2024-07-21 328 瀏覽
為左應援Tiger@Mirror 生日而去,本身唔係芋圓控,但去親台灣都總會食吓,search完發現原來係台灣過江龍,入面環境相當光猛乾淨,食物要去counter落單,之後會送過嚟比你,店員知我係應援黎都有傾兩句幾nice,態度亦幾好叫左個Alright,係應援限定menu,入面除左有店內招牌芋頭芋圓,仲有紅豆珍珠西米露,成個唔會太甜,珍珠芋圓好煙韌,芋頭食到芋蓉同芋粒口感,芋頭味好濃幾足料👍🏻,如果係芋頭控應該會幾鐘意另外仲有個豆腐雪糕,一食好有驚喜,超濃豆腐味,一啖好似濃縮左好多杯豆漿咁

Alright
2024-07-05
Alright
2024-07-20 272 瀏覽
三人order兩個甜品 落單時已見到最低消費$28 total 我地叫咗$98,但店員則說每人需要點一樣食物最低$28。我覺得店舖說明字句有誤導,已經寫每人需要最低點一樣食品,而不是現在所寫的。 另外一雪花冰叫價$138-148 仲進取過shari shari 真係拭目以待
銅鑼灣有間台灣過江龍甜品店在台超過200家門店,是台灣芋頭專家店內環境乾淨企理,燈光光猛以紫色為主色調搭配簡約木系餐枱凳店員元氣滿滿,親切友善✾ 芋見幸福 $62紅豆|芋圓|芋頭球|珍珠|西米露|芋頭冰滿滿一大碗,幾乎全部配料都有最喜歡芋頭球,紮實圓碌碌一球選用台灣大甲芋頭球中段,每日店員手工製作用心誠意之作,入口綿密幼滑搭配芋頭冰,每一口都充斥芋頭香✾ 招牌3號 $49紅豆|芋圓|芋頭球|珍珠|仙草凍|仙草冰仙草冰超適合夏天,每一口都冰涼清爽仙草凍滑溜嫩彈;紅豆軟綿香甜;芋圓Q彈珍珠煙韌;搭配奶油球令整更香滑✾ 芋見泥珍好 $62小芋圓|珍珠|紅豆|西米露十分足料,口感層次相當豐富不同口感配料搭配濃醇鮮奶飲完超滿足,飽肚感滿滿✾ 紫芋波波冰 $48以香甜芋頭冰沙為基底搭配紫薯泥再加入綿密芋泥和Q彈有嚼勁的紫薯珍珠清涼舒爽口感,充斥紫薯和芋頭香氣
銅鑼灣有間台灣過江龍甜品
在台超過200家門店,是台灣芋頭專家
店內環境乾淨企理,燈光光猛
以紫色為主色調搭配簡約木系餐枱凳
店員元氣滿滿,親切友善

✾ 芋見幸福 $62
紅豆|芋圓|芋頭球|珍珠|西米露|芋頭冰
滿滿一大碗,幾乎全部配料都有
最喜歡芋頭球,紮實圓碌碌一球
選用台灣大甲芋頭球中段,每日店員手工製作
用心誠意之作,入口綿密幼滑
搭配芋頭冰,每一口都充斥芋頭香

✾ 招牌3號 $49
紅豆|芋圓|芋頭球|珍珠|仙草凍|仙草冰
仙草冰超適合夏天,每一口都冰涼清爽
仙草凍滑溜嫩彈;紅豆軟綿香甜;芋圓Q彈
珍珠煙韌;搭配奶油球令整更香滑

✾ 芋見泥珍好 $62
小芋圓|珍珠|紅豆|西米露
十分足料,口感層次相當豐富
不同口感配料搭配濃醇鮮奶
飲完超滿足,飽肚感滿滿
✾ 紫芋波波冰 $48
以香甜芋頭冰沙為基底搭配紫薯泥
再加入綿密芋泥和Q彈有嚼勁的紫薯珍珠
清涼舒爽口感,充斥紫薯和芋頭香氣

