2019-10-26 490 瀏覽
他們說合桃補腦,所以經常用腦的我很需要補一補。在尖沙嘴吃完晚餐,散散步。竟然發現海記就在附近,當然要去吃一吃合桃糊!海記的合桃糊很濃郁,順口好喝。加上粒粒的合桃碎,更加有口感!記得一定要點沙沙合桃糊,少了合桃碎,合桃糊就像少了靈魂一樣。鮮芒雪樂冰豆腐花—其實我有點擔心芒果會酸,可是吃了一口後,完全不後悔。芒果切成顆粒,再淋上微甜的芒果醬,配上綿綿的芒果雪樂冰,和淡淡的豆腐花,好清涼!力推這兩樣甜品!下一次我想試一試他們家的芋圓和其他甜品。
力推這兩樣甜品!下一次我想試一試他們家的芋圓和其他甜品
沙沙合桃糊+鮮芒雪樂冰豆腐花
其他
沙沙合桃糊+鮮芒雪樂冰豆腐花
2019-09-24 296 瀏覽
尖沙咀行完街好想食芋圓嘅甜品 search左一陣見到呢間個芋圓menu好似幾吸引咁 一於嚟試下啦 夜晚過到嚟門口好多人等 不過原來佢地都係等外賣 堂食反而好快入得 叫左個芒果腸粉同芋圓紫米露 滿足哂我想食紫米露又想食芋圓嘅願望🤣紫米露上面有紫薯雪糕同芋頭雪糕 紫薯味好濃呀😍 仲有大量芋圓 食極都仲有咁 連埋下面紫米露都好飽肚 不過唔知點解碗野個間好多白泡仲有芒果腸粉芒果一d都唔酸 好甜好好味 😋 唔知係咪浸左糖水呢🤣 雖然間野又逼又窄 不過味道都唔錯~

雖然間野又逼又窄 不過味道都唔錯~
2019-09-22 137 瀏覽
呢到有d特色的甜品,例如紫薯。 見秋風起,想食d熱的糖水。叫左個熱既芋圓喳咋,唔想食熱都可以轉凍食,個糖水幾足料,好多紅豆同紫米,芋圓幾有咬口,不過呢個糖水都幾飽下!
有一段時間冇黎食過但一直覺得佢性價比算高 好多芋圓所以想過下芋圓癮就黎左~今次叫左個凍嘅紫薯芋圓紅豆沙($30)抵讚嘅係佢芋圓都真係仲係好多仲有埋蓮子👍🏻同埋食落佢係比較少甜 所以感覺上健康啲但係如果真係好追求芋圓嗰種煙韌程度嘅就應該會失望 因為呢度嘅唔算特別有咬口 同埋我覺得芋圓味道唔算好出 同埋下次未必會再叫紅豆沙因為佢嘅紅豆沙啲紅豆已經煲到溶哂咁 但我比較中意有粒粒紅豆咬😂不過我食落其實都有淡淡陳皮味 所以如果係鍾意飲傳統紅豆沙嘅叫呢個就考慮叫返熱啦 會無凍咁溝淡左陣味
有一段時間冇黎食過
但一直覺得佢性價比算高 好多芋圓
所以想過下芋圓癮就黎左~

今次叫左個凍嘅紫薯芋圓紅豆沙($30)
抵讚嘅係佢芋圓都真係仲係好多
仲有埋蓮子👍🏻
同埋食落佢係比較少甜 所以感覺上健康啲

紫薯芋圓紅豆沙
2019-09-01 169 瀏覽
週日在尖沙咀逛街逛到有點累,打算找一間甜品店醫肚順便歇息,見到這間甜品店裝修光猛,甜品的圖片吸引就入去一試...誰不知失望而回...點了一個酒釀丸子、燉鮮奶、紫薯芋圓豆腐花及西米露,四款甜品只有酒釀丸子較為好食,丸子份量多,桂花味很重很香...至於燉奶,相較銅鑼灣的義x,味道實在差很遠, 奶味不足之餘亦不夠香滑...另外紫薯芋圓豆腐花的可取之處是芋圓分量很多,但豆腐花豆味不夠濃亦不香滑,食完後只有很飽肚的感覺,並未得到味覺上的滿足,有待改善...

2019-09-01
2019-08-07 191 瀏覽
今日放咗工之後去行咗陣街,但係個肚食唔落晚餐,又諗住食啲甜嘢,記得之前嚟過依度食過糖水覺得好高質,所以今次自己一個都嚟咗食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我叫咗香芋雪冰樂芋圓西米露一嚟見到佢芋圓嘅份量已經覺得好滿足😻然後佢個香芋雪糕並唔係平時食嘅雪糕嚟,佢係冰嚟嘅,但係好濃味好好食。另外西米露配有濃郁嘅芋頭醬,芋頭粒亦粒粒分明。芋圓好彈牙煙銀,芋頭,蕃薯同紫薯味道好重,份量非常多。唔食晚餐嘅我,淨係食曬依碗都飽曬最重要係尖沙咀食個糖水都係$32,又平又好食!

