2023-03-30 610 瀏覽
每次來大圍都好鍾意來呢度食飯飲湯,地方雖然細但係感覺乾淨企理, 每一款蒸飯都好味又唔貴,加個燉湯真係好滿足, 有時唔飲湯 ,叫個蒸飯加10蚊叫支薏米檸檬水都好好飲!但係女店員有時候既服務態度真係有待改善,呢樣係唯一令我唔太想入去既原因

• 肉餅飯
2023-02-20 540 瀏覽
佢地主要主打中式燉湯、蒸飯同糖水。適逢香港人普遍都忙同埋一個人住,好多人都無心機同時間去煲湯。啱使啲同我一樣又鍾意❤️飲湯但又懶得去煲嘅人。原個椰皇燉雞🥥佢地highly recommend話呢個arm arm煲好,咁highly recommend無理由唔叫啊嘛。因為可能用原個椰子燉嘅緣故,個湯真係好清甜。飲完個湯仲可以刮埋啲椰子肉黎食。雲腿菜乾雞爪燉豬肺🫁豬肺🫁係一樣好曬精力處理嘅嘢,所有通常見到都會見叫。中左covid之後都真係要補補個肺🫁,希望以形補形有用。梅子花生炆豬手飯🍖如果你叫佢地啲燉湯再加燉飯嘅話就淨係要加💲25。啲豬手🐷炆得好淋,但我個人覺得如果男仔淨係叫個蒸飯可能唔夠飽。如果你唔知點揀,佢個menu都會簡單講左每種湯嘅功效,咁就可以因應自己嘅需要而揀。佢地啲湯in general 都好足,性價比都幾高。因為真係食得好飽,下次如果有機會都想試下佢地啲糖水。

原個椰皇燉雞🥥

雲腿菜乾雞爪燉豬肺🫁

梅子花生炆豬手飯🍖

🐭 米奇老豬Vol. 275 🐷[湯戶方]今次收到 @soups.square 嘅試食邀請餐廳面積雖少 堂食大約十幾個位但臺之間距離寬闊 而且竟然有舒服椅背嘅仿皮凳坐🤩不過冷氣都幾大 記住帶返件外套 🧥平日夜晚7點後現人龍 同埋好多人買外賣帶左幾個好耐無飲過老火湯嘅朋友去試完佢地個個都話以後來大圍一定要買返屋企 🏠啱曬想健康但又懶嘅朋友仔🤭⚠️ 每類按喜愛程度順序介紹⚠️🐖🐖《燉湯類》🐖🐖 加$10升級套餐 配白飯/米粉 送油菜1⃣️ 原個椰皇燉雞🛑8.7/10🛑 💰$65💰呢個係一致好評👍🏻椰子水超鮮甜 💖老豬仲刮埋d椰子肉 好似螺片咁 😍😍仲有d煲到一咬即碎嘅雞塊小鳥胃就咁一煲湯配個飯都飽曬2⃣️ 羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉🛑8/10🛑 💰$59💰藥材味重 老豬幾鍾意~菇菌類好索湯 啱送飯 👍🏻3⃣️ 花膠螺肉燉雞🛑7.7/10🛑 💰$69💰雖然好足料 調味偏淡花膠煮得太稔 🥹4⃣️ 澳洲青邊鮑魚花膠螺肉燉湯🛑7.5/10🛑 💰$89💰呢個似淡味版3⃣️號🫢雖然真係有鮑魚仔 但定價真係比較進取~.🐖🐖《砵仔蒸飯類》🐖🐖 💰$35💰餸同飯都份量驚人 😨目測有兩碗半飯 粒粒分明 🍚仲要熱辣辣 🔥 真係性價比之王
🐭 米奇老豬Vol. 275 🐷

仲有d煲到一咬即碎嘅雞塊
小鳥胃就咁一煲湯配個飯都飽曬

2⃣️ 羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉
🛑8/10🛑 💰$59💰
藥材味重 老豬幾鍾意~
菇菌類好索湯 啱送飯 👍🏻

