朋友介紹,揀咗海都食大閘蟹😋😋我哋兩個人食咗個大閘蟹二人餐,個餐好豐富,我哋差啲食唔晒~由於經理每人送多一隻蟹,我哋食得慢,結果食到人哋差唔多打烊先至食完😂😂嗰日我哋食飯係平日晚上,餐廳唔會好full,坐得又舒服,可以離遠望住海景❣️下年大閘蟹季節一定會再光臨🥳🥳
朋友介紹,揀咗海都食大閘蟹😋😋

2023-01-10 2745 瀏覽
同朋友食粵菜,早早訂左枱。午時約11:00,人不多,安靜,有幸被安排到近窗口的位置,無敵大海景,飽覽整個維港景,心情舒暢。望望餐牌,選擇有商務套餐,套餐中湯和波士頓龍蝦面的味道不錯。原隻鮑魚扣花菇:鮑魚细只,罐頭裝,勉強過得去。薑蔥霸皇雞:雞不是很新鲜,比較细只,味道麻麻地,吃不落去。總結:環境一流,服務態度好(換收碟子速度够快)但食物質素不是很新鲜
同朋友食粵菜,早早訂左枱。

原隻鮑魚扣花菇:鮑魚细只,罐頭裝,勉強過得去。

薑蔥霸皇雞:雞不是很新鲜,比較细只,味道麻麻地,吃不落去。

總結:
環境一流,服務態度好(換收碟子速度够快)
但食物質素不是很新鲜
2023-01-09
2022-12-02 2074 瀏覽
呢間酒家嘅位置喺中信大廈,好多座位都望到海景,而且佢哋嘅某幾款點心係一籠一件,人數唔多幾好選擇,每個人可以揀返自己鍾意食嘅點心。佢哋嘅點心除咗味道好之外,賣相亦非常得,蝦餃上面加咗金箔,令點心望落去有貴氣,蝦肉嘅份量有非常多,非常爽口。腸粉亦有驚喜,唔同餡料嘅腸粉皮係唔同嘅顏色,望落去色彩繽紛,令人食慾大增。另外香芋酥外型做到好似一隻天鵝,啱晒大家打卡,味道方面亦做到好鬆脆。午餐時段酒家經常爆滿,去之前記得book定位。

午餐時段酒家經常爆滿,去之前記得book定位。

2022-11-08 2132 瀏覽
11月繼續食大閘蟹!今次小試金鐘海都,2人同行,各叫左一個「大閘蟹一位餐」$568一位,作為酒控,仲有一杯紅酒送,性價比係高!套餐包括:「蟹粉蒜蓉包」- 蒜蓉包焗到金黃脆卜卜,冇諗過配蟹粉汁係咁夾!「蟹粉小籠包」- 皮薄而且多蟹粉,亦唔會cover左原有湯汁嘅味道!「海鹽牛柳粒」 - 唔單止蟹類美食,小菜同樣出色,牛柳粒爽滑彈牙,加埋海鹽就昇華左味道!「羊肚菌燉螺頭湯」- 11月天氣開始涼,選用羊做燉湯材料,有暖胃作用,成碗湯都好足料,味道就不過不失!到戲肉「清蒸大閘蟹」,套餐包2隻公5兩,都算係多膏,仲有白膏,食落鮮甜!「千層腐竹浸菜苗」 - 湯底都幾好味,有菜苗同雜菌中和身番成餐,秘殺左!「禿黃油拌飯」 - 蟹粉係依家正,不過個飯就略嫌比較乾身。「薑茶湯丸」 -  想大大力讚下,湯丸皮薄,薑汁夠晒薑!!!!!好味到叫店員請我食多碗總括,份量足料,味道同性價比都要讚!不得不提,店員好體貼地serve我地,比個讚同credit佢地!!
11月繼續食大閘蟹!
今次小試金鐘海都,2人同行,各叫左一個「大閘蟹一位餐」
$568一位,作為酒控,仲有一杯紅酒送,性價比係高!