我叫咗香芋雪冰樂芋圓西米露
一嚟見到佢芋圓嘅份量已經覺得好滿足😻
另外西米露配有濃郁嘅芋頭醬,芋頭粒亦粒粒分明。
芋圓好彈牙煙銀,芋頭,蕃薯同紫薯味道好重,份量非常多。
唔食晚餐嘅我,淨係食曬依碗都飽曬

最重要係尖沙咀食個糖水都係$32,又平又好食!
2019-07-20 147 瀏覽
食完飯來個糖水傾下計就最為完滿今次黎尖沙咀朋友話黎尼間話尼間d芋圓好食都出名咁就叫黎試試呀齊齊都叫左有芋圓既野食落又真係唔錯味道濃又彈牙好有芋圓味經過又真係要黎試下
食完飯來個糖水傾下計就最為完滿

好有芋圓味
經過又真係要黎試下

宵夜
2019-07-17 132 瀏覽
晚餐吃完辣,感覺未滿足,總覺得要找點甜的來中和一下,openrice一下附近有什麼推介,然後發現其實尖沙咀附近的糖水選擇真心不多是鋪租太貴的原因嗎。最後選擇了看起來還不錯的海記,起碼不是那種超大份或者超貴價的騙like專用甜品店。誰知道,原來“英雄所見略同”的人好多,門前竟然排起了長龍。不過好在剛剛吃過飯就當消化,站了一會聊了下天就輪到了。剛進門就聞到好大陣的合桃香氣,而且招牌又都大大個“合桃”字樣,沒理由不點來試試吧。果然這個沙沙合桃糊香滑濃稠,再加了一些碎合桃豐富口感,兩個人share是挺不錯的,但如果是一個人吃一碗的話估計會吃不完,感覺太飽足了點。然後再點多一個紫薯芋圓豆腐花類產品,這個就一般般了,紫薯的味道不知道為何有點假的感覺,加上先吃的合桃糊,真的有點太飽了,就沒吃完。埋單每人30大圓,也算是實在的價錢了。
是鋪租太貴的原因嗎
2019-04-30
$30 (宵夜)
食飽飯當然最好就係食甜品啦~🤡🤡🤡今次去左海記平時食開太子分店今次第一次去尖沙咀d間~~😎佢的甜品選擇好多~~絕對係會出現選擇困難的~~🤔🤔🤔沙沙合桃糊 ($30) 🥣🥣🥣佢個招牌名既然有“合桃坊甜品”~~咁合桃糊仲唔係招牌貨~~哈哈哈哈哈~🤭合桃味好濃郁~~非常幼滑~~🤤不是稀淋淋的~~甜度非常適中~~~配上放在糊上的合桃碎~~口感層次更豐富~💕不過食曬一碗真係好飽~🤧🤧🤧薑汁燉鮮奶 ($30)🥛燉鮮奶熱熱滑滑的~~~薑汁味超濃烈~~如果是薑味愛好者,一定會喜歡~~😙甜品的味道是很不錯的~~但服務就有待改善了~~🤨🤨🤨我地落左單傾左成20分鐘計甜品都未到~~周圍枱的甜品都上齊了~我地就問個侍應原來剛剛負責落單的侍應根本無落單~🙄🙄🙄咁另一位侍應又要再重新落單~~其實咁樣漏單法……真係服務可以再改善下……😑食物味道: 😋服務: 😢P.S.我地下次會去返太子分店架啦~😗
食飽飯
當然最好就係食甜品啦~🤡🤡🤡
今次去左海記
平時食開太子分店
今次第一次去尖沙咀d間~~😎

佢的甜品選擇好多~~
絕對係會出現選擇困難的~~🤔🤔🤔

沙沙合桃糊 ($30) 🥣🥣🥣

佢個招牌名既然有“合桃坊甜品”~~
咁合桃糊仲唔係招牌貨~~哈哈哈哈哈~🤭
合桃味好濃郁~~非常幼滑~~🤤
不是稀淋淋的~~
甜度非常適中~~~
配上放在糊上的合桃碎~~口感層次更豐富~💕
不過食曬一碗真係好飽~🤧🤧🤧

薑汁燉鮮奶 ($30)🥛

燉鮮奶熱熱滑滑的~~~
薑汁味超濃烈~~
如果是薑味愛好者,一定會喜歡~~😙

甜品的味道是很不錯的~~

服務就有待改善了~~🤨🤨🤨
我地落左單
傾左成20分鐘計
甜品都未到~~周圍枱的甜品都上齊了~

我地就問個侍應
原來剛剛負責落單的侍應根本無落單~🙄🙄🙄
咁另一位侍應又要再重新落單~~
其實
咁樣漏單法……真係服務可以再改善下……😑

食物味道: 😋
服務: 😢

P.S.
我地下次會去返太子分店架啦~😗
  • 沙沙合桃糊
2019-06-28 124 瀏覽
由於晚餐食得不夠飽一致決定要食糖水合桃紅豆非常濃郁的合桃味配上紅豆蠻特別也不會太膩芋圓喳咋芋圓份量非常多和喳咋加在一起令到碗糖水的層次很豐富食完晚餐要食完糖水非常完滿的一晚
由於晚餐食得不夠飽

