2024-07-17 327 瀏覽
近幾年,石門的傳統工廠飯堂,執完一間又一間,想平平地,佬佬地食一個男人浪漫午餐,可以說是越來越少。尤其對於一眾工友來說,沒地方俾佢地麻甩,係好唔慣架。幸好,疫情後,開始有新既食肆進場了。而且,大多是燈火通明,裝潢整潔乾淨的茶餐廳 / 冰室。而是次我拜訪的《港囍冰室》,就是一間取代原有麻甩工廠飯堂的新派茶餐廳。是一間依然用抵食夾大件來吸引大家的食店。在舊式茶餐廳飲食,例湯算是很必要的贈品。這一間《港囍冰室》,格局就是一間有麵包賣既舊式茶餐廳,做既餐當然要抵食夾大件。所以,次次黎,都會有一個靚靚既例湯。飲左三次,一次是粟米黃瓜湯,另一次就是粉萇湯,雖然煲到好稀,但夠潤就已經夠開心。(香港人,始終都係喜歡有碗湯。)第一次來,我點了一份咸蛋肉餅飯。大大碗飯,大大片豉油蒸肉牌,如飯是碟上,我一定會將成片肉餅連豉油汁撈埋一齊食。得個碗,就要好似係屋企食飯咁,夾幾件,倒埋豉油汁落去,才可以真的的感受,什麼是肉餅飯的美味。首次來,仍是試業期間,服務雖有點亂,但食物令人滿意。所以,造就了我丙來一次。這一次,我點了一份祛骨海南雞飯。一看我面前的一碟飯,令我深深地感覺到,這店是一間工廠飯堂既延續。因為給我的
所以,造就了我丙來一次。這一次,我點了一份祛骨海南雞飯。一看我面前的一碟飯,令我深深地感覺到,這店是一間工廠飯堂既延續。因為給我的飯份量,是我平時在家食的兩碗飯份量。不過,不是雞油飯就打了少少折扣。而雞本身,是夠香滑的。而且,醬汁好味道又的確令食客開心既。
拆了紅紙,正式開張後,我又再來一次了。這之的午餐,我選了一份好 Hong Kong Style 既豬扒腸飯配豉油汁。豬扒夠香口,夠大件,加了甜豉油更顯得香口。有肉,有菜,有腸仔,比男人的浪漫更浪漫。
飲品,就是熱奶茶。因為我想不到有其他的茶餐廳飲品可以代替它。而這家茶餐廳的奶茶出品是令我滿意的。什麼香、滑,濃唔多講了,總之味道同口感都令我滿意,就是一杯好茶。
這新店,食物的味道唔錯。而且,份量又夠大。可以說,這是一間抵食夾大件既茶餐廳好店。難怪,開張到現在,中午時間,都是座無虛席的。只是,服務上間唔中會亂亂地,這點,有待改善。
2024-06-25 283 瀏覽
早收工經過石門見到呢間茶記下午茶食左個大熱狗,好食又平個包份量好大 配菜新鮮 腸仔大條 沙律醬俾得好夠加杯凍檸茶見d菠蘿包咁大個又叫多左2個打包返去食位置都算方便 3分鐘就行到地鐵站
早收工經過石門見到呢間茶記
下午茶食左個大熱狗,好食又平
個包份量好大 配菜新鮮 腸仔大條 沙律醬俾得好夠
加杯凍檸茶
見d菠蘿包咁大個又叫多左2個打包返去食
位置都算方便 3分鐘就行到地鐵站
下午茶大珍寶大熱加
2024-06-25
下午茶大珍寶大熱加
2024-06-16 184 瀏覽
地點位於石門工業村的一家茶餐廳,名字「港囍」,粵語語音和「講起」一摸一樣?不知道老闆起名的背後含義究竟是什麼呢?這個位置,之前好像是一家快餐食肆,提供給附近打工仔一個廉價午餐的落腳點。後來前者離場,就有了這家茶餐廳!今日第一次到這家茶餐廳品嚐早餐。餐廳裝修感覺花了不少心思,燈光通明,眼見就已經有三款不同的照明燈:天花燈,射燈,還有更貼餐桌的吊燈。可看老闆也是用心,不計成本,希望店鋪的裝潢能吸引更多顧客!餐廳面積也大,不用等候時間,很快就有位置!不知道是否因為今日是父親節,特別多男士,一家大小來吃早餐!我和家人點了兩份沙爹牛肉煎蛋麵配奶茶早餐,還有火腿餐包。奶茶還可以,可是麵條不夠彈性,沙爹味不濃,一般般吧,餐包偏冷,一點微溫也沒有,更說不上熱呢!真有點可惜,食物品質跟餐廳的舒服度不成正比呀!希望老闆能思考一下如何改善!自己也想這家店能繼續在石門服務我們!

2024-06-16
見新開茶記好似幾企理咁,試完發現食物質素一般偏差,價錢又唔平叫個餐五、六十蚊以為係正常茶餐廳好味質素,同枱幾個人叫唔同餐都無邊個好味,兩餸飯質素(可能兩餸都多餸過佢,仲要平)朋友黎左兩次(今次係陪我試所以先食)兩次佢嗌杯紅豆奶茶,兩次都出錯比佢,一係黎杯奶茶一係黎杯紅豆冰,好在佢加杯紅豆奶茶都係八蚊又好似好抵玩咁(雖然整體都係貴)。總結:周圍又唔係無平過佢,呢個價錢又唔係無其他選擇,作為新開餐廳連回頭客都唔稀罕。
2024-03-14 279 瀏覽
午餐出嚟凍嘅,炒飯一嚿嚿,入面完全冇料,服務態度差,完全只係諗住做獨事生意,冇諗過點樣做好食物同陸續改善,係非一般茶餐廳冰室嘅水準,差到一個點,過去7–11食撈麵魚蛋好過。
2024-03-05 233 瀏覽
見到附近新開 就同朋友嚟試下我一如日常叫檸檬茶走甜職員落錯單 寫咗少甜 我提醒佢 佢竟然好不滿仲話少少甜咋喎我話我唔要甜 佢就即刻發脾氣叫另一個同事搞之後送餐都係掉落檯咁啲食物就一般般 唔係好食不過未食都成肚氣新開張都咁樣 我諗唔會有第二次佢啲位置都唔係特別好坐 又逼夾價錢亦都唔算係好抵
見到附近新開 就同朋友嚟試下
我一如日常叫檸檬茶走甜