3⃣️ 花膠螺肉燉雞
🛑7.7/10🛑 💰$69💰
雖然好足料 調味偏淡
花膠煮得太稔 🥹

4⃣️ 澳洲青邊鮑魚花膠螺肉燉湯
🛑7.5/10🛑 💰$89💰
呢個似淡味版3⃣️號🫢
雖然真係有鮑魚仔 但定價真係比較進取~

🐖🐖《砵仔蒸飯類》🐖🐖
💰$35💰
餸同飯都份量驚人 😨
目測有兩碗半飯 粒粒分明 🍚
仲要熱辣辣 🔥
真係性價比之王!

1⃣️ 金針雲耳蒸雞
🛑8.3/10🛑
雞塊嫩滑多汁 🐔
金菇同雲耳好索汁 撈飯一流

2⃣️ 羅漢齋
🛑8.1/10🛑
有粉絲、枝竹、藕片、冬菇
調味唔重 👍🏻 適合健人 🤭
可惜藕片偏稔 老豬偏好索索聲脆果種~

3⃣️ 梅子花生豬手

陳醋味重 酸酸地好開胃
青瓜爽脆 雲耳都唔錯👍🏻

2⃣️ 滷水拼盤
🛑8.1/10🛑 💰$30💰
有雞蛋、板豆腐、雞翼
係老豬鍾意嘅硬身豆腐 🤩

店員話呢個芋頭露係佢地自己磨出來嘅
芋頭天然香大爆發 似流心芋泥漿
仲有好多粒芋頭 口感綿密 ☁️
輕輕用👅一按就融化
雖然芋圓細細粒 但超煙韌 勁好咬!

2⃣️ 芝麻糊X杏仁茶
🛑8.1/10🛑 💰$35💰
黑芝麻味濃 甜度適中
不過無起沙 而係偏糊仔嘅口感🫕
杏仁茶嘅杏仁香都好明顯
令芝麻糊無咁膩~
如果可以加花生湯丸就好啦 🍡

💰$18💰 🛑7.7/10🛑
檸檬薏米水 入口順滑 薏米味香 微甜
洛神花茶 味道天然 酸度🆙
羅漢果水 應該加得太多糖 🥲
樽裝方便在飲唔曬可以拎走~
❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8.1/10
服務:8/10
環境:8.5/10
CP值:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅ (椰皇燉雞、青瓜、芋頭芋圓西米露)

📍湯戶方📍
大圍積德里12號地舖
馬鞍山西沙路599號銀湖天峰M12C號舖

#米奇老豬_沙田區
#米奇老豬_芝麻
#米奇老豬_港式

#湯戶方 #大圍美食 #沙田美食 #馬鞍山美食 #烏溪沙美食 #港式茶餐廳 #燉湯 #老火湯 #椰子雞湯 #花膠雞湯 #滷水拼盤 #涼拌青瓜 #羅漢齋 #梅菜蒸肉餅 #煲仔飯 #豬手飯 #碟頭飯 #芋頭控 #芋泥 #芋圓 #芋圓控 #芋頭西米露 #芝麻糊 #杏仁茶 #椰皇燉蛋白 #燕窩 #港式糖水