清原 📍銅鑼灣白沙道4號地舖二訪銅鑼灣芋頭甜品店😆⭐️芋見幸福 $62呢個係舖頭嘅排行榜Top1️⃣裏面有紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米露採用咗台灣直送嘅大甲芋,同埋淨係用咗中間嘅部份去整芋泥💜 超級足料,食落去每啖都有唔同嘅配料,口感好豐富✨最重要係唔會死甜,啱啱好!⭐️芒芒雪花冰 $148裏面有芒果🥭、曲奇餅乾、芒果醬、杏仁片、牛奶雪花冰面頭嘅cream係奶蓋打岀黎嘅,唔係普通cream嗰隻甜到漏嘅味道✨同牛奶雪花冰嘅味道好夾🥛🙌🏻 仲有佢加咗層餅乾碎喺中間,會食到唔同嘅口感同埋味道,今個食嘅甜品裏便覺得呢個最好食💛⭐️椰爺想泰泰 $58裏面有椰漿糯米、西米露、椰漿、芒果沙冰真係超適合盛夏嘅時候飲,超冰涼🧊Btw喺出邊飲嘅沙冰好快就溶晒,但呢個擺咗好耐佢都仲keep到係冰隱藏食法:⭐️原味嫩仙草凍 $18加1球曲奇雪糕 $18再加埋奶油球(奶精)仲可以按照個人喜好自己加配料係超清爽嘅夏日消暑甜品✨🩵同行友人話覺得舖頭嘅Playlist好啱佢心水,要加分😆 同埋舖頭好乾淨闊落,坐得好舒服,好 啱同朋友過嚟食糖水吹水!仲有店主都超熱情,會同啲客人打招呼同埋傾偈,好似去咗台灣咁🤣
清原
📍銅鑼灣白沙道4號地舖

二訪銅鑼灣芋頭甜品店😆
⭐️芋見幸福 $62
呢個係舖頭嘅排行榜Top1️⃣
裏面有紅豆、芋圓、芋頭球、珍珠、西米露
採用咗台灣直送嘅大甲芋,同埋淨係用咗中間嘅部份去整芋泥💜

⭐️芒芒雪花冰 $148
裏面有芒果🥭、曲奇餅乾、芒果醬、杏仁片、牛奶雪花冰

⭐️椰爺想泰泰 $58
裏面有椰漿糯米、西米露、椰漿、芒果沙冰
真係超適合盛夏嘅時候飲,超冰涼🧊

隱藏食法:
⭐️原味嫩仙草凍 $18
加1球曲奇雪糕 $18
再加埋奶油球(奶精)
仲可以按照個人喜好自己加配料
係超清爽嘅夏日消暑甜品✨🩵

2024-06-20 180 瀏覽
店舖在銅鑼灣白沙道,銅鑼灣又有新台式仙草店,非常之方便,地方又大又好坐,飯後甜品最佳之選💜💜呢個招牌3號,真係好好食,份量可以給2人食,仲可以加多個配料,飯後最好嘅份量,給讚💜💜
2024-06-16 311 瀏覽
甜品店在白沙道,太平館側邊。店外内也是以粉紫色作主色調,幾特別。顧客不算多,職員都很殷勤,會主動介紹甜品,似韓國男團style。雙芋冰嫩仙草凍有芋頭球、芋圓、紅豆、仙草,芋頭球帶點甜、芋圓很Q彈,仙草帶點煙韌。黑金燒仙草有芋圓、綠豆、薏仁、珍珠,是暖上的,芋圓Q彈,珍珠算煙韌,薏仁不算多。
甜品店在白沙道,太平館側邊。
店外内也是以粉紫色作主色調,幾特別。
顧客不算多,
職員都很殷勤,會主動介紹甜品
似韓國男團style。

