2024-03-05 42 瀏覽
平時都會去韓印紅買啲韓式料理食材,原來而家連餐廳都開埋,梗係要試吓好唔好食啦同好多韓國餐廳一樣,一坐低就有好多前菜,甜酸辣都有,好開胃特選錦山牛排骨湯配飯天氣凍凍哋嗌咗個湯,勁足料,條人參好大條,嚿牛排骨係啖啖肉,個湯好濃厚,好暖胃海鮮蔥餅勁大份,煎得好香口,啖啖都有蔥同海鮮半半—藥膳菜包肉/藥膳豬腳+辣拌蕎麥麵有兩款口味嘅肉又有兩款泡菜,用娃娃菜包住嚟食,中和到泡菜嘅辣同肉嘅膩,好夾。個拌麵雖然有啲辣,但辣辣甜甜好過癮。食食吓餐廳仲幫今日嘅壽星慶祝,全餐廳職員一齊唱生日歌,又送上甜品,又幫啲壽星同屋企人朋友影相,氣氛勁好,好開心。雖然我哋枱無人生日,但都有爽甜士多啤梨做飯後果,開心!總括,韓印紅餐廳高質!味道好,份量足!職員好有禮貌,又好nice!食完身心都好滿足!推介!

同好多韓國餐廳一樣,一坐低就有好多前菜,甜酸辣都有,好開胃

特選錦山牛排骨湯配飯

海鮮蔥餅
勁大份,煎得好香口,啖啖都有蔥同海鮮

半半—藥膳菜包肉/藥膳豬腳+辣拌蕎麥麵
個拌麵雖然有啲辣,但辣辣甜甜好過癮。

雖然我哋枱無人生日,但都有爽甜士多啤梨做飯後果,開心!

總括,韓印紅餐廳高質!味道好,份量足!
職員好有禮貌,又好nice!食完身心都好滿足!推介!
🦀醬油蟹 $268✔️非常之鮮甜,蟹膏仲爆多!🥳🥳✔️特製嘅醬油鹹鹹甜甜,味道剛好,唔會蓋過本身蟹肉嘅味😋✔️配上紫菜,半生熟嘅蛋同麻油香,簡直係白飯小偷,美味嘅組合🫶🏼🫶🏼✔️仲有勁多三文魚係蟹蓋入面🥬韓式菜包肉 $358✔️包括鹵豬蹄、白切肉、韓式配料、生菜同豆腐✔️Kimchi同蝦醬味道正宗,就好似韓國食嘅味道一樣😋😋✔️豆腐大件好濃味👏🏼✔️肉嘅份量好足,配上蔬菜拼盤夾肉,肉質好爽口彈牙🐂燉牛排骨湯 $158✔️原條人蔘上,用料大方😋😋✔️牛排骨口感軟滑,油脂分布平均✔️養生之選, 湯好夠味, 唔會太heavy, 冇油冇味精✔️暫時係香港食過嘅韓國餐廳中最足料、最有誠意嘅👏🏼👏🏼Igable打卡度:9/10好味度:8.5/10 Worth revisiting返兜度:8.5/10Ps. 每次去呢間餐廳佢都有贈品送,之前喺OpenRice訂座就係送一盒韓國雞蛋同紫菜🤣🤣今次係門口有得拎嘅韓國水同益力多
🦀醬油蟹 $268
✔️非常之鮮甜,蟹膏仲爆多!🥳🥳
✔️特製嘅醬油鹹鹹甜甜,味道剛好,唔會蓋過本身蟹肉嘅味😋
✔️仲有勁多三文魚係蟹蓋入面

🥬韓式菜包肉 $358
✔️包括鹵豬蹄、白切肉、韓式配料、生菜同豆腐
✔️Kimchi同蝦醬味道正宗,就好似韓國食嘅味道一樣😋😋
✔️豆腐大件好濃味👏🏼
✔️肉嘅份量好足,配上蔬菜拼盤夾肉,肉質好爽口彈牙

🐂燉牛排骨湯 $158
✔️原條人蔘上,用料大方😋😋
✔️牛排骨口感軟滑,油脂分布平均
✔️養生之選, 湯好夠味, 唔會太heavy, 冇油冇味精
✔️暫時係香港食過嘅韓國餐廳中最足料、最有誠意嘅👏🏼👏🏼

