2007-12-13 15 瀏覽
夜晚差不多9時才吃晚飯,不想吃太多東西,所以去吃粥,當清清腸胃。海皇是我的不二之選,叫了至愛的炸兩加南瓜粥。接著想叫多一樣小食,望望menu,下,乜d野貴了咁多既?炸兩加到$11?上次來才$10(好像一個月也不夠),我記得不久前才$8,裝修完加到$9,然後$10,嘩加得好快喎!油器$6.5一件,菜乾排骨粥要$16.5,我不如去吃牛腩麵,都差不多。雖然炸兩好好食,但$11不太值了,以後會叮少些。
2007-08-24 16 瀏覽
食來食去,此終粉嶺這間的海皇最好吃,尤其是炸両,這間的每次都是新解製造,食上來脆卜卜,而粥品亦保持水準,相對於其他較旺的區分,這間真的能保持質素,而阿姐的服務態度亦好好,真係一間唔錯的分店。不過,海皇短時間內不斷加價,炸両由八個半元加到十元,其他的亦有一定加幅,希望佢\地不要好像麥當勞咁唔聲唔聲咁愈加愈貴喇!!!推介一下,今期的南瓜粟米肉粒粥,多了些粟米,口感好了,值得一試。

2007-05-23 14 瀏覽
係粉嶺區,粥舖不多,除聯和墟有廣記,近舊墟的一檔之外,以我所知就只有此店及粉嶺中心的快餐店出售,但廣記太遠,晚上又關門,只有此店營業至凌晨,有時太晚回家又不想太飽,一碗牛肉粥剛好.粥是我最愛好的開花粥,亦夠熱辣辣,免治牛肉我是用湯匙再弄散,讓牛肉充分被粥包圍,然後灑點胡椒粉,拌勻一起品嚐,師傅感到有小許但不多,水準多年來保持,雖然價格不算便宜,但服務員全程戴上口罩,既清潔又整齊已經加分.
2007-04-24 20 瀏覽
每次到海皇粥店,只有一樣野係會叫的,就係$12.5既艇仔粥,本身粥底都只係一般,而個人認為其他粥類亦都比較貴,所以無選擇下既選擇,就係佢。今日考AL phys,想食d好味少少既野,慰藉下心靈...不想吃這裡的粥,就點了炒米粉($8.5)和齋腸$(8.5)。齋腸細細條,幾滑,腸粉既精髓都係在於d醬,梗係唔客氣勁落甜醬麻醬,加埋本身既甜豉油,好快就清左碟。炒米粉就淡左d,不過勁落甜醬之下,都變得好味...又清埋!(我係甜醬怪XD)好飽好滿足,考paper 2都醒神d呵呵~ =)另外一提,是日出晒紅雨黃雨...ar姐見我地把遮濕晒,即刻遞上雨傘套,很好的待客態度! =]

好飽好滿足,考paper 2都醒神d
呵呵~ =)

2007-01-01 9 瀏覽
1.1.2006 (Mon)Lunch唔係好肚餓,所以兩個人走去食粥。我叫個豬紅艇仔粥、炒麵、蒸蘿蔔糕和炸兩,再加一杯熱豆漿。個豬紅艇仔粥,我食兩啖,已經稀到好似水咁!真係唔知做咩!炒麵都唔熱,炸兩又唔好食(油炸鬼又凍又唔脆)。係杯豆漿& 蒸蘿蔔糕最正常。
1.1.2006 (Mon)