係平民嘅燉湯小店✨佢地有多款滋補燉湯、抵食飽肚蒸飯、自家制飲品及中式糖水,健康養生又足料😍:-1️⃣「梅子花生炆豬手飯🍖($35)」豬手炆得好淋😋、仲有好多大粒花生🥜!~Pork knuckles rice👍🏻-2️⃣「豉汁蒸排骨飯🐖($35)」超多排骨,排骨好入味,正~Steamed pork rib rice👍🏻-3️⃣ 「雲腿菜乾雞爪燉豬肺🐔($69)」👍🏻「羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉🐔🍄($59)」👍🏻「澳洲青邊鮑魚花膠螺肉燉湯🥣($89)」👍🏻燉湯好足料!有好滑嘅花膠、清甜螺肉同鮑魚,三款當中最鍾意鮑魚花膠個款😛~Soup-4️⃣「燕窩椰皇鮮奶燉蛋白(H)🥥($49)」面層鋪滿燕窩,燉蛋滑lulu,充滿椰子同埋奶香味🥰~Steamed egg white in coconut👍🏻-5️⃣「陳醋雲耳青瓜🥒($28)」雲耳同青瓜好爽脆,醬汁酸甜開胃🤣~Cucumber and cloud ear👍🏻-6️⃣「滷水拼盤🍗($30)」有齊滷水雞翼、豆腐同雞蛋🥚,滷水汁超濃味~Stewed chicken wings, tofu and eggs in soy sauce sauce-7️⃣「洛神花茶🌹($18)」味
1️⃣「梅子花生炆豬手飯🍖($35)」
2️⃣「豉汁蒸排骨飯🐖($35)」
3️⃣ 「雲腿菜乾雞爪燉豬肺🐔($69)」👍🏻
「羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉🐔🍄($59)」👍🏻
「澳洲青邊鮑魚花膠螺肉燉湯🥣($89)」👍🏻
4️⃣「燕窩椰皇鮮奶燉蛋白(H)🥥($49)」
5️⃣「陳醋雲耳青瓜🥒($28)」
6️⃣「滷水拼盤🍗($30)」
7️⃣「洛神花茶🌹($18)」
味道酸甜,飲咗可以美容瘦身、降血脂~
8️⃣「檸檬薏米水🍋($18)」
清新微甜,同埋薏米可以去水腫!~
🐰💬小結:
性價比超高,店員又nice,會想再去✌🏻~
澳洲青邊鮑魚花膠螺肉燉湯
澳洲青邊鮑魚花膠螺肉燉湯
2022-10-09 506 瀏覽
今次黎到位於大圍既燉湯店 — 湯戶方,佢地主打多款無味精燉湯、中式蒸飯同滋潤糖水🤩🤩而家做緊午市優惠(11:00-17:00),各款蒸飯+自家飲品都只係$45咋!性價比好高❤️❤️📍滋補燉湯🐥花膠螺肉燉雞燉湯好足料,裡面有大大舊花膠同雞肉~~每日新鮮製造,絕無添加味精!啖啖滋補🤤🤤🥥原個椰皇燉雞用椰子水燉湯,味道清甜滋潤😋😋仲有雞肉、龍眼肉同紅棗等湯料,全部索哂精華✨✨🥣花旗參無花果燉瘦肉味道甘苦,有生津下火功效~~鍾意食熱氣野既朋友要飲多啲🔥🔥📍砵仔蒸飯🐷梅菜蒸肉餅飯梅菜味道濃郁,肉餅厚身鬆軟!!飯粒夠乾身,撈埋豉油後送飯一流🍚🍚🍖梅子花生炆豬手飯豬手咬落有嚼勁,炆得好入味😋😋仲有我至愛既花生🥜,推介!!📍小食🍗滷水汁雞翼一共有3隻,肉質嫩滑juicy❤️❤️滷水汁鮮甜鹹香,越食越惹味~~🥒陳醋雲耳青瓜雲耳同青瓜口感好爽脆!!味道酸酸甜甜,食完開胃醒神🤤🤤📍滋潤湯水🥚百合腐竹雞蛋糖水平時都好鍾意食既糖水~~腐竹煲到綿滑,仲有隻雞蛋,十分抵食😋😋-🍠芋頭椰汁西米露芋頭打得幼滑,質地好creamy~~味道香濃,西米口感Q彈!好味👍🏻👍🏻-🥥燕窩椰皇鮮奶燉蛋白面層鋪滿燕窩,好足料!!燉蛋口感滑捋捋

