2021-09-22 1242 瀏覽
招牌菜 蜜餞叉燒皇 當紅脆皮雞 即燒化皮乳豬 水煮龍躉片 蜜餞叉燒皇 叉燒好冧而且熱辣辣好好食 微微帶焦邊 肉質鬆軟之後輪到原隻乳豬上場,同樣都係熱辣辣即燒再斬件上碟乳豬肉不多,主要食層化皮,又脆又薄,一絲油膩感也沒有 切成大小相等既方格脆片 大家都爭住食呢! 最後豬身部位食剩打包返屋企煲粥食一流黃色呢碗唔係菜黎既,睇真D,係一梳梳既排翅 濃雞湯燴翅浸到好大梳既魚翅,雞湯既鮮甜已經完全餵入翅身,食翅如飲湯,十分鮮甜鮮味小菜班片炒西蘭花,煎肉餅班片厚切大件 煎至剛剛好熟,咬開肉質嫩有油香小巧一片既煎肉餅,幾彈牙咸香又夠脆口Shop 6 , Nine Seafood Place, G/F, Lily Mansions (Site 9)消費$2000
招牌菜 蜜餞叉燒皇 當紅脆皮雞 即燒化皮乳豬 水煮龍躉片
 蜜餞叉燒皇 叉燒好冧而且熱辣辣好好食 微微帶焦邊 肉質鬆軟
之後輪到原隻乳豬上場,同樣都係熱辣辣即燒再斬件上碟
乳豬肉不多,主要食層化皮,又脆又薄,一絲油膩感也沒有
黃色呢碗唔係菜黎既,睇真D,係一梳梳既排翅 濃雞湯燴翅
小菜班片炒西蘭花,煎肉餅
班片厚切大件 煎至剛剛好熟,咬開肉質嫩有油香
小巧一片既煎肉餅,幾彈牙咸香又夠脆口

消費$2000
2021-09-13 1016 瀏覽
今晚食中菜 2-3人份量 去酒樓有位不用排隊 菜式如下 豉油皇大蝦, 韭菜炒牛肉 鹽水鴨2肉一菜加白飯,好夠食!七隻大蝦每人食2隻仲有剩一隻 最後我食3隻, 大蝦先走油再用豉油皇爆香 連蝦都脆既,可以啜汁食埋豉油皇香又濃 完全唔花巧無汁無醬,就係食鮮味既一道菜 蝦肉鮮甜爽口彈牙 連殼都可以食埋 細心剪埋蝦頭,呢D又係加分位 沙爹牛肉炒韭菜 只取中段最脆最嫩個位置 猛火爆炒牛肉香嫩 濃重沙爹醬汁夠滋味鹽水鴨 有別於一般滷水鴨 用鹽水滷浸 皮薄有彈性 肉質細緻嫩滑 純粹食鴨肉既味道菜式唔花巧,有細心位,高級中菜真係出色紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產6-7號舖海福樓平均消費$300評分8/10
今晚食中菜 2-3人份量 去酒樓有位不用排隊
菜式如下 豉油皇大蝦, 韭菜炒牛肉 鹽水鴨
2肉一菜加白飯,好夠食!
細心剪埋蝦頭,呢D又係加分位 沙爹牛肉炒韭菜
菜式唔花巧,有細心位,高級中菜真係出色

紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產6-7號舖
海福樓
平均消費$300
評分8/10
Family dinner, 同事推薦黃埔依間中菜~睇menu價錢都唔平, 不過做緊晚市堂食85折. 而且環境坐得舒服裝修靚, 服務都唔錯 食物質素高, 屋企人都食得開心~ 黎緊中秋做節可以考慮同埋經理見我地分兩枱又有小朋友, 所以可以分兩碟上! 咁我地就唔洗傳黎傳去~-🦁 獅心推薦 Top 31️⃣ 蜜餞叉燒皇 ($158)2️⃣ 炸子雞 ($488/隻)叉燒肉質鬆軟夠多汁! 炸子雞個皮脆到薯片咁 3️⃣ 涼拌海蜇 ($88)同平時食既海蜇唔同 厚身有口感好多! -其他|唔錯✅ 花膠燉雞煲翅 ($1380)✅ XO醬蒜心炒鮮鮑魚角 ($338)✅咸魚茸生煎豬肉餅 ($168)鮑魚夠腍 入味!-其他|一般➡️ 南乳粗齋煲 ($138)➡️ 薑蔥鮑汁撈粗麵 ($138)-🦁 海福樓 @fullhouseseafoodhk 紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產6-7號舖🦁 人均消費|~$500

🦁 獅心推薦 Top 3
1️⃣ 蜜餞叉燒皇 ($158)

2️⃣ 炸子雞 ($488/隻)
叉燒肉質鬆軟夠多汁! 炸子雞個皮脆到薯片咁

3️⃣ 涼拌海蜇 ($88)
同平時食既海蜇唔同 厚身有口感好多!

其他|唔錯
✅ 花膠燉雞煲翅 ($1380)

✅ XO醬蒜心炒鮮鮑魚角 ($338)

✅咸魚茸生煎豬肉餅 ($168)

鮑魚夠腍 入味!
其他|一般
➡️ 南乳粗齋煲 ($138)

➡️ 薑蔥鮑汁撈粗麵 ($138)
🦁 海福樓 @fullhouseseafoodhk
紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期) 地下九號水產6-7號舖
🦁 人均消費|~$500
2021-08-09 840 瀏覽
Visit this restaurant 4 times since June. Food was OK. But at the last time the most ridiculous thing happened. Everything was fine at first, but after the day I visited, the restaurant called and told me that they charged my bill on the other customer’s credit card and so I have to visit them the other day to pay them back!!!And what pissed me off most was that when I went to the restaurant the other day to pay them back, nobody to express sorry or even thank you about bothering me because the
And what pissed me off most was that when I went to the restaurant the other day to pay them back, nobody to express sorry or even thank you about bothering me because the mistake they have made and even expect me to pay in cash!!!
I felt like that they were even blaming me for paying with visa at the first place!!!
How rude, careless and irresponsible their waiters and waitresses are!!!
NO MORE NEXT TIME!!!
2021-08-03 661 瀏覽
通常黎食點心多,今次主要叫餸,一樣咁出色👍🏻留意返皮脆又唔會好膩嘅”乳豬”同足料”冬瓜盅”都要預定!另外我都推介超嫩滑嘅“吊炸脆皮雞”同好香咸香味又唔會太鹹嘅”咸魚茸煎肉餅”.🔻🍽 海福樓📌 地址: 紅磡德豐街8號黃埔花園第九期九號水產舖位6-7號舖
🔻
🍽 海福樓
2021-07-28 607 瀏覽
✨濃湯雞煲翅雞湯香濃 雞肉已拆肉上碟 肉質鮮嫩翅份量比想像中多 有八兩 翅彈牙唔腥✨馬友鹹魚茸煎肉餅肉餅 外層煎到微脆 有肉汁 口感偏結實鹹魚茸令肉餅多一份鹹香 幾惹味 ✨櫻花蝦叉燒炒飯炒飯好足料 櫻花蝦帶鮮味鹹香 叉燒粒唔會乾柴炒得好乾身 飯粒分明 味道唔錯✨荔茸西米焗布甸 上枱第一個感覺就係 份量一次比一次少西米焗布甸 香甜帶奶香 芋茸幼滑綿密 食物唔錯 黎過幾次都覺得食物幾高質環境可以 都幾好坐服務唔錯 店員都友善有禮價錢合理 可以一試
✨濃湯雞煲