雙芋冰嫩仙草凍
有芋頭球、芋圓、紅豆、仙草,
芋頭球帶點甜、芋圓很Q彈,
仙草帶點煙韌。

黑金燒仙草

黑金燒仙草
有芋圓、綠豆、薏仁、珍珠,
是暖上的,
芋圓Q彈,珍珠算煙韌,
薏仁不算多。
2024-06-07 148 瀏覽
近期比較新嘅甜品舖 係台灣有200幾間分店😲主打芋頭產品 大部分材料都係台灣運黎店員都好好服務 會推介食咩👍🏼芋見幸福 ($62)呢個係佢Top 1 第一啖食即刻知道點解勁重芋頭味!🤯 真心覺得好好食芋頭味係來自過芋頭冰 但又唔會死甜另外有芋頭球、芋圓、地瓜圓紅豆、珍珠同埋西米露 超多料芋頭球好綿 芋圓勁煙韌!呢個食哂好飽!可以當正餐😂雙芋冰嫩仙草凍 ($49)呢個d料差唔多 有芋頭球、芋圓、紅豆不過重點係個仙草凍 勁大個淡淡甘香仙草味 好彈 唔錯另外呢個會有埋奶油球 成個更加香~招牌3號 ($49)咩都想試d但又唔想食冰嘅嘅可以叫呢個每樣料都有d 口感好豐富😋除左甜品仲有飲品芋見泥真好 ($62)呢個其實係飲品版嘅芋見幸福😂不過變左小芋圓 方便攞住飲但又食到好似個甜品咁 唔錯😎椰爺想泰泰 ($58)見有個唔係芋頭有關嘅飲品幾特別係有椰漿糯米、西米露、椰奶、芒果沙冰姐係類似芒果糯米飯變左飲品!西米露變左脆脆咁 口感幾特別不過糯米係最底痴埋一舊有d難去食如果有d真嘅芒果粒會更好飲😌整體都幾好食 大堆芋見幸福!

近期比較新嘅甜品舖 係台灣有200幾間分店😲
主打芋頭產品 大部分材料都係台灣運黎
店員都好好服務 會推介食咩👍🏼

芋見幸福 ($62)
呢個係佢Top 1 第一啖食即刻知道點解
勁重芋頭味!🤯 真心覺得好好食
芋頭味係來自過芋頭冰 但又唔會死甜
另外有芋頭球、芋圓、地瓜圓
紅豆、珍珠同埋西米露 超多料
芋頭球好綿 芋圓勁煙韌!
呢個食哂好飽!可以當正餐😂

雙芋冰嫩仙草凍 ($49)
呢個d料差唔多 有芋頭球、芋圓、紅豆
不過重點係個仙草凍 勁大個
淡淡甘香仙草味 好彈 唔錯
另外呢個會有埋奶油球 成個更加香~

招牌3號 ($49)
咩都想試d但又唔想食冰嘅嘅可以叫呢個
每樣料都有d 口感好豐富😋

除左甜品仲有飲品

芋見泥真好 ($62)
呢個其實係飲品版嘅芋見幸福😂
不過變左小芋圓 方便攞住飲
但又食到好似個甜品咁 唔錯😎

椰爺想泰泰 ($58)
見有個唔係芋頭有關嘅飲品幾特別
係有椰漿糯米、西米露、椰奶、芒果沙冰
姐係類似芒果糯米飯變左飲品!
西米露變左脆脆咁 口感幾特別

不過糯米係最底痴埋一舊有d難去食
如果有d真嘅芒果粒會更好飲😌

整體都幾好食 大堆芋見幸福!
2024-06-04 204 瀏覽
必試台灣過江龍✨大份又抵食,最出名就係芋頭產品!店舖環境乾淨,而且光線充足,座位間亦有足夠距離!店員服務態度非常好,全程笑容滿面,好主動同顧客打招呼!💛雙芋冰嫩仙草凍 $49芋泥球甜而不膩,口感細滑,食落芋頭味濃郁,仲有淡淡奶油香,非常好食!芋圓煙靭有咬口,食得出真材實料,仲有少少芋頭粒💙紅豆好綿密,煮到起沙,口感豐富!仙草好滑溜,超級Q彈😝食到仙草本身嘅味道,感覺好天然,Good🫶🏻熟成奶茶 $28 (無糖)奶茶入口茶味香濃,帶有微微苦澀,茶同奶比例啱啱好,飲落順滑、醇厚、有層次😋建議大家選擇微冰,可以令奶茶保持濃度😆

