煮烤雞時間拿捏得非常好,雞肉嫩滑Juicy,配菜有薯蓉和瓜,非常美味。👍🏻是日餐湯是香濃蕃茄湯,岩哂鍾意酸嘅朋友,非常濃郁。👍🏻套餐原本附送指定飲品,亦可以以優惠價加錢轉其他特色飲品。我就點了玫瑰鮮奶咖啡 (另加$25),奶泡賣相精緻,玫瑰花味芳香撲鼻,不過個人覺得少甜,唔需要另加糖。下午茶 - 椰香牛肝菌白菌忌廉長通粉,配以溫泉蛋 ($68)👍🏻雖然係下午茶,不過長通粉份量十足。將溫泉蛋和長通粉拌勻,好食,如果牛肝菌白菌更多會更加加分!👍🏻秋天限定榛子鮮奶咖啡 (另加$45),榛子味香濃,咖啡香醇,非常適合配下午茶。Cafe環境舒適,有落地大玻璃,採光度一流,坐得幾舒服,侍應服務都好!而且貼心劃分兩個區域,滿足不同客人的需求。一邊是舒

慢煮法國無激素烤雞(半隻)配黑松露忌廉

👍🏻是日餐湯是香濃蕃茄湯,岩哂鍾意酸嘅朋友,非常濃郁。

玫瑰鮮奶咖啡

椰香牛肝菌白菌忌廉長通粉,配以溫泉蛋

榛子鮮奶咖啡

Cafe環境舒適,有落地大玻璃,採光度一流,坐得幾舒服,侍應服務都好!而且貼心劃分兩個區域,滿足不同客人的需求。一邊是舒適的客人用餐區,另一邊是專為主人與寵物一同用餐而設的外賣區,可以帶埋毛孩一齊嚟chill,真係perfect!

Menu:
2024-09-07
玫瑰鮮奶咖啡
椰香牛肝菌白菌忌廉長通粉,配以溫泉蛋
榛子鮮奶咖啡
2024-09-08 188 瀏覽
今日去咗間寵物友善餐廳🐕🐕‍🦺🐩好適合帶埋寵物一齊嚟,佢仲有寵物餐單🐾🦴每人低消一杯飲品⭐️意式安格斯牛肉醬,溫泉蛋長通粉熱辣辣嘅通粉,配上冰涼嘅半熟溫泉蛋🥚長通粉硬度剛剛好,非常有口感⭐️雙重朱古力雪糕窩夫🧇佢有兩大球朱古力雪糕🍦窩夫配埋朱古力雪糕好惹味,好好食👍🏻😋⭐️LIMT果茶🍊🫖茶味唔算濃,但有滿滿嘅西柚肉,好有口感⭐️桂花蜜🍯上面鋪滿桂花,聞落去好香桂花嘅香味,但飲落去味道比較淡

⭐️意式安格斯牛肉醬,溫泉蛋長通粉

⭐️雙重朱古力雪糕窩夫🧇

⭐️LIMT果茶🍊🫖
茶味唔算濃,但有滿滿嘅西柚肉,好有口感

⭐️桂花蜜🍯
上面鋪滿桂花,聞落去好香桂花嘅香味,但飲落去味道比較淡
2024-09-06 294 瀏覽
三位同事都係八月生日,喺公司附近搵到呢間餐廳食評幾好,就請三位八月之星去食lunch🥰🥰但係好可惜,我哋四個人都覺得啲嘢食好失望🫣🫣餐湯係羅宋湯,味道幾好,而且熱辣辣👍🏻兩個人嗌咗豬鞍,又肥又韌,食得好辛苦,味道亦都好一般😔另一個嗌咗炸軟殼蟹意大利飯,一上到嚟見到隻軟殼蟹嘅顏色都已經好唔開心啦,灰灰地咁,食落又唔脆又唔香,意大利飯就尚算可以😟另一個嗌咗青口意粉,有四粒細細隻青口,意粉味道一般😔我加錢叫咗杯凍朱古力,好稀,唔香濃😟餐廳環境都算大坐得幾舒服,侍應服務都好,但食物就真係失望😔
但係好可惜,我哋四個人都覺得啲嘢食好失望🫣🫣
餐湯係羅宋湯,味道幾好,而且熱辣辣👍🏻
兩個人嗌咗豬鞍,又肥又韌,食得好辛苦,味道亦都好一般😔
另一個嗌咗青口意粉,有四粒細細隻青口,意粉味道一般😔
我加錢叫咗杯凍朱古力,好稀,唔香濃😟
餐廳環境都算大坐得幾舒服,侍應服務都好,但食物就真係失望😔
2024-07-04 734 瀏覽
同狗狗去北角玩,玩完最緊要就係搵間有冷氣既pet friendly餐廳醫肚😌搵到呢間cafe有寵物專區,會用外賣餐具同收返餐具錢.Cafe都有寵物menu,不過狗狗對好多食物都有敏感,就無食到喇~.整體上食物份量唔大,加多個小食先夠飽.✨墨西哥泰式豬肉芝士餡餅✨估唔到都幾辣🔥好多辣椒喺入面,餅皮就比較乾,食食吓覺得有d難吞✨雙層豬柳漢堡班戟配薯條✨班戟皮鬆軟,整體都唔錯✨酥炸魷魚圈✨炸皮做得幾好食,調味適中,魷魚都唔會靭✨芝士奶蓋美式咖啡、焙茶鮮奶✨飲品比較細杯,如果大杯d就好,焙茶鮮奶見到落左好多茶粉,但茶味唔算好突出🍵芝士奶蓋配美式咖啡都幾得意,多左一重口感
整體上食物份量唔大,加多個小食先夠飽
✨墨西哥泰式豬肉芝士餡餅

