2021-12-05 979 瀏覽
🤔太子| 湖南老家飯店 #丁丁香港探店 120HKD地址:太子道西96-100號萬年大廈地下A舖至1樓-上次吃给了好评这次吃了烤鱼要给中评了虽然应该是点菜的问题记得去吃别点烤鱼和鸡煲防止大家踩雷!-「土鸡蛋拆骨肉」这个毋庸置疑的好吃!变成了每次必点「辣椒炒香干」这个也好吃小炒肉吃多了就换炒干子「烤鱼」烤鱼完全踩雷…盐没撒匀我空口吃了一大块盐差点没齁晕过去…其他人吃着又淡吃到最后又很咸…
🤔太子| 湖南老家飯店 #丁丁香港探店 120HKD
地址:太子道西96-100號萬年大廈地下A舖至1樓
上次吃给了好评
这次吃了烤鱼要给中评了
虽然应该是点菜的问题
记得去吃别点烤鱼和鸡煲
防止大家踩雷!
「土鸡蛋拆骨肉」
这个毋庸置疑的好吃!
变成了每次必点
「辣椒炒香干」
这个也好吃
小炒肉吃多了就换炒干子
「烤鱼」
烤鱼完全踩雷…
盐没撒匀我空口吃了一大块盐
差点没齁晕过去…
其他人吃着又淡
吃到最后又很咸…
辣椒炒香干
烤鱼
2021-11-10
辣椒炒香干
烤鱼
2021-12-04 900 瀏覽
今日下午3點行過,見湖南菜幾特別,一於食個快飯試試佢。餐廳喺閣樓,行上樓梯時沿路擺滿毛像,大概因為毛係湖南代表人物。上到上面,有個中年女伙記行出嚟,以為佢嚟帶位,點知係同個客打牙骹,講埋啲無謂嘢講到唔停口,我就戇居居棟咗喺度,又即管睇吓你打到幾時先醒水。成半分鐘之後佢終於留意到我,問我咩事。咩事?上嚟踢館咩唔通。我問佢係咪開門,回串番佢等我好過啲。之後佢叫我坐一張全個樓面最差嘅枱,明明大把枱,成間餐廳得兩三枱客,使唔使咁?當下我自己揀另一張,問佢得唔得又話得。原來佢慣咗手勢,之後有兩枱客上嚟佢都係先質人坐嗰張枱,有一對客轉枱,佢又俾,另一枱就範,佢就當贏咗。我坐低之後佢繼續打牙骹,打完一個又一個,完全忘記咗我存在。我又即管睇吓你幾時醒水。過咗15分鐘,佢先問我落咗單未。成間嘢得佢一個伙記,有冇落單都唔知?其實我懷疑佢係事頭婆,就算唔係都應該係主管,咁冇誠意嘅老細都唔慌做得長。到佢拎飯嚟我問佢係咪有湯,因為餐牌寫住有湯有嘢飲,佢話咁晏冇晒啦,吓?咁你又唔早講?算。佢賣晒嘈都無謂,佢都變唔到出嚟。咁我問嘢飲呢?佢先叫我自己去雪櫃攞罐裝飲品。咁如果我唔問係咪就慳番?我叫咗個紅燒肉,幸好味道都
今日下午3點行過,見湖南菜幾特別,一於食個快飯試試佢。

我叫咗個紅燒肉,幸好味道都唔錯。

埋單$48,茶餐廳價錢,不過雖然係平飯,但要睇人面口,食完都背脊骨落,咪再搞我。
2021-12-04
1 分鐘 (堂食)
2021-09-28 1211 瀏覽
今日行街經過太子見到呢間舖頭, 餐廳主要提供嘅菜式係湖南菜, 平時喺街度好少見到呢種菜式嘅舖頭 😀 所以膽粗粗咗入去試下 ❗呢個酸菜魚好味,辣度可以自己揀,啲魚肉煮出嚟都好軟滑😋 值得推介👍👍 平時喺街度食飯好少會有椰菜花做嘅菜式, 呢個餸仲要係原煲上 都算係有特色影價錢畀大家睇下

