2016-10-07 812 瀏覽
海皇粥店其實啲粥都幾好食叫咗個艇仔粥都幾多料個粥底幾綿但另叫再叫多個炸両就唔多好啦!次次食都淋曬!個腸粉皮係幾薄嘅,但咬落去完全唔香口要加好多甜醬麻醬先得!反而個炒麵炒得幾好,食落唔會太油都幾乾身同埋有啲鑊氣(可能係錯覺)
海皇粥店其實啲粥都幾好食
叫咗個艇仔粥都幾多料
個粥底幾綿
但另叫再叫多個炸両就唔多好啦!
次次食都淋曬!
個腸粉皮係幾薄嘅,
但咬落去完全唔香口
要加好多甜醬麻醬先得!
反而個炒麵炒得幾好,
食落唔會太油都幾乾身
同埋有啲鑊氣(可能係錯覺)
2016-09-27 585 瀏覽
家人喜歡吃粥品,而我偏愛西式的通粉早餐,自從得知海皇粥店售賣茶餐廳的通粉早餐後,這次是第二次來吃! 白粥+蝦米腸 ($22) 家人偏好清淡食物,吃白粥加腸粉就最適合不過了. 白粥沒有試,但聽說粥底軟綿,味道清淡,也算不錯. 蝦米腸 愛吃混醬腸粉的我,也吃了數條,腸粉香滑,加上甜醬、麻醬&豉油,是平價又美味的中式早餐. 餐肉腸仔煎蛋通粉配熱檸茶 ($27) 由於上次已吃過肉燥,所以這次就試別的. 餐肉沒有煎過,再加如同水煮的香腸,不太好吃; 幸好煎蛋是熱烘烘的,再加上有咬口的通粉,這個價錢尚可接受. 熱檸茶 不夠熱的熱檸茶,純粹為解膩而點的. 屯門屯門鄉事會路141-145號巴黎倫敦紐約戲院購物中心地下50號 2450 5938

白粥+蝦米腸 ($22)

蝦米腸

餐肉腸仔煎蛋通粉配熱檸茶 ($27)

熱檸茶

不夠熱的熱檸茶,純粹為解膩而點的.

2016-08-08 582 瀏覽
你沒看錯呢? 原來現在的海皇粥店,居然連茶餐廳的港式麵餐也供應,而且價錢便宜,最重要是每次到海皇粥店都不用等位,這對於我而言,實在相當方便. 港式粉麵早餐可從6款配料當中選3款,包括: 煎蛋/ 腸仔/ 午餐肉/ 火腿/ 芝士脆皮腸/ 肉燥,再配上即食麵/ 通粉/ 米粉,減肥中的我,當然不可選肥霸的即食麵,選了較為健康的通粉. 肉燥煎蛋芝士脆皮腸配通粉 ($27)最怕吃到不夠熱的湯底,幸好這碗粉熱度十足,即煎雞蛋相當香脆,配上帶甜的肉燥,肥肉不算多,以及2小條迷仔的脆皮腸,已經很豐富. 而且還配上了健康的西生菜,至於通粉是有坑紋的,煮得剛好夠煙韌,吃一碗已經很滿足. 熱檸茶熱度就不夠,入口只可說比暖熱一點,可能點咖啡會夠熱掛!其實減肥中實在不宜吃肉燥,但為食的我寧願多做運動也不想放棄美食屯門屯門鄉事會路141-145號巴黎倫敦紐約戲院購物中心地下50號2450 5938
肉燥煎蛋芝士脆皮腸配通粉 ($27)

熱檸茶

熱度就不夠,入口只可說比暖熱一點,可能點咖啡會夠熱掛!

2450 5938

$27 (早餐)
2016-07-01 475 瀏覽
位於新墟街市既連鎖粥品店 喺759對面 好易揾到店內好多位 所以都唔洗點揾位 環境尚算乾淨 我地叫咗個菜乾粥配腸粉 再加蘿蔔糕 菜乾粥係特餐黎嘅 $37 一人食黎講都幾夠飽㗎不過我略厭餸太少 菜乾只有依稀幾條 肉帶啲小硬 較難入口 腸粉唔夠滑 蘿蔔糕還好 不過店內所有東西都要自己攞 例如碗仔 水 紙巾 甜醬 麻醬 有啲麻煩
位於新墟街市既連鎖粥品店 喺759對面 好易揾到