環境可以 都幾好坐
服務唔錯 店員都友善有禮
價錢合理 可以一試
2021-07-27 347 瀏覽
✨大紅片皮乳豬乳豬皮 香脆 上枱前已片去油脂肉有兩個食法選擇 分別係斬件或手撕今次選擇左斬件 肉質嫩滑 味道適中配料 夾包 看似好乾 但食落正常 味道普通 帶甜青瓜 唔太新鮮 切法令口感粗糙乳豬醬 略甜✨西蘭花彩椒炒龍躉片龍躉片厚身鮮味 西蘭花爽脆 味道唔錯✨欖角冰梅骨欖角味出 酸甜適中 惹味肉有咬口 唔會骨多肉少✨荔茸西米焗布甸西米布甸香滑 奶味香濃 荔茸綿滑香甜每次都必食今次已經第三次到訪 食物整體唔錯 今次三個人食唔到好多野下次要再試試佢地d小菜
✨大紅片皮乳豬

今次已經第三次到訪
食物整體唔錯 今次三個人食唔到好多野
下次要再試試佢地d小菜
2021-07-17 578 瀏覽
第一次幫襯,叫咗12樣嘢,點知錯/漏咗6樣。- 松露野菌餃(叫1籠嚟咗2籠)- 瑤柱先蝦菜苗餃(叫1籠,漏咗單,都催嘅時候已經賣晒)- 咖喱蒸土魷(叫1籠嚟咗2籠)- 沙嗲金錢肚(無漏單,不過冇嚟過)- 安蝦咸水角(無點,不過嚟咗)- 椒鹽魷魚鬚(漏單)
第一次幫襯,叫咗12樣嘢,點知錯/漏咗6樣。
- 松露野菌餃(叫1籠嚟咗2籠)
- 瑤柱先蝦菜苗餃(叫1籠,漏咗單,都催嘅時候已經賣晒)
- 咖喱蒸土魷(叫1籠嚟咗2籠)
- 沙嗲金錢肚(無漏單,不過冇嚟過)
- 安蝦咸水角(無點,不過嚟咗)
- 椒鹽魷魚鬚(漏單)
2021-07-11 393 瀏覽
門口小姐只招呼熟客 不分先後次序 預約也要等很久 坐下後完全沒有人上來服務或詢問需要茶或其他 自行洗碗後沒有人收拾檯面上的不必要東西 食物沒有特色 非常一般 是一個完全不值得吃 的地方
2021-07-11
午餐
2021-06-19 682 瀏覽
粉絲椰菜煲$148 椰花乾身爽口,食落非常有咬口,但我個人偏愛軟淋口感,值得一讚係佢個粉絲就算放係落煲都冇燒到乾曬水,仲要唔洗經常兜啲粉絲,完完全全索曬啲蝦乾海味 ,變成主角招牌炸子雞(半隻)$268讚 讚 真係好食 外皮炸至干脆 又唔會油膩 非常好食 而雞嘅腌料非常好食 炸完外皮之後 就算唔點任何醬汁都唔會覺得索然無味 但有啲部份肉質偏鞋颯颯 原件馬友咸魚蒸肉餅 $168一開始見到個名真係以為原條馬友蒸肉餅 仲諗點解咁便 同埋會唔會太咸 原來係一件😅 肉餅正正常常 肉質嘅質地同平時係太興或者好少少嘅茶餐廳肉地 但肉餅真係同馬友好夾好夾又真係好普通 送飯一流 😋子薑炒牛肉 $188見未飽就再叫多個餸,一開始睇個名以為佢會有伏,點知有驚喜,子薑係平時食開過日本薑片只不過係厚切版,仲要加埋菠蘿一齊炒,酸化啲牛肉令到好軟身 好好食整體來講,出色嘅中菜水平,聽講係著名食府班底,難怪水準都有翻咁上下
粉絲椰菜煲$148

