2024-09-07 57 瀏覽
見到海皇粥店下午茶餐好抵,同屋企人食個靚下午茶🫡🫡迷你菜乾排骨粥 + 炒麵 + 豆漿 油炸鬼這道粥品的米粒煮得恰到好處,,搭配上菜乾與豬骨🫡🫡炒麵則是香氣四溢,炒得不油膩。豆漿的口感滑順😎😎菜脯雞扒煎蛋飯配熱豆漿 雞扒的肉質鮮嫩,外皮微脆,有鹹香的菜脯,煎蛋的黃澄澄非常誘人,飯粒鬆軟。熱豆漿的溫度剛好😍煎堆 這道小吃外皮酥脆,內餡香甜,口感極佳。 😎😎煎蘿蔔糕 煎蘿蔔糕的表面金黃酥脆,內裡則是軟滑的蘿蔔,搭配上醬油,十分美味。😀😀叉燒腸粉 腸粉滑嫩,叉燒的味道濃郁,醬汁恰到好處,讓整道菜充滿層次感。這是我最愛的港式小吃之一🥳🥳
見到海皇粥店下午茶餐好抵,同屋企人食個靚下午茶🫡🫡
迷你菜乾排骨粥 + 炒麵 + 豆漿 油炸鬼
這道粥品的米粒煮得恰到好處,,搭配上菜乾與豬骨🫡🫡
炒麵則是香氣四溢,炒得不油膩。
豆漿的口感滑順😎😎

菜脯雞扒煎蛋飯配熱豆漿

煎堆
這道小吃外皮酥脆,內餡香甜,口感極佳。 😎😎

煎蘿蔔糕

叉燒腸粉
2024-08-03 128 瀏覽
今日想食粥,第一時間就諗起海皇粥店,因為幾乎任何地方附近總會有一間。餐廳環境乾淨企理,除咗有一般嘅早、午、下午茶、晚餐,另外仲有唔同嘅套餐,包埋飲品,性價比幾高。海皇一品粥粥底入口順滑,除咗充滿了鮮甜的海鮮香氣,而且相當足料,有熟蝦、蟹柳、魚片等,而我最欣賞係彈牙多汁嘅豬肉丸!鮮蝦腸粉。腸粉外皮又簿又滑,內餡鮮蝦彈牙。油條香脆可口,用嚟餸粥食很不錯。炒麵麵條質地扎實而不失柔韌,我自己就比較鐘意加甜醬一同進食。凍豆漿豆漿夠甜,口感順滑。

鮮蝦腸粉。
腸粉外皮又簿又滑,內餡鮮蝦彈牙。

油條
香脆可口,用嚟餸粥食很不錯。

炒麵
麵條質地扎實而不失柔韌,我自己就比較鐘意加甜醬一同進食。

凍豆漿
豆漿夠甜,口感順滑。
  • 海皇一品粥
2024-07-25 113 瀏覽
海皇粥店🥢香港老字牌粥品店🥢港九新界都有分店!今晚又OT收工來買返碗粥食🤩特別喜歡食生滾粥🍲即叫即煮!自選喜愛材料!粥底棉軟又暖胃今次叫左滑牛配蝦米鯪魚球粥🐽足料彈牙想食油條、腸粉、煎蘿蔔糕、炒粉麵海皇粥店都有!配上粥品~簡單又一餐!叫左鹹肉糭份量好足👍🏻煎蘿蔔糕口感綿軟入口油器炸物夠香脆!放入生滾粥品更添口感#尖沙咀美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅游 #香港必喝#尖沙咀探店 #香港好去处#尖沙咀推荐食品 #銅鑼灣美食 #海皇粥店 📍銅鑼灣駱克道472號地舖
海皇粥店🥢香港老字牌粥品店🥢

港九新界都有分店!今晚又OT
收工來買返碗粥食🤩特別喜歡食生滾粥🍲
即叫即煮!自選喜愛材料!粥底棉軟又暖胃

今次叫左滑牛配蝦米鯪魚球粥🐽足料彈牙

想食油條、腸粉、煎蘿蔔糕、炒粉麵

海皇粥店都有!配上粥品~簡單又一餐!

