2016-06-18 2502 瀏覽
一路都有食開牛奶公司嘅雙皮奶,因為味道真係唔錯,而且又唔貴...不過入邊嘅服務員態度真係太...!!!既然咁大個招牌擺系度,係咪服務水平都應該要跟得上呢??!!雙皮奶,濃郁嘅奶香味,又滑又嫩,名副其實有雙層奶皮,一定要盡快食咗佢,唔系耐咗化咗口感就無咁好。豬扒包嘅兩層包皮口感比較硬,唔軟熟,不過舊豬扒份量就幾足。不過中午食完飯再嚟飲下午茶,豬扒包都系有啲飽。香醇朱古力雙皮奶,份量適中,朱古力味好濃郁,雙皮奶絲滑香甜~!!!紅豆雙皮奶,口感似豆腐花,紅豆好甜,搞到雙皮奶嘅味道無曬。
既然咁大個招牌擺系度,係咪服務水平都應該要跟得上呢??!!
紅豆雙皮奶,口感似豆腐花,紅豆好甜,搞到雙皮奶嘅味道無曬。
2016-06-01
6 分鐘 (堂食)
2016-06-11 1361 瀏覽
once and for all, my friend would like to try the steam egg dessert, there we went to give a try cuz it's almost 11pm already.the steamed egg is very runny and can't taste the fragrance of milk nor egg but only ginger. It's so runny that it looks like uncooked. Will never come back again

Will never come back again
Double  steamed  egg  with  ginger
2016-06-03
$33 (宵夜)
Friend recommended me to try this place and I had both the Steamed Egg dessert and plain Milk. I prefer the Milk flavoured one as the Egg one has the almond taste which isn't really my cup of tea. Its nice and hot but it's too diluted in my opinion. It feels like its been watered down.
2016-05-06
2016-05-29 563 瀏覽
今日個個做嘢都好煩躁,做到完全無頭緒,無辦法只好出去偷懶吧個下午茶喇,阿MAY都想出去透下氣,就去附近揾間糖水鋪坐下,食個甜品等心情放松下,然后再繼續返去公司博殺,本嚟想去食個雪糕來刺激下頭腦,但行過嘅時候見到港澳義順牛奶公司,淋起好耐都無食過雙皮奶,就系度等位食靚靚雙皮奶喇。雙皮奶系呢間店我最愛嘅,個個都知呢間店嘅雙皮奶香滑,每碗雙皮奶都會有一層奶皮,甜度唔高,奶味香濃,揭開奶皮,好香滑,入口即化,食完一碗都唔會覺得好甜,好嫩滑,每碗都蒸得時間剛剛好,每次去都會點一碗。豬扒包出品都唔錯,好大件豬扒,后悔點左,因為分量太大了,豬扒包烤得好脆,豬扒好大舊肉,煎得好香,味道剛好。阿MAY點左花生醬西多士,西多士烤得兩邊有D焦焦地,佢都好脆卜卜,冰凍木瓜奶茶,佢話感覺都可以。
2016-04-15
10 分鐘 (堂食)
義順不嬲出名快同埋態度差,但其實只要你好好配合,D侍應都唔會對你太差,一入到去,未坐低已經講定想食咩,唔洗幾分鐘已經有得食,叫左個熱雙皮奶,第一口就覺得好滑好滑,甜但又唔會覺得膩,一碗好細好快食哂,仲叫左蛋治,D蛋炒得岩岩好,份蛋治好厚,啖啖都食到好多蛋,價錢就見人見智啦,所謂一分錢一分貨,係好食但都好貴。
  • 蛋治
2016-04-23 692 瀏覽
今天行街經過義順,想食返個甜品,就入去點左個紅豆雙皮奶黎食。義順既甜品一向都好受歡迎,味道雖然唔系話特別有驚喜,但一直都系穩定發揮既水準。今次都唔例外,紅豆煮得好綿軟,雙皮奶甜而不膩,兩者搭配口感更佳,不過食得多有d濟咯。

2016-02-23
$30 (其他)
2016-03-02 909 瀏覽
一行四人,吃過生日晚飯,準備去飲野,經過義順又想吃個甜品。打算平平地吃一個中式甜品,一見到餐牌有少少嚇親,沒想過現在的雙皮奶那麼貴,要三十蚊才有一碗,一碗鮮奶做的甜品,價錢可以同一個午餐差不多,實在有點誇張。有概應該是鋪租的問題吧!好!即管試試何方神聖。雙皮奶有凍有熱,我選了熱的。上面的皮做了一個保溫的作用,奶的確很滑,但奶味卻沒有想像中那麼濃,個人認為不值這個價,試一次就好了。
一行四人,吃過生日晚飯,準備去飲野,經過義順又想吃個甜品

