2021-08-13 790 瀏覽
今日去銅鑼灣黎間海皇粥鋪食嘢,入到去無咩客,霖住都幾快有得食,點知係完全無人招呼你,落單同煲粥係同一個人,問多兩句就叫我自己睇餐牌,不如我自己煲埋啦,杯所謂仙草豆漿難飲到嘔!無乜特別不會再幫襯這間分店
無乜特別不會再幫襯這間分店
2020-10-28 1391 瀏覽
有次晚餐屋企人去海皇粥店 食粥👭🏻.鳯尾蝦帶子肉丸蛋花粥+咖喱魚蛋(5 粒)🥣帶子同鳳尾蝦 Size 唔會好細隻🦐肉丸有咬口😆肉味唔算好重🐖粥底打咗啲蛋花🥚顏色帶金黃💛食落充滿蛋香同海鮮嘅鮮味😋而且都煲得幾軟綿同滑身👍🏻咖喱魚蛋唔會成粒都係粉🍛都幾彈牙😛.海皇秘製糯米飯🍚糯米飯配料有蔥粒、臘腸🐷蝦米🍤花生🥜蛋絲🍳飯粒炒得乾身軟糯🔥整體好香口🤤西生菜新鮮🥬可以解下膩😉.番茄牛肉米線🐄湯底番茄味香濃🍅有落番茄肉去煮😬米線都掛到唔少湯🍜不過牛肉就唔夠嫩🥺.魚片腸粉🐟腸粉爽滑,入面包住魚片、薑絲、蔥花😝特別又幾好味.Q版油器(煎堆)🥢煎堆入口芝麻味勁濃🤍外脆內煙韌😙.鮮檸菊花茶🌼菊花茶加檸檬意外地唔違和🍋香甜清新☺️.香滑豆漿🥤熱豆漿係要自己加糖😌飲落豆香味好重
有次晚餐屋企人去海皇粥店 食粥👭🏻
魚片腸粉🐟腸粉爽滑,入面包住魚片、薑絲、蔥花😝特別又幾好味
Q版油器(煎堆)🥢煎堆入口芝麻味勁濃🤍外脆內煙韌😙
鮮檸菊花茶🌼菊花茶加檸檬意外地唔違和🍋香甜清新☺️
香滑豆漿🥤熱豆漿係要自己加糖😌飲落豆香味好重
2020-02-28 844 瀏覽
經過銅鑼灣,又來海皇粥了。晚上,人不是好多,可以每人一張枱。看看餐牌,有好多種数,有好多特價套餐,粥粉麵套餐,連飯套餐都有,有蒸魚添,真多選擇。不過我都一如意往,食招牌菜-粥。我叫了「海皇一品粥」,好足料,有蝦、魚丸、瘦肉,蟹柳,又大碗,粥又滑。也叫了「海皇艇皇粥」,好多魷魚、碎牛,加埋油條,好飽。當然吾少得我最愛的「xo醬蘿白糕」,次次幾乎都叫,微辣,香軟,熱烘烘,雖然不能跟餐,一定要單點,絕對必叫的。
經過銅鑼灣,又來海皇粥了。

2020-01-20 437 瀏覽
如果間餐廳有收外賣盒錢,可否在網上付款時,一次過收。去到餐廳,服務員突然話要比外賣盒錢,又要我搵錢出嚟比。你個Apps的外賣自取,唔係想客人減少等待外賣時間,去到餐廳即取即走。希望貴 公司能改善一下,多與餐廳交流。餐廳有什麼附加費,可以盡快更新,通知客人。
2020-01-20
2020-01-11 606 瀏覽
今日返銅鑼灣,約咗個好兄弟一齊食午餐,佢話唔係好肚餓,所以就揀咗食海皇粥店,其實佢好大食,去食粥...我都驚佢唔夠半個鐘又嗌肚餓😅兩點去到銅鑼灣海皇粥店,過咗lunch hour都仲係坐滿,好在啱啱有張二人枱,即刻飛奔霸位😆睇睇餐牌,原來而家粥店可以有好多選擇,有粥、粉、湯飯,時令糯米飯都有得食呀😵就係比依張相吸引咗😂下次要試皮蛋芫荽肉片湯飯😍海皇一品粥,裏面超多料,有肉丸🍡、油炸鬼、花生,粥底超滑😋鮮蝦腸粉,非常爽滑,啲蝦又夠大隻🍤雞翼糯米雞,我個好兄弟最鍾意食,所以我讓咗入面隻雞翼俾佢😂其實一個人食一隻,有可能食唔晒,真係好大隻🐔糯米飯,新鮮滾熱辣,條臘腸仲係超瘦臘腸,冇得頂👍🏻加幾蚊就有碟生菜,點會唔要啊~😂家鄉銀針粉,好有細細個嗰陣時食嘅家鄉風味😋Lunch唔一定要食西餐或者茶餐廳,銅鑼灣區$100食個午餐可以好多選擇,但係$100可以叫到成枱都擺滿晒,就唔係咁容易,超滿足!🤣🤣

