2022-09-25 709 瀏覽
好耐以前去過鰂魚涌嗰間海街丼食lunch,今晚去開北角匯又諗唔到食咩好,就去佢哋喺商場地下最新間分店試吓。星期六晚大約8點鐘去到都唔使等位。我叫咗海寶丼(上),上菜時好有驚喜!店員好細心介紹:左邊的一碟是醋啫喱,左上角的保暖瓶裝著的是可以加在飯上變茶漬飯的湯。只係諗住好簡單咁食個魚生飯的我,覺得非常新奇😃。吞拿魚、油甘魚同蟹肉本身都好新鮮有好鮮味,醋啫喱酸酸哋加落啲魚生度一齊食又幾夾,不過我有一下吞得唔小心酸親個喉嚨😝只係,有啲奇怪係啲飯比較暖…🤔按店員建議最後留返啲飯同蟹肉加湯做茶漬飯,仲有少少芝麻、紫菜可以加埋落去。白白哋色嘅湯應該係魚湯,入口好香鰹魚味。整體來講食完魚生飯再食茶漬飯呢個體驗都好得意。要讚一讚店內所有店員服務態度都非常好,有禮貌又殷勤,最後食飽仲會好似啲西餐廳咁問我滿唔滿意、有冇意見,令我有啲受寵若驚☺️我都有講番飯暖的問題,店員都好禮貌咁話會跟進。👍👍

2022-09-24
2022-09-20 682 瀏覽
呢間人氣日本料理餐廳喺北角開分店,次次都好多人排隊,今日經過終於有位!啲魚生同海鮮都好新鮮,份量夠!海宝丼[上]$125好多蟹肉、海鮮同魚生,啖啖都好豐富。尤其鍾意啲好鮮甜同足料既蟹肉!另外有一碟醋果凍,係鹹鹹哋既。撈埋落啲飯度,就變咗好似壽司飯咁,味道更好!日式凍辣番茄 $30酸酸甜甜,好清新好好食,不過就唔多覺辣。我見到其他人嘅前菜都有機會係有一小舊呢個番茄。總括黎講野食係好食既,會再encore!

海宝丼[上]$125

日式凍辣番茄 $30

總括黎講野食係好食既,會再encore!

海宝丼[上]
日式凍辣番茄
海宝丼[上]
日式凍辣番茄
2022-09-20 508 瀏覽
今日經開港島,同朋友搵地方食lunch,之前喺關注組見過依一間海街,有拖羅食,所以一直好想去試吓,咁岩今次去到北角附近,終於有機會試試依間刺身飯,我同朋友一人叫咗一個,分別係廚師限定同埋雜錦刺身飯,刺身飯的擺盤好靚,絕對吸睛的,而且刺身的量對比起價錢也算合理,刺身也算新鮮,而且有一個好處就是米飯可以免費增量,所以大食的朋友可以繼續追加米飯,值得一讚,不過唯一一個最大嘅缺點就係豉油,此店用的刺身豉油非常鹹,就像一般的生抽這樣,不是那些甜甜的鮮味刺身豉油,豉油就這樣毁壞了刺身的美味,只吃到鹹味,吃不到魚味,如果繼續用這豉油,我想我很難會再回去吃了。
2022-09-19 608 瀏覽
「海街丼」來自東京,主打海鮮丼,其丼飯已足料又新鮮見稱,定價亦大眾化。所以今日就去試試佢😜😜店內環境尚算舒適,有一個細吧枱放滿清酒樽🍶帶點日本氣氛😌😌睇緊Menu時店員非常有禮貌地介紹😉原來呢度都有Secret menu 😆😆其實都唔係Secret 係廚師發辦丼,今日係 拖羅海膽丼😍😍最後梗係點廚師發辦丼😝🍱拖羅海膽丼原來佢係非一般丼😱😱佢係「三食」1) 先混合醬油和芥末,品嚐拖羅鮮味2)然後再將特製「壽司醋果凍」混入米飯,享受壽司味道3)尚餘1/3 飯時,可以加入準備小配料及用鮮魚秘製的「魚介出汁」,混成茶漬飯再繼續享用🍣拖羅非常新鮮,亦很肥美,入口有即溶嘅感覺。海膽亦很鮮甜😊❤️真心好特別呀,自己加醋仲要係果凍嘅樣,有趣有趣,不過唔一定落晒根據自己口味便可。🐟鮮魚汁用保溫壺keep 暖😌😌非常窩心。魚汁好夠鮮味,咸淡適中👍🏼👍🏼💠驚喜之選一丼三食好特別 ,而家每一食都有特別之處大家值得一試👍🏼👍🏼