影價錢畀大家睇下

2021-09-25 605 瀏覽
🤩 太子|湖南老家饭店 #丁丁香港探店 128HKD地址:太子道西96-100號萬年大廈地下A舖至1樓-这家店味道确实还不错!我们五个里三个湖南人都表示认可五个人点了六个菜最后吃的干干净净一些明显的非湘菜还是可以避开的-「辣椒炒肉」不错吃!吃湖南菜必点-「土鸡蛋拆骨肉」这个菜很下饭!炸过的鸡蛋放到汤里特别香!-「干锅花菜」「铁板墨鱼须」「经典湖南大千鸡」这几个都还行啦但不是典型湖南菜尤其鸡煲是粤菜口味的
🤩 太子|湖南老家饭店 #丁丁香港探店 128HKD
地址:太子道西96-100號萬年大廈地下A舖至1樓
这家店味道确实还不错!
我们五个里三个湖南人都表示认可
五个人点了六个菜最后吃的干干净净
一些明显的非湘菜还是可以避开的
「辣椒炒肉」
不错吃!吃湖南菜必点
「土鸡蛋拆骨肉」
这个菜很下饭!
炸过的鸡蛋放到汤里特别香!
「干锅花菜」「铁板墨鱼须」「经典湖南大千鸡」
这几个都还行啦
2021-09-24
土鸡蛋拆骨肉
辣椒炒肉
2021-09-21 733 瀏覽
中秋和朋友想吃的店关门,就进了旁边的这家店。点了四个菜,香干小炒肉,木耳炒蛋,铁板墨鱼须,和双椒鱼头。吃完觉得真的不该随便进店吃饭,做得好差。香干小炒肉,香干居然是硬的,虽然炸过的也ok,但一般炒香干应该是咸香软绵。木耳炒蛋ok,蛋是好蛋,味道也行,但作为湖南菜缺点辣。铁板墨鱼须,上来的是墨鱼片,墨鱼没入味,返工后加了点盐勾了个芡,但墨鱼本身还是没味。双椒鱼头,不知道怎么形容,没吃过这么差的双椒鱼头,剁椒没有辣味,泡椒连咸味都没有,鱼也是没入味。
香干炒肉

木耳炒蛋ok,蛋是好蛋,味道也行,但作为湖南菜缺点辣。
木耳炒蛋

铁板墨鱼须

双椒鱼头

2021-09-21
2021-09-19 426 瀏覽
入去排隊左成個鐘都冇得食,店員安排後面來嘅三四人檯打尖,揀客來做….店員沒禮貌,服務態度非常差。去食要預受氣It wastes us almost one hour waiting in the queue but the staff arranged for the three or four-person tables, who come later than us, to jump in line for twice!!!! The clerk was rude and the service attitude was very poor. You have to be mad before going to eat

原來係鍋上,拆肉係腩肉,味清,滿滿骨膠原賽螃蟹,味唔錯,都多蝦,但蝦無挑走腸牛腩煲味濃,唔配飯會過咸小炒黃牛肉,有孜然味,肉係條狀肉絲😲😲口水雞算滑,味啱啱好
2021-07-03 609 瀏覽
廿蚊一個飯,仲要係海南雞飯,有冇睇錯,平到唔買都覺得對唔住自己🤣🤣不過平還平,都好擔心會唔會好難食🤣返到屋企即刻試吓啦,雖然廿蚊,但係都唔hea㗎,係配姜黃飯㗎,唔係白飯,而且一碗份量都唔少,雞肉都有好幾塊,飯都裝得好實,女仔食應該就夠飽嘅。。仲有呀,醬料都係平時食嘅海南雞醬,真係抵到爛。。當然,如果對味道好有要求,就唔好貪平啦,一定唔會有文華嘅質素,不過咁嘅價錢我就覺得好ok啦。留意番只可以外賣拎走同埋湯要加5蚊,