就係比依張相吸引咗😂

下次要試皮蛋芫荽肉片湯飯😍

海皇一品粥

海皇一品粥,裏面超多料,有肉丸🍡、油炸鬼、花生,粥底超滑😋

鮮蝦腸粉

鮮蝦腸粉,非常爽滑,啲蝦又夠大隻🍤

雞翼糯米雞

雞翼糯米雞,我個好兄弟最鍾意食,所以我讓咗入面隻雞翼俾佢😂
其實一個人食一隻,有可能食唔晒,真係好大隻🐔

糯米飯

糯米飯,新鮮滾熱辣,條臘腸仲係超瘦臘腸,冇得頂👍🏻

油菜

加幾蚊就有碟生菜,點會唔要啊~😂

家鄉銀針粉

家鄉銀針粉,好有細細個嗰陣時食嘅家鄉風味😋

2020-01-06
海皇一品粥
鮮蝦腸粉
雞翼糯米雞
糯米飯
油菜
家鄉銀針粉
2019-12-13 351 瀏覽
今晚天氣冷,跟家人逛街后肚有點餓,不想吃太飽就想吃點粥,路上看見有家海皇粥店,海皇粥店在香港很有名很多分店,所以就入店試試餐牌上選擇廷多,粥類很多,這店叫海皇粥店,應該是主打海鮮粥一類吧,所以就點了個海皇一品粥,艇皇粥,生滾西洋菜雙併丸粥,這還附送油條一客,看見有個XO醬炒腸粉,跟魚片腸粉,炸腸都不錯,所以都點了來試一試海皇一品粥&艇皇粥這兩款粥裡,材料非常豐富,海鮮料裡有蝦有魚片有蟹柳有雞肉,粥底很棉密細滑也鮮甜生滾西洋菜雙併丸粥西洋菜香味很特色,兩款丸也彈牙魚味蝦味重,粥底一樣細滑香甜魚片腸粉魚片配薑絲在腸粉裡,有魚鮮甜配薑辣,很合得來很有特色很喜歡XO醬炒腸粉腸粉炒完也很滑,XO醬香味撲鼻,很合適配粥吃

海皇一品粥&艇皇粥

生滾西洋菜雙併丸粥
西洋菜香味很特色,兩款丸也彈牙魚味蝦味重,粥底一樣細滑香甜

魚片腸粉
魚片配薑絲在腸粉裡,有魚鮮甜配薑辣,很合得來很有特色很喜歡

XO醬炒腸粉
腸粉炒完也很滑,XO醬香味撲鼻,很合適配粥吃
2019-12-13
天氣凍,除咗打邊爐或者食一碗熱辣辣嘅湯麵之外,粥又唔會係你嘅保暖選擇呢?今日同A姐去到銅鑼灣嘅海皇粥店,其實同自己鍾意嘅人一齊,簡簡單單食碗粥,真係鹹魚白粥已經好幸福。炸腸每次去粥店,A姐最鍾意就係炸兩,佢話炸兩嘅腸粉軟綿綿,而入面嘅油炸鬼脆卜卜,係佢嘅最愛!而海皇粥店嘅布拉腸粉,更透薄嫩滑。加埋甜醬同麻醬,更加惹味。炒麵作為快餐店,炒麵當然係預先炒起,好彩仲夠熱,而銀芽份量都唔少。XO醬煎蘿蔔糕要留意嘅係XO醬煎蘿蔔糕,唔係XO醬炒蘿蔔糕。所以蘿蔔糕嘅XO醬唔夠入味,但蘿蔔糕係即叫即煎,加返分!生滾及弟粥識食粥嘅一定係食及弟粥,因為及底粥嘅料入晒粥底,特別鮮甜!呢個生滾及弟粥即叫即整,夠晒熱,而且份量十足,豬膶彈牙香口, 粥底棉密!菜乾排骨粥A姐話以前食完海皇粥店,一定會狂飲水,但今次嚟到海皇粥店發覺變咗好多,多咗好多食物選擇,連蒸魚、糯米飯等等都有,而且粥底唔會太鹹太多味精,所以呢碗菜乾排骨粥合格,而且勁多排骨,好抵食。