食完晚餐
要食完糖水
非常完滿的一晚
2019-05-31 208 瀏覽
極鍾意食芋圓!太子深水埗就連長洲嘅嗰間都食過!呢間其實都OK!比較煙韌~但我鍾意食硬小小有口感啲,最好入邊仲有餡,我諗最好食嘅芋圓都係要去返台灣了✈️✈️✈️另外嗰pat芋泥,深色到咁,但又冇乜味🤷🏻‍♀️呢個叫左多芋圓 +$10(好似) 最後都食唔晒hahaha~
另外嗰pat芋泥,深色到咁,但又冇乜味🤷🏻‍♀️
大概10點幾  食完飯想食D甜品   見之前都食過太子果間  好食的~  又見呢到多人 滿座~   就入黎試下 = . = 點知咁差...中晒伏!同男友點左呢兩個~    美相係靚架   靚過太子~ 但味道真係= =... 唉~ 冇下次~  沙沙合桃糊     水水地    無哩味道~  勝在合桃多~  = = 真係當補下腦~   但我真係唔會再食呀!!紫薯蓉芋圓西米露男友點呢個~    諗住個樣咁靚  點都會有D水準啦~   點知 質感完全唔係煙韌,咬落好似泥膠咁,而且味道好淡  - -  紫薯都係好難食  我保證 絕對冇下次......    但可能會再去試番太子果間=0=  食番點解差咁遠 定係兩間都係差左....  orz

沙沙合桃糊

紫薯蓉芋圓西米露
男友點呢個~    諗住個樣咁靚  點都會有D水準啦~

2019-04-19
2019-05-14 110 瀏覽
晚上食左一個令人憤怒又唔飽既晚餐,所以決定要食番個又甜又滿足既甜品,平衡番唔開心既心情😅。仲記得上星期五黎果陣大排長龍,今次好好彩唔駛等就可以入座😃。餐牌中有幾款甜品都好吸引我,但想食芋圓既關係,最終揀左喳咋芋圓$32芋圓香芋味較淡、紅薯同紫薯味比較好,但芋圓整體口感偏淋,唔夠煙韌,雖然唔算差,但自從食過太子果間芋圓甜品店後就返唔到轉頭🤣。不過呢度既喳咋比太子果間好,芋頭多、料夠足,重點係個人中意杰質地既喳咋,呢個正正係我杯茶☺️。紫薯雪糕芋圓西米露 $32紫薯雪糕係甜左少少,不過食得出真係啖啖紫薯,雪糕有驚喜😮。其間見到隔離枱點左個沙沙合桃糊,顏色夠深、夠杰、而且仲有香口飄埋黎,下次如果黎既話,一定要試佢。
喳咋芋圓$32
喳咋芋圓

紫薯雪糕芋圓西米露 $32
紫薯雪糕芋圓西米露

紫薯雪糕係甜左少少,不過食得出真係啖啖紫薯,雪糕有驚喜😮。
2019-05-10
宵夜
喳咋芋圓
2019-05-05 139 瀏覽
尖沙咀覓食,食完晚飯想揾啲甜品食,心血來潮想食芋圓,search吓附近就去咗呢間海記😜-🔸紫薯雪樂冰芋圓西米露本身幾鍾意食西米露 再加上芋圓 口感又豐富咗個人覺得西米露有啲過甜🥴芋圓幾煙銀Q彈有咬口紫薯雪糕紫薯味道淡淡 如更香濃會更好😂如西米露不是過甜整體會更好 沒太大驚喜
🔸紫薯雪樂冰芋圓西米露
本身幾鍾意食西米露 再加上芋圓 口感又豐富咗
個人覺得西米露有啲過甜🥴芋圓幾煙銀Q彈有咬口
紫薯雪糕紫薯味道淡淡 如更香濃會更好😂
如西米露不是過甜整體會更好 沒太大驚喜
2019-04-26 181 瀏覽
我和朋友尖沙咀食完飯想食甜品,就去我平時覺得芋圓和雪樂冰十分好味的地方,尖沙咀這間比較特別是叫了食物之後就要付錢先,我地一人一甜品,但整體感到和之前來食已不同,下次就未必會再咁想來了。食物好快就來到,紫薯雪樂冰芋圓豆腐花$30,紫薯味道比之前冇咁天然感覺,而且仲有點甜得滯,不好吃,芋圓口感都保持到,豆腐花就味道正常。我和朋友都失望的芋圓綠豆西米露$30,綠豆混西米露好淡冇咩味,而且綠豆勁少,而芋圓同之前果碗一樣味道所以都可以。