餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

天氣凍凍地,忽然想食d熱辣辣嘅點心,咁啱又經過澳海城二期呢間點心專門店,平日非繁忙時間多數唔駛等位。見到張點心紙價錢都好大眾化,點心款式都唔少,4蚊一位茶(仲有3種茶款比你揀),又唔駛加一,於是我叫咗至愛嘅酥皮焗叉燒飽、香煎蘿蔔糕及蠔皇鮮竹卷。外脆內暖嘅酥皮焗叉燒飽每次飲茶都不可缺少!甜甜的外皮加埋入面叉燒同醬汁味道十分夾呀!呢碟香煎蘿蔔糕見到都好吸睛,熱辣辣香噴噴配上碟辣椒醬,蘿蔔糕煎到金黃色同好軟滑,入面仲有不少臘味!十分野味!最後碟蠔皇鮮竹卷個蠔汁做得很好唔會(太杰)漿住我個嘴!裏面豬肉一d都唔肥呀!味道很好!很滿足!

2020-12-04 259 瀏覽
見好耐無食過點心咁啱附近有添好運,就決定嚟食吓點心係門口排隊雖然有指示牌但可能字體比較細而且指示未算清晰結果都見住好多人不斷衝入食店排左15分鐘,其實都算快被安排咗近門口位置食客開完門又唔關門,風扇又吹唔到我哋所以成餐都食到有啲熱好彩依家天氣開始涼,先無食到大汗疊細汗杏汁豬肺湯 -35杏仁味唔算太重,易入口豬肺都有好多,2個人share咁食都夠食陳皮牛肉球 -19牛肉球太淋,有待改善鮮蝦燒賣皇 -30都算大粒有咬口豉汁蒸鳳爪 -20鳳爪大隻份量,而且唔會過淋,幾好晶瑩鮮蝦餃 -30最驚食到厚皮蝦餃,呢度做得幾好,夠薄皮大粒黃沙豬膶腸 -25好少地方有得食,呢度有就點都要試吓豬膶份量多,又唔會整得過老,腸粉都幾滑蛋白蝦春卷 -25炸到熱辣辣,好香口又脆卜卜值得一試香煎蘿蔔糕 -18有大大條蘿蔔條,我就鐘意,同行朋友就麻麻但我就嫌蘿蔔糕太淋,夾大力少少就會散反而朋友就鐘意咁淋😅整體食物唔錯,上得快又熱不過可能多人,員工態度就有待改善
見好耐無食過點心
咁啱附近有添好運,就決定嚟食吓點心
係門口排隊雖然有指示牌
但可能字體比較細而且指示未算清晰
結果都見住好多人不斷衝入食店
排左15分鐘,其實都算快
被安排咗近門口位置
食客開完門又唔關門,風扇又吹唔到我哋
所以成餐都食到有啲熱
好彩依家天氣開始涼,先無食到大汗疊細汗

杏汁豬肺湯 -35
杏仁味唔算太重,易入口
豬肺都有好多,2個人share咁食都夠食

陳皮牛肉球 -19
牛肉球太淋,有待改善
鮮蝦燒賣皇 -30
都算大粒有咬口
豉汁蒸鳳爪 -20
鳳爪大隻份量,而且唔會過淋,幾好

晶瑩鮮蝦餃 -30
最驚食到厚皮蝦餃,呢度做得幾好,夠薄皮大粒

黃沙豬膶腸 -25
好少地方有得食,呢度有就點都要試吓

豬膶份量多,又唔會整得過老,腸粉都幾滑

蛋白蝦春卷 -25
炸到熱辣辣,好香口又脆卜卜
值得一試
香煎蘿蔔糕 -18
有大大條蘿蔔條,我就鐘意,同行朋友就麻麻
但我就嫌蘿蔔糕太淋,夾大力少少就會散
反而朋友就鐘意咁淋😅
整體食物唔錯,上得快又熱
不過可能多人,員工態度就有待改善
2020-11-19
15 分鐘 (堂食)
2020-10-20 397 瀏覽
大角咀都好年青化,諗住佢地呢間分店會好啲啦,點知都係勁失望囉,以前要排晒隊,依家就。。。,大家就明白點解啦,任何事都有原因既。啲野食除左熱之外已經講唔出其他野,你地食過一次?兩次?三次?我去左佢地唔同既分店,由14年開始食第一次,到今次。。。