叫左鹹肉糭份量好足👍🏻煎蘿蔔糕口感綿軟入口

油器炸物夠香脆!放入生滾粥品更添口感

📍銅鑼灣駱克道472號地舖
外賣送餐
3K
2024-07-08 152 瀏覽
呢間老字號粥店好耐冇嚟過,經過多少風雨,仍然屹立不倒,可想而知堅持做到最好並不容易。今晚想食得簡單一點,粥品是最佳選擇。粥嘅款式多咗,有時令如芥菜粥,低脂營養如栗子准山粥…. 有鴛鴦炒麵…..三拼粥: 豬肉丸,牛肉碎和皮蛋粥底非常有綿力,軟糯。足料之餘充滿甜香。豬肉丸有彈性,有肉香。炒麵好食,簡簡單單嘅醬油調味,加上蔥和芽菜,乾爽有嚼口。喜歡的話,添加少許辣椒醬和甜醬,層次更豐富。低糖低脂熱豆漿,營養之選。

今晚想食得簡單一點,粥品是最佳選擇。

三拼粥: 豬肉丸,牛肉碎和皮蛋
粥底非常有綿力,軟糯。
足料之餘充滿甜香。
豬肉丸有彈性,有肉香。

低糖低脂熱豆漿,營養之選。
2024-07-07
2024-06-26 63 瀏覽
香港人最熟悉嘅粥店,除咗即叫即整生滾粥外,還有多款香港地道小食,如腸粉、炒麵炒米、鹹肉粽、蘿蔔糕等,連中式糖水都有! 最近仲推出夜晚8點後$10 優惠‼️小編最鍾意招牌海皇一品粥,夠哂足料,粥底綿滑,鮮蝦、魚片、肉丸、雞絲等,鮮甜滿足😌腸粉有8款,叉燒腸及鮮蝦腸,皮薄晶凝通透,入口軟滑,鮮蝦爽彈,叉燒入味! 這裡的油器亦好出色! 分別有油條、牛脷酥及煎堆,油條剛剛炸好,酥脆香口,配搭粥食一流! 飲品除了豆漿,也有冬瓜茶,夏天解渴之選!
最近仲推出夜晚8點後$10 優惠‼️

飲品除了豆漿,也有冬瓜茶,夏天解渴之選!
2024-06-06 151 瀏覽
近排腸胃唔太好,攪到個人都冇乜胃口,粉麵飯食完都頂住𠆤胃,另一半就帶咗我去食粥清清腸胃。我公司樓下就係大名鼎鼎連鎖店「海皇粥店」,唸唸下都已經好耐冇幫襯,襯今次重溫下。銅鑼灣店裝修都比較舊,但最吸睛就係牆上的特價食物,今晚星期三特價叉燒腸$20即點即做,腸粉皮好軟滑,叉燒都唔會碎濕濕,-定要加勁多芝麻,好味。油菜豉油另上,生菜清綠好新鮮。我嘅霸氣艇仔粥$31材料超豐富有碎牛肉、豬肚絲、魷魚、豬皮,魚片絲、生菜𢇁等粥底夠棉,咸度較低;加上各式各樣食材的鮮香,直接令每口粥更美味,胃口唔好嘅我都食到大半碗,而且真心飽肚。另一半點左皮蛋碎牛粥 套餐 $47另一半嫌皮蛋少咗啲,味道正常發揮,份量完勝。豉油王炒麵炒麵夠乾身,吾算好多油,加左銀芽葉、韮菜夠曬香口,好食好多。加豆漿$6無糖豆漿,有豆香,健康之選。

叉燒腸$20

油菜
豉油另上,生菜清綠好新鮮。

我嘅
霸氣艇仔粥$31
材料超豐富有碎牛肉、豬肚絲、魷魚、豬皮,魚片絲、生菜𢇁等

另一半點左
皮蛋碎牛粥 套餐 $47
另一半嫌皮蛋少咗啲,味道正常發揮,份量完勝。

豉油王炒麵
加豆漿$6
無糖豆漿,有豆香,健康之選。
2024-06-01 89 瀏覽
說到香港連鎖式粥店一定是海皇粥店,又小時候吃到玩在,前陣子生病,口淡淡自然想吃粥,隨着客人要求,現在除了基本的粥品,還多了不少選擇,逢週一至週五更推出優惠海龍皇餐$67 有海皇一品粥,油條,鮮蝦腸粉及豆漿鮮蝦腸粉,即叫即整,一客三件,每件有兩隻蝦,腸粉不厚不薄,剛好適中海皇一品粥,熟蝦,蟹柳,魚片,豬肉丸及雞絲,熱騰騰,很多材料在內,完全沒有馬虎,很大碗,兩個人都可以share,而且粥底夠味剛剛好油條新鮮炸起,面層不油,咬下去非常鬆脆,沾上粥一起吃,令人一口接一口如果想吃粥,真的不要遺忘它