雙皮奶
2016-02-02 708 瀏覽
今日同同事又要出去辦事,我地就順便系附近揾個地方食返個下午茶先,剛好經過港澳義順牛奶公司,就打算入去食,系澳門食過雙皮奶,覺得味道唔錯,香港嘅我暫時未幫襯過,工作日下午茶時間都好多人排隊,輪到我地大概等左20分鐘先有空臺。豬扒包感覺好一般,面包做得唔好,只系覺得硬,無咩香味,豬扒分量大,味道還可以,總體嚟講一般喇。用水牛奶做嘅雙皮奶,表面有奶皮,上邊呢層奶皮感覺特別香醇,可能有人唔鐘意食,但我就好鐘意,雙皮奶好滑,蛋味香牛奶醇,好嫩,一食落口就化,滑溜溜嘅,好好食,甜度剛剛好。姜撞奶,好重姜味,唔鐘意姜嘅朋友慎點啊,但接受姜味就覺得好正,都做得好滑,好好味嘅。
2016-01-22
20 分鐘 (堂食)
2016-01-31 567 瀏覽
呢間義順係銅鑼灣地鐵C出口無几遠,都比較好穩,店比較細,座位都比較窄,經常要排隊,不會等位嘅世界不會太久,客人流動度好快嘅,我每次經過呢度都會進來食番碗,呢度嘅各種奶製品一直都可以吸引住我,雙皮奶又香又滑又嫩,上面的一層奶皮都很好食,牛奶味超濃,又不會有奶腥味,雙皮奶一定必點!牛奶燉蛋也很好很好食,奶味濃郁,蛋味濃郁,入口即化直奔喉嚨吖,都不用自己吞就滑下喉嚨了,我每次無論食雙皮奶或是薑撞奶或其他但係都會帶上碗燉蛋。講到薑撞奶也強推,薑味很濃,同奶味混在一齊好舒服嘅味,食落有D辣辣地嘅味,熱熱嘅食好舒服,不過唔鐘意食薑嘅朋友無點喇。
2016-01-25
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 薑汁燉奶
2016-01-13 701 瀏覽
銅鑼灣的呢家義順來過好多次了,近地鐵口的,某辦法,每次都忍唔住入去過過嘴癮。同好多人一樣我都係最愛他們家雙皮奶同埋薑撞奶,而且最中意同朋友一齊去,可以叫唔同嘅野,然後一人食一半,爽啊,一次可以食兩樣,雙皮奶好滑好滑,、最中意熱嘅雙皮奶了,就算大熱天我都系中意熱嘅,一股濃濃嘅奶香味真系某得頂啊,每次對講碗刮得鏡咁淨,薑撞奶又好中意,薑味唔會重蓋過奶味又好有存在感,有些小辣味,正!豬扒包也是我這種肉食皇帝嘅心頭好啊,香香香,豬排好好味,又想食啦、而且食一餐又無貴,真係好岩咯。
2016-01-07
11 分鐘 (堂食)
2016-01-13 534 瀏覽
義順好耐之前去過一次,但系都幾年咯,今次有機會就舊地重遊喇。醬汁撞奶簡直是兜街都有喇,義順嘅薑汁撞奶嘅薑味濃淡適中,奶係飲嘅時候覺得很滑口,不過宜家實實在在做得好食嘅薑汁撞奶嘅店可能就鳳毛麟角咯,義順嘅就好正宗喇,就係印象中嘅舊時嘅味道,食完一碗就成個人都溫暖起來。食完薑汁撞奶後,來一個豬扒包真的是美味搭檔吖!豬扒包表面好似無咩特色同吸引人,但系咬一啖你就會愛上義順嘅豬扒包,入口係外酥裡松吖,抹上適當嘅煉奶就岩曬我口味喇。紅豆雙皮奶,紅豆煮得太爛,有小小嚡嚡地,不過好在價錢好抵,人唔系好多,所以上臺都幾快下。
2016-01-06
12 分鐘 (堂食)
2016-01-06 546 瀏覽
今晚公司OT,OT完之后同同事過嚟義順食宵夜,啱啱好當時客人唔算好多,點餐之后好快有位,我哋點咗招牌雙皮奶同埋姜汁撞奶,加多個西多士;義順嘅餐牌無論食嘅或者飲嘅,種類都好多選擇,而且有好多招牌同埋熱賣嘅甜品都會提前做好再分類擺放埋一齊,咁樣客人嚟到點餐嘅話就唔使等咁長時間喇!lee點就至啱我心水!以前係屋企有學整過雙皮奶,大概嘅做法係先將牛奶煮熱均勻倒入只碗,等距表面結左一層薄薄嘅膜之后再挑開小小將牛奶倒返出嚟,同蛋清攪拌混合之后再重新倒入只碗度再拎去蒸,如果放只匙羹系上面可以放穩嘅話就代表OK喇,姜汁撞奶嘅做法有d唔同;不過兩樣整出來嘅效果同口味始終比唔上義順嘅正宗,lee嗰當然嘅喇,人哋有一流嘅大師傅同好材料,樣樣都貨真價實,先吸引我多年嚟一直咁幫襯;今次嘅西多士有小小失水準,因為趕時間,隨便食咗兩啖就要打的返屋企喇,下次得閑再嚟試下其他招牌喇!