2020-10-11 374 瀏覽
添好運以前成日食,但第一次黎奧運呢間,估唔到星期五7:30黎都要排隊,不過我見佢係有位,只係未得閒執枱,所以等左10分鐘已經入得。我覺得呢間既質素比九龍站同將軍澳個間都好,食物比較新鮮,但衛生就麻麻地,好似求求其其抹枱,又唔知係邊到攞碗碟俾你,最後兩個人叫左6樣野,計埋茶錢$140左右,食到好飽,都算抵食。
薑蔥牛肉角

蝦餃
叉燒包
薑蔥牛肉角
蝦餃
叉燒包
2020-10-05 403 瀏覽
隔咗一兩個月又去食,發覺有新嘅Menu「香辣豬紅大腸」!好好奇係咩味嘅嗌咗黎試吓🧐上菜之後見到份量都幾多嘅,顏色睇落去都好似係浸左一陣間,唔似出邊買嘅咁深嘅顏色,聞落去都係香嘅🙂試咗舊豬紅,一啖食落去,我以為我條脷有問題,食唔出味道,攞隻筷子去點啲汁,果然係冇味嘅!😨😨連啲汁都冇味,同行嘅朋友叫佢試食下,朋友都話冇味㗎,一啲鹹味都冇嘅🤯🤯然之後問咗店員,問佢係咪本來就係咁嘅樣嘅?店員話叫師傅去試吓先,轉頭返嚟話俾我聽「師傅話冇問題喎就係咁樣嘅!」😂然之後我同佢講話呢碗野係完全冇任何鹹味㗎喔,係冇任何味~~~😂🤣好神奇!成碗野睇落去係啡色嘅,但係食落去好似係滾水白馺嘅~!!👀👀但係店員死都話碗野冇問題係我哋嘅問題,結果就我哋同個店員喺度僵持............然後個店員話「哎呀算啦,係你地唔鍾意食啫,我幫你地取消咗佢啦!」...............????🤯🤯阿姐!係你地啲嘢食有問題啊!調返轉頭屈我哋唔鍾意食!一直以來食呢一間野都冇問題,就因為今次,我真係要比你哋一個差評!😡
隔咗一兩個月又去食,發覺有新嘅Menu

「香辣豬紅大腸」!

好好奇係咩味嘅嗌咗黎試吓🧐
上菜之後見到份量都幾多嘅,
顏色睇落去都好似係浸左一陣間,
唔似出邊買嘅咁深嘅顏色,聞落去都係香嘅🙂

然之後問咗店員,問佢係咪本來就係咁嘅樣嘅?

店員話叫師傅去試吓先,

...............????🤯🤯

阿姐!
係你地啲嘢食有問題啊!
調返轉頭屈我哋唔鍾意食!

一直以來食呢一間野都冇問題,
就因為今次,我真係要比你哋一個差評!😡

香辣豬紅大腸
鮮蝦燒賣皇,$30,比平時酒樓冬菇好吃。酥皮焗叉燒包,$22,不夠熱。香滑馬拉糕,$18,小朋友當朱古力蛋糕吃。煎臘味蘿蔔糕,$16,可以,但是顏色有點暗。雜菜蝦春卷,$28,好,脆。臘腸滑雞飯,$30,太多油。原汁牛腩飯,$38,喜出望外。蜜味叉燒腸,$24,一般。脆皮炸鮮奶,$24,好吃,脆皮脆,鮮奶軟。杞子桂花糕,$12,可以。整體味道一般,相比以前,水平下降了,不知道深水埗的總店是否水平高一點?
鮮蝦燒賣皇,$30,比平時酒樓冬菇好吃。
酥皮焗叉燒包,$22,不夠熱。
香滑馬拉糕,$18,小朋友當朱古力蛋糕吃。
煎臘味蘿蔔糕,$16,可以,但是顏色有點暗。
雜菜蝦春卷,$28,好,脆。
臘腸滑雞飯,$30,太多油。
原汁牛腩飯,$38,喜出望外。
蜜味叉燒腸,$24,一般。
脆皮炸鮮奶,$24,好吃,脆皮脆,鮮奶軟。
杞子桂花糕,$12,可以。

10 分鐘 (堂食)
2020-08-17 590 瀏覽
星期六的添好運雖然少咗好多人,但疫情下座位減半都要等15分鐘先入得去好就好在依家唔洗搭檯2人點了8碟點心都幾瘋狂酥皮焗叉燒包必點去貨快,熱辣辣上水準keep到,皮薄外酥脆餡夠多叉燒份量足,唔會得幾粒細細潮州蒸粉果各款餡料比例正有D好多粉葛,呢個唔會蔥、粉葛、肉碎、花生比例好鮮蝦燒賣王有少少失望餡料得D蝦肉碎,冇原隻蝦,又冇筍味道尚可蜜味叉燒腸皮滑又薄餡夠多,啖啖都食到叉燒豉汁蒸鳳爪潮州蒸粉果陳皮牛肉球冇食鮮蝦燒賣王正常、多肉
星期六的添好運
雖然少咗好多人,但疫情下座位減半
都要等15分鐘先入得去
好就好在依家唔洗搭檯