📍滋補燉湯
🐥花膠螺肉燉雞
燉湯好足料,裡面有大大舊花膠同雞肉~~
每日新鮮製造,絕無添加味精!啖啖滋補🤤🤤

🥥原個椰皇燉雞
用椰子水燉湯,味道清甜滋潤😋😋
仲有雞肉、龍眼肉同紅棗等湯料,全部索哂精華✨✨

🥣花旗參無花果燉瘦肉
味道甘苦,有生津下火功效~~
鍾意食熱氣野既朋友要飲多啲🔥🔥

📍砵仔蒸飯
🐷梅菜蒸肉餅飯
梅菜味道濃郁,肉餅厚身鬆軟!!
飯粒夠乾身,撈埋豉油後送飯一流🍚🍚

🍖梅子花生炆豬手飯
豬手咬落有嚼勁,炆得好入味😋😋
仲有我至愛既花生🥜,推介!!

📍小食
🍗滷水汁雞翼
一共有3隻,肉質嫩滑juicy❤️❤️
滷水汁鮮甜鹹香,越食越惹味~~

🥒陳醋雲耳青瓜
雲耳同青瓜口感好爽脆!!
味道酸酸甜甜,食完開胃醒神🤤🤤

📍滋潤湯水
🥚百合腐竹雞蛋糖水
平時都好鍾意食既糖水~~
腐竹煲到綿滑,仲有隻雞蛋,十分抵食😋😋
🍠芋頭椰汁西米露
芋頭打得幼滑,質地好creamy~~
味道香濃,西米口感Q彈!好味👍🏻👍🏻
🥥燕窩椰皇鮮奶燉蛋白
面層鋪滿燕窩,好足料!!
燉蛋口感滑捋捋,奶味好香🤩🤩

📍自家製飲品
🍹洛神花茶
味道酸甜,仲有美容瘦身、降血脂等功效~~
🍋檸檬薏米水
味道清新,帶檸檬香氣~~
飲完可以排毒美顏、去水腫!係女士恩物🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️
2022-10-03 396 瀏覽
難得幾日假期Tt我衝出九龍去咗大圍行一轉呢間餐廳主打蒸飯、燉湯同中式糖水🥣每日11點至5點嘅午市時段砵仔蒸飯+自家製飲品都只係$45咋!-🔸金針雲耳蒸雞飯+自家製飲品($45)雞肉滑嫩有雞味白飯吸收晒雞肉香味對於平日唔鍾意食飯嘅我嚟講都覺得好好味呀💕🔸梅菜蒸肉餅+自家製飲品($45)肉餅厚身有咬口加咗梅菜咸咸哋,好惹味😋🔸自家製飲品包括有檸檬薏米水/洛神花茶/羅漢果水Tt我試咗頭兩款兩款都好飲,唔會太甜👍🏻-餐廳提供九款滋補燉湯全部都係真材實料燉製而成無味精,超足料好味喔😋而點選任何燉湯加配蒸飯/糖水都會減十蚊❣️份量豐富,價錢又親民最重要嘅係質素非常高呀💯🔸澳洲青邊鲍魚花膠螺肉燉湯($89)女生必愛😉花膠數量都唔少仲食到有原隻鲍魚😱湯頭清甜,正👍🏻🔸雲腿笑乾雞爪燉豬肺($69)豬肺湯製作工序繁複唔係好多餐廳都有得飲呢!呢度嘅豬肺湯真係好好味‼️湯頭味道濃郁,唔會好鹹💯🔸羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉($59)湯頭充滿菇菌香有益腸胃同化痰理氣嘅功效好味又健康呀💕🔸燕窩椰皇鮮奶燉蛋白($49)蛋白口感滑溜而且充滿濃郁嘅椰子香味🥥面頭加咗燕窩矜貴又好味,絕對係必食呀❤🔸蛋白杏仁茶($35)杏仁茶有濃郁
難得幾日假期
Tt我衝出九龍去咗大圍行一轉
呢間餐廳主打蒸飯、燉湯同中式糖水🥣
每日11點至5點嘅午市時段
砵仔蒸飯+自家製飲品都只係$45咋!