2015-12-03
$45 (宵夜)
2016-01-06 460 瀏覽
義順牛奶公司(銅鑼灣駱克道店)地址: 香港島 銅鑼灣駱克道506號(近地鐵站C出口)平時好少嚟呢度食野,有朋友嚟香港就帶佢嚟試下。一入到去基本上臺臺都系遊客,好多人所以都要搭臺,由於系假日,等位等左好耐下,有得搭臺都算唔錯啦。環境方面:餐廳系茶餐廳feel,唔算太乾淨,可能假日人多,覺得都幾嘈下。由於我同fd都想試多個味,所以點左紅豆雙皮奶、朱古力雙皮奶同薑撞奶。紅豆雙皮奶:紅豆夠足料,粒粒飽滿,好有豆香味,奶味濃,口感嫩滑,加左紅豆嘅雙皮奶冇咁清淡,口感好好,但我覺得甜左D,奶味俾紅豆搶左少少,因為我fd鐘意甜D嘅,所以佢就覺得剛剛好。朱古力雙皮奶:朱古力燉奶有點水噠噠甘,最上層有薄薄的朱古力粉,但一D都唔覺得苦,鐘意食朱克力嘅必點,由於我唔系好中意太甜同朱古力味,所以覺得一般,但我fd超中意哩個,佢話甜而不膩。薑撞奶:顏色比雙皮奶偏黃。口感較雙皮奶稀左D,但勝在薑味濃,甜度適中,超鐘意佢嘅薑味,食完都唔見有薑渣,但奶味就寡淡左D,濃返D就好啦,但都算系好正。不過接受唔到姜味嘅朋友就無點哩個啦。我朋友就接受唔到。總體嚟講,我覺得價錢貴左少少,份量少左D,但雙皮奶真系正,都算值啦。
義順牛奶公司(銅鑼灣駱克道店)
地址: 香港島 銅鑼灣駱克道506號(近地鐵站C出口)
紅豆雙皮奶
朱古雙皮奶:
薑撞奶

題外話/補充資料: 節假日等位真系超級耐噶,平時就快D,嫌等位耐噶可以選擇打包啦
2016-01-01
25 分鐘 (堂食)
紅豆雙皮奶
朱古雙皮奶:
薑撞奶
2015-11-15 856 瀏覽
紅豆雙皮奶,紅豆熬得軟綿香口,粒粒飽滿,不會甜得過火。雙皮奶一如以往地奶味濃郁,口感嫩滑,冬天熱食實在無得輸,可惜味道有少少被紅豆搶去,下次都係只點雙皮奶比較好。
10 分鐘 (堂食)
$33 (宵夜)
2015-09-03 1239 瀏覽
成日經過呢間鋪頭都未試過,咁有朋友來到香港就同佢試吓啦。一入到去基本上枱枱都係遊客來的,好多人所以都要搭枱。坐低睇吓個餐單,之後決定就叫佢嘅招牌菜啦。雙皮奶都要成$34一碗,對我來講有啲貴。最面層啲皮口感就好似食腐皮咁樣,但係又冇腐皮咁硬,好吃。另外主要碗燉奶都好正,平時喺超級市場嗰啲牛奶我都唔係好飲,因為我覺得好難飲,比起外國嗰啲差天共地。但係呢一碗野一啲腥味都冇,令到我係一分鐘之內就食晒。
雙皮奶