2人點了8碟點心
都幾瘋狂

必點
去貨快,熱辣辣上
水準keep到,皮薄外酥脆

餡夠多
叉燒份量足,唔會得幾粒細細

各款餡料比例正
有D好多粉葛,呢個唔會
蔥、粉葛、肉碎、花生比例好

鮮蝦燒賣王
晶瑩鮮蝦餃

有少少失望
餡料得D蝦肉碎,冇原隻蝦,又冇筍
味道尚可

皮滑又薄
餡夠多,啖啖都食到叉燒

豉汁蒸鳳爪
陳皮牛肉球
冇食
豉汁蒸鳳爪、蜜味叉燒腸、潮州蒸粉果、鮮蝦燒賣王

鮮蝦燒賣王
正常、多肉

豉汁蒸鳳爪、蜜味叉燒腸、潮州蒸粉果、鮮蝦燒賣王

2020-08-15
15 分鐘 (堂食)
2020-06-23 487 瀏覽
2/5除了雪山叉燒包外,其他都不成大器,為什麼可以有米芝連星?外國人不懂中餐的美味之處也罷了,到底是亞洲人根本不管味道,還是只管排隊?With the exception of the Xueshan pork roast, all of them are not great. Why can there be Mizhi Lianxing? Foreigners don’t understand the deliciousness of Chinese food. Is it true that Asians simply don’t care about the taste or just queue up?
2/5

星期六晚去開奧海城食Cinnabon肉桂卷,  順便食下添好運出名既酥皮焗叉燒包, 去到吾駛等位, 成班侍應阿姑企哂係度, 首先叫了酥皮焗叉燒包, 來到只是微微的暖, 不知是不是放了一段時間,  跟者叫了個海帶海帶綠豆沙, 等了十分鐘, 卒之來到,  綠豆沙完全冇味, 吾甜, 味亦很怪, 侍應阿姑話是臭草的味道, 但其他甜品店又冇咁難食既, 應該係我食過之中最難食既綠豆沙, 雖然甜品不是添好運的主食及比較少人叫, 但都沒理由咁難食.
海帶綠豆沙
題外話/補充資料: 之前食過中環港鐵站分店, 雖然比較多遊客, 但食物來到都是熱的, 但這裡的點心只是微暖, 真係今時不同往日.
2020-06-20
上次經過奧海城先知原來有間添好運,今晚即刻過黎🙂門面同店舖裝修係純白色的簡約風格,環境闊落!見到有兩張唔同顏色的點心紙,但點心名全部一樣,忍唔住問員工有咩分別? 哦~ 原來純粹一張有中英對照,一張無咁解~最受歡迎就係酥皮叉燒包,香脆酥軟,有d似墨西哥包,實在無得輸 好好食 ☺️蝦餃同樣必叫,外皮透薄見到大大舊蝦肉️,新鮮爽口☺ 某些點心 好似馬拉糕、牛肉球size 會比外面細少少,但唔係問題,最緊要質素唔錯,價格亦算便宜!夜晚諗起想食點心既話,呢度的確係唔錯選擇!荷葉飯細細個~

蝦餃同樣必叫,外皮透薄見到大大舊蝦肉️,新鮮爽口☺

荷葉飯細細個~

2020-05-17
  • 酥皮叉燒包
2020-05-31 402 瀏覽
自從封關以來,餐廳人流少了很多,今天經過不需要排隊,來添好運添個好運氣😁茶資4元,有三種茶可以選。今天選擇了一壺普洱茶。晶瑩鮮蝦餃晶瑩剔透的外皮配上鮮甜的鮮蝦內餡整體搭配恰到好處。不小心吃光了才發現忘了拍照鮮蝦燒賣皇內餡的蝦鮮甜彈牙,上面放了一顆枸杞,味道很不錯。鳳爪排骨飯排骨的量份量十足,鋪滿了整個碗,排骨香氣十足,鳳爪Q彈,飯則略乾略硬。 蘿蔔糕煎得外皮酥酥脆脆,吃起來卻鬆鬆軟軟,非常香。用料實在每口都吃得到蘿蔔絲。整體而言點心口味有一定水準,且價格合理,是簡單食個飲茶的好選擇