雙芋冰嫩仙草凍 $49
雙芋冰嫩仙草凍

熟成奶茶 $28 (無糖)
熟成奶茶
2024-06-03
熟成奶茶
2024-05-19 206 瀏覽
lunch time見有啲時間就同朋友嚟食芋圓甜品同飲品嘅選擇都幾多芋見幸福熱戀中 $62(芋圓 | 紅豆 | 芋頭球 | 珍珠 | 西米露)oh wow 係暖粒粒嘅感覺🥰有一整個芋泥波波 味道幾香濃芋圓都幾煙韌 再加埋其他配料 好飽肚😂招牌3號 $49(紅豆 | 芋圓 | 芋頭線 | 珍珠)仙草冰底 好喜歡依個紅豆蓉綿得嚟又香又香🙂‍↕️楊枝甘露 $48(芒果沙冰 | 芒果丁 | 紅葡萄柚果肉 | 椰漿)將楊枝甘露變成咗沙冰底🍧飲落更加清新同爽 而且配料都好足 啖啖都有滿滿嘅果肉芋頭鮮奶 $40芋頭溶咗落啲鮮奶之後 飲落更加香😆環境都幾大幾闊落
lunch time見有啲時間就同朋友嚟食芋圓

甜品同飲品嘅選擇都幾多

芋見幸福熱戀中 $62
(芋圓 | 紅豆 | 芋頭球 | 珍珠 | 西米露)
oh wow 係暖粒粒嘅感覺🥰有一整個芋泥波波 味道幾香濃
芋圓都幾煙韌 再加埋其他配料 好飽肚😂

招牌3號 $49
(紅豆 | 芋圓 | 芋頭線 | 珍珠)
仙草冰底 好喜歡依個紅豆蓉
綿得嚟又香又香🙂‍↕️

楊枝甘露 $48
(芒果沙冰 | 芒果丁 | 紅葡萄柚果肉 | 椰漿)

