2023-08-16 25 瀏覽
去開九龍城行街影相,又想食日本野,就試咗朋友推薦嘅九龍城高級壽司店「渡邊屋」,由日本老闆渡邊先生主理😋!店內只有6個座位,係好似Bar枱位咁一排過的,可以望住師傅邊製作壽司,邊食,有口福又有眼福🤣,雙重享受!🌟刺身盛盒 $248呢款刺身盛盒包括有三文魚、油甘魚、真鯛、甜蝦、帶子、海膽魷魚卷及𩶘魚!款式好多,每款2件😋,而且件件都厚切唔留手,好足料!個人最愛魷魚海膽卷既配搭,好新穎,第一次食,魷魚好新鮮又爽滑,海膽就好綿滑☺️,食落令味道更有層次唔單調,真係好好食!此外,帶子既配搭更見細心,中間夾住半塊檸檬,帶子入口清新而不膩,口味令人耳目一新!三文魚則好新鮮,食落有陣魚油甘香,好味。油甘魚、真鯛及𩶘魚亦同樣鮮味十足,唔腥,又厚身,連唔鐘意食魚嘅我都好想食完一件又一件,大讚!🌟花之戀 $28@1身為花之戀愛好者,當然要試下呢間壽司店嘅花之戀啦😋一試就知龍與鳳!而渡邊先生係無令我失望的,佢嘅花之戀好好食!!三文魚好厚切,飯量適中,呢款沙律醬更唔會太甜太膩,食落口真係好滿足🥹大讚!整體而言,餐廳以小店形式經營,食材新鮮之餘,價格亦唔會過高,好抵食又高質!而且,員工又有禮物,好友善,加分!

🌟刺身盛盒 $248

🌟花之戀 $28@1

上次去完九龍城嘅居酒屋,😋見到街角呢間手握壽司小店好似幾正咁,今次就去食下!🪑餐廳唔係好大就係得一排 bar 枱,5個位都可以睇住🇯🇵日籍老闆渡邊先生即叫即製壽司🍣。雖然有位坐,但餐廳嘅流轉率好高,啲街方一轉一轉咁嚟,好有立食小店嘅感覺,人情味滿分!👍整體嚟講,今次食嘅壽司水準都好高,刺身都好新鮮🤤,就算約唔到朋友,一個人嚟獨食,都值得 encore!🔪左口魚刺身 $108平時好少食左口魚刺身,🗓️不過見係是日精選刺身就試下,但真係有驚喜!每片左口魚油脂豐富,入口細膩,點埋酸汁一齊食,喺舌尖緩緩融化,好獨特嘅體驗!🐟大拖羅壽司 $56大拖羅絕對喺必食!油脂豐富,入口即溶,搭配壽司飯,完美嘅口感平衡,回味無窮!🦀松葉蟹腳壽司 $32松葉蟹腳肉質鮮甜紮實,加上蟹膏嘅鹹鮮,食一件真係唔夠喉!🐂灸燒神戶和牛壽司 $43和牛壽司滴滴骰骰,但油香同牛味十足,細嫩肉質喺口中慢慢融化,好滋味!🦪灸燒北海道帆立貝壽司 $39帆立貝厚似彈牙爽口,非常新鮮,加上一絲微焦嘅香氣,非常好食!🐠灸燒三文魚腩 $21經過灸燒後嘅三文魚腩散發出微微焦香,肉質鮮嫩,變得入口即化,微微嘅鹽味,讓人愛不釋口!🍳玉子壽司 $9
左口魚刺身