🔸金針雲耳蒸雞飯+自家製飲品($45)
雞肉滑嫩有雞味
白飯吸收晒雞肉香味
對於平日唔鍾意食飯嘅我嚟講
都覺得好好味呀💕

🔸梅菜蒸肉餅+自家製飲品($45)
肉餅厚身有咬口
加咗梅菜咸咸哋,好惹味😋

🔸自家製飲品
包括有檸檬薏米水/洛神花茶/羅漢果水
Tt我試咗頭兩款
兩款都好飲,唔會太甜👍🏻
餐廳提供九款滋補燉湯
全部都係真材實料燉製而成
無味精,超足料好味喔😋
而點選任何燉湯
加配蒸飯/糖水都會減十蚊❣️
份量豐富,價錢又親民
最重要嘅係質素非常高呀💯

🔸澳洲青邊鲍魚花膠螺肉燉湯($89)
女生必愛😉
花膠數量都唔少
仲食到有原隻鲍魚😱
湯頭清甜,正👍🏻

🔸雲腿笑乾雞爪燉豬肺($69)
豬肺湯製作工序繁複
唔係好多餐廳都有得飲呢!
呢度嘅豬肺湯真係好好味‼️
湯頭味道濃郁,唔會好鹹💯
🔸羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉($59)
湯頭充滿菇菌香
有益腸胃同化痰理氣嘅功效
好味又健康呀💕

🔸燕窩椰皇鮮奶燉蛋白($49)
蛋白口感滑溜
而且充滿濃郁嘅椰子香味🥥
面頭加咗燕窩
矜貴又好味,絕對係必食呀❤

🔸蛋白杏仁茶($35)
杏仁茶有濃郁嘅杏仁香味
而且除咗食到有大塊嘅蛋白之外🥚
杏仁茶中亦有蛋白碎
入口好有口感!
不過個人覺得甜度可以再低少少🤏🏻

🔸香菇豬肉燒賣($15@6粒)
充滿豬肉同菇香味🍄
一口size令人覺得唔多夠喉呢😋

🔸滷水拼盤($30)
有雞翼、百葉豆腐同雞蛋
當中雞翼滷得最入味呀!
健康、有營養、無味精、養生保健,呢D已經係今時今日香港人必然嘅生活態度💪,要符合幾種條件再加一份香港人情味💛,一間足料燉湯小店就係完美嘅選擇!位於大圍的「湯户方」由馬鞍山外賣店開到大圍的堂食店,打破傳統「煲三燉四」的概念,春天養肝,夏天祛濕,秋天潤肺,冬天補腎。店主因應當季適時嘅食材,設定唔同嘅燉制時間,用專業燉爐隔水燉制,令營養成份充分吸引於燉湯之中,加埋用料十足的食材和藥材,滋補功效就更加明顯!大圍新店設有比馬鞍山更多的堂食座位,最近就延續夏日嘅天氣推出左人氣的迷你冬瓜盅湯品,除此之外,最近更新增多款夏日之選,有梅子花生炆豬手飯、羅漢齋素飯等性價比十分高。🎉特別優惠🎉購買任何一款燉湯,加購任何一款蒸飯或糖水都會享有減$10的折扣優惠,午市時間11:00-17:00的各款蒸飯+自家飲品都只係$45親民價,岩哂附近街坊打工仔。🥥原個椰皇燉雞 $59推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️用椰皇水燉湯,令湯頭變得自然清甜。配埋雞肉及圓肉紅棗,用口飲一啖用鼻聞一聞,香口暖胃,清肺止渴平靚正😋花膠螺肉燉雞 $69推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️唔睇d 材料猶自可,一睇見到肥美厚花膠,粒粒螺肉齊全豐富,係媽媽湯嘅精華功力呀🥳美顏滋潤

位於大圍的「湯户方」由馬鞍山外賣店開到大圍的堂食店,
令營養成份充分吸引於燉湯之中,
加埋用料十足的食材和藥材,滋補功效就更加明顯!

