2024-11-29 124 瀏覽
渡邊屋地址:九龍城衙前圍道122號地下H號舖「蝦蛄壽司」🍣,新鮮嘅蝦蛄配上軟滑嘅壽司飯,一入口即化,鮮甜嘅味道充滿口腔,令人回味無窮!😋其次係嚟自長野縣嘅「原條針魚刺身」🐟,每一片切得恰到好處,肉質鮮嫩,清甜帶點海水嘅滋味讓人驚艷不已!👌最後就係「真鱈魚白子」🥚,質感綿密濃郁,入口即化,搭配獨特嘅鮮味,絕對係味蕾嘅享受!❤️#nicefoodie九龍城-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #九龍城美食 #九龍城 #美食 #打卡 #九龍城 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #西菜 #Eggslut
地址:九龍城衙前圍道122號地下H號舖

#nicefoodie九龍城

-—————
位於熱鬧的市中心,「渡邊屋」是一家讓人感到舒適的日式餐廳。進入餐廳的瞬間,柔和的燈光和雅致的木質裝潢營造出一種溫馨而放鬆的氛圍,讓人瞬間忘卻外界的喧囂。餐廳的桌椅布置合理,既保證了私密性,又不失親切感。菜單上的每一道料理都令人垂涎🤤📍本鮪壽司成盒鮮嫩的魚肉口感滑順,配上微微的醬油,完美地展現了海鮮的鮮味。📍富山灣白蝦軍艦清新的海味,每一口都能感受到蝦肉的鮮甜和彈牙。📍爆盛慢燒牛肉丼飯牛肉經過精心慢燒,肉質鮮嫩,搭配香醇的醬汁和軟糯的米飯,讓人一試成主顧。員工的服務態度也十分友善,始終面帶微笑,熱情地介紹菜品,讓人倍感賓至如歸。整體而言,「渡邊屋」不僅是味蕾的享受,也是一次愉快的用餐體驗。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#渡邊屋九龍城衙前圍道122號地下H號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸#渡邊屋 #壽司 #日式料理 #美食 #美食評論 #Foodie #Sushi #JapaneseCuisine #Gastronomy #Yummy #FoodLovers #IGFood

菜單上的每一道料理都令人垂涎🤤

📍本鮪壽司成盒

📍富山灣白蝦軍艦
清新的海味,每一口都能感受到蝦肉的鮮甜和彈牙。

📍爆盛慢燒牛肉丼飯

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#渡邊屋
九龍城衙前圍道122號地下H號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

渡邊屋火焰蛇腹拖羅迷你丼迷你丼盛在小碗中,搭配其他食物時不會感到過於飽肚。經過火炙處理的拖羅,外皮香濃,入口時慢慢融化,來自青森縣大間町的鮪魚油脂豐富,脂肪紋路分明。火炙赤蝦壽司餐廳·提供多款火炙壽司,每一款都經過精心製作,我們點了赤蝦,不得而不讚賞餐廳火候掌握得恰到好處,赤蝦的肉質飽滿,有驚喜。北海道活北寄貝刺身師傅告訴我們這款是時令刺身,新鮮的北寄貝即開即食,肉質肥美厚實,甘甜鮮美,且貝肉彈牙,裙邊很煙韌,讓人一試成主顧。

火焰蛇腹拖羅迷你丼

火炙赤蝦壽司

北海道活北寄貝刺身
2024-11-26 99 瀏覽
本來一心諗住嚟到九龍城一定係食泰國嘢,點知同朋友行行吓,見到有呢一間裝修好有特色嘅日式壽司店,就即刻被吸引,佢嘅門面真係勁似日本啲家庭式壽司小店咁樣,超有儀式感。坐到入嚟之後,覺得店員都好有禮貌,而且師傅就好專心咁樣去壽司枱嗰度準備緊食物客人,我哋食完呢餐都覺得係一個幾好嘅體驗!三色海膽盛don真係超豐富,一上枱就已經用咗唔少時間打卡,之後食落每一份魚生都好新鮮,而且厚度剛剛好。另外就係個火灸左口魚邊壽司,滿滿嘅肥美,入口即溶。不過最令我讚嘆嘅,都係個原條鰻魚壽司,真係可以成條咁樣上,超級震撼!