🔪左口魚刺身 $108
,入口細膩,點埋酸汁一齊食,喺舌尖緩緩融化,好獨特嘅體驗!
大拖羅壽司

🐟大拖羅壽司 $56

🦀松葉蟹腳壽司 $32
松葉蟹腳肉質鮮甜紮實,加上蟹膏嘅鹹鮮,食一件真係唔夠喉!
灸燒神戶和牛壽司

🐂灸燒神戶和牛壽司 $43

🦪灸燒北海道帆立貝壽司 $39
灸燒三文魚腩

🐠灸燒三文魚腩 $21

🍳玉子壽司 $9
最後食一件蛋香濃郁,口感綿密嘅玉子壽司,大滿足!
2023-08-10
左口魚刺身
大拖羅壽司
灸燒神戶和牛壽司
灸燒三文魚腩
  • 灸燒北海道帆立貝壽司
2023-08-12 343 瀏覽
喺九龍城🚇想食高質嘅手握壽司🍣的話,呢間渡辺屋必然係我😍心水之一,呢間只係得五個位🪑嘅小店係由🇯🇵日籍老闆渡邊先生主理,用嘅食材十分之有水準👍。佢哋有唔同嘅🗓️是日精選刺身壽司🍣,我今次就叫咗一份左口魚刺身🔪,入口十分之鮮甜爽口🤤,而且佢油脂豐富🥰,點埋配嘅酸汁一齊食十分之開胃!我哋仲叫咗灸燒🌊北海道帆立貝壽司🍣、灸燒黑瀨油甘魚🐟壽司、灸燒閒八腩壽司😋、灸燒深海泄魚腩壽司🍣同埋大拖羅壽司😍,全部用料上乘👍。尤其係大拖羅🐟壽司入口勁鮮甜❤️,脂香十足🤤好有穿透力🥰,絕對喺呢度必食嘅壽司🍣之一!另外幾款🔥灸燒嘅壽司🍣經過火炙之後油脂流晒出嚟😋,又香又好味。而松葉蟹🦀腳壽司就好鮮甜,灸燒🔥神戶和牛🐂壽司肥美得來🤤肉味又濃,灸燒🐟三文魚腩壽司油脂十足👍,玉子壽司🍣又大件又甜美。原條海鰻壽司🍣亦都十分之深得我心❤️,海鰻入口鬆化又鮮味😋,配埋佢哋特製嘅醬汁☺️更加係錦上添花😍!劍魚腩🐟手卷份量足,劍魚腩肥美🥰又鮮味,而且紫菜亦都十分之鬆脆👍有水準。

5 分鐘 (堂食)
2023-08-02 71 瀏覽
📍 渡邊屋 (九龍城)九龍城衙前圍道122號地下H號舖之前係九龍城食過間屋酒居好唔錯,所以再係九龍城再試下日本🇯🇵餐,呢間壽司小店得5個位,食物真係好新鮮,鮮味無窮。絕對值得推薦!👉🏾 左口魚刺身💰$148😋😋😋😋.5/5左口魚,新鮮細嫩,唔怪之得師傅極力推薦😆😆加配個秘製柚子汁更上一層單點壽司🍣👉🏾 金目鯛壽司💰36👉原條海鰻壽司💰28👉🏾灸燒三文魚壽司💰26👉🏾灸燒福岡明太子壽司💰22👉🏾灸燒北海道帆立具壽司💰39👉🏾芥末八爪魚軍艦💰$12😋😋😋😋.8/5每一款都好好食,全部都壽司都好新鮮,刺身鮮甜,最鍾意係佢個壽司飯份量適中,唔係大大嚿飯。刺身嘅鮮味會更突出。自己最愛海鰻,真係好大條😋😋😋🍣🍣🍣🍣🍣🍣👉🏾 三文魚子海膽丼💰$268😋😋😋😋.6/5呢個組合三文魚子海膽,真係無法抗拒!鋪滿左三文魚子和海膽,望到已經垂涎欲滴,三文魚子入口鹹鮮卜卜脆,魚油甘香,海膽很新鮮鮮甜,鮮味十足。加埋日本米食真係勁滿足😌回頭: Yesyes,雖然店舖唔大,但係選擇好多,而且每款刺身都很新鮮,大讚。店員勁nice會一邊食職員會一邊講解 😆#kermit食在九龍城
📍 渡邊屋 (九龍城)
九龍城衙前圍道122號地下H號舖

👉🏾 三文魚子海膽丼
💰$268
😋😋😋😋.6/5

#kermit食在九龍城

渡邊屋地址 : :九龍城衙前圍道122號地下H舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼, 北海道刺身丼, 渡邊壽司盛合自從在北斗光顧完由日本老闆渡邊先生主理的Omakase之後,總是念念不忘,於是今天再光顧其下的渡邊屋。渡邊屋主食刺身。這店的刺身和日本的一樣新鮮,大阪的海鮮刺身每天直運到渡邊先生的店,所以特別新鮮!店員服服務殷勤又體貼,和藹可親,一切在水準之上!一定畀十隻手指👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍!總括而言,渡邊屋性價比高!本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼 $168Fatty tuna belly mixed onion rice bowl 蔥吞拿魚腩魚蓉綿滑特別味道鮮甜,入口即溶,但魚脂豐腴又不膩口,魚味濃厚,在魚蓉中間加上日本蛋,特別滋潤,口感非常,極力推介,必食之選!😋😋😋北海道刺身丼$196Hokkaido sashimi rice bowl 三文魚/海膽/三文魚子/油金/章紅魚海膽色澤鮮艷,口感好實在, 極為鮮甜,海膽味香濃,味道在口中猶久不散!三文魚新鮮飽滿,完全是日本風味!三文魚子卜卜脆,咬落去爆出香濃的魚油!完全沒有腥味!油甘魚和章
渡邊屋
地址 : :九龍城衙前圍道122號地下H舖
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

總括而言,渡邊屋性價比高!