大圍新店設有比馬鞍山更多的堂食座位,
最近就延續夏日嘅天氣推出左人氣的迷你冬瓜盅湯品,
除此之外,最近更新增多款夏日之選,
有梅子花生炆豬手飯、羅漢齋素飯等性價比十分高。

🎉特別優惠🎉

🥥原個椰皇燉雞 $59
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
用椰皇水燉湯,令湯頭變得自然清甜。
配埋雞肉及圓肉紅棗,用口飲一啖用鼻聞一聞,
香口暖胃,清肺止渴平靚正😋

花膠螺肉燉雞 $69
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
唔睇d 材料猶自可,一睇見到肥美厚花膠,粒粒螺肉齊全豐富,
係媽媽湯嘅精華功力呀🥳
美顏滋潤,女士必點嘅一款。

羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉$59
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
羊肚菌茶樹菇足料爽口,菇菌味特出,
強健腸胃調整身體的一款,值得一試。

天麻川芎白芷燉魚頭
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 小編最愛
最有藥效同藥材味的一款,
主治去頭風解頭痛必點,
濃郁度令小編一試愛上!

陳醋雲耳青瓜 $28
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
開胃之選 酸度適中,份量唔少,
爽口開胃,有誠意嘅小食款式。

滷水汁雞翼 $20/3隻
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
中規中矩嘅滷水入味雞翼,
下次會揀香菇豬肉燒賣同粽米雞試試,
來個點心餐😆

金針雲耳蒸雞飯$35
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
雞肉份量唔少,嫩滑有水準,
係最有信心嘅一款滿足蒸飯款,
倒入甜豉油食一陣子已清哂底✌

梅子花生炆豬手飯$35
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
酸甜開胃自家調味炆豬手,
老中青都好岩食嘅經典蒸飯款。

除了湯品外,湯户方提供自家家庭式嘅中式糖水
非常岩喺附近食完小菜成班人來個甜品時間。

芝麻糊+杏仁茶 $35
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
芝麻糊補肝益腎、滋潤頭髮,
兩款二合一功效更明顯,甜美可口。

鮮奶紅棗燉桃膠 $49
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
第一啖飲到杞子紅棗味濃,
桃膠份量適中,算是值回票價一款。

檸檬薏米水/羅漢果水 $18
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
今年夏天時間特別長,
檸檬薏米水及羅漢果水解渴清甜,
酸甜中有清熱功效。

下次再返來試埋個頂級澳洲青邊鲍魚花膠螺肉燉湯🤤

👅美味: 9️⃣ 😮驚喜: 9️⃣
✨環境: 8️⃣ 💆‍♂️服務: 9️⃣
💡性價: 9️⃣ 🐽飽肚: 9️⃣
💫回頭: 9️⃣ 👍推薦: 9️⃣
2022-08-29 421 瀏覽
裡面地方不大。但店員姐姐服務態度好親切,叫我地隨便坐又話幫我地睇住架車。飯既份量適中,如果唔夠飽可以食埋糖水。反而湯既份量好大碗,好足料!章魚蒸肉餅飯 $35章魚肉餅既豬肉餅蒸得好嫩滑,咬落去有一粒粒嘅章魚口感。而且好夠味。豉汁蒸排骨飯 $35排骨都算多,醃得好入味。啲豉汁撈飯好好食。排骨蒸嘅時間啱啱好,唔會好老。但係肥肉嘅比例好似多啲,如果瘦肉多番少少會更加好食。滷水拼盤滷得好入味嘅。個雞翼同雞蛋咬開都食到滷水汁味。個豆腐就比較韌身少少,個人比較鍾意食好軟既豆腐。雲腿菜乾雞爪燉豬肺湯 $69菜乾同豬肺味都好濃,反而火腿同雞腳味唔出。但明顯見到一粒粒火腿同雞腳。花膠螺肉燉雞湯 $69相對豬肺湯味就比較淡,肉味好似唔係好夠。可能要落少少鹽。

