餐廳: 海港酒家
資訊:

6天前 0 瀏覽
今日老豆生日,擺酒係房間吃圍菜,麻雀台都未收已經上乳豬,圍枱茶水又未倒,人又未坐齊,己經可以放定個乳豬係台面,市道岩岩好番少少咁樣趕台,上菜又勁快,其實唔夠人做野好心請多個人做野啦,2圍台得一個阿姐招呼,完全無咩服務,自助餐咁,唔會再去
2024-06-25 387 瀏覽
一個月過嚟呢邊一次同老人家飲茶,呢邊茶樓唔多,商場入邊有兩間選擇。呢一間係感覺比較好,同埋乾淨嘅地方又大,職員都比較好,雖然地方大,服務新嚟講算少咗少少。星期六日想喺度飲杯茶都要排吓隊,價錢都好合理,而且大大碟。每次叫春炒飯又帶碟最鍾意食過XO醬炒腸粉。今次真係記得唔好叫過多。其實就仲有幾個點心同埋甜品。但因為今日等得比較耐小朋友都肚餓我哋都未影相佢哋就已經食啦。個冬瓜湯勁真材實料勁大又甜,個紅燒嗰隻超惹味又唔會太鹹。所以呢間真係好啱老人家食

今次真係記得唔好叫過多。

2024-05-01 416 瀏覽
2點半到達,等了大約20分鐘安排入座。花了10分鐘點單,點心就等左大約半小時😐鮑汁鳳爪味道偏咸,腸粉較難食。炒飯不錯,鮮尤無味🫥 。叫了11個點心連飯,等半小時後開始陸續送5個點心來。之後突然熄一半燈,侍應前來話要截單?我們還有6款食物未到啊! 結果我們要在昏暗的環境下等點心到來。之後15分鐘左右再來多兩個點心,然後另一半燈也熄埋?! 咩事先?你哋要個大廳準備晚市便不要安排客人入座呀? 如真的只食半小時開始熄燈,可以早點同客人講,人家也可選擇不入座呀🤬🤬🤬除有個男部長外,其他侍應及收銀態度比較差。這種做生意手法氹態度實在太差劣。

鮑汁鳳爪味道偏咸,腸粉較難食。炒飯不錯,鮮尤無味🫥 。

太差劣。

2024-02-18 648 瀏覽
每次和家人聚餐都會考慮嘅海港酒家 環境地方位子大 好適合一家老少一齊聚餐依家成為同屋企人聚餐的首選地方龍蝦伊麵 -細細個已經試過😆😆😆伊麵加上蘸上龍蝦味道嘅醬汁味道絕配但係這次龍蝦份量不夠 如果人數太多就不夠分呢間成為同家人聚餐的首選地方蒸魚-調味沒算很多 魚肉唔會韌剛剛好 乳豬-烤得非常香口 外皮酥脆 肉質嫩滑 味道剛剛好蒸紅棗糕一開始以為好甜但係唔味道唔錯 有濃郁紅棗同紅糖味 而且食落唔會黏牙 酒樓有獨立包裝可以買翻屋企同屋企人開心share
每次和家人聚餐都會考慮嘅海港酒家

乳豬-烤得非常香口 外皮酥脆 肉質嫩滑 味道剛剛好

蒸紅棗糕
酒樓有獨立包裝可以買翻屋企同屋企人開心share

2024-02-14 403 瀏覽
和家人食開年飯,一行十四大一細,叫了一圍十二人的份量都夠,所以碟頭都算大。係某d一人一份既餸加了兩舊。食食下飯見到隔離枱上了咕嚕肉,睇落好靚,所以忍唔住加了咕嚕肉,經理貼心提醒兩碟抵過加大,服務好好又有禮貌又會自動自發幫手加水,所以利是都比得鬆手椒鹽鮑魚原本以為會好乾又比炸粉蓋過鮮味,但有驚喜用的是大連鮮鮑,食得出鮮味,又嫩口彈牙,炸漿不會過厚過重口味,有點肯德基的感覺惟一一樣可以挑剔既係壽包既奶黃餡,唔知點解會好粉?如果可以整到有漏油嗰種既流沙奶黃就perfect海港一向味道不錯,長輩都滿意,會再回頭,上次食既清蒸帝王蟹都另人回味無窮
又會自動自發幫手加水,所以利是都比得鬆手

