今日同事話去海南餐廳,咁冇乜所謂既我,就梗係話ok啦,但其實心裡頭巳知道麻麻地,除左大碟之外冇乜特別好食。不過今次去到呢,招牌改左名叫大頭蝦餐廳,入面亦都輕微裝修過,一睇餐牌,多左好多選擇仲新增左越南野添,價錢就輕微加左少少🤏啦!我兩位同事,一個叫左咖哩牛腩飯,一個叫左香茅雞扒飯,我就梗係試試佢個越南生牛肉湯粉啦!先講講同事叫果兩款,賣相靚過以前好多,侍應哥哥一擺隻碟落檯巳聞到好香,佢地不約而同地讚賞質素好左,咁我個牛肉湯粉就牛骨湯底夠味又夠熱,而且份量都夠,突然變成可翻食飯堂!相信係換左廚房,如果可保持咁既水準,呢間我會推介俾大家,中上環lunch一個不錯既選擇!
2021-04-21
  • 海南雞飯
  • 咖哩牛腩飯
  • 越南生牛肉河
2020-12-22 785 瀏覽
#breakfastforlunch, #eatcheap. hey, if you follow my posts you would know that I just go anywhere just or the convenient sake. here i come to this restaurant 2nd time of the week because unfortunately I need to work in the same area again, and forgot to write a post last time (yesterday actually ) . well... I am not mad about this neither... I like this place n I am telling you why...

buttered toast
burger meat with eggs
hot milk tea with less milk
$28 (早餐)
buttered toast
burger meat with eggs
hot milk tea with less milk
2020-10-12 693 瀏覽
咖哩牛腩飯   55元+3元凍央  4/5分1. 白湯味道太淡,不是太好飲,又不夠熱,唉~2. 沒想到咖哩牛腩飯幾好味。牛腩都幾軟,咖哩是港式口味,不辣岩我口味,飯都幾多,好送飯~3. 凍央冰太多(已叫少冰),不過味道還可以既~我自己覺得茶餐廳50元以內算是便宜,50-60元就中上,60元以上就好貴。此店在中上水平,味道不過不失,勝在方便,而份量都好多我一定食得飽,所以都唔錯的。不用排隊,直接就座都幾好~~
咖哩牛腩飯   55元+3元凍央  4/5分

1. 白湯味道太淡,不是太好飲,又不夠熱,唉~
3. 凍央冰太多(已叫少冰),不過味道還可以既~

不用排隊,直接就座都幾好~~
咖哩牛腩飯
白湯
2020-10-07
10 分鐘 (堂食)
咖哩牛腩飯
2020-05-15 1163 瀏覽
兩個茶餐跟熱飲,炒貴刁同西多士,飲熱奶茶同熱杏仁霜。多士暖暖地,溶左牛油,糖漿自己按量斟。餡係食到果醬同花生醬味。貴刁炒得幾好,係淡左少少。食到兩粒蝦,份量係夠飽既。茶餐既意粉同飯,見人地枱食,都幾大碟。早餐既選項同價錢都OK。粉麵飯意粉烏冬都有。野飲都多選擇。免加一,茶餐除開,人均三四十蚊。見有些食評寫服務態度差,我自己感受就覺得一般,無特別好或特別劣。可能係繁忙時間,客多做唔切,心急語氣無咁溫柔呱。有一點值得讚賞係,收銀位置除左入門口量體溫外,仲有紙袋供食客入口罩用,算係幾貼心。
兩個茶餐跟熱飲,炒貴刁同西多士,飲熱奶茶同熱杏仁霜。

多士暖暖地,溶左牛油,糖漿自己按量斟。
餡係食到果醬同花生醬味。

貴刁炒得幾好,係淡左少少。食到兩粒蝦,份量係夠飽既。

茶餐既意粉同飯,見人地枱食,都幾大碟。

早餐既選項同價錢都OK。

粉麵飯意粉烏冬都有。

野飲都多選擇。

免加一,茶餐除開,人均三四十蚊。

見有些食評寫服務態度差
,我自己感受就覺得一般,無特別好或特別劣。
可能係繁忙時間,客多做唔切,心急語氣無咁溫柔呱。

有一點值得讚賞係,
2020-05-15
下午茶
2019-09-24 2277 瀏覽
平時返工係上環多,下午茶時間落左樓下間茶餐廳食乾炒牛河,今次去呢間叫海南,聽聞味道都ok的。下午茶餐$42包熱飲,價錢係呢頭來講叫正常,碟牛河炒得色水都ok,不過size吾算大碟,同埋開頭覺得不太滿意係成碟牛河得一舊牛肉🤨🤨🤨果真有點無奈,同佢反應番,立刻補炒番d牛肉俾我,叫做算係甘。我飲熱杏霜,味道都ok,希望下次再來會有進步。