店內環境尚算舒適,有一個細吧枱放滿清酒樽🍶帶點日本氣氛😌😌

最後梗係點廚師發辦丼😝
🍱拖羅海膽丼
原來佢係非一般丼😱😱佢係「三食」
1) 先混合醬油和芥末,品嚐拖羅鮮味
2)然後再將特製「壽司醋果凍」混入米飯,享受壽司味道

🍣拖羅非常新鮮,亦很肥美,入口有即溶嘅感覺。海膽亦很鮮甜😊

💠驚喜之選
一丼三食好特別 ,而家每一食都有特別之處
大家值得一試👍🏼👍🏼
2022-09-04 804 瀏覽
星期6既late lunch,2:30黎到啱啱好有位,2人窗口位,感覺舒服叫左一個海寶丼(並)$90+海膽$40,丼入面有多款刺身角-小扇貝,吞拿魚,油金魚,章魚,蜆肉,蟹子,另一個海寶丼(上)$125,有以上刺身之外,仲有真雪場蟹肉,所以有食材都好新鮮,仲有本身定食包前菜,麵豉湯,綠茶/烏龍茶,飯可以免費加大,最特別係有個壽司醋啫喱,可自行調教飯既味到環境舒服,食材新鮮,價錢平民,應該會變成近期飯堂

環境舒服,食材新鮮,價錢平民,應該會變成近期飯堂
2022-09-04 490 瀏覽
係北角匯新開的日本海鮮丼飯和風的裝修有置身日本的感覺星期日的中午12時半左右到達已經full house店員會叫你留低電話有位再打俾你係商場行咗大概15分鐘就有位叫了海宝丼(並)$90同海宝丼 (上)$125兩個飯都有吞拿魚油甘魚章魚穴子小扇貝三文魚子青瓜主要的分別係$125那個多了蟹肉但其他配了的份量會相對減少所以如果只係想食魚生嘅叫$90已可以呢度的海鮮丼的特色係配有醋味嘅啫喱 另有Wasabi啲啫喱加入飯之後就會溶好好味
係北角匯新開的日本海鮮丼飯

海宝丼(並)
海宝丼(上)

海宝丼(並)
海宝丼(上)
日本人氣海鮮丼專門店「海街丼」最近喺北角匯開咗新分店!店內主打丼飯,最出名就係佢個海寶丼,仲有其他海鮮例如吞拿魚、鱈場蟹等等,唔鍾意食生冷嘢都仲有鹿兒島A4黑毛和牛、天婦羅、豚肉、鰻魚等選擇。今次第一次食,就直接試吓佢個招牌海寶丼 (特上),入面有成10款海鮮刺身,包括海膽、小扇貝、真雪蟹、吞拿魚、油甘魚、章魚及甜蝦等等,仲要每款都好大好足料!好好食😍每啖都係滿滿嘅海鮮,唔使驚唔夠料配飯!而且仲包埋一碟細細嘅前菜~另附上魚介湯、啫喱醋及湯飯配料,方便客人自行調配味道。呢個丼飯有兩種食法!第一,可以將Wasabi同刺身撈啫喱醋配飯食。第二,食完可以留返少少飯用嚟落魚介湯,做成湯飯。我兩個都試咗,但個人覺得啫喱醋好難自己調得好食😂😂而魚介湯我係覺得好驚喜,因為就咁飲都已經好好飲!好香好濃魚介味,個人好鍾意!星期六夜晚嚟食,雖然唔使排隊,但係因為個飯都幾足料,所以價錢都算貴,一個海寶丼要成$220,仲未計加一!而其他又唔算真係好吸引,唔夠多樣化嘅海鮮刺身丼款式選擇,所以真係試一次就算🥲🥲

