2018-08-06 604 瀏覽
今午路過見店內有約七成滿,正值下午茶時問(該店並無下午茶優惠),心想食個下午中茶也不錯吧。店內是快餐廳格局,點了古法 糯米雞及潮州粉果,3蚊位茶但飲的是公家茶壺裝的茶膽水,算啦都預咗。 糯米雞送到嚟,外型似樣但敗絮其中, 內裏有一半是啫喱狀的芡,食慾頓時大減, 價錢是酒樓價錢,質數是茶居質數,作為食慣點心的香港人,只能給個不合格的分數。
2018-08-06
2018-06-23 1130 瀏覽
一個成日訓到太陽落山既人,好小機會可以早上去茶樓食點心,添好運就可以幫到我滿足食點心既慾望,因為就算夜晚都有點心食。添好運有好多間分店,今次黎到北角分店,由於添好運既名氣大,就算黎到唔係遊客區既北角都依然見到好多遊客慕名而來。店內環境擠逼,但都無損我食點心既慾望。叫左5樣點心,上菜速度都算快,所有都好新鮮全部熱辣辣。酥皮叉燒包添好運最出名既酥皮叉燒包,一碟有三個,外表脆身,上面既皮甜甜地,入面叉燒熱辣辣,叉燒粒份量多,甜鹹夾雜,十分好食!叉燒腸飲茶點可以少得腸粉呢,叉燒腸一碟有三條,腸粉軟滑,入面有叉燒同埋蔥花係入面,叉燒有肥有瘦,配腸粉份外夾。鹹水角鹹水角外脆內軟,而且新鮮炸出黎,入面既糯米皮配上冬菇粒同肥豬肉碎,係我每次飲茶必點既點心。蝦餃蝦餃一籠有四粒,皮薄,蝦餡多,而且新鮮。燒賣最後係燒賣,一般街邊檔既燒賣我都會稱佢做假燒賣,因為粉質好重,唔好食。反而食點心既燒賣係真係用豬肉做,所以口感好食好多。
店內環境擠逼,但都無損我食點心既慾望。
叫左5樣點心,上菜速度都算快,所有都好新鮮全部熱辣辣。
酥皮叉燒包

酥皮叉燒包
叉燒腸
叉燒腸
鹹水角
鹹水角
蝦餃
蝦餃
蝦餃一籠有四粒,皮薄,蝦餡多,而且新鮮。
燒賣
燒賣
2018-06-06 739 瀏覽
第一次試添好運呢間鋪頭就係係北角呢一間, 想朋友講呢間係佢係香港既第一間鋪.裝修普通, 有好重中式既感覺. 果次去食既時候都要排左一陣先有位.入到去緊係要試下最出名既雪香叉燒包(barbecued pork bun with crispy and sweet skin on top), 咁多人排係有原因既, 因為真係好好味, 價錢亦非常合理, 可以話係民間美味. 鍾意食點心既讀者不妨一試.

• 雪香叉燒包
2018-06-03 581 瀏覽
又到星期五精選,今次去添好運。因為舊同事約午飯飯局緣故,相約中間點聚會。添好運人氣不衰,每分鐘麵有食客進場,十居其九都是遊客。舊同事未到,店員老是以為冇人坐就食客入去坐,座位安排欠奉。順帶一提,有一兩個店員態度唔太好,我放洗乾淨筷子在洗碗筷個碗上,店員丫姐明明自己閒聊不做,到佢過黎收碗好話我放筷子響碗阻住佢收野,有禮貌少少會問問仲需唔需要,而唔係這般惡劣待客態度。我們三人叫左:潮洲蒸粉果($14)鵪鶉蛋燒賣($28)酥皮焗叉燒包($21)韮黃鮮蝦腸($27)食物質素不變,但價錢脹價不少,性價比低。如非特別原因,都唔會再幫襯。

我們三人叫左:

潮洲蒸粉果($14)
鵪鶉蛋燒賣($28)
酥皮焗叉燒包($21)
韮黃鮮蝦腸($27)

2018-05-26 476 瀏覽
今天本來想叫外賣 我排左隊,排到我隔離有個大陸人打尖埋單。收錢四眼短髮呀姐竟然幫佢收錢都唔幫我落單,我同佢講我排隊先,佢話我地係收左埋單嘅單先 (完全無告示)。喺呢個時候又有幾個人打尖埋單,個呀姐又幫佢收錢完全唔理我。我就同佢講咁一路有人埋單我一路都唔駛叫外賣啦,之後嬲得仔就走左。佢d野雖然係好食,但其實d餐具污濁到不得了,拎上手勁油。加埋今次經驗,以後唔會再黎呢d淨係招呼大陸人嘅地方。
今天本來想叫外賣