章魚蒸肉餅飯 $35

豉汁蒸排骨飯 $35

滷水拼盤

雲腿菜乾雞爪燉豬肺湯 $69

花膠螺肉燉雞湯 $69
相對豬肺湯味就比較淡,肉味好似唔係好夠。可能要落少少鹽。
呢排天氣實在太熱,搞到小編有時都冇咩胃口🥹但又唔想空肚傷胃,飲番碗滋補燉湯都係個唔錯既選擇,養身之餘又有飽腹感♥️ 小編最近就搵到間有良心又足料嘅燉湯小店😊足料無味精就梗架啦,除左有多款滋補燉湯外,仲有熱辣辣蒸飯,自家制飲品及滋潤糖水,十分健康,素食人士都可以選擇素菜湯,夠曬貼心😍 另外以家餐廳仲做緊優惠,購買任何一款燉湯,加購任何一款蒸飯或糖水都享有減$10折扣優惠,午市時段 (1100-1700)蒸飯🍛+自家飲品🥤只係45蚊,價錢親民又抵食😀_▪️燉湯類:🔖花膠螺肉燉雞 $69呢碗內有大大塊肥厚花膠,真材實料味道濃郁香甜😝 花膠含豐富蛋白質有養顏美膚之效,響螺滋陰補腎,清肝潤肺,值得一試👍🏻 🔖雪腿菜乾雞爪燉豬肺$69豬肺洗得乾淨,唔會有腥味🤓再加入菜乾等配料一齊燉,止咳潤肺 🔖原個椰皇燉雞$65小編最愛🌟拎起椰蓋已經有濃濃椰香味,飲落清甜滋潤,雞肉亦吸收哂啲精華🤩 🔖羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉$59羊肚菌茶樹菇足料又爽口,口感更豐富! 味道鮮甜,亦帶有濃濃菇菌味😍 ▫️蒸飯類:🔖豉汁蒸排骨飯$35排骨食落軟嫩多汁,用左豉汁去蒸味道更加惹味🍽 🔖金針雲耳蒸雞飯$35雞肉肉質嫩滑,食落唔會感

_
▪️燉湯類:
🔖花膠螺肉燉雞 $69

🔖雪腿菜乾雞爪燉豬肺$69
豬肺洗得乾淨,唔會有腥味🤓再加入菜乾等配料一齊燉,止咳潤肺

🔖原個椰皇燉雞$65

🔖羊肚菌茶樹菇螺肉燉瘦肉$59

▫️蒸飯類:
🔖豉汁蒸排骨飯$35
排骨食落軟嫩多汁,用左豉汁去蒸味道更加惹味🍽

🔖金針雲耳蒸雞飯$35
雞肉肉質嫩滑,食落唔會感覺油膩,配上金針雲耳味道香甜又豐富😆

▪️甜品類:
🔖鮮奶紅棗燉桃膠$49
鮮奶飲落順滑香醇,配上桃膠一齊食增添口感

🔖燕窩椰皇鮮奶燉蛋白$49
蛋白食落奶香味濃,而且質感潤滑,配上營養價值高嘅燕窩,滋陰又養顏

▫️小食及飲品:
除左燉湯同蒸飯之外,佢地仲有賣自家製飲品同小食🫔

🔖滷水拼盤
拼盤有雞翼、豆腐同雞蛋,味道偏甜滷得好入味

🔖檸檬薏米水 $18
炎炎夏日飲返杯檸檬薏米水,排毒又去濕,味道酸酸甜甜清熱解渴
本身泊咗車,唸住附近搵食買外賣返去食tea,見到呢間主打燉湯燉甜品,唸住give it a try🤔我以為個燕窩椰皇鮮奶燉蛋白🥥會好似九龍城個d質素,無唸過更加好味,佢service好好之餘,個份量都好足料,抵食過九龍城d甜品👍🏻👍🏻燕窩好足,燉鮮奶出乎意料地滑同埋好滿,絕對唔係出面個d得一般份量🤤🤤另外值得讚係佢個椰子肉好易一圈咁刮晒全部😆 啱晒我地呢d懶人🤣 食完會好想食多個,無試過其他食物,我覺得齋個燕窩椰皇鮮奶燉蛋白,已經值得再幫襯😃 員工都好親切,我攞唔到咁多 (買埋比屋企人),都幫我拎去附近架車到,其實只係店舖對面,但多好親切🙆🏻‍♀️

