2017-08-23 116 瀏覽
香港依家越來越少傳統粥店想食碗粥其實都有d難冇咩胃口唯有走去食碗粥叫左最鍾意食ga粟米南瓜粥大家見唔見相中有2個size大碗係正常散叫細碗係下午茶餐大差唔多有2。5碗細所以其實下午茶唔係抵好多不過自在一次可以食多款即叫即做的 牛脷酥當然好味食物永遠即做即食新鮮熱辣辣最好味
香港依家越來越少傳統粥店

當然好味
食物永遠即做即食
新鮮熱辣辣最好味
2017-07-25 126 瀏覽
跟同学上完晚课想吃夜宵,决定晚上喝粥比较健康一点。晚上人不多,很多配料已经卖完有些粥就不能点,只能点了及第粥,里面有些内脏不太敢吃,但味道还是不错的,附送的油条很赞。
及第粥
2017-02-13 250 瀏覽
20170213--下午三時多,才吃是日的第一餐,由於昨晩的任食火鍋好像還沒消化,所以隨意找點吃吧。行經名都海皇粥店,吃粥應該較清淡,店內不用等位,坐了五成人客。先付款,交食物單,等叫號數,自助取餐具和食物,一般快餐店自助形式,談不上甚麼服務,再說,店員大多是上了年紀的女店員。選了一個下午茶餐$27:迷你艇仔粥--份量應該是比平日正價的較小,因為眼見碗子小了,材料有豬皮、魷魚、花生,肉碎,粥底味道不錯,熱度十足。迷你炒麵/燒賣/餃子--拿食物時,看見這碟食物中的燒賣和餃子,心想好像不好吃,看來又乾又硬,食物入口跟賣相相付,温度只是和暖,燒賣實實的,餃子皮厚厚的,內裏的肉也不提也罷,炒麵味道平平無奇。埋單:$27,食物味道一般,幸好本身也沒甚麼胃口,心態也是放點東西到肚子裏,不然可能要另找別店再吃一頓。

選了一個下午茶餐$27:

2017-02-13
2016-12-27 366 瀏覽
上星期食南瓜粟米肉碎粥($22),啲粥好稀好水,無南瓜味,成碗粥負評,唔明點解係推介之選🙄🙄今個星期食聖誕大餐食到好熱氣,唯有食粥清淡下,揀左西洋菜豬肉丸粥($33)跟餐配半客油炸鬼,加配豆漿($5)。 首先碗粥好綿好熱,西洋菜好新鮮,豬肉丸有5粒應該係夜晚火鍋唧豬肉丸,一啲都唔彈牙。跟餐油炸鬼,唔脆,不過放落粥食都ok,豆漿竟然出奇地好味,重豆味,唔會太甜。粉嶺海皇粥店嘅粥,水準好飄忽,一時好稀,一時好綿。真係睇彩數果日大廚煲成點。

南瓜粟米肉碎粥
西洋菜豬肉丸粥
2016-12-26
2016-10-08 285 瀏覽
😪尋日去粉嶺名都海皇粥店食早餐,等左十分粥無得食。之後個店長係都要我食一盤吹到凍曬,全部店員噴曬口水落去,同我order 張單完全唔一樣嘅嘢。原來佢地之前做錯單,又5捨得倒,就想屈等得耐嘅客究其食。
2016-10-07
10 分鐘 (堂食)
$28 (早餐)
2016-06-28 349 瀏覽
兔小妹偶爾會到附近的海皇粥店醫肚,尤其是夏天,天氣悶熱又沒什胃口,就喜歡吃點清淡的粥品,順便清清腸胃。今晚男友送兔小妹回家,經過粥店見還未打烊,便進去吃點糖水,宵宵夜。男友點了綠豆沙($15) 消暑,兔小妹就鐘愛紅豆沙 ($15) ,各點了一碗,然後再配一碟炸兩 ($22)。粥店以快餐的自助形式營運,叫號取餐。很快,糖水和炸兩已預備好,男友便拿著票號到櫃枱領取。糖水份量很大,有如一碗白粥的份量。熱騰騰的糖水散發著豆的清香,兔小妹急不及待的試了一口紅豆。紅豆沙煲得稠至起沙,還有帶有淡淡的陳令香,味道很有層次。而且用料十足,紅豆圓圓肥肥大大粒,還加入百合和蓮子,令口感更豐富😋。再試綠豆沙,份量依然,綠豆豆味香濃。稠稠的綠豆沙,每一口都充滿海帶的清香。相比紅豆沙,綠豆沙味道較清淡,糖份較少,而且具有清熱消暑的功效,夏天進食最適合不過👍。至於炸兩則比較遜色,油條可能放得有點久,口感未夠脆身,而外層的粉皮拉得有點厚,麵粉感略重,味道麻麻。