海寶丼  (特上)

啫喱醋

2022-08-27
海寶丼  (特上)
2022-08-13 789 瀏覽
星期一晚唔使排隊✌🏻(我哋都預先book咗位)但係午市就大排長龍,冇得book位。店舖都唔算特別大,得幾張枱,唔可以一大班人嚟食。呢度比較多吞拿魚嘅款式,冇乜三文魚,比較適合吞拿魚控🥰海宝丼上 ($160)魚生份量足,新鮮個人覺得太多有嚼口嘅海鮮(例如蛤蜊章魚)焰燒吞拿魚蓉丼 ($180)好厚嘅吞拿魚蓉,仲有舊生鵪鶉蛋黃淡淡肉好多油脂好好味🤤A4黑毛和牛丼 ($180)一片片黑毛和牛唔韌亦唔會太肥,但就冇乜特別豚肉生姜燒丼 ($130)豚肉唔韌 調味到位仲有隻溫泉蛋😋炸雞件 ($55)新鮮熱辣炸出嚟果然係好食,唔會太油膩雞肉嫩滑都多肉汁燒鯖魚 ($75)燒得唔夠香,但係魚肉係嫩嘅魚肉比較少,唔會推介單點熟食清酒煮蜆 ($68)都好多隻 好鮮甜好味炸牛油粟米 ($55)咁多舊價錢都合理整體來講性價比高,因為魚生份量足又新鮮,但係飯嘅份量就少,健康但有機會唔夠飽肚😆午市可以免費添飯但係晚市就冇🙁晚市就冇午市價錢咁抵,但係就可以坐得耐啲冇咁趕😌會推介佢地主打嘅刺身丼多過熟食——𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: dinner only𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $150 𝗉𝗉

呢度比較多吞拿魚嘅款式,冇乜三文魚,比較適合吞拿魚控🥰
海宝丼上

海宝丼上 ($160)

魚生份量足,新鮮

個人覺得太多有嚼口嘅海鮮(例如蛤蜊章魚)
焰燒吞拿魚蓉丼

焰燒吞拿魚蓉丼 ($180)

好厚嘅吞拿魚蓉,仲有舊生鵪鶉蛋黃

淡淡肉好多油脂好好味🤤
A4黑毛和牛丼

A4黑毛和牛丼 ($180)

一片片黑毛和牛唔韌亦唔會太肥,但就冇乜特別
豚肉生姜燒丼

豚肉生姜燒丼 ($130)

豚肉唔韌 調味到位

仲有隻溫泉蛋😋
炸雞件

炸雞件 ($55)

新鮮熱辣炸出嚟果然係好食,唔會太油膩

雞肉嫩滑都多肉汁
燒鯖魚

燒鯖魚 ($75)

燒得唔夠香,但係魚肉係嫩嘅

魚肉比較少,唔會推介單點熟食
清酒煮蜆

清酒煮蜆 ($68)

都好多隻 好鮮甜好味
炸牛油粟米
炸牛油粟米 ($55)

咁多舊價錢都合理

——
𝗋𝖾𝗌𝖾𝗋𝗏𝖺𝗍𝗂𝗈𝗇𝗌: dinner only
𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: yes
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $150 𝗉𝗉 (dinner)
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 8/10
📍 海街丼 (北角匯)
北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖

𝖿𝗈𝗅𝗅𝗈𝗐 @𝗈𝖺𝗍𝗌𝗇𝗐𝖺𝖿𝖿𝗅𝖾𝗌 𝖿𝗈𝗋 𝗆𝗈𝗋𝖾!
2022-08-08
焰燒吞拿魚蓉丼
A4黑毛和牛丼
豚肉生姜燒丼
炸雞件
清酒煮蜆
炸牛油粟米
2022-08-07 712 瀏覽
對日本🇯🇵食物嘅熱愛,相信大部分香港人都係🤣🤣🤣啱啱同朋友一齊去試咗北角滙新開嘅舖頭「海街丼」,雖然唔係新開小店,好幾間分店架,但北角抵食少少嘅日本丼舖頭唔多,而且仲要開係北角滙,一於去試下先!舖頭個感覺都似去咗日本🇯🇵,裝修以木設計為主,感覺都唔算好壓迫!由於係中午時間去食,所以有Lunch menu,而且都幾大眾化,幾廿蚊都幾百蚊都有!試新舖就梗係點幾個特色丼試啦,仲要佢地嘅食材都係由日本空運到港,保證新鮮👍🏻!❤海寶丼「並」$90呢個係海鮮丼中比較實惠嘅一款,入面有吞拿魚、油甘魚、章魚、小扇貝、蛙魚子等等嘅角切魚生,大眾化之選!🧡海寶丼「上」$125呢個係「並」嘅進階版😅😅多咗雪蟹肉,口感當然再更加豐富啦!💛特上吞拿魚蓉丼 $160由吞拿魚蓉、海膽同鮭魚子嘅配搭,極上之鮮味,所以呢個都係店舖推介嘅丼!💚吞拿魚蓉蟹丼 $150呢個係吞拿魚蓉、鮭魚子,再配搭雪蟹肉同鮮味十足嘅蟹膏,爭啲連個碗都想食埋🤣🤣🤣💙鰻魚丼 $125燒鰻魚丼應該間間都有,但佢嘅鰻魚汁+味道真係有少少🤏香,唔知係咪用炭火燒架呢,而且鰻魚唔會太乾,啖啖肉!而每一個丼都會配搭有麵豉湯同小配菜(有店舖出名嘅凍辣蕃茄),

❤海寶丼「並」$90
呢個係海鮮丼中比較實惠嘅一款,入面有吞拿魚、油甘魚、章魚、
小扇貝、蛙魚子等等嘅角切魚生,大眾化之選!

🧡海寶丼「上」$125
呢個係「並」嘅進階版😅😅多咗雪蟹肉,口感當然再更加豐富啦!
海寶丼  上

💛特上吞拿魚蓉丼 $160

💚吞拿魚蓉蟹丼 $150

💙鰻魚丼 $125
鰻魚丼

而每一個丼都會配搭有麵豉湯同小配菜(有店舖出名嘅凍辣蕃茄),而且仲會包一杯烏龍茶/綠茶,如果食嘅份量大少少嘅朋友,仲可以揀「大盛」,而且係免費架😍😍😍

食完真係覺得好滿足,個人覺得北角地段好多舖頭都係細細間,要食嘅就早啲去搵位啦,我地係等佢開門就衝入去🤣🤣🤣好快就已經坐滿哂啲位Lu🤣🤣🤣
海寶丼  上
鰻魚丼
2022-07-31 499 瀏覽
見到北角匯有間好靚既新店,當然入去試一下…叫左個特上吞拿魚容丼~本身食材新鮮,加上海膽同魚子蟹子,口感好有層次。原來仲可以有另一個食法,將魚湯加入放再加埋其他前菜一齊食,好似識咗幾個料理咁!另外叫左兩個小食,就係個番茄同山芋,個番茄本身好新鮮,加埋個調味實在停唔到口~山芋口感好得意,QQ地!成間舖嘅裝修都好有日本feel,向依家唔能夠去日本嘅情況下真係好有返咗鄉下嘅感覺!下次要再試埋其他丼同小食!番茄一定會再食!
見到北角匯有間好靚既新店,當然入去試一下…

山芋口感好得意,QQ地!