椒鹽鮑魚原本以為會好乾又比炸粉蓋過鮮味,但有驚喜

乳豬
炸子雞
蒸龍躉
糯米飯
2023-10-01 1100 瀏覽
屋企人住土瓜灣,平時帶佢哋飲茶,通常都會去翔龍灣間海港度食,佢嘅味道比起土瓜灣嘅酒樓好,而且環境比較舒服。呢度嘅點心大部份都有水準,例如蝦餃燒賣都唔會令你失望。呢度嘅炸物都非常香口,但略嫌唔夠熱。有一個西米露炸球好得意,每一次我哋都會叫。除咗普通嘅點心之外,我哋都會叫嘅係叉燒燒肉米線,因為屋企人好鍾意食叉燒同燒肉,同時間佢仲有配埋大人細路都鍾意食嘅米線,所以呢個係一個唔錯嘅選擇。如果同屋企人嚟食,都真係非常適合。

2023-09-23 621 瀏覽
食物好快到,牛肉腸、醬汁餃子都唔熱既。魚湯浸菜心,落單時已講明"淋"d, 都係一望就知硬,叫佢再煮,佢叫你要生菜,ok! 但最後都係唔"淋", 講明有長者咬唔到,個廚房d人真係好有性格。
食物好快到,牛肉腸、醬汁餃子都唔熱既。

2023-02-01 1706 瀏覽
今天我和同事在土瓜灣附近工作,又到午飯時間,去到新港碼頭街翔龍灣廣場的海港酒家吃。今日只吃得簡單點叫了芥末蝦角、章魚雞粒飯、牛腸三個點心和一碟炒麵。芥末蝦角最先到了,外表炸得金黃色的四隻蝦角,裡面滿是大大隻蝦肉混和了日式芥末,入口咬落肉質爽滑彈牙,配上沙律醬同吃,非常合拍又惹味。章魚雞粒飯細細盎飯量不多,雞粒肉都很結實;不過章魚粒就少些,飯底夠咬口就蒸得不錯。牛肉腸粉的粉皮煙韌卻過厚,牛肉餡料很多,但同樣亦加了很多粉混和,沒有什麼牛肉味道比較失色。銀芽肉絲麵盞外形有些心思, 六個炸得筒形的麵咬落爽脆非常,外型討好且好吃。韭皇銀芽肉絲芡汁另外用兜裝開,吃時淋上麵盞上面同吃更加滋味。總括今餐水準都不錯,而且價錢亦十分經濟,下次都會再來光顧。

總括今餐水準都不錯,而且價錢亦十分經濟,下次都會再來光顧。
2023-01-20
2023-01-15 1051 瀏覽
本身開開心心去飲下午茶 點知食鮑魚燒賣個時無啦啦掉左枚生鏽鐵釘出黎 都唔知其他食左落肚的有無 當場同職員反映左 但佢只係話取消呢籠點心的收費 我俾番錢你地食左佢啦食到一肚火 之後唔會再幫襯 都會幫你地好好宣傳下 叫身邊人都唔好黎食呢一餐完全係差、劣評。完全明白要佢廚房的衛生情況有幾欠佳,應該話直情係無衛生。完全唔理解點解會可以有咁的情況出現。我地都懷疑粒釘應該本身是在蒸爐中,呢件事完全係惡劣、唔敢相信連續酒家會咁出品,對佢所有食物都失去信心。
本身開開心心去飲下午茶
當場同職員反映左
但佢只係話取消呢籠點心的收費 我俾番錢你地食左佢啦
食到一肚火 之後唔會再幫襯
都會幫你地好好宣傳下 叫身邊人都唔好黎食

呢一餐完全係差、劣評。
完全明白要佢廚房的衛生情況有幾欠佳,應該話直情係無衛生。
完全唔理解點解會可以有咁的情況出現。
2023-01-15
2022-09-23 1792 瀏覽
每逢大時大節中秋人月倆團圓的時侯一家人聚首一堂嘅好時機原本好想食片皮鴨,長腳蟹,但最後屋企人怕毒,最後我們見到個有龍蝦既4人套餐都幾抵食就order左呢個4人歡聚宴套餐,之後再加多煲燉湯添😋😋😋 呢個套餐有齊上湯龍蝦伊麵,鹽燒六頭鮑魚,脆皮醬燒鷄,清蒸東昇斑,西斑牙炒带子珊瑚蚌,仲有鮮果咕嚕黑豚肉。樣樣都好啱胃口😋😋😋個人最鍾意嘅係咕嚕黑豚肉🍍,波蘿肉好新鮮。鮑魚亦好大隻,炸得唔太老又唔韌,啱哂爸爸媽咪咬得到。脆皮醬燒鷄🐥, 鷄皮亦相當脆口,半隻都好大碟,我們5人都可清哂半隻。西斑牙炒带子珊瑚蚌, 份量好足,帶子好有鮮味同大大粒好爽口,珊瑚蚌亦好美味彈牙。上湯龍蝦伊麵 🦞 龍蝦大大舊好彈牙,但上湯伊麵汁略為淡口。
每逢大時大節中秋人月倆團圓的時侯
一家人聚首一堂嘅好時機