2024-11-26 116 瀏覽
渡邊屋 |九龍城店內環境舒適,服務人員友善食物質素都令人感到滿意。
My FAV✨
🫶🏻 長野縣原條針魚刺身
魚肉滑嫩,口感極佳,搭配上特製醬油,完美襯托出海鮮的鮮味。❤️
🫶🏻 牛油果芝士三文魚卷牛油果的香滑與三文魚的鮮甜好夾,令人想食完再食!

📍九龍城衙前圍道122號地下H號舖

—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗

#渡邊屋 #九龍城

渡邊屋 |九龍城
店內環境舒適,服務人員友善
食物質素都令人感到滿意。
My FAV✨
🫶🏻 長野縣原條針魚刺身

🫶🏻 牛油果芝士三文魚卷
牛油果的香滑與三文魚的鮮甜好夾,令人想食完再食!

📍九龍城衙前圍道122號地下H號舖

—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗

#渡邊屋 #九龍城

2024-11-26 172 瀏覽
今次去九龍城一間日本菜小店叫渡邊屋,環境不算大,只有5個bar枱位,但可以近距離欣賞廚師既手藝😆感覺都幾正,好似食緊omakase 咁刺身盛盒🍣新鮮美味的刺身拼盤,包括鮮甜的帆立貝肥大肉厚、油脂豐富的三文魚、獨特的日本海膽魷魚以及入口即化的頂級大拖羅,多款刺身口感清爽,好好食啊😍其中紋甲魷魚海膽卷更是驚喜之作,爽口彈牙的魷魚包裹著鮮甜的海膽,口感層次豐富,滋味無窮😋 🎇渡邊屋🎈衙前圍道122號地下H號舖

刺身盛盒🍣

🎇渡邊屋
🎈衙前圍道122號地下H號舖

渡邊屋兵庫縣室津蠔室津產的生蠔被譽為是兵庫縣的特產,亦被日本人稱為海底的牛奶~渡邊屋既非常新鮮大隻,肉質飽滿刺身拼盤有帆立貝刺身、三文魚刺身、日本海膽魷魚刺身、大拖羅刺身,幾款刺身都新鮮份量足,另外有款 紋甲魷魚海膽卷,紋甲魷魚係壽司中常見的材料, 爽口彈牙鮮味十足爽口彈牙鮮味十足在魷魚中間包入日本海膽即時變成海膽魷魚卷;大拖羅入口即化好好食啊花之戀壽司三文魚魚味十足,油份充足,上面加埋新鮮脆卜卜三文魚籽好好食渡邊屋九龍城衙前圍道122號地下H號舖

兵庫縣室津蠔

花之戀壽司
三文魚魚味十足,油份充足,上面加埋新鮮脆卜卜三文魚籽好好食

九龍城衙前圍道122號地下H號舖
2024-10-28 235 瀏覽
日老公話想食日本嘢老公嘅同事介紹咗去九龍城渡邊屋食佢話佢啲嘢好新鮮佢店舖面積唔係好大我地坐正喺師傅面前睇住佢整壽司感覺都幾治癒好似食緊omakase 一樣🫢🫢🫢我地今次試左伊勢龍蝦刺身配蝦膏醬個龍蝦刺身非常新鮮好彈牙配上蝦膏醬真係令人回味無窮另外我哋仲叫咗北海道原隻紫海膽配三文魚籽佢個海膽味好鮮甜,一啲都唔腥配上三文魚籽濃濃嘅鮮味每咬破一粒粒嘅三文魚佢嘅鮮甜嘅味道夾埋海膽既鮮甜令我味覺上好有衝擊飲品方面今次試左櫻室町果物之女王晴王果酒佢味道係有好清爽既甜味感覺上好似有多汁水果的味道既酒下次可以再黎試下唔同既野食
日老公話想食日本嘢