套餐包括:

「禿黃油拌飯」 - 蟹粉係依家正,不過個飯就略嫌比較乾身。

2022-11-04
  • 大閘蟹套餐
2022-10-31 1641 瀏覽
秋風起,羊🐑腩肥。自然令人聯想起一個暖笠笠又窩心既羊腩煲!但要品嘗到米芝連級數羊腩煲,一般都要光顧一些小店,都是坐得擠擠擁擁的,要找到一個環境舒適地方去享受羊腩煲確實並不容易。尋尋覓覓,終於找到這間不一樣的餐館。這餐館環境舒適優雅,而且面對著九龍夜景,環境已經可說是大贏家,這次令我對食羊腩煲會有全新體驗。這晚餐廳客人不多,待應給了一張我們可以望到海景位罝餐枱。坐低不久,很快便送上美味前菜。當主角羊腩煲出場,一看已感到色香味俱全,湯底色澤鮮明,已急不及待想掃光。羊腩肉不會很「蘇」,皮爽肉腍,肉質堅硬程度剛好。配上高質素幼身烏冬。絕對比其他米芝蓮餐館有過之而無不及。最令我感到喜悅是餐廳的親切服務,用膳時,發生了一些小插曲,我們沒有為意把火開得過大,煲底開始有少少燒焦時,我們還未察覺😂,待應已主動幫我們更換湯底,調較到適中火,最感到驚喜,行政大厨也出來向我們介紹自己,還親自幫我們整理好湯底,釋心地解釋羊腩煲注意地方,非常專業。真正吃到一個窩心羊腩煲。這裡不單只有米芝蓮菜色,也有米芝蓮環境和服務。如果想吃高質素羊腩煲,又想坐得舒適。這餐廳就是一個肯定的答案。
秋風起,羊🐑腩肥。自然令人聯想起一個暖笠笠又窩心既羊腩煲!

2022-10-25
2022-10-02 1842 瀏覽
表姐從美國回來,難得一敘,選擇老店海都,厚來推出大閘蟹,適逢其會,試下佢的蟹及蟹粉菜式,每人一只,足有6両,尚算多膏,另叫蟹粉菜秃黄油多士,这是我认为这个店最好味的壹道菜,单纯的蟹黄和蟹膏倒在多士上,壹口下去唇齿留香。蟹粉豆腐,豆腐口味会略微的豆鲜香,配合蟹粉鮮又是一個好配搭,值得壹点。總體其大閘蟹貭量良好,聽經理講,原來從本地首屈一指供應商成隆行取貨,果然有貭素。最貼心是單尾薑茶是由生薑、紅糖和紫蘇葉一起煎煮的飲料,可以驅寒暖胃,促進腸胃消化,值得一讚。
2021/12/31 最後一晚揀左食中菜6 頭鮑魚可以的,淋,夠味煎大蝦🍤 無咩特別 鮑汁福建炒飯 好好味 味道剛好 料又多 炒飯夠鑊氣羊腩煲 超級好味 係我食過最好食羊腩煲 328 起碼有15-18 舊羊腩 夠味 夠淋 配埋腐乳醬 一流 讚 第一名 煲入面仲有支竹 馬蹄 菇 好好味咖啡糕 好味 見到台台都有點佢 所以叫黎試紅豆沙湯圓值得一提,服務態度非常好👍🏻 十分愉快用餐
2021/12/31 最後一晚

超級好味
煲入面仲有支竹 馬蹄 菇 好好味

咖啡糕 好味 見到台台都有點佢 所以叫黎試

紅豆沙湯圓

值得一提,服務態度非常好👍🏻
十分愉快用餐
除夕
6頭鮑魚
咖啡糕  紅豆沙
2021-12-17 2776 瀏覽
十二月本來開開心心去食team lunch…點估到會有小強隻腳係個包到…一隻小強腳令食物質素已經變得毫不重要錢當然我照比。問題在於開頭唔認係小強…想當我哋傻㗎?最怕係其它部分去咗邊…

2021-12-08 2461 瀏覽
一進入酒樓,就有個無敵大海景,環境舒適乾淨。點心款式吾算多,就連其它食物選擇都一樣吾多。不過呢度食嘢都係食質素。砂鍋生炒臘味糯米飯: 夠鑊氣又唔油,正。蟹粉小籠包:多湯汁,又有淡淡的蟹粉味。瑤柱花菇灌湯餃: 大大隻又足料。總結:食物有質素,環境又一流。
砂鍋生炒臘味糯米飯: 夠鑊氣又唔油,正。