當紅炸子雞
原件馬友蒸肉餅
子薑炒牛肉
2021-06-10 2134 瀏覽
唸住帶呀仔到黃埔冒險樂園玩, 對上一次去已經是兩年前既事, 唔通因為今年🌻夏天真係太熱, 好多父母都好似我地咁, 帶小朋友到有冷氣既室內遊樂場玩, 今日真係超級爆多人, 同兩年前既情況差好遠。先到附近食LUNCH, 搵左呢間可以網上訂位, 評價不錯同早少少開(11點)既餐廳。我地點左蝦餃, 香菇滑燒賣, 百花蒸釀魚肚, 蜂巢芋角, 蠔王叉燒包, 春風得意腸粉同荔茸西米焗布甸。最先到既係焗布甸, 好好味, 鍾意食焗布甸既朋友唔好錯過, 芋茸份量足仲食到芋頭粒粒, 香甜綿滑。春風得意腸粉 - 就算放耐左都依然外脆內軟, 入面有新鮮蘿蔔絲同蝦肉, 最開心係無我唔鐘意既芹菜, 蔥, 芫茜...蜂巢芋角 - 蜂巢鬆化, 芋泥綿密, 調味剛好, 比上兩個星期觀塘孔夫子食到既好味。蝦餃 - 餡料新鮮但蝦餃皮做得偏厚也略嫌乾身左D, 呢個就孔夫子做得好食好多。百花蒸釀魚肚 - 🔥熱辣辣, 厚身魚肚軟滑多汁, 不錯。燒賣 - 我無食, 老公話豬肉新鮮啖啖肉, 水準之作。叉燒包 - 肯定好好食, 成籠比我仔清左。海福樓點心價錢合理份量足, 加上舒適的座位裝修, 下次一家人再過黎玩可以encore。

百花蒸釀魚肚 - 🔥熱辣辣, 厚身魚肚軟滑多汁, 不錯。

燒賣 - 我無食, 老公話豬肉新鮮啖啖肉, 水準之作。

叉燒包 - 肯定好好食, 成籠比我仔清左

2021-05-16 812 瀏覽
下集篇海福樓🤣🤣太懶喇,相差甘多日先打埋,佛系🤣🤣Order: 🐡 XO醬籣度炒鮮鮑魚角 $338依個正呀🤪🤪雖然用XO醬但係都唔會辣,仲要非常之惹味,啲鮑魚勁彈牙,超有咬口,非常之推薦🐬酸菜煮龍躉片 $298 本身我唔係好食得辣,呢一個又比我想像中冇甘辣,只係食到最底層嗰啲比較辣少少🤏,但都可接受,不過我覺得偏酸左少少,龍躉片肉質都可以,每一舊都啖啖肉,切嘅師傅刀工應該唔差🍍菠蘿咕嚕肉 $158雖然呢個餸係叫小菜好多人都會叫,但係要整得好食並唔係咁容易,呢度炒嘅咕嚕肉個汁嘅酸度同埋甜唔到我覺得岩岩好,咕嚕肉表皮都脆,肉身都唔會好乾身🦆子蘿炒乳鴿脯 $188依味餸比較特別,如果唔睇名會以為自己食緊豚肉,因為個口感唔似乳鴿,不過唔算難食都可以一試🌸櫻花蝦叉燒炒飯 $168 炒飯好似好普通,但係要炒得好食都唔係咁容易,我覺得佢炒得幾好夠乾身同埋粒粒好分明,都唔會太鹹服務同環境都非常之好👍🏽
下集篇海福樓
🤣🤣太懶喇,相差甘多日先打埋,佛系🤣🤣