Igable打卡度:9/10
好味度:8.5/10
Worth revisiting返兜度:8.5/10

• 醬油蟹
大家都知尖沙咀不嬲都有好多韓國餐廳,但係就未必間間都係好地道,但係今次我去呢間就唔同啦,可以講話係全尖沙咀最有韓國feel嘅餐廳。除咗裝修風格,最重要係成個氣氛都好似返咗韓國一樣,食完如果覺得啱嘅仲可以喺門口買番啲韓國進口食品。🤣韓式滷豬腳拼韓式菜肉包 韓式拌麵滷水豬蹄滷汁十分入味,豬蹄肥瘦適中,咬落口入口即化。至於另一半嘅白切豬肉就係有另一種風味,肉質鮮嫩入口多汁,一濃一淡嘅組合非常互補。韓式拌麵就係一貫韓國Q彈Q彈嘅麵質,配合埋新鮮蔬菜同埋韓式辣醬,非常開胃。😋燉牛排骨湯配飯一試個湯底就知佢地用咗唔少心思,滋味濃郁,而且大大支嘅人蔘滲出嚟有濃郁嘅人蔘味道。牛排骨就燉得恰到好處,啲肉鬆軟,一咬即化。🤩醬油蟹套餐經典菜式一樣冇令人失望,大量金黃色嘅蟹膏爆曬出嚟咁,蟹肉吸收晒醬汁,亦都大大啖新鮮香甜,再配埋紫菜同白飯真係一流!🥳最後臨走見到門口仲有免費嘅韓國益力多任你飲😝正啊!

韓式滷豬腳拼韓式菜肉包 韓式拌麵

燉牛排骨湯配飯

醬油蟹套餐

最後臨走見到門口仲有免費嘅韓國益力多任你飲😝正啊!

2024-03-04 30 瀏覽
呢間餐廳 前面係韓國鋪後面係餐廳一直都有D好奇今日終於入去試好多韓國staff + 韓國客所以感覺好地道五花腩吾夠肥但係個豬手nice 辣冷麵味道剛剛好糖醋骨就有D奇怪又唔似中弌 又唔韓式鐵板海鮮炸醬麪夠惹味呀😋鮑魚參雞湯 個湯好清甜用料都好足Overall 氣氛幾好 價錢reasonable 又唔會趕人走坐得舒服 闊落佢外面仲比你拎走枝水/ 益力多💖Service ok ga
呢間餐廳 前面係韓國鋪

又唔會趕人走
坐得舒服 闊落

佢外面仲比你拎走枝水/ 益力多💖
Service ok ga
餐廳裝潢富有韓國特色,佈置有心思😍 店鋪空間大,座位寬敞舒適 坐得好舒服,環境熱鬧 好有氣氛,晚市人流好多 好受歡迎☺️ 一定要提早book位!食物種類選擇好多,菜式創新,質素高有驚喜!今次試晒海陸空三種菜式,款款都好高質🤩 店員服務態一流👍🏻👍🏻💖💖💖食評💖💖💖 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 🥗一入座店員便送上多款前菜,包括白蘿蔔、泡菜、鵪鶉蛋、西蘭花等等,前菜都好高質,絕對有誠意🫶🏻𝑭𝒐𝒐𝒅韓式火辣豬腳及藥膳菜包肉✨好豐富好正呀😍 一定要將豬腳、豬肉同泡菜包住一齊食,口感味道一流!豬腳彈牙咬口、豬肉軟腍、泡菜香辣爽口,啖啖滋味好飽肚🤤 份量多,食唔停口😆藥膳醬油蟹✨推薦!大大隻醬油蟹,好多蟹膏😍 仲有三文魚粒~配搭飯、紫菜、蛋,將所有蟹膏蟹肉放到飯入面攪勻,好好味!特選錦山牛排骨湯配飯✨抵食!店員會幫忙將大大件人蔘及牛排骨剪開,牛肉口感好軟腍!!份量多好飽肚,牛骨湯味道一流😍