炸腸

XO醬煎蘿蔔糕

生滾及弟粥

菜乾排骨粥

2019-12-09
2019-12-01 137 瀏覽
聽朋友講這間餐廳好好吃,所以決定來試一下,晚上7點來到這裡,已經見有人龍。幸好最後不用等太久就可以入座。其實這裡食物選擇真的好多,包羅萬有,我看著也大為吃驚,一間小小既餐廳真的可以同時提供這麽多款式嗎?他們家全日早餐,鐵板餐,日式玉子燒,小食,飯麵,什麼都有,每一樣看著都像很好吃,太厲害啦!我被他的美式鐵板餐裡的牛仔骨拼炸蝦炸帶子吸引,其實平常吃鐵板餐,大多就是吃西冷牛扒或者肉眼扒之類,牛仔骨是比較少見的,所以真的要試一下。朋友就叫了黑松露雜菌玉子燒,拼雞翼。我們今天肚子比較餓,另外加了芝士煙肉焗薯皮。凍朱古力味道不錯。北海道3.6牛乳真的非常濃郁香滑牛奶味。羅餸湯味道適中,有番茄酸酸的味道,加一點點辣,還有不同雜菜,不錯呢!由於店內客人太多,廚房及樓面侍應都忙得不可開交,等食物可能要久一點,這是可以理解的。等的時候發現餐廳牆上擺放了幾個高達模型,店主挺可愛呢!餐廳鼓勵客人走飲管,支持環保,現時全球塑膠廢物問題嚴重,感激店主支持環保啊。朋友的玉子燒率先送來,吃著真的有很香濃的黑松露味道,雜菌跟蛋及黑松露的味道加起來真的很配,玉子又燒得很滑,值得一試! 雞翼就是炸的,但皮不會有厚厚的粉,

朋友就叫了黑松露雜菌玉子燒,拼雞翼。

我們今天肚子比較餓,另外加了芝士煙肉焗薯皮。

凍朱古力味道不錯。

北海道3.6牛乳真的非常濃郁香滑牛奶味。

雞翼就是炸的,但皮不會有厚厚的粉,味道還可以。

我的牛仔骨鐵板燒真的超豐富,份量多得令我喜出望外,快要滿瀉似的🤣 牛仔骨味道比起其他牛扒更有香濃牛味,雖然牛仔骨本身比較多骨,吃時較不方便,但味道真的跟普通牛扒不一樣,配上燒汁真的很惹味。炸帶子炸蝦感覺比較像日式天婦羅,也是相當可口。薯菜份量覆蓋整個鐵板,肚子餓也一定夠飽。平常喜愛鐵板燒的,真的要試試這個牛仔骨!

最後這個芝士煙肉焗薯皮份量也是多得令我吃驚🤣,平常我去其他餐廳叫小食也不會有這個份量吧,他多得直接可以當正餐填飽肚子呢,老闆真的很大方啊! 薯皮焗得微燶,配上煙肉及芝士,味道真的很可口,但又不會有吃薯角薯條那麼熱氣感,不錯的。
  • 牛仔骨炸蝦炸帶子鐵板燒
2019-11-14 123 瀏覽
其實已經好耐冇食過海皇粥店,係早排有優惠咁就去食下啦~~豬紅瘦肉粥不過不失啦,普普通通,不過我都係會叫佢做麵粉粥😂因為佢真係冇乜米粒齋腸腸粉唔算好滑,普普貨仔,街邊果d 好食好多,另外我外賣既關係,佢地會跟埋獨立包裝既甜豉油,麻醬同甜醬,甜豉油唔甜,只係唔咸既豉油,麻醬d油同醬分開晒一開晒手油,甜醬係好深色好咸果既甜醬,最後我d腸粉剩係加阻豉油算半客油炸鬼佢係整定放暖櫃,所以唔係熱辣辣既,不過我配粥食,d粥夠熱所以都ok既熱豆漿佢比包糖你自己落,本身杯豆漿冇味既,好似好健康咁,不過我一定要落糖,唔係我寧願飲水😂但係豆漿落沙糖好似唔知點咁總結:下次有特價我都唔會再食,我食返小店粥舖好過
其實已經好耐冇食過海皇粥店,係早排有優惠咁就去食下啦~~