店內好多位 所以都唔洗點揾位 環境尚算乾淨

不過我略厭餸太少 菜乾只有依稀幾條 肉帶啲小硬 較難入口
腸粉唔夠滑 蘿蔔糕還好
2016-06-30
2016-05-05 499 瀏覽
星期日晚,Vcity到處都人頭湧湧,想吃個晚飯又不想排隊都相當困難,整個商場只餘下土司工坊可以直入外,別的店外全都堆滿等位的客人. 不想等之下,決定到老麥食快餐,怎知一樣有條長龍. 走進巴倫紐商場,決定到海皇粥店看看,居然沒甚客人,那就不用多想了. 原來晚飯時段,海皇粥店也有數款飯餐,包熱飲/ 冷熱豆漿都只是$35-$38,比起大家樂更平,最重要的是不用等位,這已經相當不錯了.豬扒蛋配洋葱汁飯 ($35)豬扒都算大件,肉質偏腍,配上即煎的雞蛋及人工化蕃茄洋葱汁,胃部即時得到滿足,是正常熱辣的碟頭飯.家人選了黑椒汁的豬扒蛋飯,黑椒汁香辣惹味,比起洋葱汁更開胃好吃.熱檸水配上一杯清淡消膩的熱檸水,簡簡單又一餐.說實話,以$35 可享用碟頭飯及餐飲,而且味道正常,已經相當難得!屯門屯門鄉事會路141-145號巴黎倫敦紐約戲院購物中心地下50號2450 5938

豬扒蛋配洋葱汁飯 ($35)

熱檸水

配上一杯清淡消膩的熱檸水,簡簡單又一餐.

2016-04-20 215 瀏覽
一杯熱豆漿+一碟炒米粉=一個$21餐 +$6可以有一件油器熱豆漿豆味並不香濃,其實有啲失望,其實稱得上有啲淡炒米粉 食唔出有炒過嘅感覺,似係洽米粉撈雜菜絲咁。牛利蘇反而唔錯,雖然唔係即炸,亦都已經唔熱,但表皮仲脆脆地,中間夾住少少甜味。店中令人欣賞嘅係醬料可以任加,辣醬,甜醬,花生醬同白芝麻,想加幾多都可以任你加
一杯熱豆漿+一碟炒米粉=一個$21餐 +$6可以有一件油器
熱豆漿豆味並不香濃,其實有啲失望,其實稱得上有啲淡
炒米粉 食唔出有炒過嘅感覺,似係洽米粉撈雜菜絲咁。
2016-03-16 228 瀏覽
為何3月仍然如此寒冷,只有十多度氣溫,叫我這個超怕冷的女生怎麼辦? 寒冷的天氣下最好就是吃點熱食,所以又來到海皇粥店吃粥.迷你皮蛋瘦肉粥+齋腸 ($21)齋腸粉最喜歡自行落醬的齋腸粉,喜歡加幾多豉油、甜醬、芝麻醬&芝麻都自己話哂事. 超喜歡吃香口芝麻的我,瘋狂的加了超級多,混合的醬汁實在是腸粉的靈魂所在,熱燙且幼滑的腸粉,加上混醬,已經很滋味!迷你皮蛋瘦肉粥海皇粥店的粥底都很不錯,相當綿滑,加上肉絲、皮蛋、花生等,簡單好吃.最重要是吃碗熱粥後,體溫上升,令到怕冷的我頓時暖和了很多. 屯門屯門鄉事會路141-145號巴黎倫敦紐約戲院購物中心地下50號

迷你皮蛋瘦肉粥+齋腸 ($21)
齋腸粉

迷你皮蛋瘦肉粥

最重要是吃碗熱粥後,體溫上升,令到怕冷的我頓時暖和了很多.