2019-09-24
10 分鐘 (堂食)
2019-07-14 1515 瀏覽
放咗好耐又未寫嘅食評今日就寫返下先係好多人返工嘅上環搵lunch食上環好多嘢食各式各樣都有平貴高檔頹食都有齊今日食呢間頹食茶記星期一至日都有特定嘅午餐$53 唔算話特別平但差唔多啦呢個價錢就Wednesday 廚師推介1號餐 紅酒燴牛仔粒配飯茶記味道啲仔牛仔粒麻麻地 難咬啲個汁就甜甜酸酸咁好一般嘅茶記款式咁頹䫥地嘅飯食落就唔可以叫好味架喇但佢出菜出飯嘅速度幾快咁啦食快餐或者趕時間都ok嘅價錢就一般唔算抵食嘅
放咗好耐又未寫嘅食評
價錢就一般
唔算抵食嘅
2018-11-28
2019-06-29 1073 瀏覽
是日與副局長辛勤工作至晚上八時半,在星光下信步走至上環方向,途經此海南餐廳,遂長驅直入。時值周六晚九時,餐廳人客不多,環境清靜。本局長點下肉骨茶配米粉,以及海南雞飯,與副局長分飲凍熱檸茶。肉骨茶味道濃郁,亦有青甜之味,頗為好喝,米粉及茶內之菇、肉、豆腐卜也能吸收肉骨茶的精華。海南雞飯正常水準,雞不算滑,香飯不過不失。海南雞飯另附上菜及湯,算是豐富。飽餐後,驚喜之處是有甜品奉送。由於本局長食量已達人體極限,副局長在啫喱與糖水之間選擇了後者。原來是晚糖水為腐竹糖水,味道頗甜,副局長讚譽有加。總括而言,不俗。

總括而言,不俗。

2019-06-29
2019-06-05 944 瀏覽
今日早左食晏,同一排同事想坐得舒服少少,搵左間有架位既茶餐廳。坐底先知原來係食海南雞飯做招牌,咁就梗係要叫個海南雞飯。但我發現佢餐牌其實都幾多野食,唔差,同埋每日每星期都唔同款式既野食。等左一陣,正餐終於上場。海南雞要正宗,一定係無骨!加埋個正宗油飯!咁樣先叫正!

坐底先知原來係食海南雞飯做招牌,咁就梗係要叫個海南雞飯。

等左一陣,正餐終於上場。

海南雞要正宗,一定係無骨!加埋個正宗油飯!
咁樣先叫正!
2019-06-05
1 分鐘 (堂食)
2019-05-28 566 瀏覽
上環搵晏仔食,最大難題好多地方都排哂隊,所以當人多又要好快有位,我會揀海南餐廳,通常等5mins左右就有位。今次我揀呢度嘅招牌菜海南雞套餐,有油飯、菜心、湯,有鷄脾,啱哂鍾意食肉嘅我,呢餐承惠75元。
海南雞飯套餐

2019-05-28
2019-05-04 442 瀏覽
上環係寫字樓區,係中午嘅時間真係搵食艱難啊皆因個個都係十二點至兩點呢個時間出嚟食飯,到到都迫滿晒人要搵間好食小小嘅餐廳都要排三、四個字,對於得壹個鐘飯鐘的小妹來講,時間就係金錢,最後間餐廳就完全唔駛等位海南餐廳喺上環地鐵站隔離,門面唔係好華麗,不過入面都好大下,可以坐到50人左右,所以都幾拎位,啱晒唔鍾意排隊啲小妹午餐多選擇,12點半前落街仲要有優惠價<黑椒雞扒意粉$49>雞扒有成兩大塊,上環茶餐廳有咁樣嘅份量都算幾抵食不過略嫌雞扒太肥,搣咗層皮之後都仲有記得成舊肥膏癡咗喺舊肉上面,食完有罪惡咁喎意粉份量幾多,有蕃茄汁底,加埋黑椒汁都幾惹味嘅,而且黑椒食嘅份量好多,唔會越食越乾唔係話特別好食,但係喺上環唔使排隊,又要平同唔難食嘅餐廳,海南餐廳算係唔錯