豬紅瘦肉粥

齋腸

半客油炸鬼

熱豆漿

總結:下次有特價我都唔會再食,我食返小店粥舖好過
2019-11-14 283 瀏覽
去旅行日日食到爆quota, 返到香港一定要食清啲,食粥當午餐就最好不過。銅鑼灣區粥店不多,「海皇粥店」是小數仍然能生存的粥店。過了午飯時間,下午茶已經有供應,還有超多套餐優惠、中式甜品套餐、蒸魚配飯套餐....等。生滾芥菜豬膶粥 $44  配細件油炸鬼份量足,兩個人可以share 食。豬膶太熟會變得硬,滾至剛剛熟,咬落彈牙香口; 粥底棉密,有米香,亦帶肉類的香甜,聽講芥菜煲粥可以下火,清熱, 食完整個人暖笠笠。 細件油炸鬼剛炸出, 香脆無比。 凍左  $6 口感鬆軟,味道介乎甜味與咸味之間, 廣東油炸小食之一。 鮮蝦腸粉 $32 雖然非即點即造,但仍然保留應有的溫度,晶瑩剔透的腸粉皮包裹著大隻鮮蝦。 大蝦爽口;腸粉皮微黏順滑,不油不膩,蠻不錯的。  兩個人食份量剛剛好!

銅鑼灣區粥店不多,「海皇粥店」是小數仍然能生存的粥店。

聽講芥菜煲粥可以下火,清熱, 食完整個人暖笠笠。
細件油炸鬼剛炸出, 香脆無比。

凍左  [Q版牛脷酥]

鮮蝦腸粉 $32

大蝦爽口;腸粉皮微黏順滑,不油不膩,蠻不錯的。

兩個人食份量剛剛好!
2019-11-04
2019-11-07 101 瀏覽
員工同經理 態度極差 員工叫十次都無人理過黎落單,一直話轉頭 但陣keep住走去幫其他人,走個陣比錢我企係門口,經理拎住啲野,就直接叫我行開,唔該都無聲。無必要都唔好食銅鑼灣呢間!
2019-11-07
2019-10-11 289 瀏覽
要說到吃粥品,一定是海皇粥店,不過以前讀書時會吃得多,現在人長大了已經很少吃,今天跟朋友做完運動,突然想吃粥、牛利酥,在銅鑼灣駱克道有一間分店,就跟朋友去回味一番。時間差不多晚上十點,店內都坐滿人,侍應都忙過不停,看看餐牌現在的款式種類非常之多,除了基本的粥類,連糖水、部隊鍋都有,包羅萬有,而且這間店還營業到晚上12點,非常合適喜歡晚一點才吃晚飯的我。最後我們點了炸腸$24、笑蝦蝦黃金帶子配煎堆 $68、芒果彈彈(芒果椰果梳打)$13、菜乾排骨粥 配 蛋黃鹹肉粽 $45、凍豆漿 $6、牛脷酥 $12。炸腸(炸兩) - 炸兩用了新鮮香脆嘅油炸鬼,加上透薄嫩滑嘅布拉腸粉,原汁原味。笑蝦蝦黃金帶子配煎堆 – 有大蝦、帶子、肉丸,用上鐵鍋上,既保溫又保留粥的鮮味。煎堆入口的時候清香,咀嚼的時候濃香有層次。芒果彈彈 – 有椰果和芒果的香味,不會太甜。菜乾排骨粥 -火候夠,味道足,用料豐富,吃上一碗通體舒暢。蛋黃鹹肉粽 – 用料十足,味道出奇地好,糯米煙韌,不錯!牛脷酥 -油器三寶,外酥內軟。

芒果彈彈 – 有椰果和芒果的香味,不會太甜。

菜乾排骨粥 -火候夠,味道足,用料豐富,吃上一碗通體舒暢。

蛋黃鹹肉粽 – 用料十足,味道出奇地好,糯米煙韌,不錯!

牛脷酥 -油器三寶,外酥內軟。
2019-10-11
2019-05-02 229 瀏覽
放工要過銅鑼灣,路過海皇粥店就黎個快食晚餐,晚飯時間都無乜人,好易搵位。今次第一次叫南瓜粥,一上枱見到個賣相其實都覺得有d唔開胃,粥底好稀,入面都無乜南瓜絲,得個黃色,但食落又唔覺有南瓜既甘甜味,寧願食白粥好過 下次都係叫番基本款穩陣d海皇粥既炸兩向來有質素保証,雖然定價比起其他粥鋪唔算平,不過平時食開好熱好脆都覺得值既,但今次唔知點解食落好似唔係即製,質地變韌左,完全唔脆口,真係好失望,唔知係咪個別分店失手既問題