茶資4元,有三種茶可以選。今天選擇了一壺普洱茶。

晶瑩鮮蝦餃

鮮蝦燒賣皇
內餡的蝦鮮甜彈牙,上面放了一顆枸杞,味道很不錯。

鳳爪排骨飯

蘿蔔糕

2020-05-14 1127 瀏覽
喺介紹陸羽茶室•嘅蛋黃麻蓉包之前,食咗一間越嚟越伏嘅 Tim Ho Wan 添好運👎🏾👎🏾👎🏾只可以講此時不同彼時,只得 #酥皮焗叉燒包 ➕ #豬潤腸粉 比較好食😋 其他都係垃圾😭 勁伏‼️‼️‼️‼️ 講咗d伏嘅先🤣🤣🤣〰️ #煎蘿蔔糕勁重粉囉🔥中意重粉冇料可以嚟呢間食! #〰️ #豉汁蒸鳳爪 勁油,又冇味!〰️ #麻蓉包 呢個d芝麻券到苦咗都唔知,苦嘅!麻蓉又勁乾身,咁都拎出嚟俾客食,得嘅!〰️ #腐皮卷 可以話非一般腐皮卷,重蝦!仲可以維持到水準 ➕ 有驚喜🥯#酥皮焗叉燒包 $20/3個🥯添好運未紅果陣呢個包,係同媽媽最中意食。不過水準一向好參差,今次食只可講𝕜𝕖𝕖𝕡到水準,但未去到全盛時期!的而且確個酥皮點食都唔甩,甜甜地、個包好軟熟、皮薄、餡料足都係甜甜地,但就只係微暖~ 小朋友會超中意食,𝚅𝚒𝚎𝚗𝚗自己都食2個😋 唔滯呢下先正🧈#黃沙豬潤腸 $23🧈呢個豬潤好嫩、起沙、仲有芫荽🥦估唔到呢個咁有驚喜Overall嚟講添好運越嚟越差,下次都只可能會外賣酥皮焗叉燒包.....味道:🌕🌕🌑🌑🌑服務:🌕🌕🌖🌑🌑📍 添好運點心專門店 (大角咀)大角咀海庭道18號奧海城二期G樓72號舖#肥dodo食

講咗d伏嘅先🤣🤣🤣
〰️ #煎蘿蔔糕勁重粉囉🔥中意重粉冇料可以嚟呢間食! #
〰️ #豉汁蒸鳳爪 勁油,又冇味!
〰️ #腐皮卷 可以話非一般腐皮卷,重蝦!

仲可以維持到水準 ➕ 有驚喜
🥯#酥皮焗叉燒包 $20/3個🥯

🧈#黃沙豬潤腸 $23🧈
呢個豬潤好嫩、起沙、仲有芫荽🥦估唔到呢個咁有驚喜

味道:🌕🌕🌑🌑🌑
服務:🌕🌕🌖🌑🌑

📍 添好運點心專門店 (大角咀)
大角咀海庭道18號奧海城二期G樓72號舖

#肥dodo食記 #瘦成易瘦體質 #foodie #foodporn #hkfoodie #麻蓉包 #飲茶 #Yumcha #中式點心 #點心 #懷舊點心 #添好運 #雪山叉燒包 #豬潤腸
  • 酥皮焗叉燒包
  • 黃沙豬潤腸
2020-04-21 433 瀏覽
今日行過奧海城,見好耐無去添好運,諗住食d穩穩陣陣嘅嘢喇,點知意外中伏。👿招牌叉燒包差咗,雖然個皮仲係脆,但係過甜,無咗以前嘅心思。😭鳳爪排骨飯得一隻鳳爪咁孤寒我都算喇,但係d排骨林過煲湯嘅豬骨🙄完全無咬口,明顯係萬年雪藏貨!😡正常d嘅係牛肉球同灼菜,都只係不過不失,任何一間點心都做到。最離譜嘅係極度貨不對板燒賣,宜家疫情影響,到處都生意難做,睇嚟E間老牌點心一D都唔受影響,唔憂做!以後唔會再光顧😡

以後唔會再光顧😡

2020-04-21
2020-04-16 334 瀏覽
叫外賣,樣樣點心都唔使$20,超抵食。而且樣樣都好食!雪山叉燒包就一定冇得輸,外賣凍左d郝都一樣好食!咸水角皮脆餡多,正!鯪魚球大大粒,又好味。紅棗桃膠糖水甜味岩岩好,又多料。唯一排骨略油,同埋冇咩肉。但整體好值得推薦
外賣自取
2020-03-12 380 瀏覽
食物質素能保持到,但只是男侍應(可能係店長)服務態度欠佳,大大影響食慾及心情,客人需要受氣。十分無奈!希望總公司管理層可以正視問題。謝謝!............
2020-03-12