紅豆沙
綠豆沙
炸兩
2016-06-12
5 分鐘 (堂食)
$20 (宵夜)
  • 綠豆沙
  • 紅豆沙
2015-07-24 416 瀏覽
唉,又腸胃炎…不知為何好像每年都要腸胃炎一兩次才行。看完醫生,本想去吃壽司,理所當然地媽咪制止,並捉我去商場內的連鎖粥店吃粥。基本上,我平時不吃粥的,只有病才吃粥,所以今年是第一次吃。平常都是媽咪或自己煲… 今次在外頭便唯有吃店舖的。本身對海皇粥店的印象是中規中矩,價錢不貴,而且衛生,味道當然沒有那些老舖這麼好。今天便來個再確認。我著媽咪坐下後,點了香茜牛肉腸、豬紅艇仔粥、(偷偷地點了) 油炸鬼及奶茶。豬紅艇仔粥夠大碗及足料,味道亦如我記憶所及,是中規中矩,但以20多元來說,是沒可以投訴的地方。油炸鬼果然是被媽責罵了,說腸胃炎還吃油炸東西,我說沒有油炸鬼怎吃粥啊,哈哈。媽屈服了,和我一人一半。雖然不是熱辣辣,但還有少少脆。香茜牛肉腸即叫即製,所以粥吃到一半才有得取,是有誠意之作。裏面大量芫茜,還有兩條小唐菜,再見誠意。還有值得一提的是奶茶有黑色一點點的東西,我要求另換一杯,但對方表示熱奶茶售光了(可能是因最後一杯才有的茶碎?)。怎樣也好,擬似經理的人有禮地道歉,並替我退錢。連鎖店價錢,高級餐廳態度,抵讚
豬紅艇仔粥
油炸鬼
香茜牛肉腸
香茜牛肉腸
2015-07-15
2015-04-21 432 瀏覽
今日突然好想食粥~喺呢區的選擇真係唔多~只係諗到呢間~為左一滿我的心願~呢間都食住先~!去到餐廳人唔係好多~我搵左個位置坐,枱櫈係梗的~冇得移位,我呢D米之連人坐落覺得有D壓迫~..嗯..呢D係改變唔到的現實~一早已經諗到要食乜野.去到服務員阿姐就幫我落單~我點左我要既野之後服務員仲推介左兩三樣野..嗯..我得一個人食.仲推咁多野比我...會唔會有點過份熱情?!魚片艇仔加炸两皮蛋艇仔 - 又話係生滾粥,但係一D都唔覺佢滾,溫度係有的,但唔係想像中咁熱,材料方面份量真係好夠好豐富,只係每種材料都唔係咁FD,其實D材料撈左D落粥到之後可以比少少時間滾滾佢會更好...炸两 - 我的心儀小點之一~喺粥店的話我都一定會點呢樣小食~!作為一間專門食粥品的店,我覺得呢個出品真係太差了..油條唔熱唔脆超硬~腸粉皮唔熱唔軟唔滑...如可以的話真係想退貨...店舖本身冇洗手間設備~要解手的話要去商場的洗手間..要行到鬼咩遠.辛苦了
今日突然好想食粥~喺呢區的選擇真係唔多~只係諗到呢間~
為左一滿我的心願~呢間都食住先~!
去到餐廳人唔係好多~我搵左個位置坐,枱櫈係梗的~冇得移位,
魚片艇仔加炸两
2015-03-03
2014-11-05 353 瀏覽
同老爺奶奶行完百佳見肚餓,坐低一人嗌個粥+碟腸粉填肚,都幾多人,要同人搭枱,d粥好大份吖,我的係菜乾豬骨粥,唔錯,d粥煲得好綿,又唔會覺得太重味精味,碟叉燒腸都幾有水準,d粉幾滑,豉油亦ok, 啱我口味
2014-10-13 275 瀏覽
收工後下午茶想食紅豆沙,印象中海皇的紅豆沙唔太甜,啱我口味,於是去左粉嶺這間分店。這間海皇分店的紅豆沙令我好失望,超級差!莫講話起唔起沙,紅豆渣少水多,稀到成碗紅豆水咁真係好難食從未食過咁差的紅豆沙!做得咁差重要加價

這間海皇分店的紅豆沙令我好失望,超級差!