💖💖💖食評💖💖💖

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

𝑭𝒐𝒐𝒅
韓式火辣豬腳及藥膳菜包肉✨

藥膳醬油蟹✨

特選錦山牛排骨湯配飯✨

🐖辣豬腳半菜包肉半+拌麵 ($398):呢個dish好豐富 - 辣豬腳marinate得好入味,每一口都係又甜又辣既味道 🔥好似韓燒咁用菜包著D肉都幾好食!對於食辣既愛好者應該好好味😋🍲燉牛排骨湯配飯 ($158):呢個排骨湯配飯超濃郁又美味🤤牛排骨經過緩慢的燉煮,肉質嫩滑跟著勁多汁,最鍾意佢入口即化。湯就好rich,搭配著珍珠米就perfect!! 價格也非常親民,可以話係物超所值的選擇🦀醬油蟹拌飯($268):呢個醬油蟹拌飯真係驚艷到我😍醬油蟹既精髓就係蟹膏,而呢個蟹膏夠鮮甜 分量都好多💓配埋醬油味道更加豐富。最開心係有紫菜拌飯撈埋黎食 真係好邪惡,認為飯粒與蟹膏完美結合好正😄—~ 雖然價格稍高,但絕對值得一試!!𝐑𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠𝐬  taste: ✔︎✔︎✔︎✔︎ ♡︎ presentation: ✔︎✔︎✔︎✔︎ ✿ environment: ✔︎✔︎✔︎ ♕ price: ✔︎✔︎✔︎✔︎ ☻︎ service: ✔︎✔︎✔︎✔︎ ✍︎︎ return visit: ✔︎✔︎✔︎✔︎𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧⇨ service charge: yes⇨ time limit: no⇨ reservations: yes𝐀𝐝𝐝𝐫𝐞𝐬𝐬➪
🐖辣豬腳半菜包肉半+拌麵 ($398):

⇨ reservations: yes

𝐀𝐝𝐝𝐫𝐞𝐬𝐬
➪海陸空
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron地舖
𝟙豬腳半菜包肉半+拌麵 $388食肉獸一定要試呢款!大大碟肉,擺盤非常精緻😋一上枱店員會教點食:將娃娃菜配白切肉、辣泡菜及包飯醬;生菜配豬腳、辣泡菜及蝦醬🥬爽脆嘅蔬菜配上啖啖肉,中和返整體油膩感😋𝟚石板韓式海鮮炸醬麵 $198一上枱 超大煙💨超有鑊氣感!😆如果怕黑色醬汁彈到自己,呢到仲會提供圍裙🌟建議大家要即刻撈勻同埋夾起啲炸醬麵,如果唔係食到最底就會有燶味🤣不得不提海鮮配料都好多,有墨魚、魷魚🦑同蝦🦐等,整體醬汁非常惹味,啖啖海鮮更滿足😋𝟛韓式糖醋肉 $118食糖醋肉你係邊派,沾醬定係淋醬😆?想食淋醬就嚟呢到喇~炸粉唔厚,微焦脆嘅外皮包住豬里脊肉,外脆內軟,再配上酸甜醬汁,好開胃😋推薦呢款🌟𝟜原支蔘雞湯 $188呢到嘅雞湯超大煲!原條人蔘泳住,湯重蔘味~整隻雞包住糯米,雞肉唔算好嚡🌟仲有原隻非常腍而鮮嘅鮑魚,值得一試!提提你呢款係冇跟白飯㗎~💁🏻‍♀️𝟝海鮮蔥煎餅 $98料多大大份,煎得香脆,香蔥味十足,一定要3-4人share🥳
𝟙豬腳半菜包肉半+拌麵 $388

𝟚石板韓式海鮮炸醬麵 $198

𝟛韓式糖醋肉 $118

食糖醋肉你係邊派,沾醬定係淋醬😆?