2016-02-06 180 瀏覽
平常吃太多煎炸東西,久不久也要吃一點清腸,今天跟媽媽來海皇粥店,吃點清淡的吧很難得和媽媽一起吃,所以她付錢,太幸運了我要了一個皮蛋瘦肉粥,味道認真不錯粥底夠料,不會太稀,而且味道足夠又不會太咸皮蛋則著著通通,不過素聞皮蛋可以清熱氣,所以一定要吃油炸鬼夠脆,咬口一流,我喜歡點著粥吃$30,不算太貴,不過可能普通人眼中粥應該是十幾蚊一碗吧

很難得和媽媽一起吃,所以她付錢,太幸運了
我要了一個皮蛋瘦肉粥,味道認真不錯

粥底夠料,不會太稀,而且味道足夠又不會太咸

皮蛋則著著通通,不過素聞皮蛋可以清熱氣,所以一定要吃

油炸鬼夠脆,咬口一流,我喜歡點著粥吃

$30,不算太貴,不過可能普通人眼中粥應該是十幾蚊一碗吧
2016-01-28 212 瀏覽
由於個人不太喜歡吃粥,所以一年吃的次數應該只有2-3次,但是近日天氣炎寒,加上曾於FB上看到海皇粥店推出粥底火鍋,又令我想起家附近正有間海皇粥店,雖然是次不是吃粥底火鍋,只是吃輕巧的粥品下午茶餐. (FB上顯示只有數間分店有供應,屯門店沒有,所以沒得試了!)旁邊的KFC有人滿之患,這粥店卻門開羅雀,既然來到,也都試試吧!下午茶餐多達6款選擇,包括只定粥品及腸粉/炒麵等,根據不同選擇,價格也有所不同,但價錢亦只是$21-$27,如果想加配飲品/油器,價錢為$5-8,不過這天不太肚餓,純粹想吃點熱食,就沒有額外加配食品了.這海皇粥店是自助形式的,自行付款再到櫃台取食物,不似以前曾光顧的大埔店,由店員送上食物. 個人不太喜歡這種自助形式,拿着熱粥品一定要好小心!迷你南瓜粟米肉碎粥+蝦米腸 ($21)雖然是迷你粥品,但份量足有一碗之多,南瓜粟米肉碎粥幾香甜,內裡有不少南瓜肉及粟米粒,粥底夠熱亦很綿,不是開漿粉的粥底,吃罷一碗,感到全身都熱辣辣呢!蝦米腸蝦米腸粉不太香滑,但加上麻醬、甜醬、芝麻等混合來吃,味道都不錯的.迷你皮蛋瘦肉粥+齋腸 ($21)家人就選了皮蛋瘦肉粥,單看賣相都相當不俗,材料

迷你南瓜粟米肉碎粥+蝦米腸 ($21)

蝦米腸

迷你皮蛋瘦肉粥+齋腸 ($21)

家人就選了皮蛋瘦肉粥,單看賣相都相當不俗,材料很豐富.
齋腸份量亦多,相當抵食.

平常我只會生病的時候才想吃粥的,但在寒冷的冬天,喝一碗熱粥,令身體相當暖和,感覺得舒服!

2014-09-20 144 瀏覽
下午茶優惠 又抵又大碗同埋病左就係去食粥 好大件既蘿蔔糕 又大件又唔係硬既 好軟 好多蘿蔔絲 豉油唔洗太多 過鹹就唔好食 個粥夠綿 我將花生拎走曬因為花生真係唔太鐘意食 個炸兩係粥上面最正 諗唔到食咩 食下粥都幾好 下午茶 又平又抵
下午茶優惠
又抵又大碗
同埋病左就係去食粥
好大件既蘿蔔糕
個粥夠綿 我將花生拎走曬因為花生真係唔太鐘意食
炸兩係粥上面最正
諗唔到食咩 食下粥都幾好 下午茶 又平又抵
2014-07-21 232 瀏覽
細細個都鍾意食海皇粥店架喇,尤其係皮蛋瘦肉粥同免治牛肉粥~ 不過近年少機會食左,今次見倒團購$55 二人餐,即買~某日下午時段出到去,正好去海皇粥店食個late lunch~二人餐包括:- 艇皇粥~ 類似加強版的艇仔粥。一向都唔會叫艇仔粥,因為怕魚骨,今次個艇皇粥d魚片都係有好多骨... 但有好多其他料!都幾甜~- 皮蛋瘦肉粥~ 一如以往的好味~- 油炸鬼~ 夠脆冇油益味,送粥一流~- 炒麵~ 一向都唔鍾意食炒麵,今次e個都係唔夠好味吸引唔倒我,我食左一啖冇食...- 豆漿~ ok~食完咁大碗粥+油炸鬼+豆漿,真係好飽!!!
細細個都鍾意食海皇粥店架喇,尤其係皮蛋瘦肉粥同免治牛肉粥~