✨雙層豬柳漢堡班戟配薯條
✨班戟皮鬆軟,整體都唔錯

✨酥炸魷魚圈
✨炸皮做得幾好食,調味適中,魷魚都唔會靭

✨芝士奶蓋美式咖啡、焙茶鮮奶
這間餐廳除咗比狗可以喺室內食嘢之外,食物質素差!牛扒勁韌本人9點order 咗個甜品,大約21:20 無啦啦播生日音樂,將個甜品就寫咗Happy birthday加個人名(但我不是生日)之後個員工話信錯咗俾我!直到我21:40 向職員查詢我order才發覺餐廳員工將我order甜品比咗頭先生日嗰位,而生曰嗰位客戶原來冇order 甜品,我非常非常非常之唔開心,因為這個甜品一直都好想食🥺🥺🥺

2024-06-22
空腹進店,扶牆出來🔥任何人錯過這個西餐我都會傷心🥹含淚出攻略‼️環境很舒適,簡約優雅白天窗位置可以看見外景晚上室內小台燈很有情調餐廳里都是本地人🇭🇰一家大小溫馨聚餐~情侶來場甜蜜約會~三五知己吃飯暢談~-定個小目標,把他們家都嘗試一下1⃣️意粉🍝✅黑松露溫泉蛋忌廉意粉濃郁的黑松露配上香甜的溫泉蛋拌一拌忌廉意粉,簡直絕配!!吃過一口,還想再吃下一口😋2⃣️主菜🥩✅慢煮法國烤雞黑松露忌廉+配薯蓉香料味道剛剛好雞肉很香特好吃!!忌廉結合薯蓉口感更豐富3⃣️甜品🍮✅牛角酥窩夫配抺茶紅豆念念不忘這道甜品!!窩夫沾滿抹茶雪糕入口很鬆軟甜香~整個人都變得軟綿綿的!4⃣️飲品🍹✅滿天星(蝶豆花+柚子蜜)名字一聽就很浪漫顏色也特別治癒~喝起來甜甜蜜蜜❤️✅蜂巢鮮奶咖啡春日限定🌸很有創意的飲料將咖啡倒入鮮奶中攪拌一勺蜂蜜甜度剛剛好記住北角還有這家寵物友好西餐餐廳分開兩個入口落地玻璃窗有節日打卡位可以帶上寵物一起記錄哦🐶
空腹進店,扶牆出來
🔥任何人錯過這個西餐
我都會傷心🥹含淚出攻略‼️

環境很舒適,簡約優雅
白天窗位置可以看見外景
晚上室內小台燈很有情調
餐廳里都是本地人🇭🇰
一家大小溫馨聚餐~
情侶來場甜蜜約會~
三五知己吃飯暢談~
定個小目標,把他們家都嘗試一下

1⃣️意粉🍝
✅黑松露溫泉蛋忌廉意粉
濃郁的黑松露配上香甜的溫泉蛋
拌一拌忌廉意粉,簡直絕配!!
吃過一口,還想再吃下一口😋

2⃣️主菜🥩
✅慢煮法國烤雞
黑松露忌廉+配薯蓉
香料味道剛剛好
雞肉很香特好吃!!
忌廉結合薯蓉口感更豐富

3⃣️甜品🍮
✅牛角酥窩夫配抺茶紅豆
念念不忘這道甜品!!
窩夫沾滿抹茶雪糕
入口很鬆軟甜香~
整個人都變得軟綿綿的!