𝟜原支蔘雞湯 $188

𝟝海鮮蔥煎餅 $98

2024-02-29 50 瀏覽
韓印紅原來除左超市之外,仲有開餐廳,咁岩呢兩日又好想食泡菜就順便去探店餐廳入口有韓國益力多(養樂多)同枝裝水可以每人分別拎一枝試下座位比想像中舒適寬敞,帶我地入嘅店員係韓國人,竟然識普通話。一坐低就一如其他韓國餐廳會有前菜,當中心心念念嘅泡菜無令我失望🥹 半半炸雞($176)可以揀兩隻味,係分開上,估唔到份量咁多,價錢合理我地分別揀左柚子同蜂蜜牛油味,前者估唔到係有芝士;後者就同預期一樣,似平時食開蜂蜜牛油味薯片嘅粉味,同炸雞勁match另有原味同甜辣味可選,見到隔離枱食甜辣好正咁,下次試下先半半-藥膳菜包肉/藥膳豬腳+辣拌蕎麥冷麵($388)將豬腳/五花肉用菜同泡菜包住食,再加上蒜等配搭,食落惹味得黎又好健康嘅感覺,不得不說又係好足料!而辣拌蕎麥冷麵係正常發揮,辣嘅程度係可接受柚子梳打&藍莓梳打食到辣辣地係要飲返啲凍野先爽,兩者都唔會太甜,多啲汽就更佳,個人較推薦柚子味整體感覺唔錯👍🏻

半半炸雞($176)
可以揀兩隻味,係分開上,估唔到份量咁多,價錢合理
另有原味同甜辣味可選,見到隔離枱食甜辣好正咁,下次試下先

半半-藥膳菜包肉/藥膳豬腳+辣拌蕎麥冷麵($388)
而辣拌蕎麥冷麵係正常發揮,辣嘅程度係可接受

柚子梳打&藍莓梳打

整體感覺唔錯👍🏻

2024-02-25
2024-02-26 46 瀏覽
韓印紅大家都認識,但係韓印紅入面嘅韓式餐廳你又試過未?🐖滷水豬蹄 + 白切肉 配蕎麥麵 $388-呢個足2人份量嘅豬套餐 白切肉嘅香味好突出 入口有種小驚艷 肉嫩極香 而滷水豬啼配泡菜 大醬 或野菜包裹住食都好正 -蕎麥麵質腍身 主要味道來源係大醬 再加入紫菜及芝麻 味道唔錯🍗柚子炸雞 (半份)$88-炸雞色澤鮮明 炸衣上有一層反光帶香甜嘅柚子醬 再加入芝士碎條增加味道嘅層次 雖然話係半份 但份量好似食緊全份咁 炸雞外脆內嫩 甚為出色🥬泡菜 -kimchi嘅味道無得頂 酸辣鹹中和得剛剛好 仲可以無限添食🍶韓式米酒-店家送嘅米酒 頭半樽可先嚐米酒清中帶甜嘅味道 後半樽再搖勻加強米甜味店家仲有免費酸奶可以拎嚟飲,話係老闆請😂都幾窩心總括嚟講,味道唔錯,值得一試
韓印紅大家都認識,但係韓印紅入面嘅韓式餐廳你又試過未?

🐖滷水豬蹄 + 白切肉 配蕎麥麵 $388

🍗柚子炸雞 (半份)$88

🥬泡菜

🍶韓式米酒

店家仲有免費酸奶可以拎嚟飲,話係老闆請😂都幾窩心
總括嚟講,味道唔錯,值得一試
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂🏷 海陸空 (尖沙咀)必食推介‼️‼️‼️勁出色韓國餐廳,韓印紅旗下第一間韓國餐廳,價錢親民之餘,質素絕對有保證🤩🤩韓國人店長超funny,盡力咁用普通話黎介紹餐牌😂😂中場仲有大驚喜,由於當日有壽星,店長帶動全場一齊唱生日歌,有feel之餘仲唔會尷尬,氣氛勁正🎊🍾,遲下有朋友生日一定要去慶祝啊🎉🎉🎉💁🏻前菜 $0食韓國菜吸引既當然唔少得佢嘅前菜,睇得出超花心思,除咗傳統嘅泡菜同豆芽之外,仲有三款比較少見嘅食物,有入口即化既南瓜蓉,韓式滋味魚仔,特色豆腐前菜已經咁好食,令我更期待之後嘅食物💁🏻石板韓式海鮮炸醬麵 $198特色嘅秘製炸醬,加埋超級足料海鮮,就嚟滿瀉啦🤤🤤想講佢個炸醬勁好食,個放耐左都仲好彈牙爽口,簡直係絕配店長仲推介我地撈啲飯一齊食添,韓式風味🆙🆙🆙💁🏻醬油蟹 +紫菜飯 $268OMG,必食‼️醬油蟹內竟然仲有三文魚,點解可以咁優秀,見到都開胃🤤醬油味度岩岩好,隻蟹仲要有蟹膏,味道好鮮甜,一咬落口就好似去左韓國咁,無論單獨食定用黎撈飯都咁出色,平時食好少飯既我都忍唔住爬左曬成碗飯添,勁邪惡❤️❤️❤️💁🏻半半 滷豬蹄+白切肉 +辣拌蕎麥冷麵$388
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂💁🏿‍♀💁🏿💁🏿‍♂
🏷 海陸空 (尖沙咀)

