2023-07-12 237 瀏覽
今日去到北角既海街丼日本餐廳,食一個好滿足既日本餐!點解我講滿足?係因為呢間餐廳有好多小食都好獨特,唔一定日本餐廳就有!餐廳環境十分有和風feel,環境好舍意,座位亦坐得舒適!配上啡色木做傢俬,令人感覺放鬆!用有優雅的既感覺!我同朋友首先係叫一款冷盤小食,涼浸浸既燒茄子配上木魚碎的香濃!醬汁令到茄子食落更加飽滿開胃!加上茄子汁濃厚食落更有口感!之後再叫左個海街三色刺身丼飯:主要材料係三文魚䰵,海膽再加上拖羅!三文魚子好鮮甜,再配上濃濃幼滑的海膽真係好夾!拖羅蓉食落去係好滑有質感仲帶鮮甜!配料附上芝麻,紫菜同木魚碎!令食物層次能夠更加出眾!上面更配上京蔥小小紫薑!令到食物多重口感!真係大滿足!之後再叫左火燒三文魚壽司,滑溜同火燒,配上醬汁同京蔥燒更加鮮滑!最後當然唔小得刺身!叫左滑帶子、吞拿魚,同油甘魚鮮甜新鮮!再配上一杯檸檬特飲,更加香濃開胃!必叫鮮魚(廚師推介) !北角海街丼北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖 @umimachidon.hk

我同朋友首先係叫一款冷盤小食,涼浸浸既燒茄子

北角海街丼
北角匯商場中這家日式海鮮料理的食評。這家餐廳以其優質的食材和精緻的日式環境而聞名。我開始先品嚐了他們的「海鮮寶」,這道料理包含了新鮮的日本海膽、日本蝦和帶子刺身。這道菜有幾種食法,可以讓你盡情品嚐每一種食材的鮮美。另外,他們還供應了濃郁的海鮮湯,味道非常出色。配菜方面,他們提供了一款特別的啫喱醋,這種酸甜的味道非常適合搭配海鮮的清新口感。如果你正在尋找一道值得推介的菜,這款「海鮮寶」絕對是一個不容錯過的選擇。要親身體驗試吓🥳🥳接下來,品嚐了他們的「白板魚旦」,這道菜的口感非常清爽,帶有些微的甜味。😍😍我還品嚐了他們的「燒青魚」,這道菜的味道非常美味,不過魚肉比較細條。最後,我品嚐了他們的「汁吞拿魚配生旦」,這道菜讓我非常滿意,以至於我現在已經想再次品嚐了。汁吞拿魚非常鮮美,生旦也非常新鮮,味道完美地融合在一起,讓人回味無窮。總的來說,北角匯商場中這家日式海鮮料理是一個非常值得一試的餐廳。👍👍👍他們的食材新鮮,味道優美,環境也有日式風格。如果你正在尋找一家能夠提供高品質日本海鮮料理的餐廳,這家店絕對是一個不容錯過的選擇。再加上他們豐富的日本清酒種類,這個餐廳絕對是一個讓人流連忘返的地方。

2023-07-08
慶祝紀念
紀念日
望見餐廳既門面,尤其雅緻高尚。呢間主打刺身丼既餐廳,其實大有來頭。原先本店係東京、涉谷,由2位香港人帶到黎香港,海鮮刺身由日本築地市場新鮮直送,調味料跟日本本舖一樣,甚至由日本店師傅到香港坐鎮。樣樣做到咁講究、咁細心,食物質素真係非一般,完全可以話係將日本味道直運過黎👍雖然食材、裝修都高檔,但呢度既價錢合理,一個丼飯一般都係百零蚊,which好多地方無咁高質都收呢個價啦!所以呢度絕對係性價比高!叫左每日限量既廚師精選$260:深海池魚、海膽、金目鯛、 醬油漬吞拿魚,仲有三文魚子、玉子。勁大碗!好豐盛!刺身疊得好高,正!🤩深海池魚魚味濃,醬油漬吞拿魚質素高,海膽鮮甜無比,三文魚子甘香卜卜脆。😋🥰每個定食都有一小碟小鉢(side dish)。另外好特別,有個壽司醋果凍。與別不同提供一丼三種食法!1️⃣首先將豉油同芥末混合,食刺身。2️⃣將特製嘅壽司醋果凍,溶入米飯,享受壽司飯嘅味道。呢個食法又幾特別又好食!3️⃣附有鮮魚秘製既"魚介出汁"(seafood soup)。最後加入呢個魚湯,同埋芝麻等,混成茶漬飯,多重享受!尤其欣賞食完刺身之後,黎個暖既茶漬飯,好味得黎個感覺好健康!😋🥰刺身豐富又正!又有多
望見餐廳既門面,尤其雅緻高尚。
呢間主打刺身丼既餐廳,其實大有來頭。