下次都係叫番基本款穩陣d
2019-04-18
2019-03-25 729 瀏覽
陪老公來銅鑼灣覆診,睇完醫生拿過藥後,看看腕錶,原來已經是接近下午兩點,難怪肚子不停打鼓,提議去附近「海皇粥店」吃頓 Late Lunch。幸好我們到達時已過了午市繁忙時間,店內只剩兩、三檯食客,不用排隊等位便可以即時入座。店面呈長方形,地方不大,以圓檯櫈為主,但環境不俗,地板乾爽又無污漬,加上室內光線充足,感覺舒適乾淨。入座後,先翻開餐牌逐頁細看,原來除了粥品、腸粉、油器及小食等之外,店鋪還推出了不少新產品,如家鄉銀針粉、雞翼糯米雞、糖水伴湯圓,甚至連湯飯、臘味蒸飯、原煲小菜和蒸魚等都有得供應,真係點只食粥咁簡單。老公點了秘製生炒糯米飯餐 ($39),而我就看中了黃金帶子笑蝦蝦粥套餐,另外再左加炸腸同熱紅豆沙。糯米飯餐可配豆漿、熱奶茶或熱啡,如果想轉凍茶或凍啡,則須另+$3。糯米飯甚為好吃,米飯煮得軟硬剛好,入口乾爽明快,富韌勁又軟糯,而且炒得夠曬入味,加上臘味粒和脆口的花生,味道很甘香。凍豆漿水準亦不俗,不但甜度適中,而且飲落順喉香滑,滿有豆香。我點的黃金帶子笑蝦蝦粥 ($68)  就以煲仔盛上,粥品可配小食一款,有牛脷酥、煎堆、咖喱魚蛋或燒賣可供選擇。先嚐一口粥底,食落雖然未至於
我點的黃金帶子笑蝦蝦粥 ($68)  就以煲仔盛上,粥品可配小食一款,有牛脷酥、煎堆、咖喱魚蛋或燒賣可供選擇。先嚐一口粥底,食落雖然未至於香綿幼滑,但亦十分稠身,加上滑溜溜的蛋花,味道不俗。至於粥料方面,除了帶子和鳳尾蝦之外,原來還有三大粒肉丸。帶子爽口又大粒,肉丸彈牙有口感,加上色澤鮮明的鳳尾蝦,令整碗粥甚為鮮甜味美。牛脷酥十分鬆化,甜味淡淡的,恰到好處,用來沾著粥吃,口感極佳。
至於另點的炸腸 ($24),水準亦不俗,炸兩腸即叫即製,上桌時仍新鮮熱辣,腸粉皮很薄很滑,吃起來有米的微香。入面包住脆卜卜的油條,吃時可加入適量豉油、甜醬及麻醬,味道一流,非常值得一試。
壓尾以熱紅豆沙 ($19) 作結,紅豆沙滿滿一碗,十分足料,紅豆煲至粒粒軟腍綿身,而且加入了不少蓮子作配料,令味道更為豐富,食完非常飽肚。
2019-03-25
2019-03-13 407 瀏覽
今日放工想食粥,就到這間海皇粥店食,好耐之前食過,原來多了好多選擇。除了多款粥款及粥品外,還有好多不同湯飯、小菜、煲仔、粉麵等等,好多款式;連飲品都多咗好多款,更有滋潤甜品湯丸。下午茶好抵食,更有常餐、全日餐;我今次選了生滾粥餐(可自行選配材料)環境都唔差,光亮乾淨環境,服務組環姐姐好快手又友善,見佢地同老人家點餐落單都好有耐性環境都乾淨又光猛,服務幾好又勤快清潔枱面!上餐速度都好快速環境雖然唔大,但都幾多位!不同配料可供客人調味(雙拼生滾粥):鮮豬肉丸蝦米鯪魚球粥餐加配炒麵好大碗,每種丸款都有3粒!粥底好綿好香滑鮮豬肉丸:口感好好,爽口彈牙,大大粒!蝦米鯪魚球:好軟易咬,但要小心骨(炒麵)炒麵:加$10加配一款小食,我喜歡炒麵;唔油膩好幼細,味道不錯口感正,有香蔥段及芽菜配料跟餐油條(半份)大大件,好脆!個芯都好實,唔錯!

環境都乾淨又光猛,服務幾好又勤快清潔枱面!上餐速度都好快速

環境雖然唔大,但都幾多位!
醬汁

不同配料可供客人調味

(雙拼生滾粥):鮮豬肉丸蝦米鯪魚球粥餐加配炒麵

雙拼粥

好大碗,每種丸款都有3粒!

綿綿滑粥

粥底好綿好香滑

鮮豬肉丸

鮮豬肉丸:口感好好,爽口彈牙,大大粒!

蝦米鯪魚球

蝦米鯪魚球:好軟易咬,但要小心骨

(炒麵)

炒麵

口感正,有香蔥段及芽菜配料

油條

跟餐油條(半份)大大件,好脆!
油條

個芯都好實,唔錯!

2019-03-13
下午茶