Lunch唔係好肚餓,所以兩個人走去食粥。

我叫個豬紅艇仔粥、炒麵、蒸蘿蔔糕和炸兩,再加一杯熱豆漿。

2006-11-15 25 瀏覽
油炸鬼又熱又脆,<br />最鍾意佢\d腸粉,good~<br />其他海皇分店唔知點解無甘好食的
油炸鬼又熱又脆,<br />
最鍾意佢\d腸粉,good~<br />
其他海皇分店唔知點解無甘好食的
1K
2006-01-07 29 瀏覽
2006年1月5日,21:00這時段生意仍不錯,有七成滿,門外等外賣的人亦很多,要了碗皮蛋艇仔粥。粥底:太稀,師傅不算多。配料:豬皮絲、土魷絲、皮蛋數件和沉底肉碎一整團。皮蛋有香味,花生脆。但可惜這不是我碗粥。店員反應快和有禮貌。
2006年1月5日,21:00
粥底:太稀,師傅不算多。
配料:豬皮絲、土魷絲、皮蛋數件和沉底肉碎一整團。
皮蛋有香味,花生脆。

但可惜這不是我碗粥。

店員反應快和有禮貌。
2005-11-18 6 瀏覽
今次去了叫了皮蛋粥, 等了10-15 MIN , 連男友都就食完! 我碗粥都未黎, 先知"漏單" 等死我了!熱豆漿麻麻地!

熱豆漿麻麻地!
今日因為唔舒服,所以去左粉嶺buy 粥食,白粥+ 炸油條都係$10.50 ,都OK 架, 估唔到晚上八時D 炸油條仲係熱! 出面1就好少有咁既情況!仲有,呢間反而做外賣多D !

仲有,呢間反而做外賣多D !
2005-07-15 20 瀏覽
經過一個多月的裝修, 粉嶺海皇重新開舖, 終於有番粥食....裝修較為新式, 以紫色為主, 較以前光猛得多, 但冷氣又凍了一些.還有些舊的侍應姐姐, 還有點親切感, 亦有很多新面孔, 又有點新鮮感.海皇原來有很多制服, 有服務員的黃藍, 有部長的黑白套裝, 有經理級都老西, 又維修部是T Shirt, 今日原來多了個門口的知客姐姐, 全身紫色的配搭, 似足招牌顏色一樣.款式很多依舊, 但有些新搞鬼野, 如牛腩腸粉撈, 火鴨絲腸粉撈等, 仲有蕎麥麵供應.我要了一客早餐, 包括皮旦瘦肉粥, 還是往昔水準, 但跟住的蝦米腸是冷冷的, 略為失望.另外要了一杯凍豆漿, 夠凍夠甜. 一邊食, 維修部一邊開假天花工作, 雖然附近不安排坐人, 但衛生還是不太好吧.OK 純是因為凍蝦米腸, 希望是偶然失手. 一定會幫襯, 否則附近無乜好粥食.

另外要了一杯凍豆漿, 夠凍夠甜.

2005-06-03 12 瀏覽
在粉嶺食粥真係唔容易, 一係行落聯和墟, 去到廣記都要成三個字, 好多時都要幫趁海皇粥店.連鎖店其實都唔好要求太高, 我有時見到佢地個碎牛粥, 真係好多油.最近餐牌多了款新粥- 燕麥碎肉粥, 味道易入口, 亦不油膩.餐牌話燕麥有豐富維他命B, 促進新陳代謝, 朋友話食多D 麥片, 個肚腩都會收.我很喜歡蝦米腸, 主要係甜豉油配合得很好, 現在加4 蚊就有碟. 全個早餐都係16 蚊. 價錢合理.

(非會員)
唔知點解?每次我去食都覺得那些粥好稀不論下午及夜晚,但我有一次早上去時,那些粥都ok 喎,唔通那些粥溝水?? 真係唔知道.........
2004-01-29 14 瀏覽
通常粥同油器呢d野都係d舊店先至好味,但係我覺得海皇o既質素絕對唔會差過舊店喎!尤其係炸兩呀!即叫即包!掂呀!
尤其係炸兩呀!即叫即包!掂呀!
(非會員)
2004-01-26 20 瀏覽
d粥好稀,反而油器及炒米粉炸兩都幾好食,但始終稀粥買成十幾文,認真貴