原先本店係東京、涉谷,
由2位香港人帶到黎香港,
海鮮刺身由日本築地市場新鮮直送,
調味料跟日本本舖一樣,
甚至由日本店師傅到香港坐鎮。
樣樣做到咁講究、咁細心,
食物質素真係非一般,
完全可以話係將日本味道直運過黎👍

雖然食材、裝修都高檔,
但呢度既價錢合理,
一個丼飯一般都係百零蚊,
which好多地方無咁高質都收呢個價啦!
所以呢度絕對係性價比高!

叫左每日限量既廚師精選$260:

勁大碗!好豐盛!
刺身疊得好高,正!🤩
深海池魚魚味濃,
醬油漬吞拿魚質素高,
海膽鮮甜無比,
三文魚子甘香卜卜脆。😋🥰

每個定食都有一小碟小鉢(side dish)。

另外好特別,有個壽司醋果凍。
與別不同提供一丼三種食法!

1️⃣首先將豉油同芥末混合,食刺身
2️⃣將特製嘅壽司醋果凍,溶入米飯,享受壽司飯嘅味道。
呢個食法又幾特別又好食!

最後加入呢個魚湯,
同埋芝麻等,

混成茶漬飯,

多重享受!
尤其欣賞食完刺身之後,
黎個暖既茶漬飯,
好味得黎個感覺好健康!😋🥰

刺身豐富又正!又有多重食法,一碗丼飯,多重享受,食完個人都開心d!💕🥰

如果鐘意食刺身丼,《海街丼》絕對不能錯過!
日本東京過江龍丼飯品牌挺喜歡北角這家分店座位 裝修都比較舒適 靠近海邊挺舒服廚師發辦 丼飯海膽 和牛 三文魚籽 玉子燒海膽細膩的甜香 三文魚籽爆汁效果和牛油脂感 令到入口即融 牛香是會慢慢散發出來整體丼飯 份量剛好‘上’海寶丼角切油甘魚吞拿魚章魚貝類 配搭丼飯每口都充滿鮮味同魚油香蟹肉絲同三文魚籽 更有多重口感小菜有腌製過的三文魚鬆 鹹甜的開胃吃飯時加點醋啫喱 味道酸酸的挺特別吃到最後可以倒入店家安排的魚湯淡淡的魚湯 加上芝麻脆米紫菜像茶漬飯配合吃 清爽很多
日本東京過江龍丼飯品牌

吃飯時加點醋啫喱 味道酸酸的挺特別

吃到最後可以倒入店家安排的魚湯
淡淡的魚湯 加上芝麻脆米紫菜
像茶漬飯配合吃 清爽很多
掛住日本d丼飯,收工約朋友去北角匯呢間主打丼飯嘅日本料理尋找鄉下味道。❣️餐廳主打海鮮丼,天丼同埋牛丼,仲有多款刺身同魚料理揀!❣️ 丼額外配有特定湯底淋上白飯自製茶漬飯,好特別!🍣廚師精選丼- 冇特定menu,全由廚師發辦,安排左樣樣都好正- 大大片厚切拖羅,油脂滿滿,入口即溶,好滿足!- 滿滿魚子口感豐富,海膽味道都好鮮甜creamy~茶漬飯湯底係鯛魚湯,鮮甜有風味。🍤海寶天婦羅丼$216- 滿滿嘅各種海鮮同蔬菜天婦羅,茄子,南瓜等蔬菜天婦羅炸得外酥內軟- 另外仲有大大粒嘅扇貝同大大隻嘅蝦天婦羅好新鮮,配上特定嘅醬汁食真係好正!- 茶漬飯嘅湯底係清淡嘅昆布木魚湯,好夾天婦羅!下次再來食下有水準丼!😆😆

❣️餐廳主打海鮮丼,天丼同埋牛丼,仲有多款刺身同魚料理揀!
❣️ 丼額外配有特定湯底淋上白飯自製茶漬飯,好特別!

🍣廚師精選丼
廚師精選丼

- 冇特定menu,全由廚師發辦,安排左樣樣都好正
- 大大片厚切拖羅,油脂滿滿,入口即溶,好滿足!