好彈牙
配上蝦膏醬
真係令人回味無窮

另外我哋仲叫咗北海道原隻紫海膽配三文魚籽
佢個海膽味好鮮甜,一啲都唔腥
配上三文魚籽濃濃嘅鮮味

佢味道係有好清爽既甜味
感覺上好似有多汁水果的味道既酒

下次可以再黎試下唔同既野食
2024-10-28 161 瀏覽
今日朋友帶我嚟九龍城話有間日式小店一定要帶我嚟試咁我咁鍾意食日本嘢梗係應約啦❤️❤️舖頭細細 入邊只得幾張Bar枱位置個人覺得呢樣嘢幾好因為可以同師傅有更多嘅交流而且可以望住佢點樣整好似睇住件藝術品咁誕生🥰大拖羅壽司、三文魚腩壽司、日本紋甲壽司、三文魚壽司、帆立貝壽司、日本馬糞海膽軍艦🍣🍣🍣刺身色澤非常之靚件件都係厚切 無筋🔥🔥🔥🔥🔥入口真係好鮮甜而醋飯嘅酸度同黏度我個人好鍾意💯火炙赤蝦壽司、甜蝦壽司🍣赤蝦上面加埋蝦頭膏 好香濃 甜蝦真係好甜🤤🤤牛油果芝士三文魚卷🍘口感好豐富 仲好足料真係會忍唔住一啖接一啖😍朋友果然冇介紹錯呢間小店真係超高水準❤️❤️❤️
今日朋友帶我嚟九龍城

刺身色澤非常之靚
件件都係厚切 無筋🔥🔥🔥🔥🔥
入口真係好鮮甜
而醋飯嘅酸度同黏度我個人好鍾意💯

火炙赤蝦壽司、甜蝦壽司🍣
赤蝦上面加埋蝦頭膏 好香濃
甜蝦真係好甜🤤🤤

牛油果芝士三文魚卷🍘
口感好豐富 仲好足料
真係會忍唔住一啖接一啖😍

朋友果然冇介紹錯
呢間小店真係超高水準❤️❤️❤️

2024-10-25 179 瀏覽
今日難得有me time 🫶🏻就去做野去化妝💋收工肚餓😩就同化妝師妹妹去食好嘢😆呢間係佢推介架食物三文魚刺身三文魚腩刺身帆立貝刺身大拖羅刺身日本海膽魷魚刺身原隻有頭甜蝦刺身🫨🫨🫨癲覆咗自己嘅想像!超surprise佢個海膽魷魚刺身😆原來可以咁樣食~魷魚嘅彈牙加上海膽嘅鮮味,好有層次感!佢嘅刺身入口即溶,超級新鮮😍我平時好少飲酒,但呀妹介紹呢到嘅Second round 🤪日本生啤差啲唔記得提呢一個啤酒🍻佢話佢親戚都一定會嗌啤酒飲,因為呢一度嘅啤酒係日本啤酒,同其他市面上買嘅唔一樣~佢真係超級多泡🫶🏻好好飲!我好鐘意飲泡😂
今日難得有me time 🫶🏻就去做野去化妝💋

帆立貝刺身
大拖羅刺身
日本海膽魷魚刺身
原隻有頭甜蝦刺身

佢嘅刺身入口即溶,超級新鮮😍

我平時好少飲酒,但呀妹介紹呢到嘅

Second round 🤪

日本生啤

2024-10-24 169 瀏覽
近排食過高質嘅日本餐廳😳估唔到會係九龍城🙈真係多得朋友介紹😎居酒屋小店嘅格局,充滿人情味,最重要係每款食物都想好高質,食日本嘢最緊要係新鮮,呢度完全做到👍🏻真係食物一上就嘩嘩聲🥳因為個樣勁新鮮勁靚仔😍❤️加拿大海膽剌身,色澤金黃,入口即化,鮮甜!❤️ 活赤貝剌身同帆立貝剌身,兩款不同貝類🐚嘅口感,一個爽甜,一個軟熟滑溜🤩不同風味!我個人偏愛赤貝,鍾意佢嘅爽脆🤗當然兩款都好鮮甜美味🤗😂三文魚壽司、三文魚腩壽司、間八壽司、油甘魚壽司、赤身壽司、大拖羅壽司🍣鮮味十足,特別係大拖羅壽司,油脂分布十足,一入口就溶化了😋

真係食物一上就嘩嘩聲🥳因為個樣勁新鮮勁靚仔😍

❤️加拿大海膽剌身,色澤金黃,入口即化,鮮甜!
2024-10-18
2024-10-23 198 瀏覽
今天來到九龍城的渡邊屋,一家位於街角的壽司屋,師傅即席在客人面前握壽司,店舖面積不大,很有日本小店的溫馨感。◆火炙赤蝦壽司赤蝦蝦肉鮮甜,上面伴以蝦膏,非常濃郁◆火炙神戶和牛壽司◆火炙鮟鱇魚肝壽司兩款不太在壽司屋常見而又是脂肪飽滿的材料,經過火炙後油份被迫出,而且表面分別加上萬能蔥和長蔥,所以入口不會太膩,鮟鱇魚肝很厚很大件〜◆牛油果壽司◆芝士飛魚子軍艦◆馬糞海膽軍艦最後幾件壽司口感更豐富,包括Creamy的牛油果,大人小朋友也喜愛的飛魚子,還有濃厚的北海道馬糞海膽作結