4⃣️飲品🍹

✅滿天星(蝶豆花+柚子蜜)
名字一聽就很浪漫
顏色也特別治癒~
喝起來甜甜蜜蜜❤️

餐廳分開兩個入口
落地玻璃窗有節日打卡位
可以帶上寵物一起記錄哦🐶
2024-03-04 1190 瀏覽
住在附近,週六同家人試下新嘢,比較少去-期,所以得登查-下第-期的餐廳,最後選了這間,因為好多選擇,all day breakfast, 甜品,coffee, 沙律,意粉,牛鷄魚。最近減醣中,所以比較少吃意粉,而這間有比較多choices。我們叫了(1)雞:好juicy, 二塊,份量也大,味道很好(2)魚:唔食魚皮的我,也全吃了(3)牛扒:半生熟剛好,薯條也超好味(4) fish and chips : 也很出色。總括:所有食材有d 質量,味道也出色。雖然週六中年,主菜沒有包任何飲品。但食物質量好,所以仍覺高勝價比。因為食物好,我們也很願意再點飲品,有興趣試下coffee and milk shake, 果然也很好味😍。走時見到有dinner menu, 原來有d dinner set 好抵,下次會來試下。希望小店可以保持質數,支持住。
總括:所有食材有d 質量,味道也出色。
午餐
年后回香港啦,下班和朋友吃饭不知道选什么餐厅,但不想吃中餐了,随便挑了离公司近的这家【活limt】 发现还蛮惊喜的👉餐厅在北角汇一期,简约浅色调装修让人感觉很舒服,景观位可以看海,很适合在这里spend一个慵懒的周末早晨or午后,带上家里的小朋友/小宠物来 还可以在海边散散步(餐厅宠物友好哦!)🥩慢煮西班牙黑毛猪一份猪扒有两大块 分量不少,肉的质感不错,盘子里黑色的是黑醋,配黑毛猪肉很特别的味道,但美中不足的是猪扒做得有点柴了🍝黑松露温泉蛋忌廉意粉黑松露是我很喜欢的味道!温泉蛋一拌进去 让这一份意粉的味道再上一个档次!意粉的硬度也是OK的,整体都很赞🍮牛角酥窝夫配抹茶红豆美美的甜品让人心情愉悦,窝夫(华夫饼)使用可颂🥐压的,外脆里软的口感,抹茶雪糕比较甜 很适合用窝夫沾着吃饮品点的是一个咖啡☕️和一杯柚子苏打(叫做满天星) 饮品也是做得很好看!真的很适合打卡哦

慢猪黑毛猪配意大利黑醋

2024-02-17
黑松露温泉蛋意粉
满天星柚子苏打
2024-02-14 621 瀏覽
初四唔知有咩餐廳會開,食左幾日中餐試下呢間西餐廳。結果幾好味,而且餐廳歡迎寵物,又有唔少食客來拜年,西餐廳都可以好熱鬧。2人套餐有沙律。主菜叫左軟殼蟹意大利飯,少少少辣好味比目魚薯蓉,都好好味,魚好新鮮甜品每人有杯桂花蜜。2個人都有得坐梳化位,好闊落,坐得好舒服

2人套餐有沙律。

主菜叫左軟殼蟹意大利飯,少少少辣好味

比目魚薯蓉,都好好味,魚好新鮮

甜品

每人有杯桂花蜜。2個人都有得坐梳化位,好闊落,坐得好舒服
2024-02-13
2024-02-02 645 瀏覽
周末去寵物展之前,我先帶啤啤🐶去北角人氣寵物友善餐廳。為迎接新春,都換了新裝,加了新年裝飾🧧,可以同主子打卡! 除此之外,餐廳亦都推出咗新年禮盒給各主子🐶🐲龍年賀年寵物禮盒,包裝精緻🎁,裏面一共有四款寵物鮮食,每款造型精美,有💛元寶型的黃金滿屋(火雞)、🧡大吉型的龍年大吉(鹿肉)、💜粉紫色龍精虎猛、及🩷粉紅色的年年有餘😍 至於主食,餐廳亦會不時更換菜式,主打的all day breakfast , 用料豐富新鮮,製作用心,炒蛋嫩滑帶蛋香,窩夫🧇香脆配楓糖漿好滋味!香煎比目魚配馬來喇沙醬,外脆內嫩,有特色又惹味!