蟹粉小籠包:多湯汁,又有淡淡的蟹粉味。

瑤柱花菇灌湯餃: 大大隻又足料。

總結:食物有質素,環境又一流。
2021-10-25 3566 瀏覽
好耐冇嚟過,環境高級咗,之前去也是飲茶,今次係晚餐,秋風起,雖然佢果度出名食蟹,但本身唔嗜蟹,所以只叫普通小菜,叫咗四個餸,奇味粉絲煲、豉汁帶子蒸豆腐、薑蔥蜆芥牛肉煲、龍蝦湯海鮮泡飯,最出色係個牛肉,好淋,一啲都唔韌,不過食到最尾好咸,奇味粉絲煲係乾身的,我自己比較喜歡食湯粉絲多啲,但個味也ok,龍蝦湯海鮮泡飯,好熱,不過龍蝦味唔係好出,服務方面睇得出明顯人手不足,星期五晚上都幾full下,見啲服務員也手忙腳亂咁.
長輩以前很喜歡的酒家,因為環境真的很不俗,可惜今次的用餐體驗實在太差了。首先,坐椅都顯得有點舊,椅面都有黑點和污垢,第一印象已經扣分。洗餐具時也發覺有油污和古怪的紙巾貼在匙把上...再來,實在不能相信在這級數的酒家會出現"小強和你食"的可怕事件!在第一輪點心來到後,滿心期待開餐之際就看到蝦餃下有隻一起蒸熟了的小小強!!!大佬...小弟在街坊酒樓也未遇過這情況,怎料今日在坐擁靚海景,賣$1X一粒點心的酒家發生此事!經理來到得知情況後只是幫忙取消了那一粒的蝦餃錢,也沒有再來跟進其他問題。點心上菜時間超慢,我們點了一輪點心約10多款左右,坐了1個小時也未上齊。請經理看看漏單問題,等了一回還是沒有回應。最後還是下決心買單走人...起初因為買了戲票所以打算坐坐也好,海景的確是不錯的。但各式各樣的問題實在使大家對此酒家很失望,所以還是離開算了。—

請經理看看漏單問題,等了一回還是沒有回應。

蝦餃皇
2021-10-17
6 分鐘 (堂食)
2021-09-15 2822 瀏覽
望住海景飲茶 都係第一次😎真係幾chill叫到成枱點心 略略抽幾樣同大家分享下依間酒樓大部分的點心都係逐件點👍🏻值得一讚因為有時點心癮起 又未必有朋友同行 只能夠吃到1-2款 真係好難選擇依間就唔會有依個問題出現推介:明月帶子卷👍🏻 外層脆卜卜 帶子大大粒 真材實料推介:Q版流沙奶皇包👍🏻食之前都忍唔住要影多2張😍摵開個包 奶皇餡即刻咇哂出嚟 果然好流沙梅菜豚肉生煎包👈🏻唯獨依樣有啲失望。。。梅菜太多 有點搶味其餘的點心都不過不失
望住海景飲茶 都係第一次😎真係幾chill
叫到成枱點心 略略抽幾樣同大家分享下
依間酒樓大部分的點心都係逐件點👍🏻值得一讚
依間就唔會有依個問題出現
明月帶子卷
推介:明月帶子卷👍🏻 外層脆卜卜 帶子大大粒 真材實料
Q版流沙奶皇包、梅菜豚肉生煎包
梅菜豚肉生煎包👈🏻唯獨依樣有啲失望。。。梅菜太多 有點搶味
其餘的點心都不過不失
椒鹽酥炸魷魚鬚、蒜香蛋白海鮮炒飯
鴻運金沙脆皮腸粉
Q版流沙奶皇包、海都蝦餃皇
2021-06-11 4173 瀏覽
今日有舊同事請飲茶, 酒樓轉左手之後, 第一次黎食, 坐擁無敵大海景, 遠眺仲可以見倒有人滑緊水添.好得意既流心奶黃包, 上面印左個公仔, 雖然咬落去好殘忍, 不過包都係趁熱食好D.燒賣蝦餃都好貼心, 可以每人獨立叫1籠1件, 好適合部份唔食既人, 免卻叫多左既情況.懷疑哩個蝦滑魚肚係招牌菜, 見倒差不多每枱都有叫. 平時食棉花雞, 大家都係爭舊棉花食, 而家係成碟都係, 多到爭D食唔晒添.食左好多好多野, 但係無影晒咁多張相. 仲有碟芒果糯米飯, 但超好笑, 佢唔係泰式甜品個款, 居然係中式既生炒糯米飯, 上面再加芒果粒, 初時我仲以為係南瓜+玉子豆腐粒黎添. 唯一差少少既係炸兩入面舊油炸鬼太硬啦, 同埋鳳爪咸得濟.最後仲點少得叫甜品食, 哩個咖啡奶冰一層一層, 深色個層咖啡真係好濃咖啡味, 而且係唔甜既. 而淺色D個層似係淡奶+少少咖啡, 甜味既來源就係佢, 兩個味道撈埋一齊食, 真係登返渾個味道, 唔會苦, 亦唔會好甜.