外賣自取
  • 燕窩椰皇蛋白燉鮮奶
2022-02-07 367 瀏覽
第一次經過見門面都企理 蒸飯先35蚊就試試 味道出乎意料 米靚 肉餅滑又唔腥 唯獨咁凍天氣d飯唔夠熱 燉湯味夠熱辣辣好正 小朋友都讚指定第二日要再外賣蒸飯😃希望商家可以改進堂食蒸飯熱d 就好啦
第一次經過見門面都企理 蒸飯先35蚊就試試
2021-12-28 397 瀏覽
去大圍半天遊,那兒有好多小型食肆,各式各樣的,行完一圈都未决定有選擇困難症,哈哈。同行前輩説想飲湯,我其實麻麻,西湯還可以,但陪她一次啦。她叫了一個天麻川芎白芷燉魚頭湯,一打開湯盅蓋好湯味,我有點怕,她說湯汁好濃香好暖身給了我一碗,我嚐了一口,原來喝起來味道是甘甜的,吃了一塊大魚頭,酥酥的,魚頭是煎得好香才燉湯的,今日天氣變得好冷還有點雨,飲了這個湯全身感到溫暖。我哋還叫了兩個砵仔蒸飯,梅菜蒸肉餅飯和臘味飯,原價$35的蒸飯跟餐還可以減$10,肉餅飯很不錯,飯粒粒粒分明,而且還有幾條生菜。臘味飯有臘肉和鴛鴦腸,但係比較肥。店員非常有禮貌,迅速回應各顧客的要求。

店員非常有禮貌,迅速回應各顧客的要求。
2021-11-20 347 瀏覽
係外賣平台叫左個飯餐個梅菜肉餅飯係正常味道但個花旗參無花果燉瘦肉湯好淡味 好似就咁溝水咁本身好期待有湯飲飲完之後好失望 希望睇到呢個comment會改善下 🥺
係外賣平台叫左個飯餐
飲完之後好失望
希望睇到呢個comment會改善下 🥺
外賣送餐
2021-10-26 357 瀏覽
今日中午去咗大圍食午餐,入咗去一間專食燉湯嘅餐廳👉🏻湯戶方,環境雖然唔大,但係好整潔,好舒服,今次我冇叫到燉湯,下次先,食唔到咁多,目的想食椰皇燉蛋😬😬😬所以反而叫咗梅菜蒸肉餅飯,佢哋係用砵仔蒸嘅,啲飯粒粒分明又唔會太硬👍🏻👍🏻👍🏻蒸肉餅有啲似家庭感覺好健康,份量啱啱好,之後叫咗個燕窩椰皇鮮奶燉蛋白,呢個好好味😋😋😋如果佢可以整得冇咁甜仲好,不過我係本身唔多食甜嘅😆😆😆
2021-09-14 350 瀏覽
勁中意飲湯既我,有日剪完頭髮見到隔離有間咁既燉湯糖水舖,至知原來係馬鞍山果間既分店,之前見到講馬鞍山果間都一直好想試但好唔就腳,依家開左係屋企附近實在太好了!第一次叫左花膠螺肉燉雞,足料之餘,盅湯份量都對得住價錢,唔會話細到好離譜,佢呢度仲有蒸飯餐,或者你可以直接湯+$10配飯或米粉因為佢湯料都好夠送飯食。以後想飲湯一定會再黎!佢呢度仲有好多中式滋補糖水,款款都好吸引,就黎秋冬季了,睇黎都好岩時候飲,不過我次次黎到都為左飲湯而去,糖水真係要搵機會至試到了店內環境比較細,假日前如果一大班朋友用餐時間去可能要等等位呢,不過咁樣幾有溫馨感覺
以後想飲湯一定會再黎!

花膠螺肉燉雞湯
花膠螺肉燉雞湯