2018-05-26
外賣自取
我係一個懷孕女士,仲有2個星期生得,肯定個肚係睇得出既。單人入座,坐到最埋果行諗住唔好阻住佢地 打仗咁衝來衝去送食物。佢地坐位好怪, 一行十幾個位打羔戈面2行都係連住既,見到呢十幾個位既左同右都坐左2家人,咁啱中間有2個空位,就塔枱,免得又霸佢一張枱阻佢做生意。 送食物時淩空掉張單(有硬板果張比錢既單)落我手度都算,後來未收工就開始掃地,當時全塲仲有1/3食客, 但我左右2家人都走晒,我個手袋在我隔離張凳上面,個掃地嘅問一聲都冇就攞走左張凳,我都冇出聲只係默默咁攞返自己個手袋, 佢「jip 」 我!! 根住推開晒我身邊所有枱椅掃地,其實附近仲有好多吉枱, 同另一張長到不能理解既枱需要佢掃。咁我唯有埋單走,叫打包時,佢同事大大聲叫佢攞個盒,佢扮聽唔到! 真係冇下次! 以後都唔會再食添好運,都會叫朋友唔好再去! 基本禮貌都冇,去過更出名差服務及黑面嘅酒樓,都冇呢間咁過份! 我一個人食左$105,價錢係適中,照常都係冇服務㗎啦,但食到好似坐響度都得罪晒d伙記咁,加上食物普通,搵唔到理由再去。**食評係寫北角店**
**食評係寫北角店**
2018-03-11 1085 瀏覽
說來慚愧,身為香港人,咁多年都未試過米芝蓮一星嘅點心- 添好運。 因為怕多人,等好耐,一路都未有試過。今日早收工,終於一試。我地今次幫襯係北角和富中心附近嘅分店,點心都幾多選擇。我地基本係點推介嘅點心。所以我地點左酥皮焗叉燒包、香煎牛肉餅、鮮蝦菜苖餃、家鄉咸水角、皮蛋瘦肉粥同埋芋茸南瓜沙翁球。overall 點心好好味,做得好有水準,不愧為米芝蓮一星。酥皮叉燒包最好,個皮好香豬油味,叉燒又唔會好肥都夠多。好正。香煎牛肉餅同想像中有d 唔同,佢係炸嘅,勁脆皮,好香口。芋茸南瓜沙翁球就似炸煎堆加左芋蓉係入面。甜甜地幾好味,不過唔夠芋香。其它點心就好味但冇乜特別。成餐食完都係$122 。性價比好高。

我是攞5人位,因有1人泊吾到車位,所以入去時只得4位,坐低後叫服務員改4位,服務員就鬧我死霸爛霸要5位(仲有講粗囗),現在又要人改茶位。。。。。。。就咁樣,其他服務員態度都吾好得幾多。總之太過份,太受氣。可能食午飯時候系好忙,個個服務員都黑囗黑面,悔悔氣氣,但都吾應該向客人發洩。相中服務員就系鬧我果個。

2018-02-03
35 分鐘 (堂食)
2018-01-14 991 瀏覽
今日有小朋友2點三要在合富學琴!所以選了這家店食午餐!一行7個人其中兩個小朋友一個八十幾歲老人家!知道店鋪生意好要排隊,所以11點半過來排隊!話我地有7個人要排時間長D先有位!冇問題!等到1點幾,知客同我話有位!指一個檯話執緊!我轉個頭叫家人要入時,有個著工衣的啊姐帶幾個人去坐正在執的那張檯,還同那個知客話:這些人我帶來的!然後那個知客就同我話頭先唔係講這檯,是講隔離個檯!之後就不了了之!問邊個都話冇檯了!
2017-12-05 1456 瀏覽
黎到添好運,又點會唔食酥皮焗叉燒包呢!酥皮焗叉燒包$20呢度雖然點心唔多選擇,但係堅持即叫即製,所以每樣野黎到都係熱辣辣嘅!酥皮外面睇落去完全睇唔出裏面個餡係咁熱!真係要小心辣親呀!鳳爪排骨飯$26鳳爪排骨飯嘅份量適中,始終都會食其他點心㗎嘛~排骨同鳳爪都好好味!飯比較軟綿綿~古法糯米雞$28而最失望嘅就係呢個古法糯米雞,我本身好鍾意食糯米雞,糯米雞真係好難整得難食。呢度嘅糯米雞真係令我好失望,個糯米飯還好,最敗筆嘅係佢嘅餡料!雞肉、豬肉係好鞋口,個醬汁偏甜而且唔好味。冬菇又有D噏味,總之個餡就好難食啦!最後比我食晒啲飯放棄晒啲餡。。。
黎到添好運,又點會唔食酥皮焗叉燒包呢!
酥皮焗叉燒包$20

酥皮外面睇落去完全睇唔出裏面個餡係咁熱!真係要小心辣親呀!