🍤海寶天婦羅丼$216
海寶天婦羅丼

- 茶漬飯嘅湯底係清淡嘅昆布木魚湯,好夾天婦羅!

下次再來食下有水準丼!😆😆
2023-07-04 143 瀏覽
呢間魚生丼專門店🍙,主要有吞拿魚拖羅嗰啲,好鮮甜!店舖裝修充滿日式風格,有吧枱同卡位,坐得幾舒服,有少少居酒屋嘅感覺~除咗有魚生丼之外,仲有時令刺身同埋其他丼飯可以揀~今次衝住佢哋嘅丼飯而嚟,佢個丼飯食法比較特別,先加入佢哋嘅醋味啫喱,食到一半嘅時候又可以放埋紫菜、芝麻同埋脆米,再倒埋魚湯,變成湯飯,另有一番風味!------------------------------🦐◖時令刺身 - 兩點◗ $110有吞拿魚同帶子各三片,兩款都係厚切,啖啖肉好滿足!吞拿魚完全冇根,帶少少自身嘅酸味;帶子大大嚿,好黏口好鮮甜!🦀◖吞拿魚蓉蟹丼◗ $180呢個丼飯分別有吞拿魚蓉、海膽、蟹肉、蟹膏、三文魚籽,配料一層層擺放得好齊整,堆到成座山咁!蟹膏蟹肉份量幾多,加入左醋味啫喱同埋豉油之後,食落去啖啖都帶啲魚蓉,好鮮甜好有口感,再加入魚湯,食落去嘅鮮味更加濃郁!🌟 Encore指數:8/10

🦐◖時令刺身 - 兩點◗ $110

🦀◖吞拿魚蓉蟹丼◗ $180

🌟 Encore指數:8/10
2023-07-04 114 瀏覽
今日早餐食得少,就快餓死既肥仔出黎搵野食,就入黎食下哩間,叫左個滑蛋豬扒飯(大盛)。(碗底係墊高左既,食落大既兩碗飯左右)1. 小食,真心食唔太出係咩,我又衰冇特別影相,目測似係木耳、豆乾/魚碎同埋D花生/豆,味道似偏淡既鹵豆乾。冇咩吸引我,可有可無。2. 味噌湯,唔係死咸,味噌香味之中帶一絲微酸,好飲又開胃。3. 豬扒飯,應該係即叫即炸。厚切豬扒真係正,脆口,juicy,仲要keep到好明顯既豬肉味(唔似其他大部份都係比炸粉味覆蓋左)。滑蛋都好餸飯,香滑帶豬肉汁味,加上煮到口感軟中帶脆,味道香甜柔和既洋蔥片,真係好食,好少食到咁高質既滑豬飯。4. 凍綠茶,真係要形容就係幾似「維X」既蜂蜜綠茶,但係無甜,清爽。5. 可爾必思,手誤叫多,好笑既係飲到一D薑汁味,應該來自豬扒飯,但係食個時又唔係咁留意到。有薑味又幾好飲🤣下單到上餐大概15至20分鐘。$85 飯,跟小食,味噌湯同一杯茶,汽水之類加 $5,再加一哩餐係 $99。叫大盛好似唔會加錢,而且填飽到我哩個肥仔,真係肚餓又或大食可以考慮下。

(碗底係墊高左既,食落大既兩碗飯左右)

2023-07-04 2589 瀏覽
朋友住在附近,到了他家樓下的海街丼食晚飯,一直都不知道有這間播過江龍丼店,我們點了一個醬汁吞拿魚丼及2個小食。醬汁吞拿魚丼一塊塊的吞拿魚使用了醬油、味醂、柴魚和其他秘密成分熬製而成,味道濃郁,而且非常平衡。吞拿魚肉質鮮嫩,非常容易入口即化,搭配上這個醬汁真是絕妙的組合。除了醬汁吞拿魚,碗內還有吞拿魚蓉和三文魚子,非常夾的味道,吞拿魚蓉口感綿密,加上店舖自製的白醋jelly,加入飯內攪拌酸酸的魚生飯,真是舌尖上的美味!每嚐一口,都能感受到吞拿魚肉質鮮嫩,口感豐富,讓人愛不釋手。吃到一半的時候,還有一樽細細保溫裝著的魚湯可以自行加入飯內,變成另一種食法茶漬飯,魚湯香濃味道淡淡的,再加上一早已為我哋準備的紫菜絲、芝麻、而且還有一些脆脆可以搭配食用。茶漬飯的提議,真的錦上添花,喝一碗熱熱的湯飯埋尾,舒服。一飯二食的感覺很不錯,有驚喜。清酒煮蜆清酒煮蜆,蜆肉質鮮嫩,口感豐富,使用了清酒,讓蜆肉的味道更加鮮美。非常適合作為前菜。木魚茄子茄子和木魚乾,加上一些調味料和醬汁烹製而成。茄子非常柔軟,以及木魚乾的香味,凍食讓整道菜的風味非常特別,非常開胃。
朋友住在附近,
到了他家樓下的海街丼食晚飯,
一直都不知道有這間播過江龍丼店,
我們點了一個醬汁吞拿魚丼及2個小食。