芋頭鮮奶 $40
芋頭溶咗落啲鮮奶之後 飲落更加香😆
環境都幾大幾闊落
2024-05-16
午餐
2024-05-14 127 瀏覽
一試難忘,得了單思病,太好味,無時無刻都掛住佢,另外佢嘅芋頭鮮奶波波也不錯,我朋友就試咗黑金燒仙草也很特别,今次特別試紅豆極緻滿福湯圓再加芋圓,因為湯丸也是我的至愛呢!
近排都試咗兩間芋圓,但水準都麻麻,近排經過銅鑼灣見到新開呢間台灣芋圓店,諗住試吓,點知有驚喜,係幸福嘅味道🥹,性價比極高,超足料,佢哋喺台灣有多間分店,香港人真係要去試吓✨:-1️⃣「人氣芋頭冰 -芋見幸福(芋圓、紅豆、芋頭球、珍珠、西米露($62)🍧 」煙韌控必食!! 芋圓圓轆轆咬落q彈有嚼口,略帶芋頭同番薯香味🤣!重點係佢哋個芋頭球!超香超粉🫶🏻,仲有珍珠同西米真係好幸福(睇圖)Taro Joy
煙韌控必食!! 芋圓圓轆轆咬落q彈有嚼口,略帶芋頭同番薯香味🤣!重點係佢哋個芋頭球!超香超粉🫶🏻,仲有珍珠同西米真係好幸福(睇圖)Taro Joy [Taro Snow Ice, Red Beans, Taro Balis, Fresh Taro, Boba, Sago)
2️⃣「芋見幸福熱戀中(芋圓、紅豆、芋頭球、珍珠、西米露($62)」
呢碗係我最鍾意嗰款✨,成碗熱辣辣🔥,啲芋頭蓉煮到溶哂!口感好香好綿密!芋頭球世一
Happiness house soup
3️⃣「雙芋冰嫩仙草凍(芋圓、紅豆、芋頭球)($49)」
呢款個香草超滑lulu!! 用匙羹完全我要同佢搏鬥先拎得起佢😂,大份抵食,仙草香甜Q彈~Grass Jelly Trio Mix
芋見幸福
芋見幸福熱戀中
芋見幸福
芋見幸福熱戀中
價錢平、環境大坐得舒服、乾淨、職員態度好👍🏻由台灣過江龍,年頭喺香港插旗!✨重點推介超好服務態度,店長勁有禮貌,一入門口已經大聲高呼「歡迎光臨」,點餐前會一句「好高興為你服務」,點餐後又一句「多謝你惠顧清原」,如果出去再點餐「好高興再次為你服務」,朋友表示佢I型人感到非常驚恐😂😂我會因為佢嘅熱誠服務態度再次幫襯!店長嘅私心推介:甜品有芋見幸福芋頭冰、招牌仙草冰(必食)、雙芋冰嫩仙草凍;飲品就仙草凍奶茶加薏仁+芋泥、紫芋波波沙👓招牌仙草冰 $49(芋頭球、芋圓、紅豆、珍珠、冰底)👓雙芋冰嫩仙草凍 $49(芋頭球、芋圓、紅豆)👆🏻芋圓煙靭、芋泥都好重芋頭味夠綿密、紅豆香甜,滿滿的仙草QQ的,仙草冰透心涼啱晒夏天食,成碗份量都好多,呢個價錢好OK尤其銅鑼灣依個地帶。👓仙草凍奶茶 $36加薏仁+芋泥✨店長私心推介,再額外加埋配料真係好好飲!奶茶底飲到滑嘟嘟嘅仙草+芋泥嘅綿密+燕麥香氣嘅薏仁,口感勁豐富而且好夾,店長果然推介冇錯!👓芋見莓好 $48 季節限定價錢好似唔太平,不過其實根本係碗飲得嘅糖水,料子豐富到呢!有小芋圓、西米、草莓醬,草莓醬係加分位提升左酸甜度。
價錢平、環境大坐得舒服、乾淨、職員態度好👍🏻
由台灣過江龍,年頭喺香港插旗!

👓招牌仙草冰 $49
(芋頭球、芋圓、紅豆、珍珠、冰底)

👓雙芋冰嫩仙草凍 $49
(芋頭球、芋圓、紅豆)

👓仙草凍奶茶 $36
加薏仁+芋泥

👓芋見莓好 $48 季節限定
2024-05-08 88 瀏覽
呢間清原係台灣開到過嚟嘅過江龍,芋圓煙韌得嚟充滿芋香,芋泥香濃,珍珠唔會太過甜,另外每款冰都會有唔同嘅豆類做配料,今次我叫咗薏米,唔會煮得太爛,仲保持到薏米應有嘅口感。好食!!
  • 招牌2號
2024-05-06 89 瀏覽
服務態度10分之好,極有禮貌,店內環境十分之寧靜適合一個人chill,招牌3號的芋泥 和在台灣吃的味道一樣,芋圓也很Q不是那種一入口,整個口都粉,推薦大家來試試這個芋泥
員工態度專業!味道很不錯。嚟個係台灣嚟香港嘅舖頭。今次試左小芋圓熟成奶茶很好喝, 好鍾意佢地嘅小芋圓,仲有好多台式甜品可以試,見都有好多唔同嘅宣傳野飲都好吸引,下次要再嚟試下。
外賣自取