2024-07-14 107 瀏覽
經常同朋友係呢到買外賣,我地都覺得性價比高,份量多,味道唔錯,野飲都唔錯,鍾意佢地杯奶茶,但好似無乜人認識呢間小店!希望多d人會幫襯佢地啦今次叫左咖喱牛腩米粉,佢地好好幫我轉做米粉唔洗加錢

今次叫左咖喱牛腩米粉,佢地好好幫我轉做米粉唔洗加錢
午餐
2023-07-21 428 瀏覽
D間出名海南雞,試左,真係OK,雞都比較滑,份量又多,油飯又香,估計我可以食到兩碟😂😂😂😂😂😂,同埋服務職員服務態度好,略嫌地方有點窄,否則應該會經常黎食
2020-03-18 1491 瀏覽
海南仔 17 March 2020HKD 46, it’s hot, with greenery crunchy green peppers, not sure can i say it al dente 有嚼勁的, stir fry Shahe fen 沙河粉 河粉with lean sliced chicken. Yum, fresh, which i always describes their pthe chef is bona fide 有誠意的 i mean to describe their prowess and heart.
海南仔 17 March 2020

2018-01-28 1867 瀏覽
  晚上6點幾行過,係門口睇過餐牌覺得唔錯,就決定揀呢間食晚餐,一入到門口見到只有2-3枱客,坐底睇一睇餐牌見到有好多不同類型既選擇,但最後都係揀咗食小菜套餐,叫咗個茄子班腩同椒鹽鮮魷。等緊上菜既時候陸續有好多人入黎,因為餐廳環境比較細,所以好快就已經坐滿哂了。  小菜套餐包括例湯、白飯、飲料,所有小菜即叫即炒,但都唔會話要等好耐。椒鹽鮮魷好脆,炸分又唔會好多,魷魚咬落唔會韌,比得上大排檔水準。茄子班腩個味唔錯,茄子入味,但班腩就唔太好食,下次都唔會叫班腩。
椒鹽鮮魷
茄子班腩
2018-01-27
椒鹽鮮魷
2017-11-30 1120 瀏覽
又來大埔搵食了,原本想去食餃子,但去到發現餐廳無開,望到對面有呢間小店,就即管試下啦。餐廳面積比較細,主要做街坊生意,入面每個客都同店員好熟,雖然我去嘅時候已經兩點,但餐廳仍然差唔多坐滿。顧名思義,呢度主打東南亞食物,星馬越泰都有,但亦有提供中餐,夠晒多選擇。午餐大約四十蚊送湯及飲品,非常抵食。落單後店員好快送上例湯,今日係青紅蘿蔔豬骨湯,湯煲得好出味,蘿蔔亦好淋,比一般茶餐廳嘅例湯好飲。今日食咖喱牛腩飯,咖喱汁微辣,送飯一流,唔夠汁的話可以問店員加,牛腩煮得夠淋入味,份量都幾多,可惜薯仔只有一大舊,亦煮得唔夠淋,食左幾啖就要放棄了。

午餐大約四十蚊送湯及飲品,非常抵食。

2017-11-28
再次大埔介紹~~ 其實同事都好有心去食好嘢,所以推介我去吃一間小店!午市我們也怕沒有位置,因為店子小小...只好爭取最好的時間前去哦~~ 店內位置的確有限,我們一行3人坐在中間的圓枱。 午餐選擇不算很多,但大家其實可以睇餐牌選擇,可惜當日店員沒有給我們餐牌。 我們三人分別叫了洋蕙雞排腸仔飯,豉椒牛肉炒河和京都肉排飯。洋蕙雞排腸仔飯~~朋友評價:雞排不會很老,而且汁易入口唔會好鹹!!所以正常飯餐不太特別的選擇! 豉椒牛肉炒河~~我的午餐!的確有鑊氣! 而且牛肉煮得剛剛好,如果汁多少少會比較好!但個汁和河粉是配合的! 京都肉排飯~~我當然有偷來吃!是有水準之作!帶點甜甜酸酸~~我朋友是味精測試完~事後也證明不加味精! 大埔小店很多,也有很多是有心的,當然也需要撞運氣!因為我們走的時候~店肉已經坐滿人了!______________________________歡迎邀稿/合作試用/出席活動:To Connect On:Email: mingproduce@gmail.comMore Reviews on:L. Ming FB: https://www.faceb

午市我們也怕沒有位置,因為店子小小...
只好爭取最好的時間前去哦~~

店內位置的確有限,我們一行3人坐在中間的圓枱。

我們三人分別叫了洋蕙雞排腸仔飯,豉椒牛肉炒河和京都肉排飯。

洋蕙雞排腸仔飯~~

豉椒牛肉炒河~~我的午餐!

京都肉排飯~~

我當然有偷來吃!是有水準之作!帶點甜甜酸酸~~
我朋友是味精測試完~事後也證明不加味精!

大埔小店很多,也有很多是有心的,當然也需要撞運氣!
因為我們走的時候~店肉已經坐滿人了!