上環係寫字樓區,係中午嘅時間真係搵食艱難啊

午餐多選擇,12點半前落街仲要有優惠價

<黑椒雞扒意粉$49>
雞扒有成兩大塊,上環茶餐廳有咁樣嘅份量都算幾抵食

• 黑椒雞扒意粉
2019-02-11 526 瀏覽
農曆新年假期正式完結新既一年又開始呢餐開年飯同朋友揀左係海南餐廳到食呢到唔係 d 咩名人飯堂但係好多中上環 OL 既平民飯堂返工咁辛苦有時都係為兩餐今日我就叫左碟咖喱牛肉飯呢到 d 咖喱係港式咖哩唔會好辣應該話無咩辣味小朋友都食得今日友人叫左先碟椒鹽豬排飯等左20分鐘先黎結果佢要用10分鐘去 ko 碟飯辛苦曬另外附上餐牌俾大家睇下有咩好食每日都有唔同既例餐另外12:30p.m. 前 order 仲有得平
農曆新年假期正式完結

另外附上餐牌俾大家睇下有咩好食
每日都有唔同既例餐
另外12:30p.m. 前 order 仲有得平
2019-02-11
20 分鐘 (堂食)
  • 咖哩牛肉飯
2018-12-22 471 瀏覽
平日午市實在人多,搭檯無可避免但漏落單…的確唔………無左個餐湯…算味道差…omg凍冰冰既lunch 點食呀…外面仲要得1x度,好難受吧…一pat 野既意粉…點先…果杯咖啡,得啖水完全唔想飲成餐唔想食…
平日午市實在人多,搭檯無可避免
但漏落單…的確唔………

無左個餐湯…算
味道差…omg
凍冰冰既lunch 點食呀…
外面仲要得1x度,好難受吧…
一pat 野既意粉…點先…

果杯咖啡,得啖水
完全唔想飲
成餐唔想食…
2018-09-01 800 瀏覽
This restaurant mainly serves Singaporean food. I really love the local decoration of this restaurant. My favourite here is the Hainan chicken rice, The Laksa here is also delicious. Although the price is a but expensive, the staff here are very nice. It makes me feel like eating in Singapore. I would recommend this restaurant to my friends.
20 分鐘 (堂食)
2018-08-25 648 瀏覽
太餓了,雖然七八十元一餐午餐對打工仔來說是不便宜的,但難得來到主打海南雞餐廳,沒有理由不試一試。其實這次說是第一次是海南雞飯🤭聽得多,但不知為何好少會有機會吃。這是一個set,有菜有湯,湯算是沒有太多味精那一種。重點來到雞,好味。雖不知是哪裡的雞,但吃得出與平時的冰鮮雞或飼養雞不一樣,雞肉彈牙而肥膩,配上三種醬料:黑色的甜沾醬、蒜蓉和甜酸辣醬都是好好味的!但本人最愛甜沾醬,味道好好。而雞油飯亦香可美味,飯粒粒分明有咬口。配雞肉吃,好滿足~

這是一個set,有菜有湯,湯算是沒有太多味精那一種。

而雞油飯亦香可美味,飯粒粒分明有咬口。配雞肉吃,好滿足~
今日心情好忐忑呀,不停CHECK住XX天文台究竟幾時掛八號,預計起碼都要今晚至會有機架啦,香港天文台點會死錯人呀,個股市收渠咪放心掛LOR!小編懷著忐忑既心情去食海南餐廳,上次食過渠地既咖哩好唔錯,今次食咖哩炒飯,同樣都OK!炒飯係有D濕不過可以接受既,咖哩味夠又唔會太過鹹,小編都好滿意,唯一唔好既就係碟飯太大碟啦,已經嗌左少飯仍熱都好大碟,食死人咩!其余既都VERY GOOD! 不過縱觀分量都係好大碟,小編建議餓一日一夜去食會好D!
Seafood Laksa
Curry Seafood Fried Rice