下次要再試埋其他丼同小食!番茄一定會再食!
2022-07-29
  • 蕃茄
今晚約咗友人去北角附近揾食,六点左右行過北角....見到一間装修亮麗主打海鮮丼嘅日式餐廳,去咗門口吓个menu...見到D丼飯都幾吸引...望入餐廳都已經有八成客咁滯...相信應該都幾OK!友人見到menu話D丼飯可以有兩種食法:1)加特式壽司醋果凍...2)加魚介湯變茶漬飯...好似好有日本風味咁喎!!...所以就入咗去試吓...入到去....好彩仲有兩个位...因為原來有D吉枱係已經俾人book咗嘅....餐廳裝修都好新,都好日式moden...上網check吓原來佢係新舖...九龍灣,將軍澳,側魚涌都有分店!望住个menu,好多丼都想試...但因為係兩个女仔嘅關係...又怕个丼太大,所以只係嗌咗一個丼飯+D小食先....友人最終話想食吞拿魚蓉...所以揀咗特上吞拿魚蓉丼,原个辣蕃茄,天婦羅紫菜山藥,同埋House salad...丼飯嚟到時,佢哋都有介紹番個特式食法😀...吞拿魚蓉好新鮮,配佢嗰個壽司醋啫哩真係好好味,好清新,夏天食真係好正!!😘D海膽又好甜!一D腥味都無!Yummy!之後加个魚介湯做茶漬飯....个感覺又真係唔同晒噃!另一番鮮味!😋....其實我覺得个魚湯就

...所以就入咗去試吓...

望住个menu,好多丼都想試

丼飯嚟到時,佢哋都有介紹番個特式食法😀...吞拿魚蓉好新鮮,配佢嗰個壽司醋啫哩真係好好味,好清新,夏天食真係好正!!😘D海膽又好甜!一D腥味都無!Yummy!之後加个魚介湯做茶漬飯....个感覺又真係唔同晒噃!另一番鮮味!😋....其實我覺得个魚湯就咁當湯飲都得!有濃魚湯味但又唔腥!可以倒多D!😄.....个蕃茄凍都好好味!入晒味!

食完个丼同D小食...兩个人已經飽飽!可以留番下次試其他丼飯!正!😚

2022-07-29
2022-07-23 667 瀏覽
今日7月23日 星期六 行街見到有間日本飯店 ,入去試一試,叫了幾樣魚生飯,沙律及其他食品,講起海寶丼海膽 味道可以 唔知我發覺飯有少許太濕潤 ,但我又覺得這間舖頭幾得意,原來又可以做兩食 食到八成之後 又可以做茶漬飯,同時附送了湯及配料,又幾特別,反而我覺得做了茶漬飯完全唔同,真係好味,還有附送啫喱狀特別炮製配合茶漬飯,令到這個飯變為更加好味,還有海膽好鮮味另外 一款特上吞拿魚蓉 吞拿魚蓉 非常好味,反而掉轉今次這個飯 變為硬,又係可以做兩食變為茶漬飯雖然我唔係專家 ,但我喜歡食日本嘢 我覺得以上兩個飯 掉轉飯軟硬度更加好 ,或者是特色 我也不知道,的確上變了茶漬飯好好味⋯⋯正照燒雞肉飯 好特別味道 好好味 豆腐胡麻沙律 好好味 豆腐好凍好軟,超正清酒煮蜆 唔使多講好好味日式凍辣蕃茄 味道好味 又清涼食完後炸雞件 咬第一口 感覺上好味,第二口就覺得冇特別,只係炸出嚟嘅香口味道 😅

照燒雞肉飯 好特別味道 好好味

豆腐胡麻沙律 好好味 豆腐好凍好軟,超正
清酒煮蜆 唔使多講好好味
日式凍辣蕃茄 味道好味 又清涼食完後
2022-07-23
1 分鐘 (堂食)
  • 清酒煮蜆
  • 豆腐胡麻沙律