本鮪赤身蔥吞拿魚腩丼 $168

北海道刺身丼$196
Hokkaido sashimi rice bowl
三文魚/海膽/三文魚子/油金/章紅魚
三文魚新鮮飽滿,完全是日本風味!
三文魚子卜卜脆,咬落去爆出香濃的魚油!完全沒有腥味!
油甘魚和章紅魚也是由日本直送,特別新鮮味美!❤️❤️❤️

渡邊壽司盛合 $168
三文魚/油甘魚/真鯛/紋甲/帶子
Wanatabe sushi set
Salmon/yellow tail/amberjack/ squid scallop/ red urchin
魷魚滑溜溜,非常有口感!
帶子巨型,吃落去啖啖肉,新鮮味美!
😍😍😍

渡邊屋九龍城衙前圍道122號地下H舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介: 本鮪赤身蒽吞拿魚腩丼,北海道刺身丼,渡邊屋壽司盛盒本鮪赤身蒽吞拿魚腩丼:鮮活的吞拿魚,選用了魚背不含油脂的部位,用兩種方式烹調,一是製成吞拿魚蓉,二是製成吞拿魚刺身,吞拿魚刺身擺設成火山模樣,賣相精美,中間的熔岩是生雞蛋,用來撈吞拿魚蓉,真的非常滋味!😍😍😍北海道刺身丼:有海膽、三文魚籽、三文魚、油甘魚、池魚5種刺身,海膽金黃色味道濃郁,三文魚籽鮮甜爆汁,刺身塊塊彈牙好味,肉質鮮嫩,由大阪直送到港,令人垂涎三尺! 😋😋😋渡邊屋壽司盛盒:有三文魚、油甘魚、真調、紋甲、帶子、赤蝦、海膽7款壽司,當中真調、紋甲、帶子、赤蝦4款是以上沒有的,真調肉質夾雜了脂肪更添肥美,紋甲煙靭彈牙竟然有點脆口,帶子圓潤大隻而鮮甜,赤蝦巨型肉厚蝦頭更有許多蝦膏,令人食指大動!👏🏻👏🏻👏🏻
渡邊屋

九龍城衙前圍道122號地下H舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

1K
2023-07-26 55 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨人情味小店壽司屋-渡邊屋 Watanabe-Ya🇭🇰 九龍城衙前圍道122號地下H號舖 🇭🇰-🍣 鋪頭好細, 一字型sushi bar枱得幾個位, 但都有兩位師傅in service; 放工六點幾去到竟然已爆晒🍣 經理見我地等位問我地拎左電話話有位時call我, 等我地唔使企係度等, 可以出去行下; 出菜速度算好快, 我地行左一陣就有電話響-🍱 特上壽司盛盒 $258💯三文魚, 真鯛, 油甘魚, 拖羅, 左口魚等等十款入面最鐘意拖羅, 師傅冇逐款介紹, 但睇佢顏色應該係中拖, 淡粉紅色肥美肉厚-🐠 金目鯛壽司 $36/件✨每日有新鮮飛機貨, 師傅會大大力推介😍 叫左兩舊, 果然好正✨肉質細緻, 加咗少少柚子胡椒喺面更突出魚肉鮮甜味
👧🏻😋👅🍽✨
人情味小店壽司
渡邊屋 Watanabe-Ya
🇭🇰 九龍城衙前圍道122號地下H號舖 🇭🇰

🍱
特上壽司盛盒 $258

🐠
金目鯛壽司 $36/件
✨肉質細緻, 加咗少少柚子胡椒喺面更突出魚肉鮮甜味
2023-07-26 27 瀏覽
經過繁忙嘅衙前圍道中間,發現窗邊嘅師傅好忙碌咁處理魚生。呢間餐廳環境細細,但係提供嘅刺身種類超多。特上壽司盛盒十種唔同壽司,款款都係超級鮮味。最愛嘅左口魚油香十足,食完成個口都係魚香味。而加州卷看似平凡,但食材都係新鮮,食落爽口。間八壽司間八口感爽口彈牙,相比其他壽司冇咁油膩,食到陣陣魚香味。北海道刺身丼刺身丼絕對係今日MVP!刺身款款新鮮同厚切就基本喇,但重點係個海膽。今日係選用加拿大海膽,感覺平時都有機會食到冇特別。但食落係另一個層次,海膽鮮甜不特止,食完個口感係好似食咗牛油咁。呢個鮮甜牛油海膽溶咗係個口到,果陣鮮香味持久,完全衝擊味蕾。我都係第一次食到咁嘅味道,師傅話有時都要睇運氣。相信餐廳對食材嘅執著可為食客帶來更高嘅運氣同滿足。