海龍皇餐$67
有海皇一品粥,油條,鮮蝦腸粉及豆漿

如果想吃粥,真的不要遺忘它
海皇粥店呢間老字號周圍都有,記得以前細個好鍾意放學同阿媽食個煎堆又或者食油炸鬼,今日再嚟海皇粥店食多一次,質素依然好好👍👍真係充滿童年回憶啊😋😋😋🤩豬潤滑牛粥豬潤份量都好多,豬潤味道好好,好滑,滑牛都正🥰🥰🥰油條半客酥脆的外皮,入面柔軟🥰🥰🥰🤩叉燒腸粉叉燒餡料都好多,腸粉好滑❤️❤️❤️🤩辣菜脯蛋煎腸粉以辣菜脯和蛋為主要配料,搭配著煎至金黃的腸粉,風味十足。😀😀😀煎蘿蔔糕蘿蔔糕煎至香脆的口感😣😣油菜油菜仲可以走油添,咁就健康啲啦,係一個好好嘅健健康康選擇😛😛熱豆漿熱煎堆

🤩豬潤滑牛粥
豬潤份量都好多,豬潤味道好好,好滑,滑牛都正🥰🥰🥰
油條半客
酥脆的外皮,入面柔軟🥰🥰🥰

🤩叉燒腸粉
叉燒餡料都好多,腸粉好滑❤️❤️❤️

🤩辣菜脯蛋煎腸粉

煎蘿蔔糕
蘿蔔糕煎至香脆的口感😣😣

油菜
熱豆漿
熱煎堆
2024-05-28 57 瀏覽
「粥粉麵飯」是飲食文化四大名物,排首位的粥,更是早餐最佳選擇,我今天早與午餐是一齊享用,所以,豐富的海龍王套餐最合心意。海皇一品粥、鮮蝦腸粉、油條和凍奶茶。海皇一品粥~粥底綿密,有鮮蝦、蟹柳、鮮魚片、雞絲、豬肉丸作配料,味鮮不鹹,吃完沒有口渴感。油條~熱騰騰的金黃油條十分上火,如果怕「熱氣」蘸粥吃,一樣甘香酥脆!鮮蝦腸粉~加了鮮蝦的腸粉,雖然添加了味道層次,但豉油、芝麻與麻醬更是爽滑腸粉的靈魂,這份味道吃一輩子也不厭倦呢!

海皇一品粥、鮮蝦腸粉、油條和凍奶茶。
海龍王套餐

鮮蝦腸粉

凍奶茶
2024-05-28
海龍王套餐
鮮蝦腸粉
凍奶茶
2024-05-26 66 瀏覽
細細個成日同屋企人去「海皇粥店」食粥,而家諗起都有點懷念🤤🤤前排經過佢地的銅鑼灣店,見唔洗等位又有點肚餓,就入咗去食粥~佢地的「海龍皇餐🍲」好豐富,有齊粥品、腸粉、油條同豆漿,啱哂大食的我🤣🤣-🍲海龍皇餐 $67✨📍海皇一品粥材料包括有熟蝦、蟹柳、魚片、雞絲同豬肉丸等,十分足料!!粥底綿密順滑,味道好鮮甜🐟~而且好大碗,食完都幾飽肚😋😋📍鮮蝦腸粉腸粉柔滑軟腍,裡面包住大大隻的蝦仁🦐!再加埋佢地的甜豉油,好滋味呢❤️❤️📍油條店員將油條剪成三大塊,外層炸得酥脆,內裡鬆軟香口!用嚟送粥一流👍🏻👍🏻📍豆漿質感順滑,入口帶香濃的豆味~飲落又唔會太甜,唔錯!!
🍲海龍皇餐 $67✨