不過近年少機會食左,今次見倒團購$55 二人餐,即買~

二人餐包括:
二人艇皇粥套餐

- 皮蛋瘦肉粥~ 一如以往的好味~

- 油炸鬼~ 夠脆冇油益味,送粥一流~

- 豆漿~ ok~

食完咁大碗粥+油炸鬼+豆漿,真係好飽!!!
2014-06-06
用餐優惠
團購
二人艇皇粥套餐
2013-02-03 23 瀏覽
十二月中旬‧晴其實不時來這個地方,不是因為食物特別出色。而是一來這裡開通宵,幾夜都有得吃,方便。二是吃粥幾時感覺都是健康一點的。是日過了午夜,來吃碗茶乾排骨粥。茶乾粥不會太綿,但清清甜甜的,暖肚也不錯。
十二月中旬‧晴

是日過了午夜,來吃碗茶乾排骨粥。

茶乾粥不會太綿,但清清甜甜的,暖肚也不錯。
宵夜
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
2011-08-07 77 瀏覽
六月上旬‧炎熱早上去跑,要找地方吃早餐,來這裡就最好。因為這裡問得夠早之餘,粥及油器都是即叫即做,新鮮熱辣當然不錯。要了南瓜肉碎粥,粥底綿,有南瓜甜味,而且肉碎也好吃。油器可以叫迷你的,雖然味道及口感不及平常的,但總叫不太膩。要了牛利酥,似乎吃油條好一點。二十元有找,不太貴。
六月上旬‧炎熱

二十元有找,不太貴。
不錯
正常版好吃一點
$19.5 (早餐)
不錯
  • 南瓜肉碎粥
2010-07-21 55 瀏覽
是夜唔多肚餓~因為下晝食左tea…我只order左南瓜粟米肉碎粥同炒米粉-total$22.5朋友仔除左叫左個菜乾豬骨粥, 鮮蝦腸比自己,仲話驚我唔夠食~, 仲叫炸兩, 同x.o.醬炒腸粉話要一齊食~南瓜粟米肉碎粥係我o係海皇不二之選..幾清甜既粥~如果南瓜再多d~肉碎再少d就更好~哈哈~而羅漢齋炒米粉夠多料又冇咩油~食時仲暖暖地~海皇比傳統既粥店好~就係會用暖櫃heat 住d炒米炒麵~唔會食落凍冰冰…朋友仔既菜乾豬骨粥佢只食左兩啖就放棄喇…佢話煲得唔夠菜乾味~同坤記爭好遠~而炸兩好新鮮…油條仍然脆卜卜~需要等候既鮮蝦腸..我就冇試過~佢話次次黎都食呢個~咁應該都幾好啦~都係即製既x.o.醬炒腸粉..炒得幾香口~有少少焦..但用左我唔食既韭黃一齊炒~幸好朋友仔清晒唔浪費…我鍾意去呢間海皇..因為人唔係太多~座得舒服而用具同環境都乾淨~價錢仲比市區既分店平d添~..
是夜唔多肚餓~因為下晝食左tea…
朋友仔除左叫左個菜乾豬骨粥, 鮮蝦腸比自己,

仲話驚我唔夠食~
, 仲叫炸兩, 同x.o.醬炒腸粉話要一齊食~

南瓜粟米肉碎粥係我o係海皇不二之選..
幾清甜既粥~如果南瓜再多d~肉碎再少d就更好~哈哈~

羅漢齋炒米粉夠多料又冇咩油~食時仲暖暖地~
炸兩新鮮…油條仍然脆卜卜~

幸好朋友仔清晒唔浪費…

價錢仲比市區既分店平d添~..
估唔到夜晚8點幾仲有新鮮炸兩~
我既健康配搭..
2010-07-17
$22.5 (晚餐)
估唔到夜晚8點幾仲有新鮮炸兩~
我既健康配搭..
  • 南瓜粟米肉碎粥
  • 羅漢齋炒米粉
2009-08-16 59 瀏覽
一向喜歡紅湯, 番茄湯之頪最近見到海皇有番茄湯飯,終於試了.見到張相就知, 完全無紅色的番茄湯, 無番茄味, 只有蠔仔的"鯹"味.大家如果係喜歡番茄湯的, 千萬別試.
一向喜歡紅湯, 番茄湯之頪
最近見到海皇有番茄湯飯,終於試了.
大家如果係喜歡番茄湯的, 千萬別試.
貨不對版的番茄泡飯