間八壽司
間八口感爽口彈牙,相比其他壽司冇咁油膩,食到陣陣魚香味。

北海道刺身

2023-07-13 45 瀏覽
平日晚餐時間黎食👀要等位😗間舖唔大,但好多人幫襯,等位期間見到好多人外賣👀好期待🤤入到去坐低,😍唔知㨂咩好,太多選擇😆特盛海鮮丼($278)好多款刺身,塊塊都好厚👍🏼鯛魚同帶子都好甜😋海膽新鮮味濃,超級推介,下次想食魚子海膽丼🤤🤤火炙壽司盛合 ($138)燒到好香,款款都好食😋👍🏼帶子大大舊,好鮮甜,赤蝦爽口彈牙….牛油果芝士三文魚卷($88)顏色好靚,好邪惡,粒芝士好大粒😈味道唔錯,但食得多會好膩食得出壽司用料新鮮,而且份量都幾足👍🏼明白點解咁多人等位同買外賣😌
好期待🤤
入到去坐低,😍唔知㨂咩好,太多選擇😆
特盛海鮮丼($278)

火炙壽司盛合 ($138)

牛油果芝士三文魚卷($88)
顏色好靚,好邪惡,粒芝士好大粒😈味道唔錯,但食得多會好膩

食得出壽司用料新鮮,而且份量都幾足👍🏼
明白點解咁多人等位同買外賣😌
  • 海膽
  • 帶子
2023-07-13 42 瀏覽
喺九龍城附近有間日本餐廳,細細間有大概五個位左右,我哋都等咗大半個鐘先入到坐,不過食物質素都幾好嘅。火灸壽司盛盒件件火炙壽司二都好食,最鍾意就係火炙蝦,好多膏,火炙帆立貝都好新鮮好食。佢個火炙鰻魚有兩款,除咗厚身嗰隻之外,長條嗰隻都好食,肉質比較柔軟啲。特盛剌身丼朋友,分咗啲三文魚俾我食,仲有啲海膽,好新鮮。上邊嘅魚生份量好足料好豐富。火灸帆立貝手卷蟹子都幾大粒,火炙帆立貝大大隻。大大啖食落去好幸福。牛油果芝士三文魚卷上面有沙律醬蟹子,牛油果三文魚,味道搭配得幾好。入邊嘅芝士就大大粒。

火灸壽司盛盒

特盛剌身丼

火灸帆立貝手卷
蟹子都幾大粒,火炙帆立貝大大隻。大大啖食落去好幸福。

牛油果芝士三文魚卷
  • 火炙壽司盛盒
  • 特盛剌身丼
2023-07-13 49 瀏覽
九龍城真係美食天堂,今晚係九龍城尋找美食既時候,係轉角位見到呢間小店,店内只有5個座位,而店内以日式簡約裝修,店内魚生全部由日本直送到港,每日都會推出時令海產,可以食到季節最好嘅食材。三文魚盛盒有三文魚、三文魚腩、火炙三文魚、辣味三文魚同三文魚小卷,三文魚非常肥美,辣味三文魚比較出色,微辣好香原條飛魚刺身魚生肉質緊緻,鮮活爽彈,輕微的檸檬汁更是提鮮美味,配上特製香蔥醬油,清新口感帶動味蕾火灸三文海膽手卷新鮮海膽配上火炙三文魚,油分滲透入飯當中,特別推薦店長《特別推薦》當天新鮮食材都好好味灸燒北海道帆立貝壽司黑瀨油甘魚腩壽司中拖羅壽司

三文魚盛盒

火灸三文海膽手卷
新鮮海膽配上火炙三文魚,油分滲透入飯當中,特別推薦

店長《特別推薦》
當天新鮮食材都好好味

灸燒北海道帆立貝壽司
黑瀨油甘魚腩壽司
2023-07-04
2023-07-13 24 瀏覽
喺九龍城,想食壽司🍣,依家九龍城有好多日本🇯🇵餐廳,勁多選擇,咁即刻喺人肉電腦💻裏邊搜尋一下😆,搵到呢間,印象幾好,於是就決定行過去番尋味🤣叫咗 $258嘅「特上壽司🍣盛合」,一共有12件壽司🍣🤩,包括 三文魚/真鯛/油甘魚/拖羅/左口魚/甜蝦/玉子/海膽/三文魚籽/加洲卷 (Salmon / Amberjack / Yellow Tail / Toro / Flat Fish / Sweet Shrimp / Egg / Sea Urchin / Salmon Roe / California Roll),真係幾豐富🤩,每一件壽司🍣都新鮮幾好食😋,其中特別美味嘅有 真鯛/油甘魚/拖羅,魚肉油份極充足、非常鮮甜😋