古法糯米雞$28
古法糯米雞$28

2017-11-04 1645 瀏覽
中午时段来吃的,大排长龙是常态,建议两位结伴,一般很快便会有座。推荐虎皮尖椒,用虎皮作底,海蛎煎作馅,椒头稍辣,开胃又美味!桂花糕很漂亮,冰凉Q弹,糯米鸡的话其实不建议,吃完就吃不下其他啦!
2017-10-14 1932 瀏覽
這間名字都是由前幾年開始知道,那時應該係報紙報導邊間新年糕點好食,及從我舊同事post去FB的相而認識,不過從未去過……原來北角都有分店,今晚有機會試下,其實之前都有睇過啲食評,有好有不好,我並沒有什麼期望,因為今日胃口還是有滯的感覺,所以只食咗三款點心……1. 古法糯米雞~可能我冇特別記得以前糯米雞有咩料,但呢度的糯米雞好多料,如果糯米飯多番啲仲好,又熱辣辣,吾錯,不過略嫌啲肉硬咗啲……2. 酥皮焗叉燒飽~皮薄叉燒餡料足,又juicy,又熱辣辣,好食3. 蝦餃~皮薄,味道一般

3. 蝦餃~皮薄,味道一般

古法糯米雞
晶瑩蝦餃
2017-10-13
酥皮焗叉燒包
家鄉咸水角 $14熱辣辣既咸水角 咬開些少散下熱就唔伯燙趁 餡份量唔係特別多 皮略厚不過幾煙韌幾好嚼口 食落唔算黏牙 個人表示收貨香滑馬拉糕 $18感覺細份過酒樓 唔知係心理作用定因為份量唔多 食落比酒樓果啲稍為香滑 不過都相差唔遠 都明既 馬拉糕要整得突出似乎唔容易 好易淪為大路貨 個人認為可試可唔試韮黃鮮蝦腸 $26鮮蝦鮮唔鮮在下試唔出 不過蝦仔既份量就夠多既 腸份嫰滑程度算可以接受 整體水準都ok可以一試 不過唔知係咪失憶 唔覺有韮菜(韮黃?)鼓汁蒸鳳爪 $19點心上檯數到三隻雞腳心裡一沉 後來見到原來有四隻既 咁都好啲 鳳爪味道比酒樓相對清淡 從相片都隱約見到色澤唔算好深色 咁既價錢有四隻應該都講唔上抵食美味鮮竹卷 $20平時少食鮮竹卷所以難以比較 成舊食都shokshok聲既 反映出幾juicy 入面啲餡都無細究包括啲咩 趁熱食我覺得都叫無伏之選

家鄉咸水角 $14

香滑馬拉糕 $18

韮黃鮮蝦腸 $26

鼓汁蒸鳳爪 $19

美味鮮竹卷 $20
  • 酥皮焗叉燒包
2017-08-15 1550 瀏覽
喺灣仔返工,平時同同事成日喺灣仔區飲茶當LUNCH…飲到悶!特登搵日去試下跨區坐的士去炮台山呢間米芝連平民飲茶餐廳!等左約十分鐘左右有位,入到去當然係撘枱,唔算坐得好舒服。但當然,食品先係呢間餐廳既賣點。食物選擇唔算多,只不過係10幾款,但係以價錢來講的確係要酒樓平啲。講味道,就呢個價黎講…確係抵食!你話特別好食要叫我介紹嘅我就會推介叉燒包,外面香脆,入面鬆軟,汁肉飽滿,確係好食。不過其他食物就唔算好突出,特別推介嘅蓮藕鯪魚餅,初頭以為係普通煎嘅,原來就係炸。另外,叫左個鳳排骨飯,排骨既數量比鳳爪多,鳳爪亦夠味,排骨同飯則比較油。
2017-07-21
10 分鐘 (堂食)
2017-08-07 1205 瀏覽
My third trip and hoping it improves....unfortunately not...1. The kitchen staff started with Gloves, Face masks, Hair net/hat and relatively decent hygiene...now-none of the above and worst, staff dig into their noses, waiters stand outside having a smoke and staff are generally not of good hygiene standard. 2. Food? Very average, the pork rib/chicken feet rice is so badly presented that you usually get this in Mong Kok 's cheap restaurant...no ribs, pork had 40% fat and half a chicken feet......Michelin Star?  3.  Over price because it is cheating us with a Michelin star impression andpoor tourists don't know a good dim sum from the bad.....go to Lee Garden Wan Chai, much better Dim Sum...no more of this Tim Ho Wan.....
2017-08-06