◆火炙赤蝦壽司
赤蝦蝦肉鮮甜,上面伴以蝦膏,非常濃郁

◆火炙神戶和牛壽司
◆火炙鮟鱇魚肝壽司

◆牛油果壽司
◆芝士飛魚子軍艦
◆馬糞海膽軍艦
2024-10-23 141 瀏覽
渡邊屋地址:九龍城衙前圍道122號地下H號舖今日帶大家試食唔同嘅美食啦!🌟兵庫縣室津蠔🦪 呢啲蠔新鮮爽口,肉質豐滿,一啖就係幸福感!啲海味香濃,絕對係海鮮愛好者必試!🌊🍽️刺身盛盒🍣 刺身盛盒啲刺身精選新鮮,每一款都係驚喜!多款刺身口感清爽,絕對係刺身控必試!🔪😍芝士飛魚子軍艦、黑白黃金蟹膏軍艦、櫻花魷魚軍艦、火炙福岡明太子壽司、三文魚籽軍艦、加拿大海膽軍艦、三文魚腩壽司🍣 啊!多款特色軍艦壽司!每一款都獨具特色,味道鮮美!一試難忘!🍣🧀🦀🦑🔥#nicefoodie九龍城-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #九龍城美食 #九龍城 #美食 #打卡 #九龍城 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #日菜 #日餐
地址:九龍城衙前圍道122號地下H號舖

今日帶大家試食唔同嘅美食啦!🌟

兵庫縣室津蠔🦪

刺身盛盒🍣

#nicefoodie九龍城

-—————
2024-10-22 176 瀏覽
朋友話佢成日去九龍城街角位一間隱世壽司店,話師傅即叫即製壽司魚生飯,好新鮮,仲有好多人專揸車嚟買外賣。呢日我就跟佢早啲嚟,現場只有6個座位 ,岩岩好仲有2個位,即坐!《三文魚籽軍艦、芝士飛魚子軍艦、日本馬糞海膽軍艦》壽司漲卜卜好多餡料,見到就肚餓。-三文魚籽大大粒,滿到瀉出嚟,入口好有咸鮮!-芝士飛魚子軍艦就好有芝味!-日本馬糞海膽 好鮮味完全唔澀! 《牛油果芝士三文魚卷》 6大件壽司,中間嘅三文魚好肥美~《大拖羅刺身、火炙蛇腹刺》-大拖羅放有金萡,入口即化,淡淡脂香~-火炙蛇腹刺 選用來自 青森縣大間町嘅鮪魚,油脂豐富、脂肪紋路分明,入口滿有魚脂香!果然好介紹~!

《三文魚籽軍艦、芝士飛魚子軍艦、日本馬糞海膽軍艦》
壽司漲卜卜好多餡料,見到就肚餓。
-三文魚籽大大粒,滿到瀉出嚟,入口好有咸鮮!
-芝士飛魚子軍艦就好有芝味!
-日本馬糞海膽 好鮮味完全唔澀!

《牛油果芝士三文魚卷》
6大件壽司,中間嘅三文魚好肥美~

《大拖羅刺身、火炙蛇腹刺》
-大拖羅放有金萡,入口即化,淡淡脂香~

果然好介紹~!
2024-10-20
宮古市原條秋刀魚刺身空運到港,原條魚🐟刺身肉質非常清甜,亦唔會有渣。火灸壽司盛盒店長推介,最受歡迎嘅款式。裡面嘅壽司都係經過火炙,尤其原條穴子,唔會有暗骨非常好食。日本海膽魷魚🦑小卷—魷魚薄切,配埋海膽一口食完,外面微微煙靭,內裡好fresh。火灸蛇腹拖羅迷你丼迷你蝦細細碗,唔怕配埋其他野食會過多。拖羅經過火灸,外皮香濃,拖羅係口中慢慢融化🫠灸燒神戶和牛卷炙燒和牛肉粒配成卷物,一啖食落去,非常好食。手卷都好好食🤤
宮古市原條秋刀魚刺身
空運到港,原條魚🐟刺身肉質非常清甜,亦唔會有渣。

火灸壽司盛盒

火灸蛇腹拖羅迷你丼

灸燒神戶和牛卷
炙燒和牛肉粒配成卷物,一啖食落去,非常好食。

手卷都好好食🤤
2038 瀏覽