2023-07-13 20 瀏覽
今日去九龍城一間壽司小店,只有5個位😗絕對係一間值得推薦日本料理。佢地既原隻楚蟹配三文魚籽、蟹膏和蟹肉好鮮好好味😋垂涎欲滴呀!火灸壽司盛盒同特上壽司盛盒都好係好豐盛既選擇,其中包括左多種新鮮海鮮,例如三文魚、油甘魚、帶子、左口魚、鰻魚、赤蝦和原條海鰻等等。條海鰻真係好長😍我自己就偏愛食左口魚,新鮮細嫩。特上壽司盛盒還包括了高級食材,例如海膽、三文魚籽、加洲卷、甜蝦等。呢間渡邊屋壽司店食物質素出色,真係好回味無窮🤩D飯仲好細舊。店舖職員友好亦唔會嫌我哋煩🤣我哋一邊食職員會一邊講解。如果你係日本菜愛好者,絕對吾可以錯過呢間渡邊屋
次次嚟到九龍城都係去食泰國菜,今次聽朋友介紹有間壽司舖幾好食。渡邊屋呢間壽司店,原來已經開業7年,舖仔細細咁,但係啲食材就好新鮮。店長介紹食材,每日都會經日本買手當天從🇯🇵日本新鮮直運🇯🇵到店內,果然坐過✈️飛機貨✈️係唔同啲。每個壽司都係手握飯嚟,食落口,係感受到微暖又鬆軟嘅口感。今日《季節限定》,有店長推薦-原條飛魚刺生 $298同埋每日空運到港中拖羅壽司 $48呢種切法係有經驗嘅師傅先會做。將拖羅切到一格格網狀,將拖羅果種油感完全散落嘴巴裡內。壽司 & 刺生 🍣我要俾5粒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,好新鮮、滑漏、又無腥味。
次次嚟到九龍城都係去食泰國菜,

今次聽朋友介紹有間壽司舖幾好食。

渡邊屋呢間壽司店,
原來已經開業7年,

舖仔細細咁,但係啲食材就好新鮮。

果然坐過✈️飛機貨✈️係唔同啲。
每個壽司都係手握飯嚟,食落口,係感受到微暖又鬆軟嘅口感。

今日《季節限定》,有店長推薦-

原條飛魚刺生 $298

同埋每日空運到港

中拖羅壽司 $48
呢種切法係有經驗嘅師傅先會做。
將拖羅切到一格格網狀,將拖羅果種油感完全散落嘴巴裡內。

三文魚壽司盛盒

壽司 & 刺生 🍣
我要俾5粒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,好新鮮、滑漏、又無腥味。
2023-07-04
10 分鐘 (堂食)
三文魚壽司盛盒
2023-07-10 51 瀏覽
在這炎炎夏日,我和好友相約於九龍城的一家壽司店度過了一個美好的下午。這家小店給我們帶來了非常高質量的食物,讓我們充滿驚喜。首先,我們品嚐了島根源原隻楚蟹配三文魚籽$188。用上松葉蟹肉質鮮美,口感細膩,搭配上三文魚籽的鹹香,既清爽又美味,讓人回味無窮。接著,我們品嘗了火炙壽司盛盒$138。這盛盒有三文魚、油甘魚、帶子、左口魚、鰻魚和赤蝦等多款火炙壽司。每一款壽司都經過精心製作,火候恰到好處,口感豐富多變。特別是鰻魚,炭火烤過後的香氣撲鼻,令人難以抗拒。最後,我們品嚐了特上壽司盛盒$258。這盛盒內的壽司種類更加豐富,有三文魚、真鯛、油甘魚、拖羅、左口魚、甜蝦、玉子、海膽、三文魚籽和加州卷等。每一款壽司都堪稱精品,其中的海膽同拖羅更是讓人驚艷,肥美鮮甜。總的來說,這家九龍城的壽司店給我們帶來了一場精緻的日式料理饗宴。無論是新鮮的食材、精湛的手藝,還是舒適的用餐環境,都讓我們留下了美好的回憶。下次再去九龍城,我們一定還會選擇這家店。

火炙壽司盛盒

2023-07-10