2018-08-12
一向好中意食越南湯粉,但自從係澳洲食過,再加埋上年去完越南胡志明食真正越南牛湯粉後,覺得香港的越南粉,無論幾出名(暫時除左食家開果間未試,應該都差不多試過哂有咁上下名堂的)都同越南求其一間差一大截距離⋯我真係完全諗唔明,人地越南d料真係唔同d?定水?定空氣有分別搞到整唔到?唔食話唔好食,只係例如我食越南的湯底其實好清但食落好有味,但香港的就總係好似要深啡色先有味咁(重要唔係真係果種味)冇咩期望下入小店試下,睇餐牌,冇想叫的火車頭,得生/熟牛湯河,諗住中招,然後一開始黎配料,雖然我好少加,但覺得連芽菜都冇,伏伏地咁,然後黎河啦,咦,竟然冇香港常有的啡色,唔係清湯掛,一食,竟然係香港第一次覺得似越南風味,估唔到係呢種唔覺有越南廚師的小店搵到!正呀!加埋杯我最中意的凍青檸茶,竟然只係50蚊!(青檸檸茶越南餐廳都唔多有,有都唔平)下次一定要試埋青檸梳打!四日內食左兩次都叫返同一組合,慢有機會再試下其他先~見人地一家大細叫左好多野都好似幾滿意咁,我諗有質素的但暫時唔算好多人,佐敦競爭太大吧,佢舖面又簡陋,但坐得都舒服的,希望佢會一直堅持住吧!