歡迎邀稿/合作試用/出席活動:
To Connect On:
Email: mingproduce@gmail.com
More Reviews on:
L. Ming FB: https://www.facebook.com/blogger.l.ming/
明太子的生活記事本(我的BB日記) FB:
L.Ming BLOG: http://mingproduce.blogspot.hk/
Ztyle: http://mingproduce.theztyle.com
IG: www.instagram.com/ming.pa/
Openrice: https://www.openrice.com/zh/restaurant/userinfo.htm?userid=63738402

L.Ming 吃喝玩樂的日記

明太子的生活記事本
2017-10-27
2017-08-22 743 瀏覽
大埔一向多好野食,而係鐵路博物館附近都有間叫「海南仔」既街坊食堂。入面店面小,繁忙時間一定好多人,但老闆都做外賣。平時我地通常叫外賣,今日我地就第一次dine in。當日正值下午茶時間,但店員提醒,午餐都仲可以order。我叫左一個雪菜肉絲米粉,配飲品只係$31,最重要份量夠!我呢d大食既人都食得飽!男友則點左雞扒腸仔飯配黑椒汁。本來個飯係配火腿,但侍應姐姐都願意換腸仔呢d就係人情味!值得一讚既係我要求凍華田少冰,姐姐真係有幫我少冰!而且華田味濃,無偷工減料。抵讚埋單加兩杯凍飲只係$66,真係要多多支持呢種小店

當日正值下午茶時間,但店員提醒,午餐都仲可以order。

雪菜肉絲米粉

呢d就係人情味!
黑椒雞扒火腿飯
凍阿華田

埋單加兩杯凍飲只係$66,真係要多多支持呢種小店
2017-08-17
下午茶
雪菜肉絲米粉
黑椒雞扒火腿飯
凍阿華田
路過見到新開小店,就入去試一試先!鋪頭唔算大,一眼望晒但勝在兩旁有二人卡座。另外中間有幾張小圓枱,如果坐圓枱就要有心理準備背脊有機會被行過嘅人碰到。新開張營運模式有啲亂。阿姨落單要慢慢寫,要耐心等候一下。雖然店名叫海南仔,除咗有海南雞之外,仲有咖哩,喇沙,西餐,中式小炒。🔻🔻🔻🔻是日點選🔻🔻🔻🔻$42 - 金牌焗豬扒飯 (飯唔會太乾,肉亦算厚)$56 - 雞扒拼豬扒餐wif蒜茸汁(轉碟上)個飯好熱2個餐都送半塊牛油多士(薄薄的)跟扒餐嘅羅宋湯餐飲(咖啡唔夠熱,幾難飲下)埋單$98
路過見到新開小店,就入去試一試先!

鋪頭唔算大,一眼望晒但勝在兩旁有二人卡座。

新開張營運模式有啲亂。

阿姨落單要慢慢寫,要耐心等候一下。

🔻🔻🔻🔻是日點選🔻🔻🔻🔻

$42 - 金牌焗豬扒飯 (飯唔會太乾,肉亦算厚)
金牌焗豬扒飯
$56 - 雞扒拼豬扒餐wif蒜茸汁(轉碟上)個飯好熱
雞扒拼豬扒wif蒜蓉汁
2個餐都送半塊牛油多士(薄薄的)
跟餐的牛油多士
跟扒餐嘅羅宋湯
跟扒餐的羅宋湯
餐飲(咖啡唔夠熱,幾難飲下)
餐飲
埋單$98
金牌焗豬扒飯
2017-03-08 434 瀏覽
而家大埔墟好似越開越多食肆,唔知係唔係因為附近屋苑入伙呢?今晚諗住試下新野,就走左過黎呢間門面都幾靚既海南仔。見佢喺三角公園開左,試業左幾個月,加左一次價,而家先叫做新開張,門口幾個花牌,個價就比試業既時候高左。海南雞叫餐份量唔多,有幾個人食既可以考慮叫半隻,話明係招牌,食落係幾滑,味唔太濃,醬汁就無乜誠意,現成。其他野不過不失,唔係特別難食,又唔會特別好食點左咖哩,轉左個飯做薄餅,好唔抵,薄餅上碟既時侯好唔開心舖面少位窄,除左雞無乜特別,平日食飯都可以考慮既,但唔會係首選。
其他野不過不失,唔係特別難食,又唔會特別好食
點左咖哩,轉左個飯做薄餅,好唔抵,薄餅上碟既時侯好唔開心
  • 海南雞飯
2017-02-21 382 瀏覽
員工服務態度很好,但嘢食就…叫咗個肥牛喇沙,d肥牛試想像一下每塊有五分四都係肥膏,肉酸到我相都唔敢影,會係幾難食…我未試過食剩肥牛的,唯獨呢次…另外,個扎肉撈朦,個朦粉暖嘅?口感又冧…得個扎肉好味…其實,新開張做街坊生意,不妨俾d心機,我會俾多一次機會試,希望下次係正評你地,因為,我個人好鐘意食越南嘢,唔好再令我失望吧!
員工服務態度很好,但嘢食就…

另外,個扎肉撈朦,個朦粉暖嘅?口感又冧…得個扎肉好味…