Order:
🐡 XO醬籣度炒鮮鮑魚角 $338

🐬酸菜煮龍躉片 $298

🍍菠蘿咕嚕肉 $158

🦆子蘿炒乳鴿脯 $188

🌸櫻花蝦叉燒炒飯 $168

服務同環境都非常之好👍🏽
2021-05-13 479 瀏覽
今日老爺帶我去食好野🤣🤣今日我哋去咗黃埔嘅九號水產市場,平時都好少會專登嚟呢度,原來入邊有幾間餐廳,我哋今晚利是其中一間中菜嘅海福樓👍🏽👍🏽呢度平時都唔會好多人因為可能位置唔算太過旺區,所以唔洗甘逼🤣🤣Order:🥕宋城蘿蔔 $48 我哋第一個前菜係嗌咗蘿蔔,廚師好有心機將佢擺個一個花嘅形狀,佢食落個口感係好似平時用白醋醃製嘅酸蘿蔔,不過我鍾意食佢嘅原因係佢酸度非常適中同埋食落去好爽口嘅口感,會令人不停追住你食停唔到🤣🍽百味豆腐 $58呢個餸好惹味,豆腐可以炸到外脆內軟真係唔簡單,底層用左類似蝦片黎到襯托個豆腐,個蝦片都好好味,所以大家唔好漏咗食它🤣🥩蜜餞叉燒皇 $158食叉燒我鍾意食半肥瘦,呢度嘅叉燒肥瘦啱啱好可以做到我嘅要求🤣最緊要係肉質都好鬆軟,真係可以用皮脆肉口但鬆軟黎都形容,每一舊叉燒都有啲厚度嫁,但係好易唊,最緊要係仲大有少少炭燒嘅邊,配合埋好味嘅蜜牛食簡直係絕配呀👍🏽唔會太甜,味道岩岩好🦐明蝦球菠蘿船 $248呢個用咗菠蘿嚟到伴碟

Order:
🥕宋城蘿蔔 $48

🍽百味豆腐 $58

🥩蜜餞叉燒皇 $158

🦐明蝦球菠蘿船 $248
呢個用咗菠蘿嚟到伴碟,心思位冇得輸👍🏽
啲蝦隻隻都好大隻同埋好彈牙😍仲要碟入邊有好多隻,完全冇揸流攤嘅感覺🤣除咗有蝦仲有菠蘿同三色椒做伴菜,啲菠蘿都值得讚👍🏽👍🏽好甜仲有好多汁,三色椒都炒得好爽口

仲有而家佢哋做緊promotion恒生卡有八五折優惠(不過我唔記得咗睇做到幾時,大家記得自己打電話去查詢)
2020-11-02 2136 瀏覽
首先講價錢,真心貴拍得住酒店中菜廳。食物質素係好嘅, 叉燒好軟淋好入味, 蝦餃皮薄餡靚, 西米布甸亦都做得好出色。 我最中意食嘅係燒買食得出肉質爽彈,新鮮; 至於芋角就酥脆好香芋頭味。 好明顯週末下晝, 人手不足好多野都要耐心等。 急都冇用……想食記得要訂位,如果唔計有排等, 甚至要坐出門口出面,人來人往。食完仲可以過隔離9號水產買啲日本食物, 跟著去海邊長廊行下,優閒過一個週末下午……

• 芋角
  • 叉燒
2020-10-26 1491 瀏覽
上次試過晚飯,今次就試下點心,先點半份叉燒,睇下係咪好似食評講得咁好先,好冧滑,個汁又好味蠔油豆再冧啲就可以攞滿分了罐湯餃放滿竹笙,粉皮薄,餃料豐富芋角比較一些酒店中菜還要高汁,外面鬆化,咬落無油”益”味蝦腸皮薄,蝦肉彈牙;牛肉腸正常,腸粉豉油係有煮過好食馬拉糕,係細舊咗啲,可以用到個”薄”字來形容佢,翻食機率超高。
,好冧滑,個汁又好味
蠔油豆再冧啲就可以攞滿分了

罐湯餃放滿竹笙
,粉皮薄,餃料豐富

芋角比較一些酒店中菜還要高汁,外面鬆化,咬落無油”益”味

蝦腸皮薄,蝦肉彈牙;

牛肉腸正常,腸粉豉油係有煮過

好食馬拉糕
,係細舊咗啲,可以用到個”薄”字來形容佢,翻食機率超高。
2020-10-17
午餐