必食推介‼️‼️‼️
韓國人店長超funny,盡力咁用普通話黎介紹餐牌😂😂

💁🏻前菜 $0
前菜已經咁好食,令我更期待之後嘅食物
夢菜

💁🏻石板韓式海鮮炸醬麵 $198
特色嘅秘製炸醬,加埋超級足料海鮮,就嚟滿瀉啦🤤🤤
想講佢個炸醬勁好食,個放耐左都仲好彈牙爽口,簡直係絕配
店長仲推介我地撈啲飯一齊食添,韓式風味🆙🆙🆙

💁🏻醬油蟹 +紫菜飯 $268

💁🏻半半 滷豬蹄+白切肉 +辣拌蕎麥冷麵$388
必食‼️食韓國菜點少得菜包肉😚😚
滷豬蹄好爽口,食落滿滿既骨膠原
泡菜既味道都好特別,絕對係響香港食過咁多間最好食既泡菜之一,配埋白切肉,蝦醬同包飯醬再用菜包住,味道同口感再次昇華到另一個層次

辣拌蕎麥冷麵
是否推薦?
✅勁推薦‼️食一次就好似去左韓國咁,勁多韓國人黎幫襯,絕對可以一解思韓情結😜😜
臨走仲拎左支韓國養樂多
韓國養樂多

夢菜
辣拌蕎麥冷麵
韓國養樂多
  • 前菜
  • 韓國產玉竹茶
2024-02-23 258 瀏覽
韓印紅旗下韓國餐廳,款式多元化,價錢實惠,服務又好,大部分員工都是韓國人,以為自己去左韓國!這次為了跟好姊妹慶祝生日,特意來到此餐廳,因為此餐廳有生日慶祝環節!石板韓式海鮮炸醬麵,石板300度熱辣辣上枱,香噴噴!用鉗子將芽菜攪拌,魷魚很多,整個麵很飽肚也很好吃!韓式糖醋肉,有別於中式的糖醋肉,用上韓國醬汁,酸酸甜甜,肉上面有一層脆脆的炸漿包裹,也加上雲耳,是新菜式也不妨試試!半半炸雞,蜂蜜牛油炸雞(半份)來韓國餐廳食炸雞是常識吧!蜂蜜牛油味必食!又香又甜的炸雞!雞肉嫩滑有肉!雞鎚雞翼都有!原味炸雞(半份)傳統炸雞味道,非常香口!韓牛肉眼扒,店員會幫忙烤肉,滿佈大理石紋的韓牛,入口油脂不會像和牛般油膩,肉質軟淋,味道不差,沒有筋,很有牛味。到了最特別的生日慶祝環節,剛巧一月份生日的不只我朋友一位,餐廳連同其他一月份之星都安排在同一時間慶祝,有主持人帶起氣氛,玩了一個小遊戲,全場員工都幫忙唱生日歌舉生日牌,並送上水果盤,和我們預先自己買來的蛋糕!氣氛很好,我們都很高興!最特別是螢光幕上會顯示壽星們的名字!所以如果想來慶祝生日或者慶祝活動,都非常推薦大家來這一家海陸空餐廳!而平日晚上餐廳會於

韓式糖醋肉

原味炸雞(半份)傳統炸雞味道,非常香口!