📍海皇一品粥
材料包括有熟蝦、蟹柳、魚片、雞絲同豬肉丸等,十分足料!!
粥底綿密順滑,味道好鮮甜🐟~而且好大碗,食完都幾飽肚😋😋

📍鮮蝦腸粉

📍油條

📍豆漿
質感順滑,入口帶香濃的豆味~飲落又唔會太甜,唔錯!!
2024-02-16 256 瀏覽
銅鑼灣冇乜粥店,病左就去呢度買吧~啲粥一如以往的粥粉整出來,唔太差,又唔係最好,近就食啦~冇乜期望就唔失望吧~啲嘢食就比唔上嗰啲老店的老火粥了,腸粉羅白糕味道都係好一般,甚至差少少,啲店員就感覺唔太聰明咁,出嘢食比較慢,地方乾淨過啲老店,但又冇大家樂咁乾淨,整體一般般啦~有得選唔會去,可惜銅鑼灣冇乜粥店。
外賣自取
今日去打波之前,我又想食得清清地,又想 搵返個就腳近打波嘅地方,因為好懷念細個食嘅豬紅牛肉粥,所以叫咗一碗 再加碟西生菜47蚊價錢都ok。粥煮得好棉,豬紅同牛肉都非常之新鮮, 讚!
紅牛肉粥、唐生菜
2023-04-11
6 分鐘 (堂食)
紅牛肉粥、唐生菜
  • 豬紅牛肉粥
2023-03-21 574 瀏覽
我好鍾意去海皇粥店食嘢,最愛佢哋嘅皮蛋瘦肉粥同蘿蔔糕外賣。皮蛋瘦肉粥好滑好濃郁,皮蛋同瘦肉都好新鮮,令味道更加鮮美,而且價錢非常實惠。蘿蔔糕外賣都好好食,好熱好軟糯,有啲甜甜嘅味道,令人食咗一口就想再食多啲。海皇粥店嘅服務也非常好,員工好友善好有禮貌,而且係一分錢一分貨,絕對物超所值。雖然有啲人覺得價錢有啲貴,但係佢哋嘅食物品質同服務質素係絕對值得。如果你鍾意食粥同蘿蔔糕,我一定會推薦你去海皇粥店試下佢哋嘅皮蛋瘦肉粥同蘿蔔糕外賣,一定唔會失望!
2022-09-21 769 瀏覽
Best congee I had so far, the meatballs are surprisingly good!!! Shrimp ricesheet is very savory 💕
2021-12-04 899 瀏覽
我很愛吃粢飯。以前光顧過不同的海皇粥店都是滿意的。乾净企理,食品都有水準。下午經過這分店,看見門口有海報,寫著豆漿粢飯。馬上有吃的衝動。想門口櫃位的員工查詢這時段還有沒有粢飯?有!於是就進去堂食。等候期間,環視店裏環境,覺得有些彆扭,因爲其他分店都是很整齊的。門外有個男人在等外賣,開始發脾氣了!因爲他說已經等了很久,應該是店員溝通有問題,出餐有錯誤。負責出品的員工好像只有一人,如果又要煮粥,又要拉腸粉,又要......又真是搞唔掂嘅。正在納悶,主外的,端上一碗豆漿,完全沒有豆的香味。沒多久,送上粢飯。看見就沒有胃口了!透明膠用包藥材的方法來包粢飯!成品是一扁的立方體!不是圓柱體。呢件物體的包裝表面濕漉漉。我都研究了一輪,要怎樣打開,怎樣吃。我要鋪張紙巾在桌面,然後把個“信封”狀的物體放在上面,印乾D水,搞咗一輪,可以包住個粢飯來吃了。糯米飯軟、散。沒有油條。肉鬆唔似肉鬆。餡料,D榨菜是類似榨菜的東西。好奇怪,我好似吃到鹹蛋黃和炸魚。今天的經驗,完全破壞了這店在我心裏的地位。更慘的是,完全破壞了我心愛的粢飯!以後都不會再光顧。
我很愛吃粢飯。
想門口櫃位的員工查詢這時段還有沒有粢飯?有!
於是就進去堂食。
正在納悶,主外的,端上一碗豆漿,完全沒有豆的香味。
沒多久,送上粢飯。看見就沒有胃口了!
以後都不會再光顧。
2021-12-03