留意番只可以外賣拎走同埋湯要加5蚊,
2021-06-21 497 瀏覽
今天第一次去吃太子這家湖南菜,4個菜,466元,乾鍋肥腸只有鹹,白辣椒炒臘肉 不香,臘肉太幹,太硬,整體味道不行,不會再去吃,吃過很多家湖南菜,感覺沒吃出湘菜的香味,整體需要改進
2021-06-21
1 分鐘 (堂食)
味道幾好,飯量夠,雞都幾5錯,有滑既部份,幾嫩口,食完會想两食,買左兩盒一次過食晒!良心飯店,下次上去樓上叫下餸幫襯一下,見到餐牌都有幾多野食!另外會再試下其它飯!
無骨海南雞飯
2021-03-30 956 瀏覽
窮遊香港-太子$20超抵海南雞飯 最鍾意試試又平又抵嘅嘢食 所以去咗試試 簡單講講啦.呢間只做外賣 主打⭐️去骨海南雞飯$20👌🏻價錢都幾抗通脹 份量睇圖 都合理既👍🏻雞肉都算多 鋪滿飯盒 肉質唔乾🥳甚至有兩舊可以講 算係滑 性價比好高仲有個酸酸地嘅醬汁 同兩片青瓜飯粒 有小小油香 粒粒分明 唔乾身.再叫咗個⭐️兩餸飯$32 呢個相對普通好多望落幾大盒 飯餸都好滿 仲有好多汁叫左 牛腩 魚香茄子🥲牛腩得四粒 有一舊仲要係骨黎👌🏻魚香茄子 茄子大量 肉碎少量其實得好少肉 (可以睇下圖)味道唔差嘅 係一個普通ok既飯盒.對比之下 $20海南雞飯吸引好多.17:00-1730 休息時間但17:25就開始 10個人排隊 好多街坊支持路過可以試吓.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_太子. #湖南老家飯店 (太子)地址:太子太子道西96-100號萬年大廈地下A舖至1樓.⭐️評分:味道:3.5/5環境:-/5服務:-/5抵食:3.5/5
呢間只做外賣 主打⭐️去骨海南雞飯$20
望落幾大盒 飯餸都好滿 仲有好多汁
叫左 牛腩 魚香茄子
🥲牛腩得四粒 有一舊仲要係骨黎
👌🏻魚香茄子 茄子大量 肉碎少量
其實得好少肉 (可以睇下圖)
味道唔差嘅 係一個普通ok既飯盒
對比之下 $20海南雞飯吸引好多
17:00-1730 休息時間
但17:25就開始 10個人排隊 好多街坊支持
路過可以試吓
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_太子
#湖南老家飯店 (太子)
地址:太子太子道西96-100號萬年大廈地下A舖至1樓
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:3.5/5
2021-03-18 676 瀏覽
人去我又去,太子湖南老家飯店$20外賣海南鷄飯,斬定一盒盒pack好 保溫,一手交錢,馬上一手交貨。鷄嘅份量好多,奇怪係胸肉算鞋,依然比鷄脾肉容易咬,鷄脾肉直情韌到食唔到嘅,食到成口渣,最後成份要鉸剪✂️碎上🙄,好似小朋友食飯咁,個汁係平時配薰蹄嘅蒜茸辣椒糖醋,飯有味but唔香。雖然只花$2O,唔想評價得太差,但絕對冇下次。抵唔抵食真係見人見智,不過如果是但塞飽個肚就算既,咁點解唔食面包而係食擦膠?
人去我又去,太子湖南老家飯店

外賣自取
2020-11-04 1622 瀏覽
雖然係20蚊嘅牛腩飯 多飯多餸仲有菜 性價比係吾錯 但居然食到3條頭髮 吾係1條咁少事而係3條超級惡心 👎🏿👎🏿👎🏿想賣平價飯吸引客係咪都應該要兼顧衛生呢圖中只顯示了部分內容 係因為怕會揾到第4條頭髮所以dum左
超級惡心 👎🏿👎🏿👎🏿

想賣平價飯吸引客係咪都應該要兼顧衛生呢

圖中只顯示了部分內容 係因為怕會揾到第4條頭髮所以dum左
牛腩飯
2020-09-21 2156 瀏覽
好大份量, 基本上是大陸食店的特色, 依度好有大陸風味, 感覺好似去了湖南一樣, 店內的佈置都好似大陸D 飯店, 服務員好似是老板, 叫我自己筆湯, 自己去雪櫃攞野飲,  好自由, HK$48 包晒。有機花菜其實是椰菜花, 很爽口, 肉沬及蔥頭炒得都很香, 真係好地道的大陸風格, 雖然是多油了些, 也接受到, 可能D 油比飯吸晒, 因為都好大桶子飯。
有機花菜肉沬套餐
2020-09-11
|太子 足料抵到接受唔到 去骨海南雞飯🤯🤩|呢間係樓上鋪,不過係地下就加設咗外賣站賣海南雞飯,以為$20最多應該so far so good,點知驚喜連連😱 去骨海南雞飯 $20 首先驚嘆位係份量上,起碼有6件去骨雞,飯量目測起碼碗半平時賣$3x-4x可能都係得幾件細細舊雞配少少飯,呢個真係比足誠意再嚟係個基本面雞嫩肉滑,皮薄唔肥,咸度適中有雞味雞油飯色澤金黃有光澤,飯粒乾爽粒粒分明,有雞油香係色香味俱全!十分推介👍🏻👍🏻如果要講美中不足嘅可能係餐廳位置唔係當眼位,可能冇咁方便😋味道: 8/10
|太子 足料抵到接受唔到 去骨海南雞飯🤯🤩|

去骨海南雞飯 $20
首先驚嘆位係份量上,起碼有6件去骨雞,飯量目測起碼碗半

再嚟係個基本面
雞嫩肉滑,皮薄唔肥,咸度適中有雞味
雞油飯色澤金黃有光澤,飯粒乾爽粒粒分明,有雞油香
係色香味俱全!十分推介👍🏻👍🏻
如果要講美中不足嘅可能係餐廳位置唔係當眼位,可能冇咁方便

😋味道: 8/10

去骨海南雞飯