韓式糖醋肉

最特別是螢光幕上會顯示壽星們的名字!
所以如果想來慶祝生日或者慶祝活動,都非常推薦大家來這一家海陸空餐廳!而平日晚上餐廳會於11:30打烊,可以當成一個韓國小酒吧來飲杯!
韓牛肉眼扒
蜂蜜牛油炸雞
韓牛肉眼扒
蜂蜜牛油炸雞
  • 海鮮嫩豆腐鍋配麵
  • 漢拿山燉牛排骨鍋
尖沙咀金馬倫道一間韓國菜海陸空係韓式超市韓印紅開的韓國餐廳。食材就是以海陸空為主,韓式湯類都非常推薦呀。外面就是韓印紅超市,右邊有個小門就是餐廳入口了。想不到餐廳內是非常寬闊,空間感十足。韓國菜必有的小菜,有5款都不錯。燉牛排骨湯配飯 HK$158超大鍋的!!!牛排骨都非常大塊。湯內還有很濃郁的人參香,應該從沒試過這麼足料的牛骨湯吧。而且牛排骨肉燉得很嫩很好吃。豬腳半葉包肉半+辣拌冷麵 HK$388很大一盤,豬腳滷得很入味。這不是包生菜,不過娃娃菜都非常爽甜。白切肉肉質非常好,吃到很新鮮的感覺。再配中間的辣泡菜,味道更鮮明。辣拌冷麵麵質超滑的,辣度剛剛好。柚子炸雞(半份) HK$98份量都不小,柚子醬甜甜的,炸雞亦炸得很脆,如果炸雞是無骨就更好了。
食材就是以海陸空為主,韓式湯類都非常推薦呀。

外面就是韓印紅超市,右邊有個小門就是餐廳入口了。

想不到餐廳內是非常寬闊,空間感十足。

韓國菜必有的小菜,有5款都不錯。

燉牛排骨湯配飯 HK$158
超大鍋的!!!牛排骨都非常大塊。
湯內還有很濃郁的人參香,
應該從沒試過這麼足料的牛骨湯吧。
而且牛排骨肉燉得很嫩很好吃。

豬腳半葉包肉半+辣拌冷麵 HK$388

很大一盤,豬腳滷得很入味。
這不是包生菜,不過娃娃菜都非常爽甜。
白切肉肉質非常好,吃到很新鮮的感覺。
再配中間的辣泡菜,味道更鮮明。
辣拌冷麵麵質超滑的,辣度剛剛好。

柚子炸雞(半份) HK$98
份量都不小,柚子醬甜甜的,炸雞亦炸得很脆,
如果炸雞是無骨就更好了。
2024-02-16 95 瀏覽
好有趣嘅一間舖,因為前面係韓國超市餐廳就喺超市入面🤣成間餐廳大部份員工都係韓國人而且訂座嗰陣如果講係慶祝生日,到時侍應仲會唱生日歌俾你聽,同埋送果盤俾你🤣🤣 韓式芝士煎蛋卷:超級多芝士,但係啲蛋煎得有少少老,唔係好夠滑 海鮮蔥餅:超級多蔥,多到食唔到海鮮味🤣鍾意食蔥嘅朋友一定唔可以錯過 韓國大海鮮匯海鮮火鍋:成個鍋有好多海鮮,例如鮑魚、魷魚、蝦、蟹、扇貝而且侍應們都會幫手睇吓啲海鮮幾時熟,又會幫我哋剪開,服務非常好不過個湯底有啲辣🥵,唔食得辣嘅人要留意番 菜式:- 韓式芝士煎蛋卷:$88- 海鮮蔥餅:$98- 韓國大海鮮匯海鮮火鍋:$388 味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5
好有趣嘅一間舖,因為前面係韓國超市
餐廳就喺超市入面🤣
成間餐廳大部份員工都係韓國人