2021-06-11
2021-02-18 3410 瀏覽
第二次來, 因為有一大片望維港海景窗。 服務員不錯,有禮貌。疫情期間,4人枱只坐兩人,枱跟枱有1.5米距離,令人有安心進餐感覺。 但四人分兩枱,要分享食物,就要拎來拎去。

2021-02-17
2021-02-17 6202 瀏覽
🌹年初一約了爸爸早上拜年,是突然的約會,周圍搵地方都訂不到位,記憶中有一間網友推薦讚好的酒樓在金鐘,即時致電訂位,幸運地有坐位,但有限制用餐時間,覺得時間足夠便決定前往。🌹去食店途經各樓層都能望到海景,深信食店景觀應不太差。 準時10:30到達,服務員領我們坐在窗邊位置,實在太好了。 食店雖不大,但配上大大個窗,藍天白雲的襯托,簡直像畫一樣,很美麗!食物每一款都做得很好,有水準....5🌟滿分(點心較多,揀選評語)😆龍門鴛鴦炒米🌟🌟🌟🌟蘿蔔絲酥餅🌟🌟🌟🌟蔥花炸兩腸粉🌟🌟🌟🌟Q版流沙奶皇包🌟🌟🌟🌟蜜汁叉燒包🌟🌟🌟🌟翡翠帶子燒賣🌟🌟🌟🌟招牌蝦餃王🌟🌟🌟🌟鮮竹牛肉球🌟🌟🌟🌟豉汁蒸鳳爪🌟🌟🌟🌟上素粉果🌟🌟🌟🌟趣緻雀仔鹹水角🌟🌟🌟🌟(賣相很棒)香煎黑白菜肉包🌟🌟🌟(內餡太少)薑牙皮蛋蓮蓉酥🌟🌟🌟(較甜得滯)九層咖啡糕🌟🌟🌟🌟🌟(必吃!有層次的香濃咖啡味)個人評分食物🌟🌟🌟🌟服務🌟🌟🌟🌟環境🌟🌟🌟🌟🌟衛生🌟🌟🌟🌟抵食🌟🌟🌟🌟回頭率🌟🌟🌟🌟由於二人限聚,另一檯食物沒有影相😂😅

食物每一款都做得很好,有水準....

5🌟滿分(點心較多,揀選評語)😆

招牌蝦餃王🌟🌟🌟🌟
鮮竹牛肉球🌟🌟🌟🌟
豉汁蒸鳳爪🌟🌟🌟🌟
上素粉果🌟🌟🌟🌟
趣緻雀仔鹹水角🌟🌟🌟🌟(賣相很棒)
香煎黑白菜肉包🌟🌟🌟(內餡太少)
薑牙皮蛋蓮蓉酥🌟🌟🌟(較甜得滯)
九層咖啡糕🌟🌟🌟🌟🌟(必吃!有層次的香濃咖啡味)

個人評分

食物🌟🌟🌟🌟
服務🌟🌟🌟🌟
環境🌟🌟🌟🌟🌟
衛生🌟🌟🌟🌟
抵食🌟🌟🌟🌟
回頭率🌟🌟🌟🌟

由於二人限聚,另一檯食物沒有影相😂😅
2021-02-12
$776 (早餐)
  • 九層咖啡糕