醬汁吞拿魚丼

一飯二食的感覺很不錯,有驚喜。

清酒煮蜆

木魚茄子
茄子和木魚乾,加上一些調味料和醬汁烹製而成。
2023-07-03
2023-07-04 105 瀏覽
店名: 海街丼地址: 北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖北角站A1出口,行2分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5醬汁吞拿魚丼❤️❤️❤️❤️❤️$190一碗滿足曬有好多個願望,有醬汁吞拿魚、吞拿魚蓉、鮭魚子😋吞拿魚切片有啲辣辣的味道,再點埋豉油wasabi又變左另一個風味,口感豐富唔會覺得單一🤩而且有兩種食法,一種丼飯,一種茶漬飯的食法。單試個魚湯係好香&清淡順口,可以自行加醋(透明啫喱狀的)按各人口味調味😚鹿兒島A4黑毛和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️$180叫左個和牛丼 牛肉味加上油脂十足😍仲可以配上蒜泥,青芥末調味之餘又可以減輕油膩感。 另外仲有甜甜地嘅洋蔥汁可以令個飯冇咁單調😆

店名: 海街丼

味道: 4.5/5

醬汁吞拿魚丼❤️❤️❤️❤️❤️

鹿兒島A4黑毛和牛丼❤️❤️❤️❤️❤️
2023-07-03 107 瀏覽
天氣咁熱最啱食魚生飯, 呢間有好幾間分店, 而且每間都有唔少人讚好, 所以一路都想嚟試吓叫咗最一份吞拿魚蓉丼, 同一份特上吞拿魚蓉丼, 真係太愛吞拿魚🤣吞拿魚份量唔少, 味道鮮甜, 唔使加豉油都已經夠味🤤加埋魚子一齊食, 口感豐富, 仲配埋紫菜, 可以自己整魚生飯卷, 海膽同樣好新鮮, 令成個飯再豐富啲😋另外我鍾意佢啲飯暖暖地, 上面嘅食材亦都唔會太凍, 入口溫度啱啱好👌🏻個餐入面有一樣配菜好得意, 就係用醋整嘅啫喱, 加入飯入面一齊食, 酸酸甜甜, 更加開胃餐廳係日式裝修, 環境乾淨舒服, 食物有質素, 價錢合理, 回頭率高🌟

-🍴🍽🍴🍽🍴 🍣🍱🍣🍱🍣 🍴🍽🍴🍽🍴-🥢 廚師精選魚生丼 $170 🆙 呢個套餐CP值非常高,包括有魚生飯、麵豉湯、前菜、熱茶同埋日本醋啫喱。魚生丼有肥美嘅油甘魚、吞拿魚、中拖羅、玉子、海膽同三文魚子。吞拿魚同油甘魚切片好厚,味道好新鮮。推介比心思思想試哂唔同種類魚生嘅朋友。🥢 蟹吞拿魚蓉丼 $150 🆙 如果你鍾意蟹肉同吞拿魚,呢道蟹肉吞拿魚蓉丼絕對係你嘅最佳選擇!吞拿魚蓉嘅鮮味同蟹肉嘅香甜完美結合,令味蕾獲得一種非常滿足嘅感覺,絕對係值得一試。📌 海街丼店以日式丼飯為主打,餐點份量十足,CP值非常高。😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.12/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍣🍱🍣🍱🍣 🍴🍽🍴🍽🍴-🗺 海街丼 (北角匯二期) (北角)北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖-#bakdiu丼飯 #bakdiu日本菜 #bakdiu北角