樣樣都好啱胃口😋😋😋
個人最鍾意嘅係咕嚕黑豚肉🍍,波蘿肉好新鮮。
鮑魚亦好大隻,炸得唔太老又唔韌,啱哂爸爸媽咪咬得到。
上湯龍蝦伊麵 🦞 龍蝦大大舊好彈牙,但上湯伊麵汁略為淡口。
2022-09-13 969 瀏覽
今日同同事去飲茶,呢間酒樓質素都唔錯,價錢都唔算貴,我覺得合理。我哋叫咗一個燒味飯、乳鴿、雪山叉燒包、紅油抄手。燒味飯真係超級驚喜,燒味份量好多,每樣野味道都好好。叉燒、雞、鵝,燒味飯好高質素,豉油唔會好鹹,好食到幾乎一個人食晒一碟,因為同事唔太鍾意食飯我可以一個人霸左個飯。雪山叉燒包都幾好食,甜甜地,識落我覺得似菠蘿包加叉燒包。個乳鴿我就冇咩點食,感覺上比較鹹。紅油抄手比較普通,食完一次就未必會再食。

我可以一個人霸左個飯。

雪山叉燒包都幾好食,甜甜地,識落我覺得似菠蘿包加叉燒包。

個乳鴿我就冇咩點食,感覺上比較鹹。

紅油抄手比較普通,食完一次就未必會再食。
2022-08-05 1112 瀏覽
婆婆生日,一家22人分3枱,叫左3個餐,職員有禮,食物味道中規中矩,整體來說幾滿意。味道 Taste:😋😋😋/5環境 Ambience:🙂🙂🙂/5服務 Service:🙂🙂🙂🙂/5消費 Spending: $400 /人 Person推介度 Recommendation:3.5/5

味道 Taste:😋😋😋/5
環境 Ambience:🙂🙂🙂/5
服務 Service:🙂🙂🙂🙂/5
消費 Spending: $400 /人 Person
推介度 Recommendation:3.5/5
2022-04-22 1211 瀏覽
今天來到土瓜灣海港,有燒烤餐牌是這與其他海港酒樓不同之處。燒鱔咬落有彈性,可惜味粉過多遮蓋了魚味,下次可以要求走味粉,燒菠蘿唔食得都睇得何況真係好食,其他燒烤串燒也合格,這裏的甜品芒果糯米糍也非常好吃不過今晚欠奉。
2022-04-22
2022-01-10 1106 瀏覽
出名價廉物美,主要做街坊生意。用餐環境、服務就唔可以要求太多。鍾意食佢個阿拉斯加長腳蟹,唔貴又大隻,一家人食飯慳水慳力。最近發現晚市多咗串燒選擇,價錢貼近全港最平,性價比十足——————————黑松露醬燒蟶子 $27/隻 蟶子大大隻厚肉,勁彈牙,少少黑松露醬唔會搶走蟶子鮮味,重點係只賣$27隻🤪出面起碼收你$50-60。抵到爆磯燒金錢鱔 $48 皮脆肉嫩,表面少少焦香,送酒一流🤤$48有4件,性價比極高北海道元貝皇 $53 帶子肉偏細,調味亦太重手,呢個麻麻哋皇阿瑪鮑魚雞煲 $148 一煲有四隻鮑魚,雞件味道正常分量足,可自選辣道,飽肚之選百威酒(600ml)$18.8 一個字:平🤣——————————-海港晚市餐牌選擇繁多,想平平哋飲下啤酒、食下海鮮串燒,係唔錯選擇🍻🥲估唔到今晚係最後一日有晚市,希望快D開返😔

最近發現晚市多咗串燒選擇,價錢貼近全港最平,性價比十足

——————————

黑松露醬燒蟶子 $27/隻

磯燒金錢鱔 $48

皮脆肉嫩,表面少少焦香,送酒一流🤤$48有4件,性價比極高

北海道元貝皇 $53

帶子肉偏細,調味亦太重手,呢個麻麻哋

皇阿瑪鮑魚雞煲 $148

一煲有四隻鮑魚,雞件味道正常分量足,可自選辣道,飽肚之選

百威酒(600ml)$18.8

一個字:平🤣

——————————-

🥲估唔到今晚係最後一日有晚市,希望快D開返😔

2021-12-19 671 瀏覽
今日試咗黑毛豬叉燒,睇落去個樣比較淡色,原本冇乜期望,食落之後完全明白到貴係有道理嘅價值,叉燒肉味濃郁,肥瘦均勻。同一日亦都食咗鹹豬手,價錢亦都合理同埋大隻,味道亦良好,要嚟送飯一流。