2024-01-21 538 瀏覽
約朋友午餐選了這間cafe, 午餐選擇多而且不算人多,可能北角匯太多餐廳選擇。 其實坐位很好,以為傍邊會有海景欣賞,怎知遇著裝修,圍了板咩都睇唔到,本來我地午餐尚算早既時段可以靜靜地傾計,食到近午餐繁忙時間後面枱有客人到就大大聲講野,好似茶餐廳咁。 食物本身都唔錯嘅,店員招待一般啦!
2024-01-16 580 瀏覽
平日嚟到呢間白色cafe,唔使排隊,嘢食同埋飲品選擇都唔少是日餐湯 南瓜湯午市套餐可以揀湯或者飲品比較稀嘅南瓜湯但係都夠味 唔會話飲到飽晒🤣香草蕃茄煙鴨胸意大利粉 ($108)份量唔少 鴨胸煎得靚 意粉蕃茄汁夠濃 意粉有少少煮得太腍 可能煮少1分鐘就啱啱好活全日早餐 ($138)waffle 夠鬆脆 仲有炒得唔錯嘅炒滑蛋、薯餅、腸仔、煙三文魚、茄汁豆 (比較少😅) 夠晒豐富Superbowl ($108)好豐富又有營養嘅健康bowl🤩 好大份好飽 雞胸好大件唔嚡 牛油果蓉調味足 唔會好寡溫泉蛋都煮得啱啱好焙茶鮮奶 (+$35)本身問侍應可唔可以走甜,佢話唔可以,但係老闆坐咗我哋隔離就即刻改正話可以😅焙茶味好濃👍🏻 佢用嘅牛奶唔夠濃厚所以會有少少稀,如果冇咁稀就更加好啦—𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $150 𝗉𝗉🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7.5/10📍 活 LITM北角北角邨里1號北角匯一期地下G01&G32號舖—
平日嚟到呢間白色cafe,唔使排隊,嘢食同埋飲品選擇都唔少

是日餐湯 南瓜湯

午市套餐可以揀湯或者飲品

比較稀嘅南瓜湯但係都夠味 唔會話飲到飽晒🤣

香草蕃茄煙鴨胸意大利粉 ($108)

份量唔少 鴨胸煎得靚

意粉蕃茄汁夠濃 意粉有少少煮得太腍 可能煮少1分鐘就啱啱好

活全日早餐 ($138)

Superbowl

Superbowl ($108)

好豐富又有營養嘅健康bowl🤩 好大份好飽

雞胸好大件唔嚡

牛油果蓉調味足 唔會好寡

溫泉蛋都煮得啱啱好
焙茶鮮奶 (+$35)

𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: yes

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $150 𝗉𝗉
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 7.5/10
📍 活 LITM
北角北角邨里1號北角匯一期地下G01&G32號舖
Superbowl
2024-01-10 389 瀏覽
羅勒青醬慢煮雞胸意粉 $108雞胸咬落去好juicy,意大利粉咬口岩岩好,再加埋個醬,好味😋慢煮法國無激素烤雞(半隻)、黑松露忌廉,配薯蓉 $158烤雞焗得啱啱好,黑松露忌廉好香,連埋個薯蓉一齊食😋👍🏻Tiramisu蛋糕 $52第一啖咬落去,咖啡味都好濃郁,啲蛋糕都好滑😋開心果芝士蛋糕 $58開心果味好重,芝士蛋糕焗得岩岩好,好食😋抹茶鮮奶 $45抹茶味好濃郁,啲鮮奶好滑,好飲😋日本靜岡焙茶鮮奶 $45靜岡焙茶入口後有啲甘,但配返個鮮奶中和返,好飲😋
羅勒青醬慢煮雞胸意粉 $108

慢煮法國無激素烤雞(半隻)、黑松露忌廉,配薯蓉 $158
烤雞焗得啱啱好,黑松露忌廉好香,連埋個薯蓉一齊食😋👍🏻

Tiramisu蛋糕 $52
第一啖咬落去,咖啡味都好濃郁,啲蛋糕都好滑😋

開心果芝士蛋糕 $58
開心果味好重,芝士蛋糕焗得岩岩好,好食😋

抹茶鮮奶 $45
抹茶味好濃郁,啲鮮奶好滑,好飲😋

日本靜岡焙茶鮮奶 $45
靜岡焙茶入口後有啲甘,但配返個鮮奶中和返,好飲😋
2023-12-15
10 分鐘 (堂食)