海鮮蔥餅:超級多蔥,多到食唔到海鮮味🤣
鍾意食蔥嘅朋友一定唔可以錯過

不過個湯底有啲辣🥵,唔食得辣嘅人要留意番

菜式:
- 韓式芝士煎蛋卷:$88
- 海鮮蔥餅:$98
- 韓國大海鮮匯海鮮火鍋:$388

味道:🤤🤤🤤🤤/5
性價比:🤤🤤🤤🤤/5
韓國大海鮮匯海鮮火鍋
韓國大海鮮匯海鮮火鍋
上兩個月去咗韓國玩返嚟,成日都掛住佢啲嘢食,喺香港都想搵返嗰種味道。今日同班友逛街嗰陣,撞正呢間叫海陸空嘅韓國餐廳,兩眼一亮,即刻決定要入去填下肚。呢間餐廳喺尖沙咀,好有韓國feel,由韓國人開嘅,啲食材都係直接由韓國運嚟,要食就要食得正宗嘅嘛!入面嘅裝潢好有氣氛,天花板吊滿五光十色嘅燈籠,牆上仲有韓國傳統服飾同海報,搞到我哋坐低嗰陣都感覺到好似身處韓國一樣。食物方面,我哋試咗佢哋嘅招牌糖醋肉,每一件都係即叫即炸,外皮酥脆,搭配佢哋特製嘅醬汁,酸甜得嚟開胃,熱辣辣一咬落去真係正!另外,個300°C石板韓式海鮮炸醬麵都好掂,用咗成個熱石板上菜,嗰陣滋滋作響,勁香!麵條夠彈牙,好掛汁,食落去滑溜溜嘅,好過癮。我哋仲點咗燒肉拼盤,有嗰啲秘製牛肋骨同濟州島五花肉,肉質鮮嫩多汁,搭配特製醬汁,一言難盡嘅美味!坐喺度食飯,環境寬敞舒服,成間餐廳又唔會好嘈,有種私隱嘅感覺。去到生日慶祝嗰晚,餐廳播住韓式生日歌,員工仲圍住壽星仔影相,好有心思!總之,海陸空呢間韓國餐廳,無論係食物定係服務,都係一流!下次有機會,一定要再黎試吓其他菜!

2024-02-16 79 瀏覽
韓印紅旗下的首間餐廳位於尖沙咀金馬倫道,主打正宗韓國菜式,店舖前方以超市形式售賣不同種類的韓國農產品及用品,用餐之餘更可購買當地的產品坐低即送上免費前菜五小碟,而且可以refill 韓式海鮮辣麵海鮮辣麵有蟹、蝦、魷魚及青口多款海鮮,加上泡菜及辣醬湯底,味道辛辣惹味,麵條爽彈煙韌韓式炸醬麵韓式的炸醬是用黑豆加上許多蔬菜和豬肉碎炒製而成,味道甜而不辣,與麵條混和同食,味道唔錯韓式糖醋肉糖醋肉選用豬里脊肉,炸得外脆內酥,再淋上糖醋醬汁,酸勁但不嗆喉特選韓牛膝骨湯以韓牛膝骨、人蔘及其他藥材熬煮而成,湯頭奶白濃香,入口牛味濃郁帶點回甘甜味,跟配米飯及竹炭鹽可接自己喜好調味高級韓國生拌牛肉選用韓國空運直送的高級牛肉切絲,肉質鮮嫩,肉味濃郁,配搭清甜爽脆的水梨更加突出牛肉的鮮嫩藥膳醬油蟹醬油蟹蟹膏飽滿,蟹肉軟滑,味道濃厚鮮甜,配搭紫菜蛋飯最就完美半半炸雞有五款口味,揀咗甜辣及蜂蜜牛油炸雞,炸雞炸得酥香鬆脆,肉質嫩滑富肉汁,不會乾柴,令人越食越上癮獎忠洞韓式滷豬腳豬腳滷得非常入味,口感Q彈,吃的時候蘸點白蝦醬或辣醬再用生菜包裹,可減低豬腳的油膩感
韓印紅旗下的首間餐廳[海陸空]位於尖沙咀金馬倫道,主打正宗韓國菜式,店舖前方以超市形式售賣不同種類的韓國農產品及用品,用餐之餘更可購買當地的產品
坐低即送上免費前菜五小碟,而且可以refill

韓式海鮮辣麵

韓式炸醬麵

特選韓牛膝骨湯

高級韓國生拌牛肉

藥膳醬油蟹

半半炸雞
有五款口味,揀咗甜辣及蜂蜜牛油炸雞炸雞炸得酥香鬆脆,肉質嫩滑富肉汁,不會乾柴,令人越食越上癮

獎忠洞韓式滷豬腳
2024-01-09