莫講話起唔起沙,紅豆渣少水多,稀到成碗紅豆水咁
真係好難食

從未食過咁差的紅豆沙!做得咁差重要加價
紅豆沙
2014-10-13
2014-10-11 397 瀏覽
星期六長週要返工,返工前想食碗粥,咁就嚟左依間近火車站既海皇食碗粥做早餐今日星期六原來無早餐啲套餐,要散點,咁就叫左碗碎牛粥加炒面,咁就要三十五蚊,都幾貴炒面上有牙菜,啲面又炒後幾好,又加上大量芝麻,食落幾香,幾好食至於碗碎牛粥,粥底味道唔錯,重有三舊油炸鬼放起粥度,點粥嚟食一流,碎牛既調味都唔錯,係個份量就少左啲

都幾貴,咁就要35蚊
2014-10-11
$35 (早餐)
2014-08-06 229 瀏覽
成日食茶餐廳早餐,感覺真是好膩,今日早咗返工,突然好想食粥,名都只有一間海皇粥店,去到地方光猛乾淨,搵個位坐低,由店員落單之後好快食物都上枱!南瓜粟米肉碎粥--碗粥好大碗,金黃色好靚,粥底都算滑,南瓜已經溶晒,有時會食到南瓜絲,食緊就有一粒粒粟米粒,大大粒好爽口!肉碎比較嚡同大粒!所以我都無食,如果係無肉碎清粥仲好!份量大,我只係食到2/3!好滿足!炸両--新鮮做起,因為開放式廚房見到店員包,因為呢間油炸鬼唔會放得耐,夠新鮮,腸粉皮雖然唔算好滑,但包住外脆內軟嘅油炸鬼都好好味,配甜辣醬一齊食,絕配!欣賞係豉油另上,可以由食客決定落幾多!幾窩心!調味料全部放在枱上任用!放得乾淨企理!店員勤快爽手!上菜好快!講真星期日無套餐,價錢算貴,但可以坐得舒服食一餐粥!海皇真係首選,因為好多舊式粥店味道唔錯,但地方真係趕客,殘舊之外,枱櫈都油淋淋!唔會想坐得耐!所以貴啲都會選呢度!

2014-08-03
$31 (早餐)
  • 炸両
2013-09-02 93 瀏覽
有時放工已經夜半,回到家中都差不多凌晨一時,肚子餓得真的受不了,幸好附近尚有食肆在營業,車仔麵檔吃得太多,感覺有點厭,今次改去海皇吃碗粥算了。簡簡單單的來碗艇仔粥,粥底夠綿夠開花,粥料不外乎豬皮、碎牛肉及水魷魚條,用湯匙把牛肉碎撥散,好讓粥底的熱力弄熟,不過食完口有點乾,下次改要豬骨粥可能好一點。
2013-07-26 69 瀏覽
我最喜歡吃,可是腸胃就一向不好,一不小心吃錯了東西就生病,然後就是一連幾天餐餐吃粥的日子,可是心裡又偏偏想著各式各樣的美食,等好了以後就急不及待要吃一頓好的。這次又是生病的日子,E先生帶我來吃粥,可是從來貪吃的我又怎能抗拒炒麵、油條的誘惑,E先生只好着我小吃點,不舒服就不要吃了。 瘦肉粥 $20 粥底很綿,有淡淡瘦肉味,ok。E先生的生滾粥套餐:單併生滾粥-滑牛 $29牛肉果然嫩滑,粥底比我的瘦肉粥更軟更綿。配油條半客新鮮熱烘烘的剛炸起的油條,脆口美味。加配炒麵一碟 $8 炒麵加少許醬油、甜醬、辣醬就已經很美味了。E先生老是取笑我,當生病的時候,連平日捉都不肯去的粥店,也會吃得津津有味,果真是貪吃得要命。

瘦肉粥 $20
粥底很綿,有淡淡瘦肉味,ok。

E先生的生滾粥套餐:
單併生滾粥-滑牛 $29
牛肉果然嫩滑,粥底比我的瘦肉粥更軟更綿。
配油條半客
新鮮熱烘烘的剛炸起的油條,脆口美味。
加配炒麵一碟 $8
炒麵加少許醬油、甜醬、辣醬就已經很美味了。

2012-12-16 83 瀏覽
剛回香港第二日朝早,去一趟粉嶺,想起以前一直光顧的海皇粥店,決定走去食早餐.裝修上面,跟以前不大相同,但有個窗口,望住師父們製作粥點,透明度很高,可以令食客們食得放心.既然如此,叫了客炸腸.感覺油條很脆口,就明白到即點即造係最新鮮.食炸兩,少不免這些例如甜醬、芝麻醬等等,這些是它們的良伴,食落口感覺一流.我住洛城.其實大部份港式酒樓,如半島海鮮酒家,都有炸兩作為點心.但通常是賣剩遮的,往往中午到酒樓叫炸兩,油條涼了就變軟,口感失去了不少.無錯,近幾年,洛杉磯開了不少港式西餐Cafe、粵式酒樓等,除了炸兩之外,也食到西多士、雞蛋仔等等,但不及香港那樣原汁原味.不過不要埋怨很多,始終有像樣的東西在外國食到已經係幸運了.同場點了個牛肉魚片粥.又要講外國,食到相似物品是粥底較杰,反而在香港,粥底是很稀.不過值得一讚,材料十分足,如油炸鬼、牛肉和鯇魚片等.埋單時,收總共35元.我覺得算叫物超所值.

埋單時,收總共35元.我覺得算叫物超所值.

2012-12-16
$35 (早餐)
  • 炸腸