🍴🍽🍴🍽🍴 🍣🍱🍣🍱🍣 🍴🍽🍴🍽🍴
🥢 廚師精選魚生丼 $170 🆙

🥢 蟹吞拿魚蓉丼 $150 🆙

📌 海街丼店以日式丼飯為主打,餐點份量十足,CP值非常高。

😇評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8/10
性價比
𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.12/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽 🍣🍱🍣🍱🍣 🍴🍽🍴🍽🍴
🗺 海街丼 (北角匯二期) (北角)
北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖
2023-06-22 189 瀏覽
經過呢間幾次都未食過,擇日不如撞日,今日就一於食佢啦!午餐時間有多款丼飯選擇,由$85-$1xx不等,本身想揀lunch嘅廚師精選,結果買晒,就揀期間限定嘅╰☆醬汁吞拿魚丼 $160入面有醬汁吞拿魚,吞拿魚蓉同鮭魚子 ,醬汁吞拿魚厚身有咬口,食落辣辣地,吞拿魚蓉顏色粉嫩入口軟綿綿好鮮味,加上鹹香十足嘅鮭魚子,超級滿足😌╰☆滑蛋豬扒飯 $85豬扒厚身又鬆軟,配上滑溜蛋花,香滑美味😋╰☆溫泉蛋 $15╰☆可爾必思 +$5
經過呢間幾次都未食過,
擇日不如撞日,今日就一於食佢啦!午餐時間有多款丼飯選擇,

╰☆醬汁吞拿魚丼 $160

╰☆滑蛋豬扒飯 $85
豬扒厚身又鬆軟,配上滑溜蛋花,香滑美味😋

╰☆溫泉蛋 $15

╰☆可爾必思 +$5
2023-06-18 187 瀏覽
Randomly passing this Japanese restaurant seeing their sashimi on menu looking incredibly indulgent and seems waving at me, I immediately went in with my empty stomach.Reading their menu with variety options even including cooked food, I was pretty impressed. Extra rice could be requested for free while each set included free hot green tea/ oolong tea.I ordered Kaihoudon seafood rice bowl. It came out pretty neat. Bright colour seems a good sign of freshness. Sashimi was in thick cut and generou

I ordered Kaihoudon seafood rice bowl. It came out pretty neat. Bright colour seems a good sign of freshness. Sashimi was in thick cut and generous amount. Tuna, scallops, eel and octopus were fresh. Tender with a hint of fresh sweetness. Personally found the sweet shrimp and urchin wasn't their best or as fresh as the rest. Rice portion was just right to last until your last fish bite.

It was pretty funny that the background music was playing English pop songs while it's an Japanese traditional design restaurant.

Staff were nice and friendly. They would introduce their daily special and their signature politely. Opening the door for customers which really gave a good impression.

All in all, not bad.
午餐
2023-06-16 191 瀏覽
魚生飯一直在亞洲地區受到歡迎,它將新鮮生魚片和米飯混合在一起,搭配著醬汁和佐料,成為一道美味可口的料理。我最近有幸品嘗到一家知名的魚生飯專賣店,以下是我的體驗食評。首先,進入這家餐廳,我注意到它的氣氛非常現代和時尚。寬敞的餐廳採用了接待區、簡潔的優雅的家具和木製地板,創造了一個舒適且時尚的用餐環境。接著,我點了一份魚生飯套餐,它包括一碗魚生飯、一碗湯和一份小菜。飯和魚片一起上菜,大口生鮮的魚片視覺效果十分的美味,顏色鮮艷,配料就放在盤子的旁邊。再配上色彩豐富的調料和醬汁,讓魚生飯看起來更加誘人。上一口,新鮮魚片在口中隨著米飯一起融合,米飯的口感很軟糯,才有點黏,加上不同的調料和醬汁,魚生飯的味道更加鮮美。湯和小菜也非常美味,讓這道魚生飯套餐更加完美。綜上所述,這家魚生飯專賣店的魚生飯非常美味,新鮮魚片的口感與米飯完美融合,調味也恰到好處,大小適中的套餐非常物超所值。這裡的用餐環境舒適,服務也很友好,是一個用餐環境非常好,令人驚艷的食物體驗。

2023-06-16 173 瀏覽
呢間之前已經食過,今日經過見到又想食下🤣海寶井【並】總共有7款海鮮,呑拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、青瓜,再加咗$40要海膽,好鮮甜好好好食!勁好餸飯🤣而且每一個丼飯都跟魚湯同前菜~隔離有啲啫喱狀嘅醋可以自己按喜好加!勁特別~刺身三點 店員介紹係由日本漁港空運到港,冇經過急凍雪藏,食落真係冇雪藏味同好新鮮~帶子好大粒好厚身好好食!油甘魚都好厚切肥美~Overall 好食又有特色!絕對值得一試!
呢間之前已經食過,今日經過見到又想食下🤣

海寶井【並】

刺身三點

Overall 好食又有特色!絕對值得一試!